Salata de legume pentru iarna (la borcan)

     Stiti foarte bine situatia iarna, cand vrei sa mananci o salata de legume, buna si naturala - dar cand mergi la supermarket gasesti numai rosii ca plasticul si alte legume crescute in sera si maturate cu chimicale.

Va propun solutia, sa faceti de proba 5 borcane din aceasta salata la borcan, si imi spuneti cum a mers iarna. Va garantez ca unica dezamagire va fi ca ati facut prea putina :) In familia noastra o stiu de cand sunt si eu, se facea obligatoriu cate 50 de borcane, sa ajunga pe toata iarna.

La gust este foarte buna (foarte apropiata de gustul natural al legumelor), noi adaugam iarna putina ceapa verde sau alba si o mancam la orice garnitura de carne sau legume. Iar daca o amestecati cu putina varza murata, sigur ma pomeniti numa de bine :) In plus se poate folosi la prepararea ciorbelor, mancarurilor, este ca o vegeta de legume concentrata in borcan.

In plus metoda simpla de preparare, le puneti la cuptor sau la sterilizare, si in 2 ore maxim aveti salata gata.

Promit  ca voi schimba poza de prezentare, atunci cand voi deschide primul borcan de anul asta - din pacate cele de anul trecut s-au terminat in prima luna de iarna trecuta.

Ingrediente

Rosii
5 kg
Ceapa alba
1 kg
Morcovi
1 kg
Ardei gras
1 kg
Sare
2 linguri
Patrunjel verde
1 buc
adica 1 legatura, dar este optional - eu acum nu am pus, dar voi face o partida si cu verdeata

Pasi de urmat

1

Morcovii se spala, se curata si se dau prin razatoarea mai mare. Toate legumele in continuare le puneti intr-un vas mare (eu am un lighean mare special pentru bucatarie, cam de 10 litri pe care-l folosesc anume la conserve).

2

Apoi spalati, curatati si taiati fideluta ardeii.

3

Apoi curatatti, spalati si taiati ceapa fideluta. O adaugati la restul legumelor.

4

Si ultimele sunt rosiile, le spalati si taiati felii medii, ca pentru salata.

5

Puneti sarea si verdeata, amestecati totul bine cu  mainile sau cu o lingura mare. Perfect ar fi sa o lasati o jumatate de ora, sa se patrunda si sa se mai inmoaie legumele. Cand nu aveti timp puteti sa le puneti asa in borcane, doar ca sa stiti ca dupa ce fierb se vor lasa mai mult, si va trebui sa completati borcanele, sa nu ramaneti doar cu jumatate de salata in borcan.

6

Puneti salata in borcane, presati bine sa incapa mai bine si sa nu ramana spatii goale, inveliti gura borcanelor cu folie de aluminiu si le aranjati pe tava de cuptor. La mine de obicei incap 9 borcane.

Le lasati la 180 de grade pana incep sa fiarba, apoi faceti focul mic si lasati sa fiarba incet 1-1.5 ore.

Daca preferati sa le sterilizati -  puneti borcanele in apa, si la fel, cand incepe sa fiarba salata in borcane lasati aproximativ o ora la foc mic sa fiarba in continuare.

7

Dupa ce a trecut timpul de fierbere, scoateti un borcan, il veti folosi pentru a completa celelalte borcane - salata se lasa dupa fierbere si ar fi pacat sa le lasati asa in borcanele nu pline.

Scoateti pe rand borcanele din cuptor, completati cu o lingura din primul borcan, pana se umple.

8

Si acum partea cu conservantul. Aceasta salata de obicei sta foarte bine, dar cu conditia sa aveti camara buna, racoroasa si inchisa. In cazul in care le tineti la balcon, recomand sa puneti in fiecare borcan (deasupra) cate 1 pastila de aspirina. Iarna, cand deschideti borcanul , veti vedea ca pastila asa si ramane, o scoateti cu o lingura si mancati salata linistiti. Nu schimba deloc gustul legumelor, si daca nu vreti sa ajungeti ca mine cand intr-un an am aruncat 20 de borcane de salata, pt ca nu am pus conservant.

Daca iarna nu se mai vede pastila deasupra, atunci va dati seama ca ea si-a facut treaba, acel borcan era cu probleme si a consumat din aspirina.

Deci optional puneti aspirina si capsati bine borcanele, verificati sa nu curga lichidul din ele si sa nu lase aer.

9

Le intoarceti cu fundul in sus pe un prosop si lasati sa se raceasca bine la temperatura camerei.

10

Cand se racesc bine la puteti sterge cu un burete umed, in cuptor de obicei se mai murdaresc de sucul care il lasa. Le puneti la pastrat in camara.

Cam atat, iarna le deschideti, scoateti aspirina si le serviti cu ceapa, putin ulei si sare dupa gust. Merge bine amestecata cu varza murata sau mazare verde la conserva.

Pofta Buna!

Cantitate: 6 buc (aproximativ 6 borcane de 720 ml)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

mita
mita (17 August 2010, 22:10)

Mama face ceva asemanator ,mai pune si ciupercute ,ssuper de bun .

cirmicica
cirmicica (18 August 2010, 08:52)

Mi se pare o reteta foarte buna,dar mi-e frica ca nu-mi iese bine si atunci pacat de legume...

cuta (20 August 2010, 13:49)

Arata superr, am sa sa o fac si eu. MULTUMIM!!!

Mavi1962
Mavi1962 (21 August 2010, 22:08)

Tot Mavi1962! Vreau sa spun, si cred ca stiti cu toatele, ca la pagina "Retete de slabit" nu este nimic din ceea ce te astepti. Sunt doar niste anunturi de google. Mersic

lena
lena (22 August 2010, 15:20)

Nu prea am inteles Mavi la ce pagina te referi, pagina de Retete dietetice de pe Lalena.ro sau alt site ? Am verificat la mine, pagina merge bine, deci nu-mi dau seama despre ce imi spui. Poate imi scrii pe elena@lalena.ro despre ce este vorba.Multumesc

serbani (01 September 2010, 13:53)

foarte bine arata si in acelasi timpt este si gustoasa si sanatoasa

claudia1976 (01 September 2010, 14:32)

 Eu am adăugat şi pătrunjel. Condimente naturale sănătoase, ieftine şi foarte utile pentru a îmbunătăţi gustul ciorbei  iarna.

dancmr (01 September 2010, 20:27)

O reteta extraordinara si super sanatoasa.

MariaP (01 September 2010, 21:24)

Lena, o reteta buna, probata, de tocana de legume cu orez (pentru iarna) nu ai? Daca da, o astept cu nerabdare! Scuze, n-am stiut unde sa postez intrebarea, m-am gandit ca aici la categoria "Conserve" merge.

lena
lena (01 September 2010, 22:19)

Da Maria, am o reteta dar de ceva timp nu o mai fac, nu prea se mai mananca la noi in familie, desi este f.buna. Ne-am mai alintat intre timp, si orez pot sa gatesc oricand si asa, nu la borcan. Dar voi gasi reteta si ti-o trimit, sper s-o am la mine ,daca  nu, va trebui s-o aduc de acasa de la mama.

MariaP (02 September 2010, 14:08)

Lena, multumesc mult pentru raspuns!  Eu am una, n-am mai facut-o de cativa ai, e bunisoara, dar parca as incerca altceva.  Astept cu nerabdare, daca o gasesti, sa mi-o trimiti.

amalia80 (02 September 2010, 18:52)

Deci o pot prepara in cratita si apoi o pot pune in borcane gata scazuta? Mi se pare un pic complicat sa mai desfac borcanele dupa ce le-am scos din cuptor. Condimente nu punem deloc?

lena
lena (02 September 2010, 20:13)

Amalia am explicat f.bine reteta - vrei s-o repet aici in comentariu? Scrie clar, ca nu se face in cratita, borcanele nu se capseaza cu capace, cu folie - atunci cand le puneti la cuptor - si nu este nici o problema sa pui cateva linguri de salata in alt borcan ca sa-l umpli. Poti pune orice mirodenii va place.

bocsa (04 September 2010, 22:55)

Si eu pun aspirina, la conserve.Intr-un an, cand nu am folosit aspirina;cand am deschis o sticla de suc de rosii, tot continutul, mi-a sarit in tavan.

EROMANCA (10 September 2010, 12:50)

Am facut prima  portie si a iesit uimitor,( am folosit 1/2 dintr-un borcan la ghiveci si ce a ramas la o ciorbita , delicis ) in a doua portie am pus morcovul feliat subtire .

goldy645 (14 September 2010, 11:41)

Buna. Am si eu o intrebare,  poate unora le va parea deplasata, dar sunt novice in pregatirea conservelor pt iarna. Cum se sterilizeaza, in general borcanele goale la cuptor? La ce temperatura si pt cat timp? Se lasa apoi la racit sau se umplu asa fierbinti? Haideti gospodinelor cu experienta dati-mi un sfat.  Eu vreau sa pun zacusca anul asta pt prima data. Multumesc anticipat.

MariaP (14 September 2010, 14:24)

Goldy, pentru ca ai amintit de zacusca, uite cum procedez eu: inainte cu putin timp de a fi zacusca gata, spal borcanele, le las cu gura-n jos pe un servet sa se scurga putin, apoi le pun culcate pe tava de la aragaz si le tin in cuptor la foc mediu pana se usuca foarte bine (nu trebuie sa-ti mai ramana niciun strop de apa pe ele), apoi scot cate unul, il pun pe o tava de inox si daca zacusca e gata, incep s-o pun fierbinte in el. Dupa ce am umplut toate borcanele (ai grija, nu trebuie sa le umpli de tot, ,mai lasi putin spatiu, ca sa nu-ti dea pe afara cand sunt la cuptor...) le pun la cuptor la foc moderat si le tin pana se formeaza putina crusta, apoi le scot din cuptor, le pun capacele, le acopar cu o patura si le las asa pana se racesc. Vezi ca pe forum, daca te intereseaza, am postat si o reteta de zacusca. Spor la treaba, iar daca mai ai intrebari nu ezita sa le pui!

goldy645 (15 September 2010, 13:43)

 Maria!  Din cate am inteles borcanele le  pun in tava  la cuptor  fara apa, nu? Si cand sunt goale si mai apoi pline cu zacusca. Nu cunosc procedeul la cuptor, mama mea le da la dunst intr-o oala mare pe focul de la aragaz,  intr-un pic de apa si bagate intr-o paturica. Dar eu din lipsa unei oale uriase trebuie sa aleg optinea la cuptor.Multumesc inca o data.

MariaP (15 September 2010, 21:58)

Pentru nimic, Goldy. Cu mare placere si altadata!

Da, ai inteles foarte bine, fara apa!

Toate cele bune si spor la treaba!

Lavi
Lavi (30 September 2010, 09:39)

la aceasta salata eu as adauga si telina rasa, nu multa, ca este foarte aromata si acapareaza gustul celorlalte legume

nusica (07 June 2011, 09:19)

Da,Lena,ar merge si telina?Si,daca imi dati voie,am o reteta de tocana cu orez,pentru Maria P.,foarte buna,verificata,o fac in fiecare an.1 kg morcovi,1 kg ceapa,2 kg ardei kapia rosu dar mai bine gogosari,2 kg rosii,12 linguri orez(sau o cana de ceai plina cu orez),400 ml ulei,sare,foi dafin,piper.Legumele se toaca,ca pentru mancare si se aseaza intr-o cratita mai mare in ordinea de mai sus,straturi,nu amestecate.Se adauga uleiul pe marginea vasului,fara sa se amestece.Inainte de stratul de rosii se pun condimentele.Se baga la cuptor o ora si treizeci de minute,dupa care se scoate cratita din cuptor si se adauga orezul care a fost pe jumatate fiertAcum,.se amesteca toate ingredientele si se mai lasa cam 1/2 ora la cuptor.Se scot,se pune in borcanele uscate,se capseaza,sau infileteaza,se mai lasa in cuptor 1/2 ora,la foc foarte mic,apoi stingi focul si le lasi acolo pana se racesc borcanele.E o reteta minunata,eu pun in borcane de 320 gr si iau iarna la serviciu.

Pau Buli
Pau Buli (23 September 2011, 00:10)

Tocmai am pus la racit 6 borcane! Abia astept sa le deschid la iarna! Insa acum mi-e teama de ceva ce am facut.... salata a lasat foarte, dar foarte multa zeama.. si atunci cand am pus-o in borcane am stors zeama. Sper sa nu dauneze cumva. Multumesc!

lena
lena (23 September 2011, 00:37)

Este bine sa fie cu zeama - pacat ca ai scurs-o

Mavi1962
Mavi1962 (23 September 2011, 10:13)

 DA. STIU K ESTE F. BUNA. EU FACEAM ASA INAINTE SI, CUM SPUI TU, NU MAI AVEAM. AL MEU SOT LE MANCA, ASA, DIN BORCAN. CAT DESPRE CIORBITE... CE SA ZIC: FIIND F. CONCENTRAT ZARZAVATUL, IESEA O CIORBA... SI NU TREBUIA SA PUN MULT. SINCER, NU AM MAI FACUT RETETA ASTA DE ZECI DE ANI. SALUTARI SI MERSIC PTR EFORTUL TAU ZILNIC

anad (20 August 2012, 11:55)

Excelenta reteta, foarte usor de preparat, tinand cont ca de multe ori nu dispunem de prea mult timp pentru lucruri migaloase.O portie este intradevar prea putin pentru o oarna intreaga

Andreeahudy (11 September 2012, 11:24)

 oare vinete merg (1..2 taiate fideluta) sau se apropie de zacusca?

 

lena
lena (11 September 2012, 14:44)

 Nu am facu niciodata combinata cu vinete, poti incerca.

Mavi1962
Mavi1962 (11 September 2012, 16:26)

 Buna, ziua! Desi nuy am mai vb de multa vreme, aflati ca am facut pentru iarna trecuta reteta asta de salata. Si, mi-a iesit perfect: la fel ca in trecut. Culema este ca noi nu mai mancam atata si mai am si acum. Buna, rau, pentru toate - mancarica de cartofi iese delicioasa dak pui putin. Va pup

 

elenabordianu
elenabordianu (18 September 2013, 16:01)

RETETA ASTA E FOARTE BUNA SI "ASA" SI COMBINATA CU CEVA, CIND ERAM ACASA O FACEAM, ERA MINACRE PENTRU STUDENTI, BUNA PENTRU CIORBE...MULTUMIM LENA

 

sofica49
sofica49 (09 October 2013, 21:11)

 Eu fac pt iarna numai rosii cu ardei dati la robot,o linguita de zahar fiert l baie marin borcanele.,fara sare,excelent zarzavat!