Negresa

   Inca o reteta de negresa care i-a ajuns randul, am tot salivat la ea cand a aparut pe Blogul Nataliei - si zilele trecute avand o pofta de ceva ciocolatos am zis s-o fac. Procesul a fost foarte placut si rapid, chiar este una dintre cele mai simple prajituri facute vreodata. Rezultatul a fost foarte, foarte.... aroma puternica de ciocolata, moale, frageda si glazura ii da nota finala - nu te poti opri din mancat...

O mica observatie - voi da aici reteta preluata de la Natalia, pentru o tava de 25x35cm, la mine este tava  mai mare(35x40) si am facut din 1.5 parti de ingrediente. Deci vedeti cum combinati ingredientele ca sa aveti inaltimea potrivita a prajiturii.

Ingrediente

Unt
100 g
+ 20g pentru glazura
Zahar
200 g
Oua
2 buc
Cacao pudra
2 linguri
cu varf
Faina alba calitate superioara
280 g
Smantana dulce 32%(Dorna/Milli)
250 ml
+ 50 ml pentru glazura
Lapte
250 ml
Praf de copt
1 buc
1 plic
Ciocolata neagra/amaruie
150 g

Pasi de urmat

1

Se bate untul moale cu zaharul.

2

Apoi adaugati unul cate unul ouale, mixand bine dupa fiecare.

3

Urmeaza laptele si smantana dulce, mixati bine.

4

Faina se amesteca cu cacao si praful de copt.

5

Se incorporeaza in aluat si se mixeaza bine. Ar trebui sa fie un aluat mai gros, daca il luati cu lingura si turnati isi pastreaza forma putin.

6

Turnati aluatul in tava asternuta cu hartie de copt si puneti la cuptor, la temperatura medie - cam 40 -45 de min apoi o incercati cu scobitoarea. Daca mai trebuie o lasati la cuptor inca putin.

7

Cat se coace prajitura, pregatiti glazura pt ea. Intr-un castron puneti ciocolata, 20g de unt si 50ml de smantana lichida.

8

Amestecati usor pana se dizolva ciocolata si se amesteca toate ingredientele. Apoi stingeti focul si lasati sa se raceasca.

9

Cand este gata blatul de prajitura, il scoateti si lasati sa se racoreasca bine.

10

Dupa ce s-a racit turnati glazura si o intindeti uniform pe toata suprafata. Puneti la frigider sa se intareasca.

11

Prajitura se portioneaza(apropo se taie foarte bine) si se savureaza :)

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kg (12-16 portii)
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 20 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Natali (28 October 2010, 21:18)

Ce sectiune frumoasa ti-a iesit, Lena, iti vine sa intinzi mina spre monitor! Ma bucur ca o simpla improvizatie a mea s-a dovedit a fi atit de reusita, incit e pe placul la mai multa lume!

Emma (29 October 2010, 09:49)

Doamne, cât de bine arată! Păcat că nu pot s-o fac deoarece nu am voie zahăr...:((

maya28
maya28 (29 October 2010, 11:51)

Foarte buna ,o fac si eu !

ado (29 October 2010, 12:02)

Este o prajitura minunata,poate fi si mai buna daca in compozitie se aduga nuci prajite si numai faramitate sau alune, migdale,stafide,cate putin din fiecare sau numai un singur  produs dupa gust.

larissa
larissa (29 October 2010, 13:47)

immm ce bine arata sigur e buna

eli
eli (29 October 2010, 14:11)

sigur va fi prajitura mea de weekend,si-asa eram in pana de idei ,si -apoi cui nu-i place ciocolata?Multam fain!

carmen86 (29 October 2010, 14:17)

e foarte buna prajitura doar ca eu o stiam cu alta reteta....am so pregatesc in weekend....dar daca pun si nuca de cocos pea arata foarte bine...asa o stiu de la mama mea.....

matuca (29 October 2010, 18:48)

Suuuuuuuuuuuuuuper buna deliciosa aveam oalta reteta dar asta ma facut sa salivezzzzzzzzzzzzz am sa incer reteta abia astept paaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

claudia1976 (29 October 2010, 19:35)

Nota 10 ! Abia aştept să vină luna decembrie să îmi impresionez musafirii :)

anaksunamun (29 October 2010, 22:28)

Aceasta prajitura mie mi-a marcat copilaria. Nu am sa uit niciodata aceasta piferenta intre prajitura facuta de Lena si cea facuta de mama este ca mama mea punea deasupra spuma facuta din albus de ou si razuia deasupra ciocolata. Minunata prajitura!!!! Cu siguranta i-o voi face si eu fetitei mele cand va creste mai mare. Respectele mele Lenei.

Elena.M
Elena.M (30 October 2010, 21:38)

Nici numai stiu de cand nu am mai facut aceasta reteta.Ma bucur tare mult.Eu deja am stabilit cu sotul meu ca o gatesc maine.Abia astept.Maine va zic si cum a iesit.Va pup.

Lavi
Lavi (01 November 2010, 08:14)

arata delicios, mi-ai dat o idee super cu prajitura aceasta................in week-end vin socrii si chiar eram in pana de idei

Lavi
Lavi (01 November 2010, 08:57)

dupa cum arata, ai putea sa spui ca e amandina, daca o taiem la mijloc si ii punem un strat de crema, o insiropam putin , o glazuram bine si dintr-o reteta putem face 2

mioara (01 November 2010, 10:01)

super am sa o fac si eu

MariaP (01 November 2010, 14:48)

Arata tare bine!

Lena, am citit ca aluatul iese moale, fraged, dar spune-mi te rog, este si usor umed ? Multumesc anticipat!

lena
lena (01 November 2010, 14:51)

Salut Maria!

Da aluatul iese si un pic umed - bine te-am regasit din nou la comentarii, sper ca scrii nu numai cu ocazia concursului

adrianamo (01 November 2010, 15:05)

Este intersanta reteta,eu insa intreb ce e cu dunga aia mai inchisa la culoare in partea de jos a prajiturii?Se separa cumva ceva ? Sau este de la poza?

Eu cand fac negresa,daca nu am de gand s-o umplu sau sa-i pun deasupra glazura(apropo,in glazura de deasupra merg puse nuci taiate mai mare nu macinate si prajite) pun compozitia in forme de muffins,asa ii dau fetitei la scoala , si nu se usuca prea repede.

amalia80 (01 November 2010, 15:54)

Negresa este reteta pe care o prepar frecvent familiei mele si astfel am perfectionat reteta in timp. Puteti turna glazura si pe prajitura calduta obtinand astfel o impregnare mai buna a ciocolatei in aluat. Obtii un efect suplimentar de culoare daca presari putina nuca de cocos deasupra. Daca adaugati un pahar de nuca rasa obtineti o negresa consistenta, mai de casa as spune, dar foarte gustoasa.

MariaP (01 November 2010, 17:21)

Buna, Lena!

Multumesc pentru raspuns! Daca e putin umeda, e asa cum imi place, deci se noteaza.

Cat despre prezenta mea, simpla coincidenta. Dupa cum se poate observa,  nu m-am apucat astazi (cand s-a dat startul la noul concurs) sa postez comentarii la nu stiu cate retete , am postat aici o remarca si o intrebare , iar pe forum am raspuns la un mesaj scris de Lavi, asa s-a intamplat, am avut ceva mai mult timp liber. Daca deranjez, n-am s-o mai fac. Oricum nu intentionam sa particip la concurs... Daca interventiile mele sunt sau au fost inoportune, imi cer scuze.

Toate cele bune!

lena
lena (01 November 2010, 21:57)

Adrianamo, da un pic se lasa la fund o parte din aluat, cum zici tu se separa - de asta spun ca este si un pic umeda prajitura - partea aia de jos mie mi-a placut cel mai mult, se separa pentru ca are lapte mai mult in compozitie.

MariaP, imi cer scuze daca am spus-o mai direct, cred ca este o coincidenta ca ai scris anume azi, stiu ca esti user fidel al site-ului si nu te suparici. Te pup si te mai astept pe site, intotdeauna ai avut pareri obiective si interesante.

Ellena
Ellena (02 November 2010, 17:07)

Prajitura asta o facea mama cand eram mica,asa pufoaso si buna,cred ca si a ta e la fel si nici nu e greu de facut....  si 5 stelute!!!

Ellena
Ellena (02 November 2010, 20:00)

Lena am si eu o intrebare:praful de copt trebuie stins cu zeama de lamaie?ms

 

Lavi
Lavi (05 November 2010, 08:34)

Ellena, eu nu sting praful de copt, il pun direct si-l amestec cu faina.

larissa
larissa (05 November 2010, 15:43)

pt duminica voi face prajitura  voi scrie cum a iesit   sper sa iasa ca arata foarte bine

Ellena
Ellena (05 November 2010, 19:09)

ms mult Lavi pt raspuns am sa incerc si eu sa o fac si am sa va spun cum mia iesit.Apropo de concurs nu mi se pare prea corect,in fine pe mine nu ma intereseaza concursul ci retele!

lena
lena (05 November 2010, 20:00)

Ellena, eu te asigur ca acest concurs este foarte corect, fiecare isi primeste punctele pe merit, citeste atent regulamentul, si daca te referi la punctele primite din comentarii - ai sa vezi ca nu orice comentariu, pus doar pt puncte le si primeste. Din pacate eu regelz punctajul nu chiar la timp, sunt un pic ocupata cu mutarea, doar pot sa-ti spun ca daca iti plac retetele, iti exprimi parere obiectiva despre ele - ca ai facut, sau o intrebare, corectie, precizare, etc. totul va fi bine.

radulescusofia (06 November 2010, 10:50)

Foarte buna! si usor de facut. Sa-o face-ti si voi.  Eu iti multumesc   LaLena!

larissa
larissa (07 November 2010, 11:38)

mi-a iesit super super prajitura si foare  moale si pufoasa numai un singur lucru nu culoarea mi-a iesit cam urata pt ca am cumparat un fel de cacaua si a iesit un maro spre gri  in rest e buna super prajitura merita incercata

mita
mita (07 November 2010, 17:44)

Delicioasa am pus nuci sfarmate in compozitie si deasupra nuca de cocos...Multumesc pentru retete .Salutari.

Ellena
Ellena (07 November 2010, 18:32)

Ok Lena,eu inteles si stiu care sunt regulile jocului si nu cred ca am lasat comentarii aiurea sau numai de dragu concursului!in fine,nu mai conteaza!astept retete noi de la tine!

Lavi
Lavi (08 November 2010, 08:37)

Ellena, te pot asigura si eu, ca acest concurs este pe bune, eu am castigat premiul anterior. Acum, nu mai postez asa mult, vreau sa castige si altcineva.

Legat de aceasta prajitura, este de vis, am facut sambata, pentru ca am avut musafiri - socrii .Foarte reusita reteta. Diferita de ce imi iesea mie pana acum.

Merita incercata!

Elena.M
Elena.M (21 November 2010, 14:20)

Super de buna aceasta prajitura.Este a doua oara cand o fac si pot spune ca este nemaipomenit de buna.Mi-a crescut, si glazura a iesit buna.Familiei mele ii plac toate retetele pe care le fac dupa acest site.Multumesc Lena.Asa ca eu sunt o mica bucatareasa in devenire.Te pup.

sevilla camas
sevilla camas (28 November 2010, 20:52)

multumesc pentru ca existi

 

Rely
Rely (29 November 2010, 18:28)

Foarte buna prajitura,eu adaug nuci,stafide sau visine din compot si deasupra nuca macinata sau nuca de cocos!

chety
chety (10 December 2010, 18:41)

Am aparut si eu si vad ca multe noutati ne-ai mai adus ,,,,iti multumesc Lena

maya28
maya28 (11 December 2010, 09:09)

E delicioasa ,o fac si eu des!

crisan
crisan (14 December 2010, 15:38)

arata bun de servit

crisan
crisan (14 December 2010, 15:40)

merge de craciun

aliscami79
aliscami79 (14 February 2011, 10:43)

Nu am facut niciodata si chiar am  cautat tot internetul o reteta concreta. E super ca vezi toti pasii si chiar am sa "execut" cu calculatorul in fata. Intre astazi si maine fac negresa si am sa va spun cu mi-a iesit. oricum nu auzisem,nu stiam ca in negresa se pune smantana...Iar ouale se pun intregi? Nu se separa?

lena
lena (14 February 2011, 10:54)

Alsicami, asteptam rezultatul

Dap, ouale se pun asa intregi

aliscami79
aliscami79 (15 February 2011, 12:10)

Aseara am facut negresa. A iesit foarte bine. Dar am gresit putin deoarece am pus cam mult praf de copt. Simt putin gustul acestuia. In rest e grozava si foarte, foarte simpla. Data viitoare voi mari putin cantitatile. Vreau sa fac mai multa ca-i buna si rapida si se merita sa ramana pe cateva zile, pentru musafiri sau de dus pe la prieteni, colegi.

anutza (05 March 2011, 11:31)

delicioasa aceasta negresa,,   no comment..

ewelina
ewelina (15 March 2011, 20:41)

buna  fetelor...eu sunt mai noua pe aici...am descoperit acest site..cautand diverse feluri de mancare simple si gustoase..si astazi,dupa nenumaratele retete am facut si aceasta reteta..ft ft buna...nu ma asteptam..bravo lena..ceea ce sunt eu nedumerita este ca in photo a ta se vede clar ca este taiata pe jumatate  si la mijloc cu crema...nu-i asa?eu am urmat instructiunile,gramajele..tot si nu mi-a iesit asa...in fine..oricum este ft buna..si fara crema la mijloc

lena
lena (15 March 2011, 20:43)

Ewelina, nu stiu ce se vede clar - dar sigur nu are crema in mijloc, asa este textura aluatului. Este exact cum vezi in pasi. Multumesc de aprecierea site-ului

ewelina
ewelina (16 March 2011, 17:11)

prajitura este si mai gustoasa dupa ce a stat o noapte la frigider  este buna de tot,lena ce te-as ruga eu,daca ai putea sa pui mai multe retete dietetice ,si bune,stiu ca este mai greu,insa vreau sa ma apuc de un regim si nu reusesc de aceste retetesi mi-as fii dorit sa gasesc si altele la fel de delicioase dar cu mai putine calorii:)ar fii super:)

lena
lena (16 March 2011, 17:14)

Ewelina sunt destul de mutle retete dietetice pe site - vezi si rubrica din stanga de Retete dietetice, si bineinteles vor mai fi - urmareste site-ul si sunt sigura ca vei gasi ce ti se potriveste. Eu sunt la fel la regim acum si inventez, caut si imporvizez - va arat si voua pe parcurs.

Alexandru93
Alexandru93 (07 June 2011, 10:35)

http://i56.tinypic.com/zlerte.jpg

http://i51.tinypic.com/2lmnxw6.jpg

Miau  iesit perfecte .....mau laudat mamae si tatae. cat si mama si tata, si fratimiu :D au iesit f bune, app am si un pitbull pana si pitbullu meu  a mancat :D si nu se omoara el pe ceva mai dulce adica nui place dar din negrese musca :D mai disperat asa.... :D ms mult lena
 

Dorin
Dorin (18 June 2011, 18:04)

Foarte buna reteta , a fost un adevarat succes ... multumim  

lena
lena (18 June 2011, 21:07)

Alexandru, foarte tare comentariu si merci de link-uri la poze!

Dorin sa va fie de bine, ma bucur mult ca v-a placut reteta, chiar este f.reusita.

vik (04 October 2011, 17:39)

 Buna draga Lalena poti sa te intreb----  smintina dulce  adica o smintina oarecare....si praful de copt   ai invedere  bakenpaudar sau drojdie....eu traesc in Iordaniea si aici sunt multe condimente pentru dulciuri dar eu nu-stiu kum se numesc.Daca poti sa ma ajuti terog ...Cu respect Viki

 

lena
lena (04 October 2011, 18:12)

Smantana dulce este acea care nu-i fermentata, este mai lichida  - se foloseste pentru a face frisca de casa. Si praful de copt este backenpauder

Cori
Cori (14 January 2012, 18:44)

Am facut si eu negresa de doua ori si o data a crescut, o data nu. Nu m-am prins de ce. In orice caz e un dulce bun si raman pe reteta ta, pentru ca arata intr-un mare fel bucata aia taiata.  

Dianna (05 February 2012, 13:28)

Super reteta, super prajitura ! In aluat am pus nesquik, ca nu am aveam cacao la indemana, de aceea blatul nu e foare inchis la culoare :D dar oricum, e delicioasa ! 

lilianamunteanu
lilianamunteanu (05 February 2012, 20:46)

Sotul meu, care zice ca in copilarie a fost expert la negrese (probabil la degustare :) ) mi-a spus ca negresa a iesit extraordinar si m-a intrebat de unde am reteta. Hehe, acum am sursa mea de milioane! Multumesc, draga Lena!

aacteea
aacteea (28 February 2012, 19:27)

Arata bine rau negresa asta, sigur o sa o incerc...si sper sa fie cat mai curand !!!

Ximena (11 May 2012, 21:05)

 Am incercat aceasta reteta de prajitura, a iesit extraordinar de buna, e usor de facut si este un desert de vis! Iti multumesc foarte mult 

Ximena (11 May 2012, 21:06)
Asined (09 April 2013, 13:15)

 Deci am facut si eu aceasta prajitura si la aspect mi-a iesit ca si cea din poza dumneavoastra, adica are acea dungulita mai inchisa la culoare( nu stiu cum sa-i spun, dar cred ca stiti la ce ma refer  ) dar am impresia ca nu s-a facut bine, nu trebuia sa fie mai frageda?

lena
lena (09 April 2013, 13:48)

Nu este foart frageda, depinde aici de gusturi.

HDorina
HDorina (02 September 2013, 12:31)

 Delicioasa doar ca tava de la cuptorul meu e mai mare si prajitura nu a iesit foarte inalta. Multumesc draga Lena.

danytt (12 September 2013, 17:41)

smantana se face frisca?? 

lena
lena (12 September 2013, 23:38)

Se pune simpla, nu batuta.

Danutzica (18 September 2013, 14:45)

 Salut Lena,

cite grame are plicul de praf de copt folosit de tine? Am de 30g dar mi se pare cam mult pt o prajutura. Merci anticipat!

 

 

lena
lena (18 September 2013, 15:00)

Plicurile de aici au 10g.

masullo angela (03 October 2013, 16:45)

buna ziua d-na lena am sa incerc si aceasta prajitura sunt sigura k e buna,eu am facut-o pe krem a la krem ,dar nu cu crema ol cu alta crema ,ai iesit foarte buna dar era mult mai buna daca aveam ole nu am gasito aci nu stau in Romania ,dar un sfat din parte d-vs ce alta crema pot pune asemanator ca ole? multumesac ,am sa incerc si alte prajituri,o zi buna,si astept rasp d-vs

 

lena
lena (04 October 2013, 12:24)

Angela, merge cu orice crema care se tine mai tare  - de gen budinca, sau cu gelatina in ele, chiar si una de branza cred ca ar fi buna.

OanaD (05 December 2013, 19:43)

  Buna. Am incercat reteta insa n-a iesit deloc ok :( . Nu s-a marit deloc, desi am urmat intocmai instructiunile. In afara de faptul ca nu s-a marit, inauntru era cruda, asa ca am mai lasat-o putin si am ajuns sa o ard pe fund. Ce am gresit? :(

lena
lena (05 December 2013, 20:18)

Poate ceva nu o fost bine cu praful de copt, de la altceva nu are cum sa nu creasca.

tiki
tiki (04 February 2014, 22:02)

            Buna. Foarte buna aceasta prajitura, o fac des, dar reteta mea difera putin dupa cum se si vede. In principiu e aceeasi si gustul cred ca la fel. Multumesc si spor la treaba. Pupici.

Roxana-Gabriela (12 February 2014, 20:37)

 Buna Lena, sunt Roxana si sunt noua aici. Am vazut reteta ta si m-am hotarat s-o incerc. A iesit extraordinar de buna. Este o reteta foarte simpla, deloc costisitoare , dar excelenta. Multumesc mult pentru reteta. E absolut geniala.

Roxana-Gabriela (12 February 2014, 20:44)

 Si inca ceva. Eu mai intai am taiat-o si apoi i-am pus glazura care s-a prelins si pe marginile sectiunilor. Este foarte pufoasa, iar partea de jos da impresia ca are crema datorita faptului ca este usor umed aluatul. Ce pot sa spun mai mult decat ca e minunata si merita incercata. Multumesc mult Lena

Inela (15 February 2014, 22:01)

 Bună , Lena. Sânt și eu mai nouă pe aici. Am încercat această prăjitură și a ieșit superbă. Copiii au zis că e cea mai gustoasă din lume. Mulțumesc mult.

madalina21 (23 March 2014, 14:12)

 Buna Elena. Am o intrebare pt ca chiar nu stiu referitor la smantana dulce: am vazut "smantana dulce pt gatit" si " smantana dulce pt frisca". Smantana la care tu te referi este cea pt frisca? Pt ca am fost tot timpul nelamurita, nu am facut niciodata o prajitura care sa contina smantana dulce in compozitie. Vreau insa neaparat sa fac negresa! 

lena
lena (23 March 2014, 14:38)

Sunt bune amandoua, cea de gatit de obicei este mai putin grasa.

madalina21 (23 March 2014, 15:59)

 Multumesc mult. Revin cu impresii.

madalina21 (30 March 2014, 18:58)

Scuze ca revin cu intarziere.  A iesit buna. Din pacate nu am avut suficienta ciocolata pt glazura.

adela la la
adela la la (18 May 2014, 14:55)

cam subtire s-a primit din cauza ca tava e lata si josuta.. gustoasa

elena.88 (24 September 2014, 15:44)

 buna! Cat de mare este tava pt negresa? As vrea sa iasa inalta si am nevoie de dimensiunea tavii. Multumesc.

tiki
tiki (24 September 2014, 15:50)

                    Scrie sus la introducere.

Emanuela (07 October 2014, 15:48)

 Buna!! Arata superb prajitura..abea astept sa o fac si eu dar am o nelamurire: Pot inlocui praful de copt cu bicarbonatul de sodiu? Multumesc!

lena
lena (07 October 2014, 16:13)
Teoretic si tehnic poti, doar ca s-ar putea simti putin gushul de bicarbonat.
Adriana Maria (24 November 2014, 11:48)

Am 57 de ani,dar nu ma jenez sa spun ca nu sunt experta in prajituri.Am cautat pe site o negresa "mai altfel" si am gasit-o.Este delicioasa,consistenta si cremoasa totodata.Felicitari,Lena,pentru aceasta reteta si nu numai pentru ea!Te rog sa-mi spui cum pot "refolosi" crema de ciocolata care mi-a ramas si care,bineinteles,s-a intarit!Precizez ca am facut din start cantitate mai mare(smantana o aveam la cutii de 200 de grame,asa ca a trebuit sa deschid 2 cutii) si a ramas un castronas de cca 250 de grame.Multumesc anticipat si succes in continuare!

lena
lena (24 November 2014, 13:56)

Incalzita putin acea crema iarasi se va face mai lichida si o puteti folosi la torturi, prajituri, clatite, etc si chiar pe paine :)

Adriana Io
Adriana Io (08 December 2014, 11:09)

am facut si io 1 si 1/2 din cantitati si a iesit ....mmmmm