Crema de frișcă (cum batem corect smântâna pentru a face frișcă)

Crema de frișcă (cum batem corect smântâna pentru a face frișcă)

Gata cu sărbătorile, "bateriile" ușor-ușor își revin și intrăm în ritm normal de activitate. Deși nu am pus rețete în această perioadă pe site, să știți că le-am pregătit, am lucrat intens la partea tehnică a lor.

Azi încep cu această cremă de frișcă, cred că una din cele mai mari probleme observate la gospodine, este faptul că nu se descurcă cu frișca (aici vorbim de cea naturală, nu chimicalele la plic). Am avut și eu multe eșecuri înainte, deci pot să vă arăt cum fac ca să nu mai aveți probleme și să fiți sigure că vă iese tortul sau prăjitura.

Ingrediente

Smântână dulce pentru frișcă (32-35%)
1 l
   
Zahăr pudră
2 pahare
   

Pași de urmat

Pas 1

Folosiți smântână dulce de minim 32-35% grăsime.

Important - s-o țineți la frigider minim 6-8 ore pentru a fi foarte rece când începeți să lucrați cu ea.

Crema de frișcă (cum batem corect smântâna pentru a face frișcă) - Pas 1
Pas 2

Aici v-am făcut o poză și cu ingredientele - deci mai mult decât smântână dulce și stabilizator nu trebuie să aibă.

Dacă scrie cumva că are grăsimi vegetale, etc - mai bine nu luați, este o altă formă a margarinei.

Crema de frișcă (cum batem corect smântâna pentru a face frișcă) - Pas 2
Pas 3

Am pregătit zahărul pudră, smântâna rece de la frigider am turnat-o într-un bol adânc cu borduri mai înalte(să nu vă stropiți prea tare).

Am încercat să bat frișca și în vase cu apărătoare din aia de stropi, nu a vrut să se bată, poate pt că nu-și putea lua aer ca să se umfle...

Crema de frișcă (cum batem corect smântâna pentru a face frișcă) - Pas 3
Pas 4

Și un instrument important - mixerul, fără el cam greu, dacă să nu zic imposibil să faceți o cremă tare și bună de ornat.

Începeți să mixați smântâna cu mixerul la viteză cea mai mare, fără să adăugați zahărul!

Crema de frișcă (cum batem corect smântâna pentru a face frișcă) - Pas 4
Pas 5

Observați cum smântâna începe să facă spumă și crește în volum.

Crema de frișcă (cum batem corect smântâna pentru a face frișcă) - Pas 5
Pas 6

După 5 minute de bătut adăugați zahărul pudră.

Crema de frișcă (cum batem corect smântâna pentru a face frișcă) - Pas 6
Pas 7

Continuați să mixați și vedeți cum crema începe să se îngroașe.

Crema de frișcă (cum batem corect smântâna pentru a face frișcă) - Pas 7
Pas 8

Aici și mai densă.

Crema de frișcă (cum batem corect smântâna pentru a face frișcă) - Pas 8
Pas 9

Tot mai densă.

Crema de frișcă (cum batem corect smântâna pentru a face frișcă) - Pas 9
Pas 10

Când observați că se îngroașă cam tare, opriți mixerul și faceți testul - ridicați paletele mixerului în sus și vedeți dacă vârfurile la frișcă sunt moi sau se țin tare.

Aici este aproape gata, dar încă mai trebuie bătută puțin, să fie și mai fermă.

Atenție! - la această etapă trebuie să vă opriți des (la 5-10 secunde) și periodic pentru a verifica frișca - bateți, opriți verificați - și tot așa până obțineți consistența bună,

Dacă o bateți prea tare, s-ar putea să se taie și atunci ați rămas fără frișcă.

Crema de frișcă (cum batem corect smântâna pentru a face frișcă) - Pas 10
Pas 11

Și aici rezultatul final - o cremă fină, pufoasă, fermă - gata de ornat tortul sau s-o folosiți ca o cremă pentru tort (de ex. la Tortul Foret-Noire). Puteți s-o completați cu orice - cacao, nuci, etc.

Crema de frișcă (cum batem corect smântâna pentru a face frișcă) - Pas 11
Pas 12

Mai departe pentru ornat puteți folosi Poșul simplu (din pânză tare sau silicon) și duiurile, diferite în funcție de necesități. Eu le cumpăr de la firmele specializate în ustensile de cofetărie, sunt f. bune, comode și simplu de exploatat.

Sunt foarte utile poșurile de silicon, se spală bine, dar la o presă mai puternică pe umplutură mai crapă (la mine a crăpat după 2 ani de utilizare).

Crema de frișcă (cum batem corect smântâna pentru a face frișcă) - Pas 12
Pas 15

Spor la treabă și sper să am de acum încolo mai puține întrebări și comentarii referitor la cum se bate corect frișca...

Poftă Bună!

Crema de frișcă (cum batem corect smântâna pentru a face frișcă) - Pas 15

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 15 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 5 min
Data publicării:
Notă: 5 (4 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 37

iulikaa
iulikaa 08 Apr 2021, 19:21

Salut , 2 pahare de zahar pudra, paharul de cit?

lena
Elena (lena) iulikaa 08 Apr 2021, 19:35

Paharul clasic de bucatarie = 1 cup, adica are 250ml.

IuliaAnaBirtea926
Iulia Birtea (IuliaAnaBirtea926) 30 Jun 2017, 13:04

După aceasta rețetă am făcut frișcă pentru ultimile torturi. Am folosit smântână UHT pt frișcă, marca Dorna si Smântână 30%, Gusturi Românești, ambele găsite la Mega. Prefer ultima variantă, dacă găsesc.

O singură dată s-a tăiat, când am folosit smântâna UHT, presupun ca din cauză că nu am amestecat smântâna. MULȚUMESC pentru tortul de mere, Elena, mereu a făcut impresie!

lena
Elena (lena) Iulia Birtea (IuliaAnaBirtea926) 03 Jul 2017, 10:51

Cu mare placere Iulia!

Si eu mai schimb, cea de la Mega este f.buna :)

Miulika
Miulika 26 Oct 2016, 16:48

si daca vrem s-o coloram cam la ce etapa punem colorantul?

lena
Elena (lena) Miulika 27 Oct 2016, 10:32

La final si amestecati atent.

lena
Elena (lena) 29 Apr 2015, 16:29

Cred ca ai batut-o prea mult, asta ar fi cea mai probabila cauza. Eu n-am reusit s-o tai niciodata ca sa vad din ce cauza este mai exact :)

Incearca sa adaugi zaharul pudra la inceput, cand smantana este inca lichida.

Alina Heering
Alina Heering 29 Apr 2015, 15:08

Buna Lena. Tin sa te anunt ca am incercat sa fac frisca postata de tine si nu mi-a iesit 😭😭😭😭. Am pus-o asa am incercat sa o nivelez bn dar asta e rezultatul. Mi s-a taiat cand am pus zaharul pudra si lasa si apa. Nu este prima oara cand incerc sa fac frisca de pe diferite site-uri si tot a ta a iesit cel mai bn din toate. Nu stiu unde am gresit 😭😭😭

Poza mea pentru rețetă:
Neemia
Neemia 24 Feb 2014, 13:42

Multumesc mia iesit superb de buna,azi am pregatito de dragobete la sotia mea 

Nota mea pentru rețetă:
HDorina
HDorina 25 Jan 2014, 14:24

Eu am facut cu Hulala pe care scria ca are grasimi vegetale. Acum nu va luati dupa mine. Doar am vrut sa impartasesc cu voi cum mi-a iesit. Pregatesc un cremsnit. 

Poza mea pentru rețetă:
timotei
timotei 11 Jan 2014, 20:48

Nota 10 pt aceasta frisca,la mine timp de 3 min a fost gata ,chear se primeste o frisca foarte buna

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lyly
liliana (lyly) 15 Jan 2013, 11:05

Faina idee!!!

Nota mea pentru rețetă:
Adigala
Cristi (Adigala) 14 Jan 2013, 19:41

Buna Lena.

Intrebare:de ce smantana trebuie sa fie rece? Am incercat de doua ori sa fac frisca cu smantana 32% dar de fiecare data s-a taiat,nici macar nu ajungeam la faza cu adaugarea zaharului.Ce ma sfatuiesti sa fac?

lena
Elena (lena) Cristi (Adigala) 14 Jan 2013, 20:01

Trebuie sa fie rece, pentru ca TREBUIE (asa zice fettza mea la ce nu stie un rapsuns exact :)

Nu pot sa-ti dau un raspuns exact de ce se taie, imi trebuie mai multe detalii - sa-mi spui de smantana(ce firma, compozitie) care anume folosesti, cum bati, la ce viteza. Stiu ca poate sa nu se ingroase, dar se taie daca o bati prea mult.

Arată toate comentariile