Miel la cuptor

Miel la cuptor

Nu suntem mari consumatori de carne de miel/oaie, dar de Paște gătesc de fiecare dată și întotdeauna după rețeta bunicii mele, un pic mai adaptată în timp dar tot metoda de bază este aceeași. Am testat rețeta pe multă lume, chiar și cei cărora nu le place mirosul de carne de miel nu au lăsat nimic în farfurie - au cerut rețeta și au spus că ceva mai fin și delicios nu au mâncat niciodată.

Deci cel mai important aici este că eu fierb carnea de miel înainte s-o pun la cuptor, o adaptare de-a mea personală este că înainte s-o fierb o mai și marinez în vin, mirodenii și ceapă. Așa că, deși sunt 3 etape: marinat(opțional), fiert, copt(sau rumenit pe tigaie cu ceapă - metoda bunicii) - să nu vă speriați, totul este destul de simplu, și efortul se merită din plin - carnea se topește în gură și are un gust foarte bun.

Printre carne se mai pot pune și ceva legume la cuptor, ca să aveți și garnitură, dar este opțional.

Ingrediente

Carne de miel
2 kg
diverse porțiuni de la un miel, după preferințe
Ceapă albă
2 buc
   
Vin alb demisec
1 pahar
opțional
Sare, piper
1 lingura
și alte mirodenii: frunză de dafin, cuișoare, etc.
Maioneză
4 linguri
   
Pastă de tomate
1 lingura
sau ketchup, sau sos de rodii
Legume preferate
500 g
pentru garnitură și sunt opționale - se potrivesc bine cartofii, morcovii, etc.

Pași de urmat

Pas 1

Carnea de miel se spală bine și se porționează după preferințe - în bucăți mai mari sau mai mici.

Miel la cuptor - Pas 1
Pas 2

În bolul cu carne adăugați ceapa tăiată mai mare, nu are importanță forma.

Miel la cuptor - Pas 2
Pas 3

Apoi adăugați mirodeniile - sare(cam 1 lingură), piper, frunză de dafin, cuișoare(perfecte la miel!) și altele după preferințe.

Miel la cuptor - Pas 3
Pas 4

Turnați vinul și amestecați bine cu mâinile.

Chestia cu marinarea în vin și ceapă este opțională, puteți să puneți direct mielul la fiert în apă.

Dar marinarea va face carnea să nu mai aibă mirosul specific de oaie și să fie mult mai fragedă și aromată.

Miel la cuptor - Pas 4
Pas 5

Acoperiți bolul cu carne cu un capac și lăsați pentru minim 5-6 ore, dar mai bine chiar peste noapte.

Miel la cuptor - Pas 5
Pas 6

A 2-a zi mutați carnea cu tot cu marinadă într-o cratiță mai mare, adăugați apă cât să acopere bine carnea și puneți la fiert.

Miel la cuptor - Pas 6
Pas 7

Când începe să fiarbă faceți focul mic și lăsați 1-2 chiar și 3 ore dacă este mielul mai bătrân :)

Deci foarte important să fiarbă până carnea este moale și fragedă.

Miel la cuptor - Pas 7
Pas 8

Scoteți carnea din apă într-o farfurie să se scurgă și răcorească puțin.

Miel la cuptor - Pas 8
Pas 9

Mai departe puteți carnea s-o rumeniți pe tigaie, adăugați ceapă, usturoi și aveți cea mai bună mâncare de miel.

Eu am preferat să fac varianta la cuptor, și pentru asta prepar un sos de maioneză și sos de roșii - mai adăugați sare și piper după plac.

Miel la cuptor - Pas 9
Pas 10

Legumele crude le tăiați în forma care vă place, puneți un pic de ulei, sare, piper și mirodenii care vă plac.

Miel la cuptor - Pas 10
Pas 11

Într-o tavă adâncă de cuptor aranjați bucățile de carne de miel, unse bine cu sosul de maioneză.

Printre ele puneți legumele, acoperiți tava cu folie de aluminiu și puneți la cuptor preîncălzit la 200 de grade pentru 1 oră.

După jumătate de oră cât va fi la cuptor, scoateți folia de pe tavă și lăsați să se rumenească frumos carnea.

Miel la cuptor - Pas 11
Pas 12

Friptura este gata când carnea s-a rumenit frumos și legumele sunt moi și fragede.

Miel la cuptor - Pas 12
Pas 13

Serviți cu legume pe lângă sau cu o salată de crudități preferată.

Carnea este delicioasă și caldă și rece, chiar vă recomand să încercați, mai bun nu am mâncat și nu este doar părerea mea :) Eu altfel nici nu mai gătesc friptura de miel...

Poftă Bună!

Miel la cuptor - Pas 13

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg
Timp de preparare: 240 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 600 min
Data publicării:
Notă: 5 (3 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

stella121267
steluta (stella121267) 29 Apr 2013, 14:55

SPUNETI-MI ,VA ROG , DE CE SE UNGE CU MAIONEZA SI SOS DE ROSII? MAIONEZA E FACUTA CU OU?MULTUMESC!

lena
Elena (lena) steluta (stella121267) 29 Apr 2013, 15:15

Maioneza este simpla, cu ou sau fara, cum va place - se unge ca sa faca crusta rumena frumoasa si uniforma.

alexuza
alexuza 30 Apr 2013, 13:05

Buna Lena am si eu o întrebare referă pentru ciorba de miel nu o ai ma  poți Ajuta deoarece nu stiu sa o prepar si asi dori sa o pregasc de paste multimesc mult 

lena
Elena (lena) 30 Apr 2013, 13:14

Am incercat o data dar nu-mi place mirosul de oaie din ciorba, nu prea am cum sa te ajut.

alexuza
alexuza 30 Apr 2013, 14:08

Nui nici o problema multumesc si spor la cat mai multe retete asa cum ai facut si pana acum Paște fericit ! 

dynic
dynic 30 Apr 2013, 16:01

BUNA ZIUA

NU SUNT O GOSPODINA EXCELENTA.....DAR DE CAND AM GASIT SITE-UL DVS. POT SPUNE CA PRIMESC MEREU LAUDE DE LA SOTUL MEU SI DE LA FAMILIA MEA.

CHIAR DACA NU AM POSTAT NICIUN COMENTARIU PANA ACUM VREAU SA VA MULTUMESC CA EXISTATI

lena
Elena (lena) 30 Apr 2013, 16:02

Multumesc mult si ma bucur tare ca va plac retetele!

Sa aveti pofta buna si spor la gatit!

liliaviscun
Lilia Viscun (liliaviscun) 09 May 2013, 21:16

salut, vreau sa spun ca nu suntem prea iubitori de carne de miel din cauza mirosului, shi nici odata nu l-am gatit, dar iata ca de Pashti am riscat( shtiind ca invitatzilor tot nu le place), mai pe scurt nici nu shtiu cum sa redau kite emotzii am avut! 
am gatit kam 3 kg, shi kind am vrut sa fac macar o poza, ce sa va spun, n-a ramas nici o farimatura! Absolut totzi au laudat mielul!
Multzumesc mult pt receta shi pt sit! Datorita tzie shtiu mereu cum sa uimesc sotzul shi oaspetzii!!!

Nota mea pentru rețetă:
Elena Ciuhrii
Elena Ciuhrii 28 Mar 2014, 15:47

Lena,Salut! imi plac foarte mult retetele tale,am incercat citeva ...dar tortul Medovik mi-a placut foarte foarte mult!!! ...multa sanatate si bafta..pupici de la Chisinau!!

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 28 Mar 2014, 17:46

Multumesc de comentariu si salutari, sa aveti pofta buna!

mary28
mary28 28 Apr 2014, 00:32

buna lena si eu gatesc retete de pe site/ul tau.imi plac f mult.vroiam sa stiu daca dupa ce se scoate carnea de la marina se pune la fiert cu tot cu ceapa?

lena
Elena (lena) mary28 28 Apr 2014, 08:22

Da, cu tot cu ceapa.

Monica si Stefan
Monica si Stefan 25 May 2014, 11:51

O reteta excelenta! Am aplicat intocmai indicatiile si a iesit ceva delcios. Si ceafa de berbecut este la fel de buna.  Membrii familiei, care nu agreaza carnea de oaie, nici nu au stiut ca au mancat asa ceva,   ... dar au fost incantati de gustul si de aromele imbietoare din farfurii. 

VeaceslavSiDianaDulap448
Veaceslav Dulap (VeaceslavSiDianaDulap448) 10 Apr 2017, 13:08

Salut Lena sunt foarte gustoase rețele tale bafta mai departe !!!

Nota mea pentru rețetă:
VeronicaBitca-Pavlenco383
Veronica Bitca-Pavlenco (VeronicaBitca-Pavlenco383) 09 Jun 2017, 15:37

Salut Lena!Eu nu maninc carne de oaie,miel sau de capra din cauza mirosului il simt mereu,am o mare problema in general cu toate mirosurile.Am primit ieri o bucata de carne de miel si deja eram gata sa nu o mai fac,dar gasind receta de la tine m-am decis sa incerc ca s-ai fac o surpiza sotului.Va scriu neaparat ce-a iesit.Multumim pentru recete mie imi plac mereu.Cind ceva nu/mi aduc aminte si nu am de cine intreba fug repede la Lena!

VeronicaBitca-Pavlenco383
Veronica Bitca-Pavlenco (VeronicaBitca-Pavlenco383) 14 Jun 2017, 13:36

Salutare tuturor!Am facut receta a iesit foarte gustosa carnea toti au mincat,numai eu iam simtit mirosul,offf nasul ista,da oricum am gustat.

AnastasiaObreja590
Anastasia Obreja (AnastasiaObreja590) 05 Apr 2018, 17:33

Da cu vin se alb se poate?

lena
Elena (lena) Anastasia Obreja (AnastasiaObreja590) 05 Apr 2018, 17:53

Da

AnastasiaObreja590
Anastasia Obreja (AnastasiaObreja590) 05 Apr 2018, 17:34

sec