Chiftele de naut si morcovi

Chiftele de naut si morcovi

Sunt foarte selectiva la multe retete de post, mai ales la mancaruri - si cu chiftelele la fel, sunt doar cateva retete(care le am si pe site) care mi-au placut pana acum, dar multe altele nu prea imi plac din cauza texturii moi si cleioase.

Aici am fost intrigata de combinatia de naut cu morcovi - deci am zis sa fac niste experimente culinare :) Si mare bucurie, pentru ca mi-au iesit niste chiftele minunate, delicioase, consistente si cred ca ar satisface si gusturile multor carnivori.

Recomand sa incercati reteta, sunt o alternativa minunata la chiftelele clasice din carne.

Aveti aici si o metoda mai explicata cum se fierbe nautul.

Ingrediente

Naut fiert
250 g
Morcov ras marunt
150 g
Ceapa alba
1 buc
una mica
Faina de naut
3 linguri
se gasete la Plafar si magazine naturiste
Tahini
0.5 lingurite
sau 1 lingurita de susan macinat
Garam masala
0.25 lingurite
sau un amestec de mirodenii de:piper, coriandru, chimen, scortisoara - sau ce aveti prin camara
Sare
1 lingurite

Pasi de urmat

1

Intr-un blender/robot puneti nautul si ceapa taiata bucati mai mari.

2

Adaugati si restul ingredientelor - lasati la o parte doar faina de naut.

3

Si blendati bine, sa fie o pasta omogena. Gustati de sare, mai adaugati daca este nevoie.

4

Asa arata punga mea de faina de naut - am gasit-o la Plafarul din cartier.

Este o chestie foarte buna, un inlocuitor de oua in multe preparate vegetariene de gen chiftele, clatite, etc.

5

La pasta de naut cu legume adaugati faina de naut si amestecati bine cu o lingura sau chiar cu mainile.

6

Lasati 5 minute si apoi verificati daca compozitia este buna de format chiftele.

Trebuie sa fie mai groasa si nelipicioasa - daca-i prea lichida mai adaugati 1-2 linguri de faina de naut.

7

Formati chiftelele(recomand sa le faceti putin mai groase decat cele din poza) si le puneti pe o tava antiaderenta sau asternuta cu hartie de copt.

8

Se coc la cuptor preincalzit la 200 grade, timp de 15-20 minute pe o parte, apoi le intoarceti si mai lasati 5 minute la cuptor.

9

Lasati putin sa se racoreasca si serviti cu o salata de verdeturi, un sos de rosii sau orice garnitura va place - orez, cartofi, legume, etc.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 grame
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Comentarii

DianaG
DianaG 03 apr 2013, 13:50

Draga Lena, dar crezi ca putem inlocui faina de naut? Pun la indoiala ca se poate gasi si la Chisinau. S-ar pupa cu faina de secara, de exemplu? Sau de migdale?

lena
Elena (lena) DianaG 03 apr 2013, 15:18

Cred ca mai bine niste faina simpla, alba, sau de ovaz.

DianaG
DianaG 03 apr 2013, 15:36

Multumesc pentru raspuns prompt. 

Korinna
Korinna 04 apr 2013, 11:10

Buna Lena!Dupa o gramada de retete incercate de mine de pe acest minunat site al tau, mi-am facut si cont, pentru ca de multe ori mi-am dorit sa mai scriu cateceva.

Acum doream sa te intreb:ce zici am putea inlocui cantitatea de morcov cu brocoli sau conopida?Ma gandesc ca morcovul are glucide si ingrasa, pe cand brocoli si conopida nu.Oricum eu o sa incerc cu brocoli si pentru ceva culoare.

Felicitari pentru site!

lena
Elena (lena) Korinna 04 apr 2013, 12:26

Cred ca ar merge cu amandoua, daca incerci si sunt bune imi spui :)

Multumesc de apreciere!

Albinuta
Albinuta 06 apr 2013, 01:06

Mie nu mi-au iesit aceste chiftelute.  Am facut din start portie dubla si au iesit doua tavi. Prima tava a fost compromisa, s-au lipit asa de bine de hartia de copt, incat n-am reusit sa  scot nici una intreaga La  a doua tava am dat cu putin spray cu ulei si a fost bin regula.

tabita17
Tabita Iordache (tabita17) 06 aug 2013, 12:57

aveam de ceva timp cumparat naut si nu stiam ce sa fac cu el, e prima data cand il folosesc si reteta asta mi sa parut grozava. vroiam sa o incerc de ieri, dar a trebuit sa las naut la inmuiat si astazi le-am facut. au iesit grovaz. felicitari pentru site!

Katrin
Katrin 03 mar 2014, 16:42

Au fost bune, mai ales caldute, cand s-au racit si-au schimbat gustul.

Multumesc pentru reteta!  

Poza mea pentru reteta:
Andesta
Andesta 18 mar 2014, 12:37

Buna ziua. Ce cantitate de naut uscat ar trebui pusa la fiert, pentru a obtine 250 de grame de naut fiert? Cam cate chiftele ies din aceasta cantitate? Multumesc!

lena
Elena (lena) Andesta 18 mar 2014, 12:40

Aproximativ 100g naut uscat si va ies cam 20 chiftele - daca mai tin minte eu bine.

Dana M.
Dana M. 24 sep 2014, 20:52

Tare bune! Le.am facut cu gandul la micuta mea, sunt tare incantata de preparate coapte in cuptor. S.a repezit in ele, apoi si.a dat seama ca nu sunt biscuiti, dar a papat. Seara placuta!

Poza mea pentru reteta:
dana ionascu
Dana (dana ionascu) 19 nov 2014, 08:54

Buna LENA . Iti multumesc ca m-ai acceptat; oricum eu te-am ales de ceva timp si imi plac retetele tale si mai ales seriozitatea in ceea ce faci. Mult succes!!!

Nota mea pentru reteta:
CatalinaC
CatalinaC 24 ian 2015, 13:37

Da, multumesc mult. Le-am facut de 2 ori pana acum, usor diferit.Prima data nu  am avut dovlecel si  am pus ardei rosu, a doua oara am pus si dovlecel si  ardei.Cum ar zice al meu: Se aproba! :) Minunate retete mai postezi, mare sursa de inspiratie ;) Week-end frumos!