Prajitura "turnata" cu mere

Prajitura "turnata" cu mere

Aceasta prajitura cu mere turnata se topeste in gura efectiv - este foarte frageda, moale, aromata - deci inca o reteta cu mere pe care recomand s-o incercati obligatoriu. Apropo, se poate prepara si in varianta cu branza, va fi la fel foarte gustoasa.

Eu am preparat din cantitati mai mari prajitura cu mere turnata pentru ca am tava mai mare - dar mai jos in reteta voi pune ingredientele pentru o tava medie de 20x20cm. Deci va orientati, ori dublati si voi, sau respectati exact cantitatile din reteta pentru tava mai mica.

Ingrediente

Oua
2 buc
Zahar
9 linguri
plus zaharul pentru a indulci umplutura cu mere, il puneti dupa gust
Ulei de floarea soarelui
9 linguri
Lapte
9 linguri
Faina alba calitate superioara
12 linguri
Praf de copt
1 lingura
Mere
1 kg
Scortisoara
0.25 lingurite
optional, daca va place

Pasi de urmat

Pas 1

Merele se spala, curata si se taie bucatele sau se dau prin razatoare. Adaugati putin zahar - 2-3 linguri, dar puneti dupa gustul vostru - si puneti la foc mediu sa se caleasca.

Prajitura "turnata" cu mere - Pas 1
Pas 2

Amestecati periodic, pana se evapora tot sucul si merele se lasa, adaugati scortisoara. Luati de pe foc si lasati sa se racoreasca.

Prajitura "turnata" cu mere - Pas 2
Pas 3

Acum preparam aluatul - se amesteca bine ouale cu zaharul.

Prajitura "turnata" cu mere - Pas 3
Pas 4

Amestecand continuu adaugati cate putin ulei pana incorporati toata cantitatea.

Prajitura "turnata" cu mere - Pas 4
Pas 5

Amestecati faina cu praful de copt.

Prajitura "turnata" cu mere - Pas 5
Pas 6

Masurati si cantitatea de lapte si se finalizeaza aluatul - deci avem amestecul de oua ,zahar si ulei - amestecul de faina cu praf de copt - si laptele.

Prajitura "turnata" cu mere - Pas 6
Pas 7

Adaugati cate putina faina, amestecati.

Prajitura "turnata" cu mere - Pas 7
Pas 8

Apoi adaugati cate putin lapte si iarasi amaestecati. Asa le adaugati in runde pana se termina toata cantitatea de faina si lapte.

Prajitura "turnata" cu mere - Pas 8
Pas 9

Ar trebui sa va iasa un aluat ca o smantana mai groasa, sa curga putin dar nu ca cel de clatite.

La mine a iesit cam gros, si am mai adaugat inca jumatate de pahar de lapte.

Prajitura "turnata" cu mere - Pas 9
Pas 10

Asterneti hartia de copt in tava, sau ungeti tava cu ulei si presarati cu faina si pesmet.

Prajitura "turnata" cu mere - Pas 10
Pas 11

Turnati jumatate din cantitatea de aluat si dati la cuptor pt 10-12 min.

Prajitura "turnata" cu mere - Pas 11
Pas 12

Apoi o scoateti, puneti merele scazute si racorite peste aluat.

Prajitura "turnata" cu mere - Pas 12
Pas 13

Nivelati bine ca sa acopere uniform toata suprafata aluatului.

Prajitura "turnata" cu mere - Pas 13
Pas 14

Turnati cealalta jumatate de aluat uniform peste toata suprafata si dati la cuptor. Atentie la temperatura, sa fie una medie, cam 150-180 de grade.

Prajitura "turnata" cu mere - Pas 14
Pas 15

Lasati la cuptor pana se rumeneste bine, dar aveti grija ca are tendinta sa se coaca mai repede dedesubt.

Prajitura "turnata" cu mere - Pas 15
Pas 16

O taiati cand se racoreste bine, pudrati cu zahar pudra si serviti cu mare pofta:)

Pofta Buna!

Prajitura "turnata" cu mere - Pas 16

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (15 portii)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (18 voturi)
Colectii: Prajituri, Dulciuri

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 76

Himera741
Himera (Himera741) 19 Feb 2019, 16:50

Mie nu mi-a facut priza foaia de sus cu umplutura de mere:(( Cand am taiat-o, foaia de sus s-a deplasat, in rest e foarte gustoasa. Oare unde am gresit??

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Himera (Himera741) 19 Feb 2019, 16:59

Poate ati taiat-o cand era calda?

Himera741
Himera (Himera741) Elena (lena) 19 Feb 2019, 17:11

Buna, Elena! Mersi pentru raspunsul rapid. Chiar am lasat-o sa se raceasca bine, n-am taiat-o calda. Sa fi fost aluatul prea gros? Chiar as vrea sa ma dumiresc, pentru ca-mi place foarte mult si se prepara rapid.

lena
Elena (lena) Himera (Himera741) 19 Feb 2019, 17:22

Da, atunci a fost aluatul cam gros 😉

DumitracheElena
DumitracheElena 21 Jan 2019, 22:00

Pt o tava de cuptor ar trebui sa dublez cantitatile? 🤔 Multumesc frumos

lena
Elena (lena) DumitracheElena 21 Jan 2019, 22:33

Tava mea e destul de mare, putin mai ingusta decat cea a cuptorului. Poate nu dublati, dar cresteti cu 50% 😉

DumitracheElena
DumitracheElena Elena (lena) 22 Jan 2019, 10:25

Multumesc mult😘

Augustina1989
Augustina1989 26 Aug 2018, 14:41

As putea folosi chefir in loc de lapte?🤔

Nu-l am laptele la moment in casa. 🙁

lena
Elena (lena) Augustina1989 26 Aug 2018, 14:43

Ar merge, cred :)

Augustina1989
Augustina1989 Elena (lena) 26 Aug 2018, 14:50

Va multumesc frumos.

AdrianaRusuEmilian559
Adriana Rusu Emilian (AdrianaRusuEmilian559) 01 Nov 2016, 19:48

S-a primit super aceasta prajitura, multumim pentru reteta!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
EcaterinaOdajiu872
Ecaterina Odajiu (EcaterinaOdajiu872) 30 Jul 2016, 15:21

Va multumeac pentru reteta! O stiam intr-o alta varianta, dar si asa "turnata" a iesit de minune!Faina am pus cea de secara! O zi superba

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Melanie
Melanie 11 Oct 2015, 12:57

Gustos si rapid! Eu am pus 7 linguri de ulei si 7 de zahar. Merge si cu gem si cu branza dulce. Aici o poza din cea cu mere!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Ninuta   Andrei
Ninuta Andrei 03 Nov 2014, 08:27

Foarte buna reteta, atat cu mere, cat si cu branza. Nota 10

Poza mea pentru reteta:
Lorena Alina
Lorena Alina (Lorena Alina) 30 Oct 2014, 17:43

Foarte buna,pufoasa si la fix pentru ca este si destul de rapida.Cu reteta asta 'turnata' am scapat de framantat coca,ceea ce nu imi place asa tare :)) .Mulțam tare de reteta!!

Poza mea pentru reteta:
catutza23
catutza23 23 May 2014, 21:04

Super reteta...am facut prajitura deja de 3 ori, de fiecare data a avut un gust minunat (gen cea cumparata din comert, dar parca mai buna asta).

Asa arata prajitura facuta chiar in seara asta.

O seara placuta tuturor si multumesc pentru reteta minunata.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
aacteea
aacteea 14 Feb 2012, 15:15

Eu nu prea stiu sa gatesc, insa de cd m-am maritat am fost nevoita sa fac si acest lucru. Cum carte de bucater nu am , m-am tot inspirat de pe internet....insa avand de unde alege nu intotdeauna am luat decizia corecta. Pot spune cu mana pe inima ca este cel mai reusit blog in acest domeniu, ador faptul ca primesc e-mail cu retete noi faptul ca sunt postati si pasii de urmat, imp[reuna cu pozele, asa chiar si o catastrofa ca mine :-))) se descurca admirabil in bucatarie . Soacra mea gatind ff bine , a trebuit sa gatesc si eu bn, deoarece sotul meu era obisnuit sa manance bine..de..ce sa-i faci. Una peste alta, sa nu o mai lungim, a fost fff incantat de tot ce am gatit, la fel si fiul meu Denis, in varsta de 1 an si 3 luni. MULTUMESC LENA !! Apropo, la aceasta reteta am pus si visine miez de nuca ( bucati mici ) , am incercat si cu branza , este ffff buna, la fel si cu dovleac ...insa acum voiam sa-i fac o schimbare :-)))

Poza mea pentru reteta:
Arata toate comentariile