Rosii marinate la borcan

Rosii marinate la borcan

Istoria acestei retete este chiar interesanta - cand eram copil mergeam foarte des cu masina in Ucraina la bunici si la rudele mamei. Una din ele era o matusa care traia intr-un sat sa zic asa istoric, unde se ajunge foarte greu cu masina, fara drumuri asfaltate, cu natura din aia Bio, exotica sa zic, un sat cu traditii si o liniste........ si acum imi aduc aminte cu adormisem in iarba langa lac si se auzeau doar pasarile ciripind....

Atunci in vizitele astea a luat mama reteta matusii de rosii marinate si a facut furori cu ea - au preluat-o in timp toate rudele si vecinii.

Am reprodus reteta anul trecut, am testat daca este gustul ala care il tin minte, un pic am adaptat marinada si ingredientele la ce se gaseste aici in piata in Romania si am obtinut exact ce trebuie. Rosiile sunt perfecte la gust, nici prea acre, un pic dulci, un pic sarate, foarte aromate. Daca alegeti si rosiile potrivite pentru conservat (din acele mai lungi si mai tari) garantez ca veti avea succes cu ele.

Ingrediente

Rosii
5 kg
alegeti rosii mici, lunguete si mai tari
Ceapa alba
7 buc
Morcovi
3 buc
Ardei gras
5 buc
Patrunjel verde
2 lingurite
adica 2 legaturi
Frunze de telina
1 buc
adica de la 1 telina, sau 1 legatura
Piper negru(boabe)
2 linguri
cate 5-6 boabe la borcan
Boabe de ienibahar
1 lingura
cate 2 bucati la borcan, este foarte aromat si obligatoriu pentru marinade
Frunza de dafin
8 buc
cate 1 buc la borcan de 800 ml
Cuisoare
8 buc
cate 1 buc la borcan - este la fel foarte aromata si numa buna pt marinade
Apa
2.6 l
adica 2600 ml
Sare
4 linguri
aveti grija sa fie sare neiodata, pt muraturi
Zahar
4 linguri
Otet
10 linguri

Pasi de urmat

Pas 1

Se spala si se curata toate legumele, spalati si scurgeti borcanele de apa.

La fundul fiecarui borcan puneti cate 1-2 crengi de patrunjel si 1 creanga de frunza de telina. Umpleti borcanele cu rosii pana la jumatate.

Rosii marinate la borcan - Pas 1
Pas 2

Puneti rondele de morcovi si ceapa taiata in 4-6  intre rosii, sa se umple spatiile goale. Ceapa, morcovii si ardeiul in plus ca dau gust si la marinada sunt foarte bune si ele marinate - se aleg primele de pe farfurie la mancare.

Rosii marinate la borcan - Pas 2
Pas 3

Apoi umpleti borcanele cu rosii pana la gura, adaugati ardeii taiati rondele sau in lung.

Rosii marinate la borcan - Pas 3
Pas 4

Fierbeti acei 2600ml de apa, turnati apa asa clocotita in borcane, le acoperiti usor cu niste capace si lasati 30 de min sa se opareasca. Daca va ramane apa din cei 2600 ml nu o  aruncati, lasati asa in cratita si o veti folosi mai departe.

Rosii marinate la borcan - Pas 4
Pas 5

Apoi dupa 30 de min scurgeti apa in cratita, o fierbeti din nou si iarasi turnati in borcane, mai lasati 30 de min sa se opareasca.

Rosii marinate la borcan - Pas 5
Pas 6

Si dupa acele 30 de min, scurgeti apa in cratita, o puneti pe foc cu sarea si zaharul, cand incepe sa clocoteasca adaugati otetul, mai lasati 2-3 min sa fiarba.

In fiecare borcan adaugati cate 5-6 boabe de piper negru, 1 frunza de dafin, 2 boabe de ienibahar si 1 buc de cuisoare. Turnati marinada fiarta in borcane si le capsati ermetic.

Rosii marinate la borcan - Pas 6
Pas 7

Verificati sa nu lase aer borcanele, le intoarceti cu capul in jos si lasati sa se raceasca complet. De preferat sa le tineti la racoare, eu le tin in camara de la balcon iarna.

Deci 2 reguli la aceste rosii trebuie respectate:

1. Se oparesc de 2 ori cu apa, a 3-a oara se toarna marinada si se capseaza.

2. Respectati proportiile marinadei - la 2600ml de apa, 4 linguri de zahar, 4 linguri de sare si 10 linguri de otet.

Rosii marinate la borcan - Pas 7
Pas 8

Cam intr-o luna sunt bune, atunci le deschideti si le savurati la orice mancare - cartofi, orez, carne, etc.

Puteti folosi borcane de care va place, pentru familia noastra sunt perfecte cele de 800 ml, pt ca deschidem unul la o mancare. Se mananca abosolut toate legumele din el chiar si verdeata marinata. Iar moarea, marinada este atat de buna si aromata ca nici compot nu va mai terbuie :)

Si daca sunteti la tzara si aveti niste frunze de coacaze, sa puneti cate 2-3 bucati atunci impreuna cu patrunjelul si verdeata, va fi varianta perfecta. Eu nu am si pun acum fara ele.

Pofta Buna!

Rosii marinate la borcan - Pas 8

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 8 buc (8 borcane de 800 ml)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (13 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 97

ElenaLacusta503
Elena Lacusta (ElenaLacusta503) 13 Nov 2021, 15:17

Draga Lena, trebuie sa spun ca ne-a surprins foarte placut aceasta reteta, am facut putin, zic mai intai incerc sa vedem daca ne place. Woow , acum imi pare rau ca nu am facut mai multe borcane 😘😘 Multumesc din suflet! E perfecta!

Am avut o mica problema cu aprecierea cantitatii de apa necesare, data viitoare torn direct apa in borcane, apoi o scot pt a continua reteta, si asa voi sti cata trebuie 🤣🤣

Mai vrem asa retete minunate de conserve! Te urmaresc cu drag! Elena.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Elena Lacusta (ElenaLacusta503) 13 Nov 2021, 15:31

Multumesc mult pentru mesaj si apreciere, ma bucur mult ca v-au placut!🤗👍

Marcica Snegur
Marcica Snegur 23 Aug 2021, 14:05

Buna ziua dar nui prea putina sare si zahar la 5 kg de rosii

lena
Elena (lena) Marcica Snegur 23 Aug 2021, 14:17

Cititi atent reteta.

garo146
ga ro (garo146) 17 Aug 2021, 14:13

Multumesc Lena pentru această receta , sunt deja 4-5 ani ca o fac si tot timpul imi iesa bine 😋😗

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) ga ro (garo146) 17 Aug 2021, 14:14

Cu mare drag!🤗

anhelik
anhelik 06 Sep 2014, 19:49

Abia am infiletat capacele la borcane si astept cu nerabdare sa fie gata pentru mancat. Eu am pus si usturoi. Un borcan l-am facut doar cu rosii si morcov.

Poza mea pentru reteta:
margaretac
margaretac 19 Aug 2014, 16:57

M-a incantata reteta asta,asa ca am facut-o.Au iesit grozave rosiile.Nu am pus frunze de coacaz.Care e rolul lor? aroma sau pentru a conserva rosiile?

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) margaretac 19 Aug 2014, 16:58

Da, au o aroma foarte buna, ma bucur ca v-au placut :)

Daniela B.
Daniela B. 12 Aug 2014, 12:08

 

Poza mea pentru reteta:
Daniela B.
Daniela B. 12 Aug 2014, 12:06

iata si rosiile mele, sper ca o sa ne placa, pina anul acesta am facut alta receta, anunt imediat ce impresie ne-a lasat rosiile marinate din anul acesta cind vom deschide primul borcan! Multumim frumos pentru receta! O zi buna!

Poza mea pentru reteta:
LiCuRiCi
LiCuRiCi LiCuRiCi (LiCuRiCi) 13 Sep 2012, 13:22

Lena, iti multumesc din suflet p/u reteta.Sunt foarte bune,am respectat intocmai pasii si au esit super bune! 

Poza mea pentru reteta:
crismi
crismi 15 Feb 2012, 15:39

Multumesc pentru reteta. Sunt bune-bune-bune, pacat ca am facut cam putine, s-au si terminat .

Poza mea pentru reteta:
amalia16
Amalia (amalia16) 02 Jan 2012, 13:58

Noi le facem decojite fara alte legume in borcan, si le fierbem in sucul lor.

Poza mea pentru reteta:
Arata toate comentariile