Pastrama din piept de pui

Va propun azi o super reteta - cei care nu cumpara mezelurile pline de E-uri, arome si alte chestii neintelese de pe etichete, sigur o veti aprecia. Nu am reusit pana acum sa prepar o friptura de casa sau pastrama pe care s-o pot taia subtire, sa fie cu textura frageda si toate astea preparate natural.

Am descoperit aceasta reteta si chiar nu m-am asteptat la asa un rezultat perfect - pastrama respectiva se taie bine si fierbinte si rece, o puteti servi ca mancare principala sau ca un aperitiv in locul mezelurilor nesanatoase.

Acum am facut reteta cu piept de pui, am inteles ca se poate si cu piept de curcan, cotlet de porc - urmeaza sa testez si aceste variante, va tin la curent cu ce iese. Aceasta varianta cu piept de pui v-o recomand cu mare incredere - se prepara simplu, doar ca trebuie sa aveti rabdare sa macerati carnea din timp.

Ingrediente

Piept de pui
2 buc
Luati 3-4 jumatati de piept de pui - le alegeti sa fie mai mari
Sare
2 linguri
Frunza de dafin
2 buc
Zahar
2 linguri
Apa
3 pah
Ienibahar boabe
1 lingurite
daca nu aveti ienibahar puneti piper negru simplu
Miere
2 linguri
Ulei de masline
2 linguri
Sos de soia
1 linguri
Boia ardei dulce
1 linguri
Piper negru
1 lingurite
piper negru macinat

Pasi de urmat

1

Carnea se va macera in 2 pasi - facem acum prima marinada:

- intr-un bol se pune zaharul, sarea, foaia de dafin si ienibaharul.

2

Adaugati apa, amestecati bine pana se dizolva sarea si zaharul.

3

Pieptul de pui se spala bine - se pune int-o cratita sau casoleta cu capac. Turnati marinada, aveti grija sa acopere complet carnea, puneti capacul si lasati la frigider pentru 24 de ore.

4

Dupa acest timp carnea se scoate din marinada, se spala bine si se usuca cu un prosop.

5

Acum se prepara a 2-a marinada/glazura - se amesteca intr-un bol mierea, sosul de soia, uleiul, piperul si boiaua de ardei rosu.

6

Ungeti bine pieptul de pui cu amestecul de mai sus si lasati minim 5 ore - cel mai bine sa fie inca 24 de ore, la frigider.

7

Dupa acest timp legati cu ata de bumbac fiecare piept de pui - sa nu va fie mila de el, il infasurati bine pe toata lungimea.

8

Puneti pieptul pe o folie de aluminiu intr- tava  - si dati la cuptor, cam 180 de grade pentru 60-70 de minute.

9

Dupa aproximativ 30 de minute scoateti tava din cuptor si cu o pensula ungeti bine carnea cu sucul pe care-l lasa. Puneti la loc in cuptor pana se rumeneste frumos.

10

Dupa acest timp scoateti carnea din cuptor si lasati putin sa se racoreasca - minim 10 minute.

11

Apoi scoateti atele si o taiati cum va place.

12

Aici am servit-o calda cu legume la tigaie.

13

Aici ca un aperitiv.

Sunt sigura ca veti deveni fanii acestei retete dupa prima incercare, va recomand s-o incercati obligatoriu.

Pofta Buna!

Cantitate: 4 buc (4 jumatati de piept de pui)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 30 min
Publicata:
Nota: 5 (16 voturi)
Sursa: povarenok.ru

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 65

piti
Daniela (piti) 22 nov 2015, 09:47

am preparat aceasta pastrama de foarte multe ori cu piept de curcan .Este ffff buna !Multumesc Lena !

Poza mea pentru reteta:
ghitavirginia
virgy virgy (ghitavirginia) 25 oct 2015, 07:38

In a doua marinada se poate adauga putina boia afumata (o gasiti in magazinele Selgros). Iese o nebunie!

piti
Daniela (piti) 01 mai 2015, 11:49

multumesc Lena ptr raspunsul prompt.Esti o profesionista !

Ria
Ria 02 iul 2014, 23:42

Iata am gatit si eu aceasta receta, e foarte mirositoare, moale si desigur dulcie, cei drep am folosit numai o lingura de miere la 3 piepturi. Dupa gustul meu e dulce, iar dupa gustul sotuleui e perfecta, ca ii place "Mongolian Beef".  Data viitoare am sa incerc fara miere.

Multumesc mult de receta!

Poza mea pentru reteta:
rov
rov 20 iun 2014, 00:05

Revin, am facut si cu piept simplu, de curcan. Deliciosss....

Poza mea pentru reteta:
rov
rov 23 mar 2014, 12:28

Am facut din carne de lucru de curcan. A iesit putin grasa, dar destul de gustoasa. Voi incerca si cu piept simplu. :)

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 28 dec 2013, 09:55

Buna. Dupa cum ziceam mai sus,am facut si pastrama din porc. Desi am lasat mai mult timp la macerat si am pus si alte condimente,nu s-a patruns. Probabil trebuia sa tai felii,eu am pus bucata intreaga -cotlet- cam 1/2 kg. A fost buna,dar nu condimentata. Poate mai incerc cu bucati- in viitor.Pupici.

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 13 nov 2013, 12:59

Buna. Sunt f.f.f.f. incantata si mutumita. Am facut dintr-o pulpa de pui cu os. Pacat ca am taiat-o ca arata o nebunie.  Acuma am la macerat 2 pulpe si cam "o palma" de cotlet. Asa o sa fac de azi inainte cu pulpe intregi si pun la fiecare in farfurie o bucata intreaga (inferioara,superioara) ca precis se mananca. Din lipsa de timp am lasat in marinada 2,- 48 de ore. Se topea in gura.O minunatie. (Ata macrame-de crosetat e bumbac 100% si f.buna de legat- eu am de pe vremea cand crosetam ,dar in ziua de azi....). Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Corina79
Corina79 17 nov 2012, 13:10

A iesit buna. Ar fi mers mai sarata, dar e o reteta pe care cel mai probabil o voi mai face.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
gabriela29sv
gabriela29sv 21 mar 2012, 14:50

E foarte buna pastrama ta,am facut-o de Craciun, insa am gresit un pic cu coptul ei in cuptor, am uitat sa o invelesc in folia de aluminiu si am lasat-o doar asa sa se rumeneasca si a iesit un pic mai uscata....dar f buna la gust,a fost apreciata si mancata ;)

O sa o repet de Pasti si o sa fiu mai atenta la toate detaliile retetei ;)
 

Poza mea pentru reteta:
Arata toate comentariile