Crema de galbenusuri cu lapte si unt

O crema foarte buna, de mult timp cautam o astfel de reteta si acum am zis sa fie neaparat postata ca un semipreparat pentru ca merge la multe alte retete. Se poate folosi la torturi, prajituri - are un gust asemanator cu Creme Brulee-ul. Imi place ca nu este curgatoare, se tine bine pe tort, nu trebuie s-o "prind" ceea ce am patit cu alte creme - la fel nu are un gust din acela intens de amidon sau faina - totul este in regula, eu zic ca este o crema perfecta.

Ingrediente

Galbenusuri
7 buc
Lapte de vaca
1.5 l
Zahar
360 g
Esenta de vanilie
1 buc
1 fiola
Unt
200 g
de preferat cu 82% grasime
Faina alba calitate superioara
100 g

Pasi de urmat

1

Se separa galbenusurile si se pun intr-un castron in care se va prepara crema - va recomand sa luati unul mai mare - de 3 litri si sa fie sau un ceaun sau o cratita cu peretii antiaderenti.

2

La galbenusuri se adauga zaharul si se amesteca bine cu telul.

3

Apoi adaugati 50 ml de lapte si amestecati bine cu telul.

4

Acum urmeaza faina, o incorporati bine cu telul sa nu fie cocoloase.

5

Si iar mai adaugati 50ml de lapte, amestecati bine.

6

Restul de lapte il fierbeti cu esenta de vanilie.

7

Dupa ce a fiert il luati de pe foc si turnati incet si ate putin peste crema de galbenusuri, in acelasi timp amestecati bine cu telul.

8

Dupa ce ati turnat tot laptele, puneti compozitia pe foc, amestecati periodic cu o lingura sau cu telul pana incepe sa se ingroase. Este gata cand ii faceti un test cu lingura - treceti cu degetul pe dosul lingurii unse cu crema si observati ca ramane o urma curata - crema nu se intinde la loc pe acea portiune.

9

Stingeti focul, adaugati 30g de unt la crema, amestecati.

10

Puneti un capac pe cratita si lasati sa se raceasca complet la temperatura camerei. Periodic puteti sa mai amestecati crema ca sa fie mai omogena.

Untul il lasati la temperatura camerei tot acest timp - trebuie sa fie moale cand se va raci crema.

11

Cand crema s-a racit la temperatura camerei o  vom incorpora in untul moale astfel:

- untul se bate bine cu mixerul.

12

Si apoi se adauga cate 1-2 linguri de crema si se mixeaza bine dupa fiecare. In asa fel adaugati si incoporati toata crema din cratita.

13

Si gata, aceasta este crema - poate pare complicat dar sa stiti ca nu este - doar am vrut sa detaliez pasii ca sa reusiti sigur sa faceti bine crema.

Acum o puteti folosi la ce va trebuie sau o lasati la frigider acoperita cu o folie alimentara.

Puteti unge cu ea torturi, prajituri, sau umpleti eclere, etc.

Pofta Buna!

Cantitate: 2 l (ies cam 2 litri de crema)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 30 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

adrianamo (29 December 2010, 12:08)

Nu iese prea moale aceasta crema?In poza arata putin cam lichida.Eu de cate ori fac crema de vanilie imi iese taiata.

Maine trebuie s-o fac pentru praji Alba ca Zapada

Ellena
Ellena (29 December 2010, 15:07)

O crema minunata Lena pentru prajituri si torturi...e prima data cand aud de ea! Ma gandeam si eu sa fac niste eclere si numai ajung....cand voi face cu siguranta voi incerca aceasta crema!

lena
lena (29 December 2010, 15:39)

Este perfecta, este mai moale decat crema pt cremsnit (si este normal pt ca este o crema pt tort), dar dupa mine este f.f. buna la consistenta si crede-ma ca am incercat multe.

liudicik
liudicik (31 December 2010, 14:53)

felicitari, Lena...  am facut proba cremei aseara, pentru tortul Napoleon, mi-a iesit foarte cremoasa si parfumata, dupa cum ai descris-o si tu ...  merci mult 

O seara frumoasa de revelion, si An Nou Fericit! te pup

ioananic
ioananic (07 January 2011, 23:02)

Mi-a iesit excelent crema, felicitari Lena! Si foile la fel, urmeaza asamblarea, cu siguranta rezultatul final va fi foarte bun.

Multumim Lena!

Elena.M
Elena.M (14 April 2011, 15:07)

Am repetat de multe ori aceasta crema si mi-a iesit foarte bine,dar azi nu am avut unt in casa si am avut Margarina Unirea la pachet si pot spune ca mi-a iesit si mai bine in comparatie cand faceam cu unt.Deci va recomand sa incercati si asa.Eu sunt foarte multumita de aceasta Crema.Are o gama larga de intrebuintari.Multumesc Lena.Te pup.

rinser
rinser (18 January 2012, 22:55)

Cred ca trebuie sa fie foarte ok crema. Untul face minuni in creme chiar daca le face calorice.

lilianamunteanu
lilianamunteanu (23 February 2012, 21:42)

O crema pe care as manca-o pe paine. :)

Dianna (01 April 2012, 22:36)

Am gresit putin la aceasta crema, pentru ca am vrut sa injumatatesc cantitatile ingredientelor si nu am injumatatit decat ouale si am pus 4 iar in rest am pus cantitatile initiale. A iesit mai groasa, nu a mai fst nevoie de gelatina, oricum, DELICIOASA !   

butterfly20
butterfly20 (27 April 2012, 19:07)

 tocmai ce am facut aceasta crema pentru tort "Musuroi de cartita".am pus ingredientele pe jumatate,in loc de unt am pus margarina si a iesit foarte buna.dupa parerea mea are gust de budinca de vanilie.nu am folosit gelatina si nu a iesit deloc lichia.a iesit perfecta.acum tortul e la frigider,cand o sa il mancam diseara am sa revin cu un comentariu la Tort "musuroi de cartita".felicitari Lena pentru retete,am incercat o parte din ele si au iesit delicioase.

radalucianstelian
radalucianstelian (19 September 2012, 14:27)

 Acest Lucru mi-a placut la nebunie ca comentati si postati pozica la fiecare pas.Multumesc

merryy4ever (09 December 2012, 16:12)

cu aluat de foietaj  merg unse foile si cu crema de unt si lapte condensat?multumesc.

serafima (27 February 2013, 02:12)

Lena, vroiam sa intreb in legatura cu aroma de vanilie- 1b. citi ml. reprezinta la voi. La noi sunt in cantitate de 5ml., care este foarte intensa si de 38 de ml., pe care nu am testat-o. Eu folosesc de cea mica, dar banuiesc ca pun prea mult, gustul(de vanilie) iese prea pronuntat, artificial si deloc placut?Iti mult.

rada (03 April 2013, 13:53)

 lena la frigider cit timp se pastreaza aceassta crema ??

 

rada (03 April 2013, 13:58)

 am in gind sao prepar pt tort insa mai tirziu si deeaceea vreau sao fac inainte cu ceva timp ..

lena
lena (03 April 2013, 15:19)

Cam 5 zile la frigider, si cat este nevoie la congelator - crema de acest tip se congeleaza foarte bine si isi pastreaza gustul si textura.

Roberto (15 November 2013, 14:49)

 daca cineva nu iubeste chiar mult aroma sau gustul de vanilie,se poate pune in locul ei - coaja rasa de la o lamaie, si vine foarte gustoasa . Eu am facut si asa . 

Roxxy (24 November 2014, 00:39)

 Heeelp! :) am facut minunea asta de crema care este absolut delicioasa dar nu inteleg unde am gresit ptr ca a iesit lichida :( posibil sa mai fi trebuit tinuta pe foc. Am facut testul cu lingura si mi s-a parut ok. Exista vreo posibilitate sa o repar? Daca nu, o beau oricum cu paiul, ca e minunata! Multumesc!

lena
lena (24 November 2014, 10:25)

Da, trebuie tinuta mai mult pe foc, pana se ingroasa.