Prăjitură cu foi de napolitane

Prăjitură cu foi de napolitane

Una din cele mai simple și bune prăjituri, ne place la toți încă de mici copii - la mine acasă se făcea cu foi de napolitane mai rotunde și colorate - cremă de lapte condensat cu nuci. Nu știam cum să reproduc acel gust de caramel al laptelui condensat (acela maro) și de multe ori tânjeam după acest desert al copilăriei.

M-am bucurat mult să găsesc o mulțime de rețete de cremă caramel preparată în casă, și chiar mai bună decât ce mă așteptam să fie. Rețeta de mai jos îmi place mult pentru că acest caramel se întărește puțin și prăjitura este comod de mâncat, în plus gustul intens de nuci și caramel cu unt....

Din start vă dau porție dublă de ingrediente pentru că foile din comerț sunt mari și am văzut că nu ajunge doar o porție de cremă pentru un set de foi.

Acum prefer să fac prăjitura doar cu 3 foi de napolitană - respectiv 2 straturi de cremă mai generoase. Dar puteți s-o faceți și din 4 napolitane (3 nivele de cremă) sau toate foile din pachetul cu napolitane.

Ingrediente

Foi de napolitana
4 buc
sau 3
Zahar
280 g
   
Unt
280 g
   
Zahar pudra
280 g
   
Nuci macinate
200 g
   
Galbenusuri de ou
6 buc
   
Esenta de vanilie
1 buc
   

Pași de urmat

Pas 1

Pregătiți în 2 boluri untul și zahărul pudră.

Prăjitură cu foi de napolitane - Pas 1
Pas 2

Într-un tuci sau cratiță cu fund mai gros topiți zahărul la foc mic-mediu. Aveți grijă să amestecați periodic, să nu se ardă.

Prăjitură cu foi de napolitane - Pas 2
Pas 3

Când s-a caramelizat zahărul frumos începeți să adăugați alternativ - 1 lingură de unt - amestecați...

Prăjitură cu foi de napolitane - Pas 3
Pas 4

... apoi 1 lingură de zahăr pudră - amestecați.

Continuați tot așa până se termină tot zahărul pudră și untul.

Prăjitură cu foi de napolitane - Pas 4
Pas 5

Adăugați nucile măcinate, amestecați și luați de pe foc cratița.

Prăjitură cu foi de napolitane - Pas 5
Pas 6

Lăsați să se răcorească puțin apoi adăugați gălbenușurile și amestecați repede.

Prăjitură cu foi de napolitane - Pas 6
Pas 7

Și vă apucați să ungeți foile.

Recomand să ungeți crema cât este caldă bine, pe urmă se va mai întări și va fi greu de manevrat.

Prăjitură cu foi de napolitane - Pas 7
Pas 8

Cantitatea de cremă o reglați după gusturi și preferințe. Ungeți cu un cuțit toate foile și le puneți una peste alta pe parcurs.

Prăjitură cu foi de napolitane - Pas 8
Pas 9

Ultima foaie nu se unge deasupra cu cremă.

Prăjitură cu foi de napolitane - Pas 9
Pas 10

Puneți un fund sau o tavă peste prăjitură și presați cu ceva mai greu ce aveți prin bucătărie - lăsați vreo 5-6 ore sau peste noapte să se întărească bine.

Prăjitură cu foi de napolitane - Pas 10
Pas 11

Apoi portionați după preferințe și savurați...

Precizez că această cremă nu înmoaie tare foile, îmi place să simt foaia de napolitană mai fermă și crema mai densă.

Poftă Bună!

Prăjitură cu foi de napolitane - Pas 11

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g
Timp de preparare: 10 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (5 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 20

Sin Elena
Sin Elena 13 Oct 2017, 07:56

Pentru concurs

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
apsimona
apsimona 03 Jan 2016, 01:14

bună tuturor, am facut si eu aceasta reteta Inainte de Crăciun. A iesit superdelicioasa. Am refacut prăjitura pt revelion. 3 pachete de napolitana, deci destul. Am folosit aceleasi ingrediente, dar toate 3 s-au întărit foarte tare, nu le pot mânca, nu le pot tăia.... nu inteleg de ce...am facut aceeasi reteta ca prima data. Aveti idee de ce ? :( :( 

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) apsimona 04 Jan 2016, 12:54

Daca ati folosit aceleasi ingrediente poate ati tinut un pic mai mult pe foc cratita si s-a caramelizat mai mult compozitia. Doar asa se putea intari foarte mult.

piti
Daniela (piti) 22 Nov 2015, 09:37

Lena ,stii daca aceasta prajitura se poate congela ? Cand am facut-o am omis sa fac o proba.

lena
Elena (lena) Daniela (piti) 23 Nov 2015, 07:19

Cred ca se poate, s-ar putea face mai moale dupa decongelare dar nu cred ca o strica tare.

CristiAna Tcaciuc
CristiAna Tcaciuc 02 Sep 2015, 05:29

Lenuta draga am facut eu cu mai multa crema, asa mai generos. Iti spun impresiile mele, recent am mai facut o data cu mai putina crema si mi-a parut mai gustos. Tu cum ai reusit sa gusti cu multa crema? Am facut acest deliciu pentru bunicuta mea draga la hramul satului . Ea a laudat dulcele, ce pot sa mai spun eu.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Melanie
Melanie 27 Aug 2015, 10:35

Nu te poti opri din mancat

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
timotei
timotei 14 Sep 2014, 17:48

Am facut acuma cu trei foi de napolitane si imi place mai mult asa,data trecuta a facut cu 4 foi si sa taiat mai greu si nu se simtea asa bine gustul de caramel.

Poza mea pentru rețetă:
timotei
timotei 20 Aug 2014, 21:21

Imi place prajiturile din napolitane se fac repede se manînca repede si sînt pe placul la toti. Am facut o portie dar a disparut repejor din platou

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
geo.mih
geo.mih 14 Jun 2014, 12:17

mersi.am pus-o si eu peste galbenusuri.nici nu mi-am imaginat ca va avea un asemenea gust delicios.multumesc frumos pentru retete m-am autodepasit.

Poza mea pentru rețetă:
valivida
valivida 20 Dec 2013, 05:09

Multumesc Lena! Chiar de mult timp nu am avut posibilitatea sa simt acel`gust` din copilarie. Caramela cat este inca calda, are gust asemanator cu acel``chit-chit!`,care din pacate acuma nu-l mai gasesc.

elizagabriela
elizagabriela 25 Jul 2013, 14:41

foarte buna reteta ...crema e dementiala e dulce si se simte gustul de zahar ars

Arată toate comentariile