Miel la cuptor

Miel la cuptor

Nu suntem mari consumatori de carne de miel/oaie, dar de Paste gatesc de fiecare data si intotdeauna dupa reteta bunicii mele, un pic mai adaptata in timp dar tot metoda de baza este aceeasi. Am testat reteta pe multa lume, chiar si cei care nu le place mirosul de carne de miel nu au lasat nimic in farfurie - au cerut reteta si au spus ca ceva mai fin si delicios nu au mancat niciodata.

Deci cel mai important aici este ca eu fierb carnea de miel inaine s-o pun la cuptor, o adaptare de-a mea personala este ca inainte s-o fierb o mai si marinez in vin, mirodenii si ceapa. Asa ca, desi sunt 3 etape: marinat(optional), fiert, copt(sau rumenit pe tigaie cu ceapa - metoda bunicii) - sa nu va speriati, totul este destul de simplu, si efortul se merita din plin - carnea se topeste in gura si are un gust foarte bun.

Printre carne se mai pot pune si ceva legume la cuptor, ca sa aveti si garnitura, dar este optional.

Ingrediente

Carne de miel
2 kg
diverse portiuni de la un miel, dupa preferinte
Ceapa alba
2 buc
Vin alb demisec
1 pahare
optional
Sare,piper
1 linguri
si alte mirodenii:frunza de dafin, cuisoare, etc
Maioneza
4 linguri
Pasta de tomate
1 linguri
sau ketchup, sau sos de rodii
Legume preferate
500 g
pentru garinitura si sunt optionale - se potrivesc bine cartofii, morcovii, etc.

Pasi de urmat

1

Carnea de miel se spala bine si se portioneaza dupa preferinte - in bucati mai mari sau mai mici.

2

In bolul cu carne adaugati ceapa taiata mai maricel, nu are importanta forma.

3

Apoi adaugati mirodeniile - sare(cam 1 lingura), piper, frunza de dafin, cuisoare(perfecte la miel!) si altele dupa preferinte.

4

Turnati vinul si amestecati bine cu mainile.

Chestia cu marinarea in vin si ceapa este optionala, puteti sa puneti direct mielul la fiert in apa.

Dar marinarea va face carnea sa nu mai aiba mirosul specific de oaie si sa fie mult mai frageda si aromata.

5

Acoperiti bolul cu carne cu un capac si lasati pentru minim 5-6 ore, da mai bine chiar peste noapte.

6

A 2-a zi mutati carnea cu tot cu marinada intr-o cratita mai mare, adaugati apa cat sa acopere bine carnea si puneti la fiert.

7

Cand incepe sa fiarba faceti focul mic si lasati 1-2 chiar si 3 ore daca este mielul mai oaie :)

Deci foarte important sa fiarba pana carnea este moale si frageda.

8

Scoateti carnea din apa intr-o farfurie sa se scurga si racoreasca putin.

9

Mai departe puteti carnea s-o rumeniti pe tigaie, adaugati ceapa, usturoi si aveti cea mai buna mancare de miel.

Eu am preferat sa fac varianta la cuptor, si pentru asta prepar un sos de maioneza si sos de rosii - mai adaugati sare si piper dupa plac.

10

Legumele crude le taiati in forma care va place, puneti un pic de ulei, sare piper si mirodenii care va plac.

11

Intr-o tava adanca de cuptor aranjati bucatile de carne de miel, unse bine cu sosul de maioneza.

Printre ele puneti legumele, acoperiti tava cu folie de aluminiu si puneti la cuptor preincalzit la 200 grade pentru 1 ora.

Dupa jumate de ora cat va fi la cuptor, scoateti folia de pe tava si lasati sa se rumeneasca frumos carnea.

12

Friptura este gata cand carnea s-a rumenti frumos si legumele sunt moi si fragede.

13

Serviti cu legume pe langa sau cu o salata de cruditati preferata.

Carnea este delicioasa si calda si rece, chiar va recomand sa incercati, mai bun nu am mancat si nu este doar parerea mea :) Eu altfel nici nu mai gatesc friptura de miel...

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 2 kilograme
Timp de preparare: 240 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 600 min
Data publicarii:
Nota: 5 (3 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 19

AnastasiaObreja590
Anastasia Obreja (AnastasiaObreja590) 05 apr 2018, 17:34

sec

AnastasiaObreja590
Anastasia Obreja (AnastasiaObreja590) 05 apr 2018, 17:33

Da cu vin se alb se poate?

lena
Elena (lena) Anastasia Obreja (AnastasiaObreja590) 05 apr 2018, 17:53

Da

VeronicaBitca-Pavlenco383
Veronica Bitca-Pavlenco (VeronicaBitca-Pavlenco383) 14 iun 2017, 13:36

Salutare tuturor!Am facut receta a iesit foarte gustosa carnea toti au mincat,numai eu iam simtit mirosul,offf nasul ista,da oricum am gustat.

VeronicaBitca-Pavlenco383
Veronica Bitca-Pavlenco (VeronicaBitca-Pavlenco383) 09 iun 2017, 15:37

Salut Lena!Eu nu maninc carne de oaie,miel sau de capra din cauza mirosului il simt mereu,am o mare problema in general cu toate mirosurile.Am primit ieri o bucata de carne de miel si deja eram gata sa nu o mai fac,dar gasind receta de la tine m-am decis sa incerc ca s-ai fac o surpiza sotului.Va scriu neaparat ce-a iesit.Multumim pentru recete mie imi plac mereu.Cind ceva nu/mi aduc aminte si nu am de cine intreba fug repede la Lena!

VeaceslavSiDianaDulap448
Veaceslav Dulap (VeaceslavSiDianaDulap448) 10 apr 2017, 13:08

Salut Lena sunt foarte gustoase rețele tale bafta mai departe !!!

Nota mea pentru reteta:
Monica si Stefan
Monica si Stefan 25 mai 2014, 11:51

O reteta excelenta! Am aplicat intocmai indicatiile si a iesit ceva delcios. Si ceafa de berbecut este la fel de buna.  Membrii familiei, care nu agreaza carnea de oaie, nici nu au stiut ca au mancat asa ceva,   ... dar au fost incantati de gustul si de aromele imbietoare din farfurii. 

mary28
mary28 28 apr 2014, 00:32

buna lena si eu gatesc retete de pe site/ul tau.imi plac f mult.vroiam sa stiu daca dupa ce se scoate carnea de la marina se pune la fiert cu tot cu ceapa?

lena
Elena (lena) mary28 28 apr 2014, 08:22

Da, cu tot cu ceapa.

Elena Ciuhrii
Elena Ciuhrii 28 mar 2014, 15:47

Lena,Salut! imi plac foarte mult retetele tale,am incercat citeva ...dar tortul Medovik mi-a placut foarte foarte mult!!! ...multa sanatate si bafta..pupici de la Chisinau!!

Nota mea pentru reteta:
liliaviscun
Lilia Viscun (liliaviscun) 09 mai 2013, 21:16

salut, vreau sa spun ca nu suntem prea iubitori de carne de miel din cauza mirosului, shi nici odata nu l-am gatit, dar iata ca de Pashti am riscat( shtiind ca invitatzilor tot nu le place), mai pe scurt nici nu shtiu cum sa redau kite emotzii am avut! 
am gatit kam 3 kg, shi kind am vrut sa fac macar o poza, ce sa va spun, n-a ramas nici o farimatura! Absolut totzi au laudat mielul!
Multzumesc mult pt receta shi pt sit! Datorita tzie shtiu mereu cum sa uimesc sotzul shi oaspetzii!!!

Nota mea pentru reteta:
alexuza
alexuza 30 apr 2013, 13:05

Buna Lena am si eu o întrebare referă pentru ciorba de miel nu o ai ma  poți Ajuta deoarece nu stiu sa o prepar si asi dori sa o pregasc de paste multimesc mult 

Arata toate comentariile