Prajitura "turnata" cu mere

Nota 5 (9 voturi)
*****

    Inca o reteta inspirata din blogul delicios al Laurei Sava, imediat ce a aparut am zis ca o fac in cel mai scurt timp, are ingrediente foarte simple, se prepara repede si este putin spus gustoasa. Se topeste in gura efectiv, foarte frageda si moale, aromata - deci inca o coptura cu mere pe care recomand s-o incercati obligatoriu.

Se poate prepara si in varianta cu branza, la fel foarte gustoasa.

Eu am preparat din cantitati mai mari prajitura pt ca am tava mai mare - aici voi pune ingredientele pt o tava de 20x20cm.

Ingrediente

Oua
2 buc
Zahar
9 linguri
plus zaharul pentru a indulci umplutura cu mere, il puneti dupa gust
Ulei de floarea soarelui
9 linguri
Lapte
9 linguri
Faina alba calitate superioara
12 linguri
Praf de copt
1 linguri
Mere
1 kg
Scortisoara
0.25 lingurite
optional, daca va place

Pasi de urmat

1

Merele se spala, curata si se taie bucatele sau se dau prin razatoare. Adaugati putin zahar - 2-3 linguri, dar puneti dupa gustul vostru - si puneti la foc mediu sa se caleasca.

Prajitura "turnata" cu mere - Pas 1
2

Amestecati periodic, pana se evapora tot sucul si merele se lasa, adaugati scortisoara. Luati de pe foc si lasati sa se racoreasca.

Prajitura "turnata" cu mere - Pas 2
3

Acum preparam aluatul - se amesteca bine ouale cu zaharul.

Prajitura "turnata" cu mere - Pas 3
4

Amestecand continuu adaugati cate putin ulei pana incorporati toata cantitatea.

Prajitura "turnata" cu mere - Pas 4
5

Amestecati faina cu praful de copt.

Prajitura "turnata" cu mere - Pas 5
6

Masurati si cantitatea de lapte si se finalizeaza aluatul - deci avem amestecul de oua ,zahar si ulei - amestecul de faina cu praf de copt - si laptele.

Prajitura "turnata" cu mere - Pas 6
7

Adaugati cate putina faina, amestecati.

Prajitura "turnata" cu mere - Pas 7
8

Apoi adaugati cate putin lapte si iarasi amaestecati. Asa le adaugati in runde pana se termina toata cantitatea de faina si lapte.

Prajitura "turnata" cu mere - Pas 8
9

Ar trebui sa va iasa un aluat ca o smantana mai groasa, sa curga putin dar nu ca cel de clatite.

La mine a iesit cam gros, si am mai adaugat inca jumatate de pahar de lapte.

Prajitura "turnata" cu mere - Pas 9
10

Asterneti hartia de copt in tava, sau ungeti tava cu ulei si presarati cu faina si pesmet.

Prajitura "turnata" cu mere - Pas 10
11

Turnati jumatate din cantitatea de aluat si dati la cuptor pt 10-12 min.

Prajitura "turnata" cu mere - Pas 11
12

Apoi o scoateti, puneti merele scazute si racorite peste aluat.

Prajitura "turnata" cu mere - Pas 12
13

Nivelati bine ca sa acopere uniform toata suprafata aluatului.

Prajitura "turnata" cu mere - Pas 13
14

Turnati cealalta jumatate de aluat uniform peste toata suprafata si dati la cuptor. Atentie la temperatura, sa fie una medie, cam 150-180 de grade.

Prajitura "turnata" cu mere - Pas 14
15

Lasati la cuptor pana se rumeneste bine, dar aveti grija ca are tendinta sa se coaca mai repede dedesubt.

Prajitura "turnata" cu mere - Pas 15
16

O taiati cand se racoreste bine, pudrati cu zahar pudra si serviti cu mare pofta:)

Pofta Buna!

Prajitura "turnata" cu mere - Pas 16
Cantitate: 1 kg (15 portii)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Lavi
*****
Lavi (06 October 2010, 12:48)

arata delicios!

cred ca merge si cu branza, in loc de mere!

gabriela29sv
gabriela29sv (06 October 2010, 12:57)

Delicios !!! Imi plac foarte mult retetele cu mere asa ca asta e din nou bine venita. Familia mea e deja fan PARIZIENE (am facut deja de 2 ori) , asa ca o sa incerc si asta....dar mai pe weekend , sunt obosita pt ca ieri am executat o portie de zacusca cu vinete . Spor in toate si numai bine

larissa
*****
larissa (06 October 2010, 13:33)

immm  ce bine arata imi plac foarte mult prajiturile cu mere  am sa incerc si eu

nona
nona (06 October 2010, 14:49)

este super reteta, o sa incerc si eu .

nona
nona (06 October 2010, 14:52)

adevarul este ca de cate ori vreau sa fac ceva bun sau deosebit de mancare sa mai schimb meniul sau sa ma inspir imediat aleg acest site.

m-am mai uitat si pe altele dar asta este mult mai bun.

bafta mai departe si asteptam retete noi.

va pup pe toate

nona
nona (06 October 2010, 14:52)

*****
claudia1976 (06 October 2010, 15:06)

Interesantă reţetă. O voi incerca si eu.

Mama face prajitura cu mere astfel :

Ingrediente blat: 200 ml ulei, 6 linguri de zahăr, 6 linguri făină, 6 ouă şi 1 pliculet de praf de copt.

Umplutura : mere rase cu zahăr sau brânză dulce cu ou si zahăr sau nucă măcinată amestecată cu gem.

Mod de preparare : Separă gălbenuşurile de albuşuri. Apoi, in castronasul in care sunt gălbenuşurile adaugă uleiul in fir subtire şi amestecă intocmai ca la maioneză. Când e gata maioneza, bate albusurile spumă, adaugă zahărul, făina şi praful de copt stins cu lămâie. Se incorporează maioneza in spumă si se toarnă jumătate de compoziţie in tava care se baga la cuptor. Cand compozitia s-a intărit putin, scoatem tava din cuptor si adaugam umplutura. Apoi, punem cealaltă parte a compozitiei si o băgăm la cuptor. Lasam până se coace. Eu o incerc cu acul :) .

 

*****
carmen86 (06 October 2010, 15:51)

ajuta-ma te rog cu niste retete de tort in plus....vine ziua mea si am invitati si din toate torturile care le ai pe site nu ma pot hatari care sa il fac.te rog....ms mult

maya28
maya28 (06 October 2010, 16:59)

Super,am sa o incerc si eu!

bocsa (06 October 2010, 17:07)

Reteta aceasta o fac si eu,de cativa ani;este mult mai rapida si mai gustoasa ca cea cu foi groase.Se poate pune in mere dupa ce sunt calite si dupa preferinta,samburi de nuca.

lena
lena (06 October 2010, 17:13)

Toate torturile sunt bune, totul depinde de tine, ce ingrediente preferi si cat de mult timp esti dispusa sa stai la bucatarie. Perfecte sunt torturile "Medovik " si "Lapte de pasare", dar si celelalte sunt f.gustoase.

cirmicica
cirmicica (06 October 2010, 18:28)

Mi se pare o reteta delicioasa,am facut prajitura cu mere in mai multe variante,acun incerc si asta,mersi

MariaP (06 October 2010, 22:40)

Arata bine. Fac si eu ceva asemanator, insa eu pun aluatul, merele rase, apoi cealalta 1/2 de aluat si dau la cuptor. Nici hartie de copt nu folosesc la aceasta prajitura de care vorbesc si nu face "talpa" aluatul. Cand o sa am ceva mai mult timp am s-o postez pe forum.

Lena, o lingura de praf de copt? Mi se pare cam multisor. Asa e reteta sau s-a strecurat o greseala in lista de ingrediente?

bocsa (06 October 2010, 23:19)

Nu este mult  o lingura de praf de copt, pentru ca si  cantitatea de faina este mare.Pe plicul de praf de copt scrie ca este pentru 500 g de faina.

*****
Emma (07 October 2010, 08:27)

Am facut deja de mai multe ori cealalta reteta de prajitura cu mere, acum o s-o incerc si pe asta pentru diversificare.

MariaP (07 October 2010, 10:54)

Bocsa, stiu ce scrie pe pliculetul de praf de copt, ca cele 10 g sunt pentru 500 g faina. Reteta de mai sus e cu 12 linguri de faina, deci mai putin de 500 g, de asta am intrebat...

M-am uitat si pe site-ul Laurei si gramajul e acelasi, deci asa e reteta. Oricum, de pe site-ul ei am incercat mai multe retete si n-am dat gres cu niciuna, asa ca am sa respect indicatiile si am s-o fac si pe asta asa cum scrie.

gabriela29sv
*****
gabriela29sv (07 October 2010, 11:48)

bocsa (07 October 2010, 16:26)

Praful de copt,nu m-ai este asa de "puternic",ca pe vremuri.

nona
nona (07 October 2010, 16:28)

am facut prajitura azi, dar pt o tava de aragaz trebuie mai multa compozitie cam dublata portia

de altfet e minunata!

 

radulescusofia (12 October 2010, 15:57)

Nemi pomenita!  Multumesc pt. reteta.

radulescusofia (12 October 2010, 16:00)

De cteori vreau sa pregatesc ceva bun ca desert am s-a folosesc retetele dv. Multumesc mult ! SOFIA.   

Lavi
Lavi (12 October 2010, 16:07)

am incercat cu branza!

este delicioasa!

i-am pus si vanilie si a iesit delicioasa!

amelittat (16 October 2010, 03:26)

Lena, este delicioasa prajittura facuta asa, eu am facut -o cu branza si scortisoara, am gasit reteta pe blogul Retetele mamei,..........succes in continuare

octavian (22 October 2010, 21:54)

mmm bun...arata bine

Georgiana Galati (26 October 2010, 12:56)

buna si reteta asta cred ca am so incerc cat de curand

*****
ellena78 (05 April 2011, 19:06)

arata f.ffffffffffffffoarte bine o incerc si eu numai decat.

amalia16
amalia16 (13 June 2011, 14:35)

mi-a iesit compozitie cam putina, deasupra la mere nu a crescut mai deloc si nu s-a rumenit foarte bine. oare de ce?

lena
lena (13 June 2011, 14:48)

Nu s-a copt din cauza cuptorului, si sa folosesti o tava mai mica data viitoare(am folosit o tava cat jumatate din aceea de la cuptor - 20x30cm), compozitie nu trebuie sa fie multa, pt ca va creste si va fi placinta prea groasa.

amalia16
amalia16 (13 June 2011, 15:14)

am facut si  cealalta prajitura cu mere si a iesit la fel ca in imagini, iar ca tava nu am folosit-o pe cea de la aragaz, una mai mica. Dar oricum o sa o mai incerc, la gust e foarte buna.

P.S. Multumesc pentru sfaturi.

daya (15 June 2011, 15:05)

Buna am incercat de foarte multe ori aceasta reteta si de fiecare data am luat nota zece , acum as vrea sa o incerc cu cirese ce zici sa ma risc?

lena
lena (15 June 2011, 16:47)

Cred ca merge bine si cu cirese - doar sa le treci prin amidon sau faina sa nu lase prea mult suc.

daya (15 June 2011, 21:52)

Multumesc pentru raspuns.

aacteea
aacteea (14 February 2012, 15:15)

Eu nu prea stiu sa gatesc, insa de cd m-am maritat am fost nevoita sa fac si acest lucru. Cum carte de bucater nu am , m-am tot inspirat de pe internet....insa avand de unde alege nu intotdeauna am luat decizia corecta. Pot spune cu mana pe inima ca este cel mai reusit blog in acest domeniu, ador faptul ca primesc e-mail cu retete noi faptul ca sunt postati si pasii de urmat, imp[reuna cu pozele, asa chiar si o catastrofa ca mine :-))) se descurca admirabil in bucatarie . Soacra mea gatind ff bine , a trebuit sa gatesc si eu bn, deoarece sotul meu era obisnuit sa manance bine..de..ce sa-i faci. Una peste alta, sa nu o mai lungim, a fost fff incantat de tot ce am gatit, la fel si fiul meu Denis, in varsta de 1 an si 3 luni. MULTUMESC LENA !! Apropo, la aceasta reteta am pus si visine miez de nuca ( bucati mici ) , am incercat si cu branza , este ffff buna, la fel si cu dovleac ...insa acum voiam sa-i fac o schimbare :-)))

aacteea
aacteea (14 February 2012, 15:17)

Asa arata cd am scos-o din cuptor :-)

lena
lena (14 February 2012, 16:04)

Aacteaa, arata fenomenal, foarte tare! Si multumesc mult de apreciere, sa aveti pofta buna!

*****
davidgigi (15 March 2012, 16:53)

super reteta si in general toate retetele de pe site!eu sunt o bucatareasa masculina si i-am innebuni pe sotia si fiul meu de cand am descoperit acest site 10 pentru reteta si site!

lena
lena (15 March 2012, 17:15)

David multumesc si apreciez comentariul! Sa aveti pofta buna!

gabriela29sv
gabriela29sv (21 March 2012, 11:31)

Retetele cu mele sunt preferatele mele ...deci trebuia neaparat sa o incerc si pe aceasta.Asa mi-a iesit mie ... 

mariana72 (13 September 2012, 23:05)

 Si aceasta prajitura am facut-o si mi-a iesit super!!!!!!!!!!!!!!!cam asa facem si noi ...nu mai ramane aproape nimic.Mersi pt minunatele retete!!!!!

maria T (24 November 2012, 16:56)

Este usor de facut si ffffffffff gustoasa!

Anisoara89
Anisoara89 (17 February 2013, 21:37)

 Salut Lena, vreau si eu sa incerc aceasta reteta, inca nu am facut niciodata prajituri cu mere  inainte ma gindeam ca nu o sa-mi placa, cu toate ca nu le gustasem, dar de curind am mincat tarta cu mere la sora-mea si am zis ca ar trebui sa incep sa gatesc si acasa. Dar am o mica intrebare la tine: cam ce dimensiune are tava ta de aici? ca eu am numai una asa dreptunghiulara de marime cam 30x20cm, imi pare ca ar fi mare pentru asa cantitati.

Multumesc anticipat!

lena
lena (17 February 2013, 21:42)

Dubleaza ingredientele, reteta este pentru o tava mai mica - vezi ca am scris mai sus in prezentarea retetei. In poze am pus cantitate dubla pentru o tava ca a ta de 20x30cm.

Anisoara89
Anisoara89 (17 February 2013, 22:08)

Ok, o sa incerc saptamina asta sa o fac si voi veni cu impresii si aprecieri.

Multumesc si numai bine!!!

andreea93 (06 March 2013, 12:15)

 buna!Desi nu am nici 20 de ani ador sa gatesc,insa dulciurile sunt preferatele mele.am incercat numeroase retete de pe site-ul tau insa la aceasta prajitura m-am hotarat sa fac si poze.A iesit absolut delicioasa la fel ca si checul simplu pe care l-am facut acum doua zile(inspirat tot de pe site-ul tau si ciocolata de casa pe care am facut-o sambata)iti multumesc pentru ca ori de cate ori caut sa fac ceva dulce pe site-ul tau gasesc reteta ideala.

cezar
cezar (07 March 2013, 23:45)

Uu secret de bucatarie Sub hartia de copt intindeti folie de aluminiu si chiar daca tineti mai mult la cuptor nu se arde  deloc dedesubt   

*****
Lucia MK (24 January 2014, 12:46)

 O prajitura extraordinara !!! In decursul a doua saptamini am savurat-o de 3 ori !!! Va multumesc  mult !!! Si un mare MULTUMESC pentru ajutorul ce mi la-ti oferit in rezolvarea problemei cu deschiderea siteului !!!

 

 

lena
lena (24 January 2014, 13:26)

Multumesc mult Lucia de comentarii!

Ma bucur ca am putut sa te ajut, sa aveti pofta buna si spor la gatit

Top Retete
vezi toate retetele din top
Culinary recipes ByLena