Pastrama din piept de pui

Va propun azi o super reteta - cei care nu cumpara mezelurile pline de E-uri, arome si alte chestii neintelese de pe etichete, sigur o veti aprecia. Nu am reusit pana acum sa prepar o friptura de casa sau pastrama pe care s-o pot taia subtire, sa fie cu textura frageda si toate astea preparate natural.

Am descoperit aceasta reteta si chiar nu m-am asteptat la asa un rezultat perfect - pastrama respectiva se taie bine si fierbinte si rece, o puteti servi ca mancare principala sau ca un aperitiv in locul mezelurilor nesanatoase.

Acum am facut reteta cu piept de pui, am inteles ca se poate si cu piept de curcan, cotlet de porc - urmeaza sa testez si aceste variante, va tin la curent cu ce iese. Aceasta varianta cu piept de pui v-o recomand cu mare incredere - se prepara simplu, doar ca trebuie sa aveti rabdare sa macerati carnea din timp.

Ingrediente

Piept de pui
2 buc
Luati 3-4 jumatati de piept de pui - le alegeti sa fie mai mari
Sare
2 linguri
Frunza de dafin
2 buc
Zahar
2 linguri
Apa
3 pah
Ienibahar boabe
1 lingurite
daca nu aveti ienibahar puneti piper negru simplu
Miere
2 linguri
Ulei de masline
2 linguri
Sos de soia
1 linguri
Boia ardei dulce
1 linguri
Piper negru
1 lingurite
piper negru macinat

Pasi de urmat

1

Carnea se va macera in 2 pasi - facem acum prima marinada:

- intr-un bol se pune zaharul, sarea, foaia de dafin si ienibaharul.

2

Adaugati apa, amestecati bine pana se dizolva sarea si zaharul.

3

Pieptul de pui se spala bine - se pune int-o cratita sau casoleta cu capac. Turnati marinada, aveti grija sa acopere complet carnea, puneti capacul si lasati la frigider pentru 24 de ore.

4

Dupa acest timp carnea se scoate din marinada, se spala bine si se usuca cu un prosop.

5

Acum se prepara a 2-a marinada/glazura - se amesteca intr-un bol mierea, sosul de soia, uleiul, piperul si boiaua de ardei rosu.

6

Ungeti bine pieptul de pui cu amestecul de mai sus si lasati minim 5 ore - cel mai bine sa fie inca 24 de ore, la frigider.

7

Dupa acest timp legati cu ata de bumbac fiecare piept de pui - sa nu va fie mila de el, il infasurati bine pe toata lungimea.

8

Puneti pieptul pe o folie de aluminiu intr- tava  - si dati la cuptor, cam 180 de grade pentru 60-70 de minute.

9

Dupa aproximativ 30 de minute scoateti tava din cuptor si cu o pensula ungeti bine carnea cu sucul pe care-l lasa. Puneti la loc in cuptor pana se rumeneste frumos.

10

Dupa acest timp scoateti carnea din cuptor si lasati putin sa se racoreasca - minim 10 minute.

11

Apoi scoateti atele si o taiati cum va place.

12

Aici am servit-o calda cu legume la tigaie.

13

Aici ca un aperitiv.

Sunt sigura ca veti deveni fanii acestei retete dupa prima incercare, va recomand s-o incercati obligatoriu.

Pofta Buna!

Cantitate: 4 buc (4 jumatati de piept de pui)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 30 min
Sursa: povarenok.ru

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Ellena
Ellena (17 March 2011, 18:51)

Ma "omori" cu asa retete Lena! ce bunatate de pastrama ai preparat!!! Voi incerca cu siguranta! .

10 cu felicitari!

hanna
hanna (17 March 2011, 20:27)

 

Maria-Andreea (18 March 2011, 05:38)

Voi incerca cu siguranta!

Multumim Lena!

 

Lavi
Lavi (18 March 2011, 09:25)

arata foarte bine, dar nu este cam multa sare?

lena
lena (18 March 2011, 10:14)

Nu Lavi, pastrama iese exact cum trebuie, respecta exact reteta - crede-ma ca este bine, daca am scris asa in reteta si am recomandat-o ai incredere ca este cum trebuie, nimic exagerat de sarat sau altfel.

Lavi
Lavi (18 March 2011, 10:18)

eu nu mananc sarat, si din cauza asta intrebam

lena
lena (18 March 2011, 10:19)

Nu este sarat deloc, exact cum mananci o sunca sau pastrama normala de pui - potrivit de sarat. Sarea doar il fragezeste.

zuzu2 (18 March 2011, 10:59)

.Vrem si noi.Multumim  pt retete.

 

daya (18 March 2011, 13:15)

Multumesc pentru reteta.Arata foarte bine.

gabidari
gabidari (18 March 2011, 19:40)

arata super bine...neaparat trebuie sa o incerc si eu!!!!

dany pink
dany pink (19 March 2011, 15:08)

  Mi se pare super reteta,de incercat neaparat :) 

Te anunt cum a iesit.

Lilicica (19 March 2011, 18:19)

Oo, cate comentarii. La retetele de post nu erau atatea Deci lumea tot la carne trage, chiar si in post 

Arata foarte bine. E buna de adaugat pe lista pentru masa de Pasti.

Mery75
Mery75 (19 March 2011, 22:41)

Am pus pieptul la marinat pana maine..............o sa-ti spun LENA luni cum imi iese.......mersi pt reteta........te sarut si mai astept retete

Mery75
Mery75 (20 March 2011, 15:40)

Lena nu gasesc ata de bumbac nici la cora, daca nu leg pieptul crezi ca are ceva? Deseara il pun in cea de-a doua marinata si maine il bag la cuptor. Te tin la curent cu operatiunile, sunt tare curioasa cum iese. Eu si baiatul meu nu consumam mezeluri din comert si incerc tot ce este de casa. Mersi pentru tot. O zi buna iti doresc

irinel
irinel (20 March 2011, 18:30)

Deja mi-e pofta! Am pipt de pui asa ca ma apuc imediat!

lena
lena (20 March 2011, 19:02)

Mery, Irinel va astept cu rezultatele

Daca nu ai cu ce lega, asta este - posibil sa se taie mai greu, imi spui cum ti-a iesit.

Mery75
Mery75 (21 March 2011, 11:18)

L-am pus la cuptor, am legat pieptul cu ata de papiota in mai multe randuri si a mers....o sa-ti spun cum iese.....mai am o rugaminte....cum faci legumele la tigaie? Multumesc anticipat pentru raspuns...o zi minunata

lena
lena (21 March 2011, 11:20)

Mery, chiar azi pun pe site legumele la tigaie, le fac f.simplu si repede - ai sa vezi.

Mery75
Mery75 (21 March 2011, 11:30)

multumesc LENA....astept reteta

Mery75
Mery75 (21 March 2011, 13:06)

Mi-a iesit o minunatie, nu ma credeam in stare de asa ceva......gustul super bun, fraged,calorii putine, exact ce-mi doream.....ms LENA

lena
lena (21 March 2011, 14:16)

Super Mery, ma bucur mult ca ti-a placut!

neta (25 March 2011, 11:40)

Chiar acum am gustat-o, dupa ce cu nerabdare am asteptat sa se raceasca.....

Este superba , frageda si gustoasa.

Multumesc ...

lena
lena (25 March 2011, 12:55)

Cu placere Neta! Sa va fie de bine si ma bucur mult ca va place.

claudiadumbrean
claudiadumbrean (08 April 2011, 15:36)

 acum am pus-o si eu la cuptor, sa vedem ce iese

Kamessytta
Kamessytta (14 April 2011, 14:09)

Nu mai pot, ma doare in gat cat inghit in sec:)))...Minunat, ce salamuri si E-uri cu soric si oase tocate?Asta e o minune pentru pachestul familiei inafara de mese festive.Multumim tare de tot!!!!

 

claudiadumbrean
claudiadumbrean (14 April 2011, 14:40)

 am si uitat sa va spun, e minunata reteta. eu nu am reusit sa o leg, am lasat pieptul asa, simplu, dar s-a feliat ff bine. ma bucur ca am incerct aceasta reteta, ca multe altele, de altfel

serafima (15 March 2012, 02:03)

Lena, te rog daca se poate, cantitatea sigura de carne. mult

lena
lena (15 March 2012, 08:02)

Serafima, 1 kg.

gabriela29sv
gabriela29sv (21 March 2012, 14:50)

E foarte buna pastrama ta,am facut-o de Craciun, insa am gresit un pic cu coptul ei in cuptor, am uitat sa o invelesc in folia de aluminiu si am lasat-o doar asa sa se rumeneasca si a iesit un pic mai uscata....dar f buna la gust,a fost apreciata si mancata ;)

O sa o repet de Pasti si o sa fiu mai atenta la toate detaliile retetei ;)
 

serafima (02 April 2012, 00:26)

carnea trb. invelita in folia de alum. sau nu? din ultimul comentariu se pare ca trebuie. vreau o precizare daca e posibil. mult.

lena
lena (02 April 2012, 07:31)

Este optional, poti s-o lasi putin si invelita, in reteta am zis ca se pune pe o folie. Daca pieptul de pui nu este legat bine cu sfoara trebuie obligatoriu invelit, se usuca prea tare.

erinula
erinula (27 May 2012, 21:39)

 am facut in mai multe randuri reteta,insa am folosit alte condimente si alt tip de carne (pulpa de curcan cu os sau fara ,si piept de curcan ). exceptionala.

 

 

anad (24 July 2012, 12:45)

Am facut reteta folosind piept de curcan. Deoarece chiar si legata era derstul de groasa am pus carnea intr-o punga magica, la sfarsit am lasat-o doar putin fara punga sa se rumeneasca.

Corina79 (16 November 2012, 15:35)

Sunt la a doua marinata si o voi lasa asa pana maine. Sper sa iasa bine.


Corina79 (17 November 2012, 13:10)

A iesit buna. Ar fi mers mai sarata, dar e o reteta pe care cel mai probabil o voi mai face.

Albinuta
Albinuta (06 January 2013, 20:20)

Am preparat de Craciun aceasta pastrama,  din piept de pui si cotlet de porc, a iesit foarte buna, arata foarte aspectos, a fost foarte apreciata de familie si de musafiri. Eu am lasat la macerat  trei zile carnea in marinata a doua. Data viitoare o sa incerc cu piept de curcan. Recomand reteta!

anca m. (15 April 2013, 23:05)

Am si eu 2 intrebari:se poate inlocui sosul de soia cu altceva? credeti ca iese cu piept de pui sau curcan de casa? Carnea de la pasarile de casa este mai tare si mai atoasa de asta intreb.

 

lena
lena (16 April 2013, 11:00)

Poti sa nu mai pui sos de soia, eu am facut si fara el, ai iesit la fel de bine.

Ref. la puiul de casa, chiar nu stiu, am facut doar cu cel cumparat. Cred totusi ca va fi mai tare, nu asa fraged, dar poti incerca - eventual il tii mai mult in cuptor, in folia de aluminiu.

anca m. (16 April 2013, 11:06)

multumesc mult Lena, voi face reteta asta de Pasti, ma mai gandesc cu ce fel de carne.

 

anca m. (19 May 2013, 11:32)

am facut reteta asta cu piept de curcan de casa, a iesit ffffff buna, am lasat carnea cate 2 zile in fiecare marinada, carnea a iesit foarte frageda.

 

lena
lena (19 May 2013, 11:35)

Ma bucur mult Anca ca v-a placut, sa aveti pofta buna!

Lia1
Lia1 (26 August 2013, 07:27)

Multumesc pt reteta si idee de mancare.

Data viitoare o voi incerca punand neaparat o capatana de usturoi in prima saramura, mai putina miere si zahar (mi s-a parut cam dulceaga) si mai putina soya care parca predomina ca gust. In rest, nota 10 cu felicitari :)

tatinela (22 September 2013, 12:54)

am facut azi pastrama,e ft gustoasa..sotul a ramas uimit de ce bunatati poate face sotia lui))))unicu lucru care nu-m,i place e ca e dulcie din cauza mirii,data viitoare nu pun miere deloc....si am legat-o cu ata simpla de cusut,am pus-o in patru si s-a primit ft frumoasa pastrama...pun poza mai tirizu

 

tiki
tiki (13 November 2013, 12:59)

        Buna. Sunt f.f.f.f. incantata si mutumita. Am facut dintr-o pulpa de pui cu os. Pacat ca am taiat-o ca arata o nebunie.  Acuma am la macerat 2 pulpe si cam "o palma" de cotlet. Asa o sa fac de azi inainte cu pulpe intregi si pun la fiecare in farfurie o bucata intreaga (inferioara,superioara) ca precis se mananca. Din lipsa de timp am lasat in marinada 2,- 48 de ore. Se topea in gura.O minunatie. (Ata macrame-de crosetat e bumbac 100% si f.buna de legat- eu am de pe vremea cand crosetam ,dar in ziua de azi....). Pupici.

Masha (30 November 2013, 18:43)

Delicios, apetisant, gustos, etc... Eu nu am adaugat nici sos de soia si nici miere in marinada2, putin cam piperat pentru gustul meu, nu mananc picant, in rest arata bine si contine putine calorii. 

ps: Nu pot incarca poze, imi spune ca sunt prea mari...

tiki
tiki (28 December 2013, 09:55)

                    Buna. Dupa cum ziceam mai sus,am facut si pastrama din porc. Desi am lasat mai mult timp la macerat si am pus si alte condimente,nu s-a patruns. Probabil trebuia sa tai felii,eu am pus bucata intreaga -cotlet- cam 1/2 kg. A fost buna,dar nu condimentata. Poate mai incerc cu bucati- in viitor.Pupici.

rov (23 March 2014, 12:28)

Am facut din carne de lucru de curcan. A iesit putin grasa, dar destul de gustoasa. Voi incerca si cu piept simplu. :)

andreeaafb (03 April 2014, 06:37)

 Cu ce as putea înlocui sosul de soia, ca nu am voie sa mănânc sărat? Sau pot sa nu-l pun deloc?

lena
lena (03 April 2014, 09:36)

Eu de la un timp o fac doar cu mirodenii, fara sos de soia si miere. Asa ca fara grija, este la fel de buna.

rov (20 June 2014, 00:05)

Revin, am facut si cu piept simplu, de curcan. Deliciosss....

Ria (02 July 2014, 23:42)

Iata am gatit si eu aceasta receta, e foarte mirositoare, moale si desigur dulcie, cei drep am folosit numai o lingura de miere la 3 piepturi. Dupa gustul meu e dulce, iar dupa gustul sotuleui e perfecta, ca ii place "Mongolian Beef".  Data viitoare am sa incerc fara miere.

Multumesc mult de receta!

 

ludmy (25 August 2014, 23:47)
Lena ce zici cu mușchi de porc o să iasă bine? Ar trebui să o tin mai mult la cuptor? Mersi
lena
lena (26 August 2014, 11:18)

Cred ca iese si cu porc, nu stiu cum ca n-am incercat, dar nu cred ca rau - tot carne este. Daca faceti cu muschiulet sau cotlet este acelasi timp, altfel il tineti mai mult un pic.

ludmy (26 August 2014, 11:42)
Mersi mult iti spun cum s-a primit ... să stii ca rețetele tale sunt de nota 10!
tiki
tiki (27 August 2014, 10:33)

      Am luat si eu o buc.de muschiulet si ma intreb oare si el trebuie legat ?

ludmy (27 August 2014, 12:25)
Super s-a primit aromat si suculent eu nu l-am legat ce-i drept am modificat timpul de coacere la cuptor: 30 minute in cuptorul preincalzit la 250 grade si apoi l-am lasat in cuptor 2 ore sa se raceasca fara a deschide cuptorul. Excelentă!
lena
lena (27 August 2014, 12:40)

Poti sa nu-l legi, de la un timp nu mai leg nici eu carnea, iese la fel de bine.

tiki
tiki (27 August 2014, 12:51)

       Va multumesc, iubitelor de raspunsul prompt. Peste 2 zile-i vine randul. Pupici.

tiki
tiki (30 August 2014, 19:53)

           I-a venit randul. Maine o voi sau il voi, ca e masculin (muschiuletul,.........eu cu gramatica)", cu o garnitura, dar m-am grabit sa va spun ca e nemaipomenit/ă.  Se topeste in gura. Dar, la copt s-a micit tare mult.Voi face in viitor cel putin 2 bucati. Pupici.