Dovlecei marinati pentru iarna

Si inca o reteta pe care o cautam demult, avand inca amintirea cat de buni sunt dovleceii la borcan, dulci-acrisori asa cum le facea candva bunica mea din Ucraina. La ei clima nu prea le permite sa cultiveze la greu rosii, vinete si ardei si principalele legume pt conserve sunt castravetii si dovleceii. Nu stiu daca ati gustat vreodata, dar va garantez ca nu va lasati pana nu se termina toti dovleceii din borcan :)

Eu am testat reteta, i-am facut acum o luna si saptamana trecuta am luat proba, sotul a ramas foarte impresionat, nici el nu stia de dovleceii marinati. Deci sigur merg sa va arat reteta si chiar recomand sa incercati, nu se fac greu deloc.

Sa va spun cam ce prezinta la gust - sunt crocanti, dulci-acrisori, foarte asemanatori cu niste castraveti conservati reusiti. Merg la orice mancare care necesita muratura.

Ingrediente

Dovlecei
10 buc
alegeti dovlecei mai mici si tineri, la mine a mers cam 1-2 dovlecei la 1 borcan, depinde cat de mari sunt dovleceii
Usturoi
3 buc
adica 3 capatani de usturoi, trebuie sa aveti cam 3-4 catei la fiecare borcan
Piper negru(boabe)
4 lingurite
cate jumatate de lingurita la borcan
Apa
7 pah
de 250 ml
Sare
2 linguri
sa luati sare neiodata, pentru muraturi
Zahar
3 linguri
Otet
150 ml
otet de 9%

Pasi de urmat

1

Dovleceii se spala si se lasa sa se scurga de apa.

2

Curatati si spalati usturoiul.

3

Borcanele se spala si se scurg bine de apa.

4

Dovleceii se taie felii cam de 1 cm grosime, eu i-am taiat cu cutit din ala smeker care le taie frumos, zimtat.

5

Se umple borcanele cu dovlecei, in fiecare borcan puneti cate 3-4 catei de usturoi si 0.5 lingurita de piper negru boabe.

6

Turnati cele 7 pahare de apa in cratita - o puneti la fiert, cand incepe sa fiarba adaugati sarea, zaharul si otetul. Lasati sa fiarba toate impreuna si apoi le turnati in borcane.

Sincera sa fiu nu tin minte daca mi-a ajuns aceasta cantitate pentru toate 8 borcane sau am mai facut, daca nu va ajunge mai calculati cat va trebuie si faceti inca putina marinada, doar respectati proportiile.

7

Capsati borcanele si le puneti la sterilizat intr-o oala mai mare, 10 minute din momentul in care incepe sa fiarba apa in oala.

8

Dupa ce au fiert le scoateti din oala atent, verificati inca o data capacele sa nu lase aer si le puneti pe un prosop cu capul in jos pana se racesc bine. Sunt gata cam in 2-3 saptamani, atunci le mancati cu orice mancare preferata, la noi a mers f.bine la o mancare de fasole.

Pofta Buna!

Cantitate: 8 buc (8 borcane de 800 ml)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Publicata:
Nota: 5 (12 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 53

Veronica si Andrei
Veronica si Andrei 28 feb 2016, 10:53

O gustosenie, nu alta! I-am facut in toamna, acuma am desfacut primul borcan. I-a luat vintul, de buni ce-s.  

savaelena
savaelena 16 iul 2015, 23:52

vreau sa mentionez ca anul trecut am pus la murat dovlecei impreuna cu conopida dupa reteta dvs. de castraveti murati (pe care am recomandat-o deja cu incredere si rudelor) si au iesit fenomenali. 
voi incerca si aceasta reteta, la sigur sunt foarte gustosi. MULTUMESC!

 

Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 20 iun 2015, 16:30

Buna. Prima muratura pusa in acest an.  Am luat 9 dovlecei ca atatia mi-au convenit cum aratau si mi-au iesit fix 7 borcane. Nu am taiat in 2 nici o rondea (anii trecuti da). Apa 1,6oo l. plus otetul. Mai am inca 3 borc.de anul trecut, asa ca nu cred ca voi mai pune.Si castraveti mai am (borcane de 3) si 1 de gogonele. Voi mai vedea ce mi se "ordona". Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Daniela B.
Daniela B. 24 iul 2014, 12:27

uite si o poza, cu ultima tura, sper sa fie gustosei asa asortati :) 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Daniela B
Daniela (Daniela B) 06 iul 2014, 09:48

N-am mincat niciodata dovlecei marinati, insa asa de tare ii laudati, ca m-am gîndit sa încerc și eu! Aștept cu nerabdare sa treaca vrio 2 săptămîni sa gust!!! Mulțumesc mult pentru receta!!

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 09 sep 2013, 18:01

Buna Lena. Abia am asteptat sa treaca o luna ca sa pot desface un borcan.Ieri s-a intamplat. Inimaginabili, inegalabili!!!. Nu ma asteptam la asa un gust, aromat, putin picant, acrisor-dulce. Buni, ce mai. Azi m-am uitat aici si am vazut ca nu am postat nimic,asa ca o fac acuma, desi borcanul e cam gol, si cele pline sunt in pivnita si nu mai cobor. Scuze. Imediat ii pap si pe cei ramasi . Multumesc mult. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
LiCuRiCi
LiCuRiCi LiCuRiCi (LiCuRiCi) 13 sep 2012, 13:17

Gata, i-am pus si eu. Sper sa iasa! 

Poza mea pentru reteta:
veronica cluj
Veronica-Daniela (veronica cluj) 13 feb 2012, 07:50

Scuze, nu mi-a atasat poza!!

Poza mea pentru reteta:
crismi
crismi 08 feb 2012, 19:26

Foarte buni. Este al doilea an in care am pus dovlecei dupa reteta aceasta. Recomand tuturor,pentru ca dovleceii sunt foarte ieftini vara, dar din pacate sunt putine metode si retete de ai conserva.Aceasta  chiare ste o reteta reusita.

Poza mea pentru reteta:
MariaP
MariaP 13 sep 2010, 22:08

Lena, iar imi dai de lucru! Trebuie sa pun si eu cateva borcane ca tare apetisanti sunt! Multumiri pentru reteta!

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile