Chiftele de năut și morcovi

Chiftele de năut și morcovi

Sunt foarte selectivă la multe rețete de post, mai ales la mâncăruri - și cu chiftelele la fel, sunt doar câteva rețete(care le am și pe site) care mi-au plăcut până acum, dar multe altele nu prea îmi plac din cauza texturii moi și cleioase.

Aici am fost intrigată de combinația de năut cu morcovi - deci am zis să fac niște experimente culinare :) Și mare bucurie, pentru că mi-au ieșit niște chiftele minunate, delicioase, consistente și cred că ar satisface și gusturile multor carnivori.

Recomand să încercați rețeta, sunt o alternativă minunată la chiftelele clasice din carne.

Aveți aici și o metodă mai explicată cum se fierbe năutul.

Ingrediente

Năut fiert
250 g
   
Morcov ras mărunt
150 g
   
Ceapă albă
1 buc
una mică
Făină de năut
3 linguri
se găsește la Plafar și magazine naturiste
Tahini
0.5 lingurite
sau 1 linguriță de susan măcinat
Garam masala
0.25 lingurite
sau un amestec de mirodenii de: piper, coriandru, chimen, scorțișoară - sau ce aveți prin cămară
Sare
1 lingurita
   

Pași de urmat

Pas 1

Într-un blender/robot puneți năutul și ceapa tăiată bucăți mai mari.

Chiftele de năut și morcovi - Pas 1
Pas 2

Adăugați și restul ingredientelor - lăsați la o parte doar făina de năut.

Chiftele de năut și morcovi - Pas 2
Pas 3

Și blendați bine, să fie o pastă omogenă. Gustați de sare, mai adăugați dacă este nevoie.

Chiftele de năut și morcovi - Pas 3
Pas 4

Așa arată punga mea de făină de năut - am găsit-o la Plafarul din cartier.

Este o chestie foarte bună, un înlocuitor de ouă în multe preparate vegetariene de gen chiftele, clătite, etc.

Chiftele de năut și morcovi - Pas 4
Pas 5

La pasta de năut cu legume adăugați făina de năut și amestecați bine cu o lingură sau chiar cu mâinile.

Chiftele de năut și morcovi - Pas 5
Pas 6

Lăsați 5 minute și apoi verificați dacă compoziția este bună de format chiftele.

Trebuie să fie mai groasă și nelipicioasă - dacă-i prea lichidă mai adăugați 1-2 linguri de făină de năut.

Chiftele de năut și morcovi - Pas 6
Pas 7

Formați chiftelele(recomand să le faceți puțin mai groase decât cele din poză) și le puneți pe o tavă antiaderentă sau așternută cu hârtie de copt.

Chiftele de năut și morcovi - Pas 7
Pas 8

Se coc la cuptor preîncălzit la 200 grade, timp de 15-20 minute pe o parte, apoi le întoarceți și mai lăsați 5 minute la cuptor.

Chiftele de năut și morcovi - Pas 8
Pas 9

Lăsați puțin să se răcorească și serviți cu o salată de verdețuri, un sos de roșii sau orice garnitură vă place - orez, cartofi, legume, etc.

Poftă Bună!

Chiftele de năut și morcovi - Pas 9

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (1 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 13

CatalinaC
CatalinaC 24 Jan 2015, 13:37

Da, multumesc mult. Le-am facut de 2 ori pana acum, usor diferit.Prima data nu  am avut dovlecel si  am pus ardei rosu, a doua oara am pus si dovlecel si  ardei.Cum ar zice al meu: Se aproba! :) Minunate retete mai postezi, mare sursa de inspiratie ;) Week-end frumos!

dana ionascu
Dana (dana ionascu) 19 Nov 2014, 08:54

Buna LENA . Iti multumesc ca m-ai acceptat; oricum eu te-am ales de ceva timp si imi plac retetele tale si mai ales seriozitatea in ceea ce faci. Mult succes!!!

Nota mea pentru rețetă:
Dana M.
Dana M. 24 Sep 2014, 20:52

Tare bune! Le.am facut cu gandul la micuta mea, sunt tare incantata de preparate coapte in cuptor. S.a repezit in ele, apoi si.a dat seama ca nu sunt biscuiti, dar a papat. Seara placuta!

Poza mea pentru rețetă:
Andesta
Andesta 18 Mar 2014, 12:37

Buna ziua. Ce cantitate de naut uscat ar trebui pusa la fiert, pentru a obtine 250 de grame de naut fiert? Cam cate chiftele ies din aceasta cantitate? Multumesc!

lena
Elena (lena) Andesta 18 Mar 2014, 12:40

Aproximativ 100g naut uscat si va ies cam 20 chiftele - daca mai tin minte eu bine.

Katrin
Katrin 03 Mar 2014, 16:42

Au fost bune, mai ales caldute, cand s-au racit si-au schimbat gustul.

Multumesc pentru reteta!  

Poza mea pentru rețetă:
tabita17
Tabita Iordache (tabita17) 06 Aug 2013, 12:57

aveam de ceva timp cumparat naut si nu stiam ce sa fac cu el, e prima data cand il folosesc si reteta asta mi sa parut grozava. vroiam sa o incerc de ieri, dar a trebuit sa las naut la inmuiat si astazi le-am facut. au iesit grovaz. felicitari pentru site!

Albinuta
Albinuta 06 Apr 2013, 01:06

Mie nu mi-au iesit aceste chiftelute.  Am facut din start portie dubla si au iesit doua tavi. Prima tava a fost compromisa, s-au lipit asa de bine de hartia de copt, incat n-am reusit sa  scot nici una intreaga La  a doua tava am dat cu putin spray cu ulei si a fost bin regula.

Korinna
Korinna 04 Apr 2013, 11:10

Buna Lena!Dupa o gramada de retete incercate de mine de pe acest minunat site al tau, mi-am facut si cont, pentru ca de multe ori mi-am dorit sa mai scriu cateceva.

Acum doream sa te intreb:ce zici am putea inlocui cantitatea de morcov cu brocoli sau conopida?Ma gandesc ca morcovul are glucide si ingrasa, pe cand brocoli si conopida nu.Oricum eu o sa incerc cu brocoli si pentru ceva culoare.

Felicitari pentru site!

lena
Elena (lena) Korinna 04 Apr 2013, 12:26

Cred ca ar merge cu amandoua, daca incerci si sunt bune imi spui :)

Multumesc de apreciere!

DianaG
DianaG 03 Apr 2013, 15:36

Multumesc pentru raspuns prompt. 

DianaG
DianaG 03 Apr 2013, 13:50

Draga Lena, dar crezi ca putem inlocui faina de naut? Pun la indoiala ca se poate gasi si la Chisinau. S-ar pupa cu faina de secara, de exemplu? Sau de migdale?

lena
Elena (lena) DianaG 03 Apr 2013, 15:18

Cred ca mai bine niste faina simpla, alba, sau de ovaz.

Arată toate comentariile