Mancare de spanac cu usturoi

        Fiindca piata este plina de spanac, si eu sunt adepta folosirii legumelor de sezon (cu mici exceptii iarna, dar acum nici sa ma bati nu cumpar legume turcesti) am zis sa va arat cum fac eu mancarea de spanac. Cativa ani treceam pe langa el in piata si nu aveam curaj sa ma bag in toate legaturile enorme de 1-2 kg - ziceam "ce-mi trebuie atata spanac..si ce sa fac cu el...". Pana nu m-a luminat o prietena de aici din Romania, foarte buna gospodina apropo, ca de fapt din acele gramezi iese o tigaie modesta de mancare de spanac.

Pe urma am trecut de etapa " ia sa vedem ce gust are verdeata asta...." - si surpriza... are un gust extra delicios - textura spanacului si gustul asezonat corect sunt perfecte - chiar daca aveti o reticenta pt inceput la culoarea spanacului.

Am gatit spanacul cam de 2 ani, anul acesta o nota de corectie in metoda de gatit spanac am vazut la Julia Child si acum o sa va arat si voua, dupa mine, metoda corecta si perfecta de a-l gati. La final variatii pot fi multe - eu am ales-o pe cea mai dietetica si sanatoasa - cu usturoi si rosii.

Acum sa vedem cum voi face cu urzicile.... nu ma pot obisnui cu gustul lor, poate imi dati niste idei

Ingrediente

Spanac verde la legatura
2 kg
atat a avut legatura mea
Ceapa alba
1 buc
Bulion de rosii
4 linguri
adaptati dupa ce textura vreti sa fie spanacul, vedeti in pasi detalii
Ulei de floarea soarelui
2 linguri
Sare
1 lingurite
puneti dupa gust
Usturoi
2 buc
2 catei sau 1 lingurita pudra de usturoi granulat

Pasi de urmat

1

Aici o poza cu "mastodontul" meu din piata, de 2 kg - sa vedeti la pasii de mai jos in ce se va transforma.

2

Am luat o foarfeca si cu multa rabdare si atentie am ales frunzele de spanac - le-am taiat de pe tulpini si le-am aruncat pe cele care erau urate. Toata gramada de frunze am pus-o in chiuveta de la bucatarie (bineinteles curatata bine inainte), am blocat apa, sa se umple chiuveta bine si sa acopere frunzele generos.

3

Pe urma am luat frumos si am agitat cu mainile frunzele, sa se spele bine si sa treaca pamantul si nisipul de pe ele in apa. Luati apoi cu mainile cate o partida de frunze, scuturati de apa si le puneti intr-un bol mai mare.

Dati drumul la apa din chiuveta, spalati-o bine de nisipul lasat de frunze. Puneti din nou spanacul in chiuveta, lasati multa apa si repetati toata procedura inca 2 ori. Asta ca sa fiti siguri ca nu o sa aveti nisip si pamant in mancarea de spanac.

Candva demult eu spalam spanacul fiecare frunza separat - imi lua cam 1 ora toata procedura si mi se facea alehamite. Aceasta metoda cu chiuveta am vazut-o la Julia Child, mi se pare ingenioasa.

4

In acest timp cat va "jucati" cu frunzele puteti pune sa fiarba o oala mai maricica cu apa - adaugati putina sare in ea. Cand incepe sa fiarba puneti frunzele de spanac curate si observati magia - gramada de frunze se inmoaie si se transforma in ceva putin... Adaugati in reprize spanacul daca nu va incape toata cantitatea, pe parcurs se face loc in oala.

Lasati 1-2 minute, sa se opareasca bine.

5

Apoi turnati toata treaba intr-o sita pozitionata in chiuveta si scuturati bine sa iasa apa.

6

Si iar o mica smekerie de la Julia Child - puneti din nou spanacul in cratita si turnati apa rece peste el. Veti observa ca isi pastreaza culoarea aia verde frumoasa dupa aceasta procedura.

7

Iarasi treceti spanacul prin sita si apoi cu mainile strangeti bine de el sa iasa toata apa.

Asta a ramas din ditamai 2 kg de frunze si tulpini...

8

Acum incepem sa-l pregatim si asezonam - intr-o tigaie am pus o ceapa tocata marunt, 2 linguri de ulei si jumatate de pahar de apa - asta pt a cali ceapa sanatos, dietetic.

9

Pana se caleste ceapa, spanacul se marunteste bine cu un cutit.

10

Dupa ce se inmoaie bine ceapa, adaugati bulionul de rosii si amestecati - eu am avut un fel de bulion de casa din mai multe legume, mai aromat - promit reteta in vara.

11

Apoi adaugati spanacul maruntit - amestecati bine si lasati 5-10 minute la foc mic sa se caleasca si patrunda. Daca vreti spanacul mai lichid adaugati mai mult bulion de rosii sau supa de legume.

Mie imi place asa consistent, sa nu fie ca un terci sau pasta.

12

Dupa 5-10 minute adaug usturoiul pisat si sare dupa gust si gata, stingeti focul si savurati.

13

Il puteti servi si cald si rece, ca mancare sau ca un pate pe paine - este delicios cu orice va place.

Pofta Buna!

PS. Isi schimba putin culoarea aceea verde frumoasa dupa ce adaugati bulionul.

Cantitate: 500 g (3-4 portii)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 30 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

adrianamo (08 April 2011, 11:19)

Buun..saptamana asta am gatit si eu spanac ,eu ii spun spanac prajit si nu pun bulion.Am mai facut si cu orez . Si eu si fiica mea de 9 ani santem mari amatoare..:) Bucuria noastra primavara cand se umple piata de spanac,stevie,urzici..toate merg gatite asa.        Cat depre urzici,incearca sa le oparesti in bors inainte de a le gati,asa cum ai oparit aici spanacul in apa cu sare .  Eu oparesc urzicile spalate si curatate in bors ,dupa care le folosesc la bors de fasole cu urzici sau prajite..sau cu orez..

lena
lena (08 April 2011, 11:30)

Buna treaba cu borsul, merci mult de idee! Sa incerc in week-end, ca arta asa bine urzicile in piata... si o intrebare pt cine stie - cum congelati urzicile si foile de stevie pt sarmale?

lenor
lenor (08 April 2011, 12:29)

E super asa! Eu nu puneam bulion, e o idee buna! Sa va dau si eu o idee - de la un neamt pasionat de gatit - spanacul nu iese fiert ci numa bun - puneti spanacul crud curatat de radacini si pamant intr-un oak - tigaie adanca - cu doar putin ulei si puneti capacul. Lasati la foc mediu cam 10 -15 min, apoi luati capacul si puneti usturoiul  - si e gata!  iese super si nu aveti nevoie de strecuratori si alte detalii - nu trebuie sa il maruntiti  - se strange el - e o veche reteta chinezeasca. Referitor la urzici, eu fac ciorba  - o sa o fac zilele astea si o sa o postez la retete!

lena
lena (08 April 2011, 12:53)

Merci de sugestie Elena! Astept ciorba de urzici

miha76 (08 April 2011, 19:27)

grozav....din ce in ce  mai grozav..

gabidari
gabidari (09 April 2011, 09:00)

cred ca e delicios si asa..eu insa il gatesc ca in Ardeal...si anuem ,calesc ceapa si usturoi apoi spanacul fiert si maruntit ,dupa pun 2-3 linguri de faina calesc totul impreuna citeva minute si apoi torn lapte, si il mai fierb pina se ingroasa putin,....iese un sos super delicios pe care noi il servim cu oua ochiuri!!!

lena
lena (09 April 2011, 11:37)

Gabi, azi am mai luat o serie de spanac si fac asa ca spui tu - daca iese bun il pun si pe site. Sunt sigura ca asa si va fi.

gabidari
gabidari (10 April 2011, 07:41)

ei si eu am luat azi spanac si il fac cum l-ai facut tu.... ...deci fiecare incearca ceva nou!!!oricum sint sigura ca e bun spanacul sub orice forma e el gatit.!!!

angi (10 April 2011, 13:57)

eu pregatesc spanacul cu usturoi calit putin in ulei,adaug spanacul maruntit,o lingura rasa de faina,si-l subtirz cu lapte indoit cu apa,sare si.........pofta buna !!!!!!!!

Emma (14 April 2011, 09:46)

Am gatit spanacul numai cu lapte - ca in Adreal - dar o sa incerc, sigur este minunat!

ica (22 April 2011, 15:32)

salut lena am nevoi urgent de ajutor fac cozonac dar aluatul e foarte moale ce sa-i fac ca nu mai stiu daca esti ajutama te pup

lena
lena (22 April 2011, 16:36)

Ungi mainile mai des cu ulei unt, sau numai ulei - si tot il framanti. Pana la urma tot este moale, dar nu asa rau ca la inceput, este mai elastic si aerisit dupa framantat. Daca tot mai intrebari la cozonac, scrie direct la reteta de cozonac

 

andria (29 May 2012, 12:46)

BUNA ZIUA SINT NOUA IN ACEST SITE AL GOSPODINELOR EXCELENTE.despre spanacul dumneavoastra ,cred ca reteta este foarte buna atit ca pierdeti tot fierul prin atita oparit .Nu este o critica ci doar o parere

delfysis
delfysis (07 September 2012, 18:45)

asa il fac si eu , cum face Gabi ca in ardeal la noi ... dar vroiam sa incerc si alta reteta .  Daca nu gaseam site-ul tau Lena, cred ca nu ma apucam de bucatarie never ever . Merci beaucoup ma cherie !

 

lena
lena (07 September 2012, 20:36)

Te pup si ma bucur mult ca iti sunt de folos retetele!

butterfly20
butterfly20 (04 October 2012, 12:47)

Daca tot m-am apucat sa scriu comentarii,am sa pun unul si aici.Ieri am facut aceasta reteta si a iesit foarte buna.Aveam in conglator niste spanac si nu vroiam sa il gatesc clasic,prajit cu putin ulei de masline si usturoi.Data viitoare cu siguranta tot asa il voi face.O reteta foarte buna,o recomand tuturor carora le place spanacul !

tabita17
tabita17 (06 August 2013, 13:14)

 de cateva zile vreau sa fac spanac, dar nu stiam decat de varianta cu lapte si fiind vegetariana nu e pe gustul meu. reteta asta e minunata, o sa incerc maine si va spun cum mi-a iesit.

maruscka (21 November 2013, 21:56)

 buna Lena, felicitari pentru site, retetele un ghid bun pentru gospodine, daca nu va suparati mai adaug si eu un ingredient la mancarica ta care mi-a iesit senzatie, cu o mana de spanac , 3 cepe, usturoi inainte si dupa fierbere, spanacul pus crud ne oparit, lingura de bulion , sare , LEUSTEAN verde si la final dupa ce am oprit focul zeama de LAMAIE pentru sprint, deliciu......deci felicitari

xenaluca (12 December 2013, 18:04)

Multumim de reteta!!Bun trucul sa-l clatim cu apa rece .Ati incercat salata de spanac crud cu ou fiert?

 

 

xenaluca (12 December 2013, 18:08)

 Multumim de reteta!Bun trucul cu clatire in apa rece.Ati incercat vreodata salata de spanac crud cu ou fiert?Familia mea o adora!

maruscka (13 December 2013, 15:23)

 xenaluca, ai dreptate, delicioasa salata, noi o preparam cu ceapa, kapia, zeama de lamaie, ulei, si daca uneori vrem sa servim doar salata atunci punem si niste ton

 

 
DiMonica (14 March 2014, 20:22)

Azi am gatit pentru prima data spanac verde. Pana acum aveam numai congelat si il faceam ca in Ardeal. Dar azi am vrut sa incerc o reteta mai sanatoasa, asa ca am incercat-o pe aceasta. Eu am avut doar vreun kg de spanac, dar am pastrat celelalte ingrediente in aceleasi proportii ca pt doua kg. La sfarsit am pus si niste marar verde (asa mi s-a parut ca se potriveste) si, pentru ca mi-a iesit cam putin, am fiert rapid niste taitei lati si am amestecat totul. A iesit un deliciu. M-am bucurat, mai ales ca au apreciat-o si copiii mei, care nu mancau pana acum spanac.

lena
lena (14 March 2014, 20:31)

Ma bucur Monica ca v-o placut, si chiar buna ideea cu pastele!

bursucu4me (18 March 2014, 20:37)

Draga Lena,

Te-am descoperit acum cativa ani cand locuiam in tara. De ceva timp te-am redescoperit departe de casa cu niste retete minunate, spanacul este una dintre ele!

emicloud (13 May 2014, 09:03)

De obicei si eu fac reteta clasica de spanac cu lapte, putina faina si usturoi. Am incercat aceasta ca schimbare. Produsul final arata la fel ca al Lenei, dar regret sa spun ca gustul era dezamagitor. L-am tot sarat, in sperante ca vor iesi niste arome, dar ramanea la fel de insipid. Am mancat o portie cu greu, zicandu-mi ca e sanatos, dar sotul nu a putut sa manance deloc. Stiu ca la multi le-a placut; dupa parerea mea, nu e o reteta reusita. Ii lipseste condimentul magic poate?

Cornelia BB (05 July 2014, 14:45)

 Este o mincarica foarte usoara la stomacel si usor de preparat .