Crema de frisca (cum batem corect smantana pentru a face frisca)

Gata cu sarbatorile, "bateriile" usor-usor isi revin si intram in ritm normal de activitate. Desi nu am pus retete in aceasta perioada pe site, sa stiti ca le-am pregatit, am lucrat intens la partea tehnica a lor - am gatit si facut poze simultan toata perioada sarbatorilor, asa un aparat foto "lucrat" ca al meu cred ca nu prea se gaseste - stropit, plin de faina....muncit saracu :)

Azi incep cu aceasta crema de frisca, cred ca una din cele mai mari probleme observate la gospodine, este faptul ca nu se descurca cu frisca(aici vorbim de cea naturala, nu chimicalele la plic). Am avut si eu multe esecuri inainte, deci pot sa va arat cum fac ca sa nu mai aveti probleme si sa fiti sigure ca va iese tortul sau prajitura.

Ingrediente

Smantana dulce 32%(dorna/milli)
1 l
Zahar pudra
2 pahar

Pasi de urmat

1

Aici va arat ce fel de smantana folosesc eu acum, in ultimii 2 ani.

Inainte luam si Dorna, dar ba iesea, ba nu frisca - asta am verificat, esecuri inca nu am avut, buna smantana de la Milli. Incercati sa gasiti ceva similar, sa fie de minim 30-32% grasime.

Important - s-o tineti la frigider minim 6-8 ore pentru a fi foarte rece cand incepeti sa lucrati cu ea.

2

Aici v-am facut o poza si cu ingredientele - deci mai mult decat samnatana dulce si stabilizator nu trebuie sa aiba.

Daca scrie cumva ca are grasimi vegetale, etc - mai bine nu luati, este o alta forma a margarinei.

Mai bine produse animale in cantitati rezonabile, decat chimicale procesate si cika vegetale.

3

Am pregatit zaharul pudra, smantana rece de la frigider am turnat-o intr-un bol adanc cu borduri mai inalte(sa nu va stropiti prea tare).

Am incercat sa bat frisca si in vase cu aparatoare din aia de stropi, nu a vrut sa se bata, poate pt ca nu-si putea lua aer ca sa se umfle...

4

Si un instrument important - mixerul, fara el cam greu, daca sa nu zic imposibil sa faceti o crema tare si buna de ornat.

Incepeti sa mixati smantana cu mixerul la viteza cea mai mare, fara sa adaugati zaharul!

5

Observati cum smantana incepe sa faca spuma si creste in volum.

6

Dupa 5 minute de batut adaugati zaharul pudra.

7

Continuati sa mixati si vedeti cum crema incepe sa se ingroase.

8

Aici si mai densa.

9

Tot mai densa.

10

Cand observati ca se ingroasa cam tare, opriti mixerul si faceti testul - ridicati paletele mixerului in sus si vedeti daca varfurile la frisca sunt moi sau se tin tare.

Aici este aproape gata, dar inca mai trebuie batuta putin, sa fie si mai ferma.

Atentie! - la aceasta etapa trebuie sa va opriti des(la 5-10 secunde) si periodic pentru a verifica frisca - bateti, opriti verificati - si tot asa pana obtineti consistenta buna,

Daca o bateti prea tare, s-ar putea sa se taie si atunci ati ramas fara frisca.

11

Si aici rezultatul final - o crema fina, pufoasa, ferma - gata de ornat tortul sau s-o folositi ca o crema pentru tort(de ex. la Tortul Foret-Noire). Puteti s-o completati cu orice - cacao, nuci, etc.

12

Ma departe pentru ornat puteti folosi Posul simplu(din panza tare sau silcon)si duiurile, diferite in functie de necesitati. Eu le cumpar de la firmele specializate in ustensile de cofetarie, sunt f.bune, comode si simplu de exploatat.

Una din ele mai nou, am descoperit-o chiar la mine in cartier este Nova Pan - au magazin online, sau magazin in Dridu(statia Dridu cu 331, de la Pta Presei spre Poligrafiei), pe Str.Jiului.

Sunt f.utile Posurile de silicon, se spala bine, dar la o presa mai puternica pe umplutura mai crapa (la mine a crapat dupa 2 ani de utlizare).

13

Mai nou am apreciat si Posul de la Tupperware, desi eram cam sceptica, acum de sarbatori l-am preferat anume pe asta.

13

Mi-a placut ca se umple mai simplu, are un suport la varf care il tine in pozitie verticala si se pune frisca cu lingura.

15

Se infileteaza capacul, duiul si este comod de ornat.

In plus daca va ramane frisca, in asa fel o puteti pune la frigider si o folositi in 2-3 zile la orice desert.

Recomand sa-l incercati, mai ales pentru ornatul casnic, nu cel profesionist.

Spor la treaba si sper sa am de acum incolo mai putine intrebari si comentarii ref la cum se bate frisca :)

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kilogram
Timp de preparare: 15 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 5 min
Publicata:
Nota: 5 (4 voturi)
Colectii: Semipreparate

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 35

IuliaAnaBirtea926
Iulia Birtea (IuliaAnaBirtea926) 30 iun 2017, 13:04

După aceasta rețetă am făcut frișcă pentru ultimile torturi. Am folosit smântână UHT pt frișcă, marca Dorna si Smântână 30%, Gusturi Românești, ambele găsite la Mega. Prefer ultima variantă, dacă găsesc.

O singură dată s-a tăiat, când am folosit smântâna UHT, presupun ca din cauză că nu am amestecat smântâna. MULȚUMESC pentru tortul de mere, Elena, mereu a făcut impresie!

lena
Elena (lena) Iulia Birtea (IuliaAnaBirtea926) 03 iul 2017, 10:51

Cu mare placere Iulia!

Si eu mai schimb, cea de la Mega este f.buna :)

Miulika
Miulika 26 oct 2016, 16:48

si daca vrem s-o coloram cam la ce etapa punem colorantul?

lena
Elena (lena) Miulika 27 oct 2016, 10:32

La final si amestecati atent.

Alina Heering
Alina Heering 29 apr 2015, 16:45

Am batut exact 5 minute la ea exact cum ai scris la pasul 6 dupa 5 minute am pus zaharul pudra si opream mixerul la 5-10 secunde pentru a o controla daca lasa urme mixerul dupa ce m-am oprit de 3 ori atunci s-a taiat si imediat am oprit si operatiunea,imi pare f rau pentru ca azi e ziua de nastere baiatului cel mic al sotului si vroiam sa fac o surpriza m-am uitat mai devreme in frigider frisca este intacta dar arata nu chiar placut. Eu iti muuultumesc tare mult ptr raspunsuri si pentru retele tale minunate. Data viitoare asa voi face 😘

Alina Heering
Alina Heering 29 apr 2015, 15:08

Buna Lena. Tin sa te anunt ca am incercat sa fac frisca postata de tine si nu mi-a iesit 😭😭😭😭. Am pus-o asa am incercat sa o nivelez bn dar asta e rezultatul. Mi s-a taiat cand am pus zaharul pudra si lasa si apa. Nu este prima oara cand incerc sa fac frisca de pe diferite site-uri si tot a ta a iesit cel mai bn din toate. Nu stiu unde am gresit 😭😭😭

Poza mea pentru reteta:
ioni
ioni 05 ian 2015, 15:34

unde gasesc si io smantana asta milli sau dorna nam vazuto in viata mea prin super market in ro

lexar
lexar 22 apr 2014, 12:26

Ca sa va iasa frisca din smantana naturala exista 2 conditii esentiale, dupa parerea mea (fac deja frisca din smantana de 6 ani si nu am ratat niciodata): pe cutia de smantana (nu importa firma) trebuie obligatoriu sa scrie "smantana pentru frisca" (in diverse variante), deci este obligatoriu ca producatorul, pe langa indiciul de 30-32% grasime sa specifice si el acest lucru (daca va uitati pe acea cutie Milli din foto postata mai sus scrie "Frisca din lapte de vaca 30%") si sa o tineti la frigider minim 12 ore inainte de folosire, de asemenea acest lucru este specificat si de producatorul Milli la aceesi smantana pentru frisca mai sus mentionata.

Este adevarat ca frisca respectiva, daca este batuta prea tare se taie din motivul ca laptele nesmantanit/gras, respectiv smantana daca este batuta prea mult se transforma in unt, adica se alege untul sus si zerul dedesubt (asa se face untul), ceea ce este egal, in cazul nostru, cu s-a taiat frisca.

Neemia
Neemia 24 feb 2014, 13:42

Multumesc mia iesit superb de buna,azi am pregatito de dragobete la sotia mea 

Nota mea pentru reteta:
HDorina
HDorina 25 ian 2014, 14:24

Eu am facut cu Hulala pe care scria ca are grasimi vegetale. Acum nu va luati dupa mine. Doar am vrut sa impartasesc cu voi cum mi-a iesit. Pregatesc un cremsnit. 

Poza mea pentru reteta:
timotei
timotei 11 ian 2014, 20:48

Nota 10 pt aceasta frisca,la mine timp de 3 min a fost gata ,chear se primeste o frisca foarte buna

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lyly
liliana (lyly) 15 ian 2013, 11:05

Faina idee!!!

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile