Gulas cu carne de porc

reteta postata de

 Gulaşul cu carne de porc este asemănător cu Guiaşul Unguresc.

Gulaş, guiaş – cum se pronunţă în maghiară, nu înseamnă altceva decât văcar. Că e de vacă. Există mai multe extensii ale gulaşului, răspândit prin tot vechiul imperiu Austro-Ungar, dar câteva constante sunt musai să existe: carne, ceapă, ardei, boia de ardei, piper, roşii şi chimen, pătrunjel verde. La variabile putem trece găluştele care se înlocuiesc cu cartofi, două linguri de smântână, poate şi una de făină, vreo două frunze dafin şi vreo trei căţei de usturoi, o frunză de ţelină.

Tot la variabile ar intra şi forma de agregare (supă sau tocăniţă). Eu optez pentru tocăniţă.

Această tocaniţă este foarte bună facută la ceaun. O bunătate. O spun din propria experienţă  pentru că am mâncat, făcută la ceaun in aer liber.

Merită să incercaţi!

Ingrediente

Pulpa de Porc/Vita
500 g
se pot folosi si costite,eu de aceasta data am folosit costita
Costita afumata de porc
250 g
Cartofi rosii
500 g
Unt
50 g
Ceapa alba
2 buc
2 bucati mai mari sau 3 mai mici
Morcovi
2 buc
Ardei gras
2 buc
Usturoi
2 buc
2 catei
Boia dulce
1 lingurite
optional puteti pune si o lingurita de boia iute
Rosii decojite
150 g
Frunza de dafin
2 buc
Patrunjel verde
1 buc
o legatura
Sare
1 lingurite
dupa gust
Piper
1 lingurite
Ulei de floarea soarelui
100 ml

Pasi de urmat

1

Mi-am pregatit ingredientele.

 

2

Topim cubul de unt si se amesteca cu uleiul de floarea-soarelui.

Carnea de porc se taie cuburi mari si se pune la prajit.

3

Se adauga costita afumata, taiata bastonase.

4

Cand carnea capata culoarea aurie, se soate intr-un castron.

5

In grasimea ramasa, se caleste ceapa, morcovul taiat feliute, sare, piper si usturoiul tocat sau zdrobit.

6

Cand usturoiul s-a inmuiat se adauga rosile decojite.Am folosit din conserva gata taiate bucatele.

7

Adaugam si ardeiul gras tocat cubulete.

8

Apoi punem si carnea cu frunzele de dafin.

Se acopera totul cu apa si se lasa la fiert.

9

Cand carnea e aproape fiarta se adauga cartofii cubulete si se mai lasa max 20 min.

Pana cand s-au fiert cartofii si carnea.

Se condimenteaza cu boiaua de ardei dulce sau picanta.

10

La sfarsit se pune patrunjel verde si se serveste cu muraturi.

Serviti cald!

Sa aveti pofta mare!

Cantitate: 2 kg (6 porti)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 80 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

lena
lena (10 February 2011, 10:18)

Aveai dreptate ca seamana mult mancaricile noastre, vezi ca eu prajeala cu rosii o pun mai la urma, ca sa nu se intareasca cartofii si sa fiarba mai repede. Dar cand fac fara cartofi, numai gulasul, la fel pun prajeala cu carnea impreuna la fiert.

Ellena
Ellena (10 February 2011, 15:43)

Mersi de sfat Lena. Acum am pus asa ca aveam rosile gata fierte sin conserva,iar cartofii de aici cu siguranta nu se intaresc, sunt f.diferiti de cei din Romania.

Nu pot face cartofi prajiti aici decat cumparati congelati, pentru ca se inmoaie f.mult si nu mai intelegi nimic de ei!

freakydr
freakydr (26 February 2011, 09:53)

aaaaaahhhhh nebunie de reteta ! Daca iti mai aduci aminte Lena , te-am rugat acum ceva timp sa postezi daca ai ceva reteta de Gulas ! De fiecare daca cand ajung in Ungaria sau in Austria pur si simplu nu ma pot abtine sa nu mananc gulas ! Asa ca si sfat pt Ellena , ai putea sa pui si niste galuste micute daca o faci Gulas supa , iar ca sa fie picanta exista o pasta de ardei "Eros pista" se numeste , o gasesti la Kaufland - ii schimba gustul foarte mult ! 

Multumesc ca ai postat reteta asta !

Ellena
Ellena (26 February 2011, 13:22)

Mersi pentru sfat  Freakydr am sa tin cont!

hanna
hanna (11 October 2013, 15:32)

 se  poate face si cu ceafa de porc?

lena
lena (11 October 2013, 17:18)

De ce nu? Merge orice carne va place.

hanna
hanna (11 October 2013, 18:49)

 rezultatul!

IDanutzza (24 January 2014, 17:02)

 asta e prima rețetă încercată de pe site :D a fost absolut delicioasă și laudată!!!! Pregătită pentru tata și e mai cunoscător decât mine.

 

Mulțumim !!!

 

 

Bucatarescu (16 February 2014, 15:17)

Multe aiureli culinare am mai citit pe net dar sa prajesti costita de porc in unt e o noutate absoluta.Singura data cand se justifica untul e cu carnea de vita. Inca ceva, corect e „rosiile”.

ionica02 (18 November 2014, 17:22)

 lena ai niste retete fabuloase nemaipomenite si explici totul pas cu pas sunt foarte incantata de rezultate multumim esti o scumpa!!!! :*