Ciorba de pui cu orez si legume

Nota 5 (6 voturi)
*****

     Fiecare gospodina are un fel de mancare pe care il face si cu ochii inchisi, chiar si in momente de oboseala maxima - parca se misca mainile singure si fac ceea ce trebuie, fara sa mai pui mintea in miscare (cam asa a fost la mine dupa 2 zile de gatit pt Paste :)

Ciorba respectiva este de fapt metoda mea personala de a face ciorba, pot sa mai schimb tipul de carne (respectiv timpul de fierbere), in loc de orez se pot pune si taietei, etc. Dar pt inceput respectati exact reteta sa vedeti cam ce gust trebuie sa fie si apoi incepeti variatiile.

Tatal meu cand mananca din aceasta ciorba zice ca "este ca la mama"(adica bunica), sora mea spune "ciorba ca la sor-mea".

Este foarte buna, simpla de preparat - chiar va recomand sa incercati.

Ingrediente

Carne de pui
500 g
Ceapa alba
2 buc
Ardei gras
1 buc
Cartofi
2 buc
Morcov
1 buc
Orez
2 linguri
Bors acru
1 pah
daca nu aveti un bors acru bun, verificat - mai bine stoarceti sucul de la o jumatate de lamaie
Frunza de dafin
2 buc
Patunjel verde
1 buc
adica 1 legatura, eu am folosit congelat
Sare
1 linguri

Pasi de urmat

1

Carnea se spala bine si se pune la fiert cam in 2 litri de apa.

Ciorba de pui cu orez si legume - Pas 1
2

Cand incepe sa fiarba, se strange spuma, se adauga o ceapa taiata bucati medii, ardeiul taiat julien si 2 frunze de dafin.

Daca aveti carne de pui slaba (piept de pui), fara grasime, adaugati acum si 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui in ciorba - este un pont invatat de la o doamna la care am stat candva in gazda. Va da un gust f.bun la ciorba si o va face mai estetica (nu mai trebuie sa faceti prajeala pt ciorba, uleiul va fierbe si va avea cam acelasi efect).

Lasati sa fiarba carnea incet, la foc mic - cam 1 ora daca este mai frageda si cam 2 daca este de tara sau de alt tip (o verificati sa fie moale, si daca mai trebuie o mai fierbeti).

Ciorba de pui cu orez si legume - Pas 2
3

In acest timp curatati si spalati cartofii, morcovii si pregatiti restul ingredientelor:

- cartofii se taie cubulete

Ciorba de pui cu orez si legume - Pas 3
4

La fel si morcovii.

Ciorba de pui cu orez si legume - Pas 4
5

Orezul se spala, dar daca folositi orez prefiert nu mai trebuie spalat.

Ciorba de pui cu orez si legume - Pas 5
6

Dupa ce a fiert carnea, adaugati cartofii, morcovii si orezul in ciorba. Amestecati bine, dati focul mai tare sa inceapa sa fiarba.

Apoi iar micsorati flacara sa fiarba mai incet si lasati cam 25-30 de minute - atata timp trebuie sa fiarba legumele.

Ciorba de pui cu orez si legume - Pas 6
7

Dupa ce au fiert legumele adaugati borsul acru (eu de obicei potrivesc dupa gustul nostru, cand mai acru, cand mai putin acru - mult depinde si de borsul cumparat), lasati sa fiarba bine 1-2 minute, potriviti si de sare.

Ciorba de pui cu orez si legume - Pas 7
8

1 ceapa se taie marunt impreuna cu patrunjelul.

Ciorba de pui cu orez si legume - Pas 8
9

Adaugati verdeata si ceapa imediat dupa ce ati portivit de sare, stingeti focul si lasati oala cu ciorba acoperita cam 15-30 de minute, sa se patrunda toate ingredientele si aromele.

Ciorba de pui cu orez si legume - Pas 9
10

Si gata, o serviti cum va place, poate chiar si cu putina smantana.

Este o ciorbita foarte simpla, putin acra, aromata si deosebit de delicioasa.

Pofta Buna!

 

Ciorba de pui cu orez si legume - Pas 10
Cantitate: 3 l (6-7 portii)
Timp de preparare: 90 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

*****
Emma (26 April 2011, 18:22)

Chiar mi-am propus sa fac o ciorba de pui. Reteta vine la timp si chair aduce cate ceva nou fata de modul in care o preparam eu. Merci!

stiuca
stiuca (26 April 2011, 20:24)

Dupa atita post cade ca o manusa O sa intre pe lista de ciorbe dar sa se termine ce m-ai este .

Nadiusha
Nadiusha (26 April 2011, 22:00)

la noi in moldova,aceasta ciorba este ceva obisnuit.....dar e destul de gustoasa!

Ellena
*****
Ellena (26 April 2011, 23:03)

Bunatate de ciorba Lena! E numai buna dupa Paste!

Apropo am vazut noutati la site! Arata f.fain!!! Pupici

nicoleta-maria
nicoleta-maria (26 April 2011, 23:33)

 

ceau lena bn ai revenit,si vad ca ai adus noutati pe site fffff frumos,dar vreau sa ma laud cu ceva,datorita tie de paste am avut un cozonac super bun,sotul imi ridea si mia spus in timp ce framint ca trage o fuga pina in verona la un magazin rom, si imi cumpara un cozonac,ca sigur nam sa il reusesc,,,,,dar eu am urmat totii pasii si cind la gustat a zis(ca asta ii mai bun ca cel cumparat,a ramas fara cuvinte la cit de bun a iesit)iar eu iam zis CU LENA NU DAI GRES NICIODATA,,,,,,dar ca greseala mea a fost ca am facut doar jumate de portie si am  facut doar 2 cozonaci medii,,iar in ziua de pasti seara nu mai aveam nici o bucaticaaaaaaa,,,,,dar promit ca fac iarasi,,,mersi mult de retetele pe care ni le dai,,,,,te pup

lena
lena (27 April 2011, 07:07)

Ellena, si pt mine au fost surpriza noutatile pe site - sotul a primit de pe traffic.ro un tabel cu evolutia site-ului lalena si f.impresionat de nr de vizitatori a zis ca "merita sa mai lucreze si la el putin". El il ia doar ca pe un hobby al meu, demult il  bateam la cap cu aceste schimbari, si mai sunt si altele - dar tot avea altceva prioritar de lucrat  si ramaneam eu asa. Tot datorita voua am putut sa-l conving ca trebuie si merita de mai lucrat la lalena

lena
lena (27 April 2011, 07:11)

Ncioleta-Maria, ce ma bucur ca ti-a iesit si v-a placut - chiar este delicios cozonacul - usor-usor convingi si sotul ca nu tot ce este cumparat e mai bun decat facut de tine in casa. Te pup si multumesc pt mesaj, mi-ai facut dimineata mai frumoasa cu tot ce ai scris

nicoleta-maria
nicoleta-maria (27 April 2011, 11:53)

 ma bucur ca ti-am facut o dimneata mai buna,,,,,dar sa sti si nu uita||||||||||||||| ca tu fiecare zi ni-o faci frumosa cu retetele tale,si ideile,si sfaturile pe care ni le dai

Karen (27 April 2011, 12:29)

Hristos a inviat! din pacate nu am putut intra pe net inainte de Paste sa scriu macar o urare... dar gandurile bune ne-au fost si la  tine,mai ales de Paste.Iti dorim tot binele din lume ,sanatate multa alaturi de familia frumoasa pe care o ai!Dumnezeu sa va lumineze sufletele si sa va indrume pasii spre lucrurile frumoase! 

Karen (27 April 2011, 12:48)

Si daca tot am vazut discutii despre site.... poti sa fii mai mult decat mandra cu acest ,,hobby,, si subscriu la ce a scris Nicoleta-Maria,ne faci zilele muuuult mai frumoase :) .Sa povestesc pe scurt(cat pot) o  mica intamplare...Cand am ajuns in Noua Zeelanda(unde sunt si acum) sotul care venise ceva mai devreme ma duce la cumparaturi si imi arata Vegeta,,uite ce avem, gatim ca acasa!!,, crede-ma ca m-am bucurat ca un copil.Noi gateam aproape tot cu vegeta(eram aproape de sarbi si de acolo......,,mania,, asta) De cand am descoperit site-ul si am citit ca scriai la o reteta sa renuntam la Vegeta etc. ,noi impatimitii nici macar nu ne mai amintim cum era gustul,trec pe langa raft si nu o mai cumpar.si mai sunt multe,multe lucruri care le-am invatat de la tine si pentru care nu putem sa iti multumim indeajuns.....dar iti rugam de sanatate si ne gandim la tine .Noi ne-am lipit de site-ul asta pt ca e mancare simpla,buna,asa ca in zona noastra(Banat) si am dat adresa siteului si altor romani de aici sa nu mai spun de retete....la doamne mai in varsta care nu se descurca pe net.Felicitari si multe retete!

lena
lena (27 April 2011, 13:30)

Fetele, ce sa zic - sincera sa fiu mi-au dat lacrimile - uite ce se intampla cand faci ceva ce cu adevarat iti place - primesti si recunostinta si satisfactie.... Va multumesc din suflet

Acum sa va spun ceva ce inca nu am postat public - ca sa invat si mai multe, sa vin si cu alte idei, retete - am inceput de 3 saptamani un curs de bucatar profesionist. Sunt foarte incantata de tot ce invat, de informatii si deja imi este capul plin cu idei de retete, postari.... sunt sigura ca o sa va placa. Am inceput deja si sa discut cu proprietarii de magazine de unde imi cumpar produsele mai de baza, sa va arat si voua cam cum sa alegeti alimentele corect - sa fac poze si sa vi le prezint pe blog. Va pup, si sa aveti o zi frumoasa

*****
LILU (27 April 2011, 15:03)

multumim mult....foarte gustos...incercati si voi...:)

 

arissa (27 April 2011, 15:29)

Felicitari si din partea mea,esti intr-adevar minunata.Si bravo ca te perfectionezi ,ca sa ne inveti si pe noi multe lucruri.Blogul tau e o incantare si pentru ochi...si pentru stomac mai ales :) Pup.

tinaa (27 April 2011, 16:55)

cozonacul lam facut si eu a esit foarte bun  mersi pentru retete

C.Alina
*****
C.Alina (28 April 2011, 12:30)

in sfarsit pot scrie si eu..ai numai retete bunee.multe dintre ele,asa le fac si eu chiar daca nu m-a invatat nimeni.Ar fi o problema...vreau sa fac cozonacul tau cu nuca,dar mie teama ca nu imi v-a i

esii,nu am framantat niciodata,nu am facut cozonac pana acum :( sau gogosi,cum face mamaia..scovergi. Sper si imi doresc sa ajung o mamica ca tine de talentata :D sa ii fac toate poftele sotului si fetitei mele*3luni*. va pup.

 

lena
lena (28 April 2011, 14:26)

C.Alina - sa-ti traiasca copilasul si sa va aduc anumai bucurii

Si sa stii ca la bucatarie ai succes numai daca ai curaj sa incerci, sa gresesti poate si pana la urma asa se invata si obtii satisfactie si recunoastere. Te pup, si mult succes la cozonac, este f.simplu dupa 1-2 ori de incercat/facut.

nicoleta-maria
nicoleta-maria (28 April 2011, 16:09)

 ceau lena,,,as avea o mare rugaminte,,,daca sti ceva reteta de umplut foile de napolitane,,tot am incercat  de retete da nimic special,daca sti una buna te rog mio trimiti mssss mult,

semiramida
semiramida (29 April 2011, 09:19)

si eu fac exact asa, uneori inlocuesc ardeiul cu o rosie. E usor si foarte gustos :)

nicoleta-maria
*****
nicoleta-maria (30 April 2011, 11:51)

 ceau lena azi am facut prajitura sandwich,mio iesit super buna,,ii o prajitura super de buna,azi iar fac o super figura la sot si la cumnatii,pe deseara cind vin la mine,,,dar totui datorita tie,,,sa sti ca, la intrebarea de unde ai reteta,,,io spun la toti de la lena,,,recunosc la toti ca meritul pe deplin ii al tau,,,ms de retete,te pup 

stiuca
stiuca (30 April 2011, 16:44)

fetelor este nevoie si de rosii si de ardei nu este facultativ de-cit daca nu avet detoate .

debilutza (09 June 2011, 21:57)

 AVAND IN VEDERE CA CIORBA DE BURTA NU ITI PLACE(CUM NICI MIE NUMI PLACE) INCEARCA CIORBA RADAUTEANA.///E FOARTE BUNA,E EXACT CA CIORBA DE BURTA NUMAI CA IN LOC DE BURTA SE PUNE PUI/SPER CA ITI VA PLACE

stiuca
stiuca (11 June 2011, 11:07)

Fetelor as zice ca este ok daca borsul inainte de a fi pus peste ,sa fie dat inainte un clocot ,ca sa nu se spumuiasca .

ionela20
ionela20 (17 October 2011, 00:50)

 

ionela20
ionela20 (17 October 2011, 00:51)

 

stiuca
stiuca (23 October 2011, 19:50)

As prefera in loc de cartofii radacina de telina, cu ceva patrunjel,radacina ,la urma si frunze de patrunjel dar fara frunza de dafin

Nina-Andreea
Nina-Andreea (21 February 2012, 17:02)

O ciorbă foarte bună! Eu nu am pus orez și nici borș; am făcut puțin răntaș în schimb. Am luat cărnița de pe oase și am pus-o așa. Îmi place tare mult!

Dianna (08 April 2012, 21:37)

Eu nu am facut.o cu cartofiori, ci cu taietei :D si am mai pus si loboda si leustean in plus, delicios ! 

Diana Seu
*****
Diana Seu (26 December 2012, 14:49)

Am vrut sa intreb daca pot pune in loc de ulei de floarea soarelui, ulei de masline?

lena
lena (26 December 2012, 19:21)

Merge si cu ulei de masline.

Katrin
Katrin (22 October 2013, 21:19)

Asa fac si eu ciorba...cu unele mici exceptii...1. Fierb pentru 3-4 minute carnea in putina apa, asa ii iese mirosul si face spuma aia maro, apoi pun carnea in alta apa curata clocotita si asa o lasa sa fiarba pana e gata. 2. Morcovul mie imi place dat prin razatoarea mare. 3. Imi place sa ii pun la fiert, atunci cand pun legumele, putin patrunjel uscat. 4. Uneori pun si cativa catei de usturoi striviti. 5. Bors pun din ala de la Galina Blanca, asta imi pare cel mai reusit din borsurile de acest gen....As pune din ala de casa, dar din pacate nu am o astfel de posibilitate...ce am mai luat asa de la femei nu mi-a placut...asa ca am revenit iar la Galina Blanca...

Pana sa ma invat eu sa fac ciorba gustoasa, dar cu adevarat gustoasa...pana sa invat/descopar toate secretele a trecut ceva, cativa ani la mijloc...orice mancare faceam imi iesea foarte gustoasa...dar la ciorba aveam mereu nota 2 :) Insa iata ca trecand anii cum ziceai si tu Lena, mi s-a dat mana :)  Acum mananca ai mei o cratita de ciorba in 2 zile :) 

 

Myhay (05 April 2014, 21:52)

 Multumesc frumos pt reteta... 

Top Retete
vezi toate retetele din top
Culinary recipes ByLena