Dovlecei marinati pentru iarna

Nota 5 (10 voturi)
*****

       Si inca o reteta pe care o cautam demult, avand inca amintirea cat de buni sunt dovleceii la borcan, dulci-acrisori asa cum le facea candva bunica mea din Ucraina. La ei clima nu prea le permite sa cultiveze la greu rosii, vinete si ardei si principalele legume pt conserve sunt castravetii si dovleceii. Nu stiu daca ati gustat vreodata, dar va garantez ca nu va lasati pana nu se termina toti dovleceii din borcan :)

Eu am testat reteta, i-am facut acum o luna si saptamana trecuta am luat proba, sotul a ramas foarte impresionat, nici el nu stia de dovleceii marinati. Deci sigur merg sa va arat reteta si chiar recomand sa incercati, nu se fac greu deloc.

Sa va spun cam ce prezinta la gust - sunt crocanti, dulci-acrisori, foarte asemanatori cu niste castraveti conservati reusiti. Merg la orice mancare care necesita muratura.

Ingrediente

Dovlecei
10 buc
alegeti dovlecei mai mici si tineri, la mine a mers cam 1-2 dovlecei la 1 borcan, depinde cat de mari sunt dovleceii
Usturoi
3 buc
adica 3 capatani de usturoi, trebuie sa aveti cam 3-4 catei la fiecare borcan
Piper negru(boabe)
4 lingurite
cate jumatate de lingurita la borcan
Apa
7 pah
de 250 ml
Sare
2 linguri
sa luati sare neiodata, pentru muraturi
Zahar
3 linguri
Otet
150 ml
otet de 9%

Pasi de urmat

1

Dovleceii se spala si se lasa sa se scurga de apa.

Dovlecei marinati pentru iarna - Pas 1
2

Curatati si spalati usturoiul.

Dovlecei marinati pentru iarna - Pas 2
3

Borcanele se spala si se scurg bine de apa.

Dovlecei marinati pentru iarna - Pas 3
4

Dovleceii se taie felii cam de 1 cm grosime, eu i-am taiat cu cutit din ala smeker care le taie frumos, zimtat.

Dovlecei marinati pentru iarna - Pas 4
5

Se umple borcanele cu dovlecei, in fiecare borcan puneti cate 3-4 catei de usturoi si 0.5 lingurita de piper negru boabe.

Dovlecei marinati pentru iarna - Pas 5
6

Turnati cele 7 pahare de apa in cratita - o puneti la fiert, cand incepe sa fiarba adaugati sarea, zaharul si otetul. Lasati sa fiarba toate impreuna si apoi le turnati in borcane.

Sincera sa fiu nu tin minte daca mi-a ajuns aceasta cantitate pentru toate 8 borcane sau am mai facut, daca nu va ajunge mai calculati cat va trebuie si faceti inca putina marinada, doar respectati proportiile.

Dovlecei marinati pentru iarna - Pas 6
7

Capsati borcanele si le puneti la sterilizat intr-o oala mai mare, 10 minute din momentul in care incepe sa fiarba apa in oala.

Dovlecei marinati pentru iarna - Pas 7
8

Dupa ce au fiert le scoateti din oala atent, verificati inca o data capacele sa nu lase aer si le puneti pe un prosop cu capul in jos pana se racesc bine. Sunt gata cam in 2-3 saptamani, atunci le mancati cu orice mancare preferata, la noi a mers f.bine la o mancare de fasole.

Pofta Buna!

Dovlecei marinati pentru iarna - Pas 8
Cantitate: 8 buc (8 borcane de 800 ml)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

*****
MariaP (13 September 2010, 22:08)

Lena, iar imi dai de lucru! Trebuie sa pun si eu cateva borcane ca tare apetisanti sunt! Multumiri pentru reteta!

igorbt
*****
igorbt (14 September 2010, 02:59)

De fapt, mi s-au parut chiar mai fini la gust decat castravetii. Au alta consistenta si asta le da personalitate daca pot sa zic asa . Sunt pur si simplu deliciosi .

Lavi
*****
Lavi (14 September 2010, 08:27)

as mai adauga niste frunze de dafin...........dau un gust senzational!

*****
Emma (14 September 2010, 09:30)

Chiar ma gandeam ce pot sa fac cu dovleceii. Am deja destul de multi in gradina, asa ca reteta a sosit la fix. Ca de obicei, nu pot decat sa-ti multumesc! Ca idee: nu s-ar putea pune si boabe de mustar?

lena
lena (14 September 2010, 09:45)

Nu, va recomand sa folositi doar piper si usturoi, faceti reteta exact asa cum scrie, alta data imrpovizati.

Lavi
Lavi (14 September 2010, 10:09)

ok, Lena.........merg si taiati cubulete?

ma gandesc ca intra mai multi in borcan!

Emma (14 September 2010, 10:38)

Lena, eu ma gandeam sa fie ceva mai picanti, dar este posibil sa nu se potriveasca gusturile sau sa nu stea prea mult, probabil. O sa respect reteta si sper sa-mi reuseasca.

*****
claudia1976 (14 September 2010, 12:25)

La fix ai publicat reţeta ! Mi-a adus ieri tata de la grădină nişte dovlecei şi nu stiam ce să fac cu ei. Multumesc.

Crista
Crista (14 September 2010, 12:26)

hmmm  ce bine arata !  nu am mancat niciodata dovlecei marinati ....... o sa incerc si eu  neaparat !  multumim de reteta

maya28
*****
maya28 (14 September 2010, 15:32)

Super ,am sa fac si eu toamna asta!

floricica (14 September 2010, 18:08)

Salut Lena, si ma bucur mult sa pot, in sfarsit sa scriu ceva. Mi-am propus asta si astazi se pare ca am si reusit. Mult succes cu acest site dp a mea parere extraordinar de util si relevant pentru retete gustoase si aratoase, care sunt descrise asa de detaliat incat nu poti sa dai gres. Felicitarile mele Lena si spor in toate.

bocsa (14 September 2010, 18:11)

Super reteta.De cand o caut, ca am in gradina o gramada de dovlecei si nu stiam cum sa-i conserv pentru iarna.Am incercat intr-un an, i-am fiert ,taiati cubulete si i-am pus in congelator.A fost esec total, cand i-am scos s-au facut terci.

lena
lena (14 September 2010, 18:50)

Nu merg taiati cubulete, va recomand rondele sa faceti prima data apoi experimentati. Da, rondele sau jumatati de rondele, ca sa incapa mai bine in borcan.

Din pacate dovleceii nu prea merg congelati, am incercat si eu intr-un an, i-am aruncat pe toti.

bocsa (14 September 2010, 22:44)

Da si eu la fel, i-am aruncat.Ai dreptate, la borcan se pun cel mai bine taiati rondele.Eu fac cand est sezonul dovleceilor, prajiti rondele in putin ulei si pusi in mujdei de usturoi.Iese o salata super buna.

larissa
*****
larissa (14 September 2010, 23:11)

sigurat sunt buni arata bine!!

larissa
larissa (14 September 2010, 23:17)

da congelati nu sunt buni de nimica si eu am incercat pun numa pt supa asa razuit

dianatimbus
dianatimbus (15 September 2010, 00:38)

Nu am mai mancat niciodata dovlecei marinati. La noi in casa se mananca dovlecei pane(snitele). Chiar mai aveam cateva borcane libere,maine ma duc sa cumpar dovlecei si sa incerc si eu reteta.Mie mi se pare chiar usoara.Mereu ma pui la treaba Lena.Iti multumesc.

*****
amalia80 (15 September 2010, 08:22)

Pentru necunoscatori trebuie mentionat ca se foloseste la conservat doar otet din vin. Multumim pentru reteta ingenioasa! Sunt convinsa ca la bunici erau niste borcane mari de 15-20 kg pline cu astfel de bunatati...

bocsa (15 September 2010, 22:35)

Da, trebuie a fim atente la ce otet luam pentru pus conserve.Trebuie sa fie otet de vin ,nu de alcool.Cel din urma, strica muraturile.

Maria S (16 September 2010, 19:13)

tin neaparat sa-ti spun ca si acestia arata foarte bine .....

*****
cuta (17 September 2010, 14:06)

AM SA PUN SI EU CA ARATA F F BINE.

Emma (17 September 2010, 14:19)

Sa nu sune ca o reclama, dar e foarte bun otetul de Margina de 9 grade.

fodor corina
fodor corina (27 October 2010, 18:44)

SI EU CRED CA AU IESIT DELICIOSI...DAR AU GUST BUN CU USTUROI.....INTREB SI EU ..POATE NU LE PLACE LA TOATA LUMEA...SE POT PUNE SI FARA USTUROI..?...va multumesc pt raspuns..de pe acum...

bocsa (27 October 2010, 18:50)

Am desfacut primul borcan.Sunt buni.

lena
lena (27 October 2010, 21:13)

Usturoiul nu se simte cu gustul ala iute si puternic, ii da doar o aroma foarte , foarte usoara. Dar poti incerca si fara el, bineinteles.

Nataly
Nataly (11 December 2010, 18:17)

Zilele astea am desfacut unicul borcan de 3 litri pe care l-am pus asa de proba, pina a doua zi nu a mai ramas nici strop de marinada pe fundul borcanului, sunt senzationali de gustosi... azi am mers la piata si am mai luat niste dovlecei ca sa ii punem la mai multe borcane. Multumim Lena pentru retetele minunate pe care ni le oferi, se cunoaste de la o posta spiritul de moldoveanca gospodina!!!

nicoleta-maria
nicoleta-maria (14 March 2011, 16:21)

 lena io am o reteta super de buna de dovlecei la borcan,,mia dato o vecina,,,si reteta ii italiana ii super buna,,,,,daca vrei ti-o trimit 

 

lena
lena (14 March 2011, 16:49)

Multumesc frumos Nicoleta! Neaparat astept si reteta, poti s-o scrii pe forum sau mi-o trimiti pe elena@lalena.ro.

nusica (07 June 2011, 09:35)

Eu congelez dovleceii cubulete,cruzi si iarna ii pun in ciorba asa,inghetati,cand ciorba e in clocot.Sunt minunati.Dar aceia sunt pentru ciorbe.Acestia imi plac mult,ca muraturi

danielita (17 June 2011, 19:35)

 Lena, aceiasi reteta se poate face si cu vinete. mersii 

Valentina.Jugaru (05 August 2011, 11:08)

Am incercat reteta pentru 3 borcane, de proba (unul s-a mancat imediat ce l-am desfacut :D), sunt extrem de multumita de gust, asa ca fac si runda a doua. Multumim mult si mai asteptam astfel de retete de conserve pentru iarna!

leoaica
leoaica (23 October 2011, 18:37)

 am pus si eu pentru prima oara astfel de conserva. recunosc ca habar nu aveam de aceasta reteta. astazi am desfacut un borcan fiindca muream de curiozitate, atat eu cat si sotul meu. sunt deliciosi, a mancat si Vladut, baiatul meu, de nu se mai oprea... 

multumim, Lena!

 

crismi (08 February 2012, 19:26)

Foarte buni. Este al doilea an in care am pus dovlecei dupa reteta aceasta. Recomand tuturor,pentru ca dovleceii sunt foarte ieftini vara, dar din pacate sunt putine metode si retete de ai conserva.Aceasta  chiare ste o reteta reusita.

veronica cluj
veronica cluj (13 February 2012, 07:48)

Uite-i si pe ai mei...de abia astept sa deschid borcanele...am pus condimente pentru muraturi in loc de simplu piper si am facut un borcan si cu buchetele de conopida...inca nu i-am gustat, cred ca sunt super!!!!

veronica cluj
veronica cluj (13 February 2012, 07:50)

Scuze, nu mi-a atasat poza!!

kristincikk
kristincikk (11 August 2012, 14:53)

 Salut Lena, eu sun noua pe site-uri de bucatarie, as vrea sa intreb, daca pot sa pun borcanele la sterilizat in rola, eu ma gindeam la 200 grade pentru 25-30 min., ce zici?

 

lena
lena (13 August 2012, 15:21)

La cuptor nu pun borcanele cu marinada/apa, doar pe cele cu salate. Poti sa incerci, doar ai grija chiar sa fiarba compozitia in borcan

LiCuRiCi
LiCuRiCi (13 September 2012, 13:17)

Gata, i-am pus si eu. Sper sa iasa! 

roberth
roberth (21 September 2012, 14:08)

 Azi i-am gustat si eu. Bestiali! 

Alionka
Alionka (14 June 2013, 16:24)

In cit timp sunt murati si pot sa-i gust?? 

lena
lena (14 June 2013, 16:25)

In 3-4 saptamani.

tatinela (08 August 2013, 12:50)

 eu pun dovleceii la congelator si se pastreaza ft bine,iarna fca tocanita impreuna cu celelalte legume de la congelator!

tiki
*****
tiki (09 September 2013, 18:01)

Buna Lena. Abia am asteptat sa treaca o luna ca sa pot desface un borcan.Ieri s-a intamplat. Inimaginabili, inegalabili!!!. Nu ma asteptam la asa un gust, aromat, putin picant, acrisor-dulce. Buni, ce mai. Azi m-am uitat aici si am vazut ca nu am postat nimic,asa ca o fac acuma, desi borcanul e cam gol, si cele pline sunt in pivnita si nu mai cobor. Scuze. Imediat ii pap si pe cei ramasi . Multumesc mult. Pupici.

Top Retete
vezi toate retetele din top
Culinary recipes ByLena