Dulceata de capsuni

Nota 5 (5 voturi)
*****

      Vorbeam saptamanile trecute cu o colega de la cursuri despre dulceata de capsuni, metode si retete - ea mi-a spus despre cum face, si a 2-a zi a adus si o mostra de anul trecut sa gustam. A fost delicioasa, si bineinteles am si aplicat metoda sa va arat si voua. Avantajul retetei este faptul ca fructele sunt intregi, nu se zdrobesc la fierberea excesiva.

Printre altele am dat intr-o carte de conserve de aceasta reteta, ca metoda frantuzeasca de a face dulceata - deci clar ca ar trebui sa fie buna, si chiar este.

Va recomand sa nu puneti mai mult de 2 kg de capsuni la o fierbere, ca sa le puteti lucra bine. Eu deja am facut o tura, sper ca pozele va vor convinge sa incercati si voi reteta.

Promit peste cateva zile sa va arat si metoda mea de a face dulceata, putin diferita dar la fel de delicioasa.

Ingrediente

Capsuni
1 kg
Zahar
1 kg
Apa
200 ml
Lamaie
0.5 buc
sucul de la jumatate de lamaie

Pasi de urmat

1

Capsunile se spala si se curata bine - se lasa la scurs de apa.

Dulceata de capsuni - Pas 1
2

Intr-o cratita puneti la fiert apa.

Dulceata de capsuni - Pas 2
3

Jumatatea de lamaie se scurge de suc.

Dulceata de capsuni - Pas 3
4

Cand incepe sa fiarba apa in cratita adaugati zaharul si sucul de lamaie, amestecati.

Dulceata de capsuni - Pas 4
5

Lasati sa fiarba siropul pana se dizolva complet zaharul si mai lasati inca 10-15 minute sa fiarba si sa se lege.

Dulceata de capsuni - Pas 5
6

Apoi adaugati capsunile, amestecati usor si lasati pana incep sa fiarba.

Dulceata de capsuni - Pas 6
7

Cand fierb, lasati-le 5 minute la foc mic apoi stingeti focul si lasati dulceata sa se raceasca complet in cratita.

Dulceata de capsuni - Pas 7
8

Dupa ce se raceste lucram mai departe cu ea - veti observa ca dupa racire fructele absorb zahar si sirop si devin putin mai confiate.

Dulceata de capsuni - Pas 8
9

Strecurati dulceata printr-o sita, fructele le lasati deoparte, siropul il turnati inapoi in oala in care ati fiert dulceata.

Dulceata de capsuni - Pas 9
10

Puneti acest sirop la fiert la foc mic pana obtineti consistenta dorita - stiti voi metoda cu picatura care sta bine pe o farfurie.

Dulceata de capsuni - Pas 10
11

Dupa ce a fiert, adaugati fructele in sirop, lasati sa fiarba 5-10 minute incet.

Dulceata de capsuni - Pas 11
12

Borcanele le spalati bine si le uscati la cuptor.

Dulceata de capsuni - Pas 12
13

Apoi turnati dulceata in borcane si le infiletati bine.

Va ramane putin sirop, puteti sa-l conservati separat si faceti la iarna bauturi bio de fructe sau ornati ceva din dulciuri.

Dulceata de capsuni - Pas 13
14

Dupa cum am si spus, avantajul metodei este faptul ca fructele raman intregi  si siropul este legat.

Incercati si vedeti cat de buna este :)

Pofta Buna!

Dulceata de capsuni - Pas 14
Cantitate: 1 kg (3-4 borcane de 320 ml)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

lyly
lyly (07 June 2011, 09:03)

Minunat! Ce ma bucur ca avem retete de dulceata de capsuni.Daca poti sa mai ne trimiti gemuri si dulceturi de sezon fara geluri si alte lucri cu eururi.

Multumesc ca existi si ca ne trimiti retete minunate care se pot face repede.Daca se pot trimite si retete de salate diverse .

Pup

Cu drag:Liliana

innicia
innicia (08 June 2011, 19:06)

Buna, Lena. spune-mi te rog daca pun mai putin zahar, vreo 500 gr sau 800gr, o sa iasa bine?o sa stea in borcane? fiindca nu as vrea sa iasa f dulce.multumesc frumos.

lena
lena (08 June 2011, 19:20)

Daca pui mai putin zahar va sta in borcane, dar nu va avea aceeasi textura si gust.

marmelada1111 (09 June 2011, 12:05)

suuuuuper! eu chiar acum o fac. Eu abia m`am casatorit si vreau sa`l uimesc pe sotul meu ca pot face si dulceata!!!!! Si arata asa de bine capsunile astea intregi, mmmmmm!!! Multumesc Lena ca existi tu si site`ul tau!!!!!

crina
crina (09 June 2011, 17:11)

Buna Lena !    Eu folosesc fructoza. Crezi ca va iesi buna ? Si cam ce cantitate  sa pun ? Anul trecut am folosit si gel fix si nu prea mi-a placut .

Multumesc anticipat !!

lena
lena (09 June 2011, 17:18)

Crina nu am facut niciodata cu fructoza, din pacate nu pot sa-ti dau un sfat. Poate cineva din utilizatori va vedea mesajul tau si iti spune. Te pup si multa sanatate.

*****
Karen (10 June 2011, 07:55)

Cred ca e tare buna dulceata,mai ales ca raman fructele intregi si imi place culoarea,par mai aproape de culoarea naturala decat la alte retete....

Eu faceam dulceata :capsuni zahar suc de lamaie si le puneam in cuptor la 180 gr.-asa nu mai aveam grija amestecatului......raman intregi fructele dar nu au culoarea frumoasa :(

iongi
iongi (21 June 2011, 18:53)

Am urmat instructiunile, dar nu imi place produsul final. Prea mult sirop- nu-i bai ca il folosesc - iar dulceata  prea subtire...Poate anul viitor...Daca stiam, foloseam gelfix.

lena
lena (21 June 2011, 21:13)

Trebuia sa mai fierbi siropul, este un an cu capsunile cam apoase si lasa multa apa - o parte din el conservezi, si alt,a cam cat sa-ti ajunga pt dulceata fierbi mai mult timp.Eu zic mai bine dacat Gelfix.

iongi
iongi (21 June 2011, 22:18)

Pot sa il fierb acum? Intr-adevar mi s-a parut ca sunt cam apoase capsunile.

lena
lena (21 June 2011, 22:42)

Sigur poti sa-l mai fierbi, doar separa-l de capsuni, daca este prea mult, fierbe doar o parte din el.

Marilleyne (22 June 2011, 20:01)

  Lena, te urmaresc de mult timp si tin sa iti multumesc pt ca imparti experienta ta in arta culinara, cu noi muritorii de rand Am o intrebare : pot folosi borcanelele cu capac de la maioneza si alte chestii cu incredere ?..ca asta e unicul motiv pt care mai am retineri in a conserva ceva de frica sa nu imi sara dulceata

iongi
iongi (22 June 2011, 20:19)

Am cheltuit o gramada de bani...dar daca dupa cateva zile mai am doar jumatate din borcane, inseamna ca reteta are succes! Multumesc mult!

lena
lena (24 June 2011, 23:37)

Marylleyne, poti folosi cu incredere borcanele de la maioneza si altele, doar  cu conditia sa fie capac care se infileteaza sa sa nu fie ruginit/deteriorat. Te pup

Marilleyne (02 July 2011, 00:58)

 Am facut dulceata de capsuni, dar se pare ca am tinut prea mult siropul la fiert, si capsunile mi-au iesit si ele cu mult mai intunecate la culoare si siropul prea gros . Maine fac o alta tura, deja stiu ce trebuie sa fac si cred ca voi pune si mai putin zahar, sotul a zis ca-s prea dulci si prea legate, si nici sirop in plus nu mi-a ramas. Sper sa-mi iasa  

Marilleyne (04 July 2011, 20:25)

 Buna, se pare ca iar am dat-o in bara cu siropul, lena spune-mi te rog cam cat aproximativ fierbi tu siropul? nu am mai facut niciodata dulceata de capsuni si nu shtiu metoda cu picatura, care mie oricum mi se pareau ca-s inca mult prea lichide.. am observat peste ceva timp ca de fapt de mult trebuia sa opresc focul deoarece picaturile mele stateau bine dupa racire,  dar a fost sa fie prea tarziu, dulceata nu mai seamana a dulceata ci a zahar ars  cu capsuni. Oricum nu ma las pan nu-mi iese, obligatoriu vreau anul asta sa reusesc sa imi iasa. Multumim pt sfaturi si timpul acordat 

lena
lena (04 July 2011, 20:40)

Am fiert siropul jumatate de ora si dupa asta incep sa scot cate putin, pe o fafurie mica si las la rece, la frigider. Dupa racirea asta rapida ai sa vezi daca este bine sau nu. Oricum nu-l fierbe foarte mult, el este lichid fierbinte, dar cand se racoreste in borcane va fi bine.

Marilleyne (14 July 2011, 10:32)

 Deoarece nu am mai prins sa gasesc capsuni, am incercat receta cu caise si piersici a iesit o dulceata formidabila. Lena multumesc frumos, de data asta s-a primit si au iesit foarte bine Trebuie sa gasesc undeva un locsor sa le ascund, sa-mi ajunga macar pana in toamna 

mire81
mire81 (22 May 2013, 21:04)

Asa se procedeaza si la dulceata de cirese ?

lena
lena (22 May 2013, 21:51)

Eu dulceata de cirese o fierb cu tot cu sirop, dar poti incerca si asa.

tiki
*****
tiki (13 June 2013, 17:24)

Buna Lena. Cred ca eu caut tot ce nu gasesc. Promiteai aici ca o sa postezi si retata ta personala, putin diferita de aceasta,dar tot buna. Ai postat-o? Se cheama altfel,? ca pe toate le-am citit. E vorba cumva de gem,nu dulceata? Scuza-ma daca insist cu atatea intrebari,dar esti grozava si imi place tot ce faci. Multumesc.

lena
lena (13 June 2013, 18:32)

Buna Tiki, nu am mai pus varianta mea - dar se face la fel ca si Dulceata de cirese albe - doar ca fara lamaie.

 

*****
Millina (05 July 2013, 22:13)

 Esti minunata! am pregatit dulceata asta si a iesit parfumata si delicioasa.

O recomand!

tiki
*****
tiki (22 May 2014, 10:14)

        Buna.Ieri,uitandu-ma sa-mi reamintesc aceasta reteta pe care am facut-o anul trecut si a fost minunata, am constatat ca nu am nici o poza nici in folderul meu ca mancaruri. Eram probabil mai la inceput si cred ca nu puteam eu posta pana nu mi-a facut aici baiatul ceva. In fine. Ieri am cumparat 1 kg.de capsuni si amintindu-mi ca mi-a ramas mult sirop anul trecut,am pus numai 800 ml. apa,si 800 zahar. Si tot mi-a ramas. Ma gandesc sa mai iau astazi 1  kg si sa le bag in siropul ramas ca e gros si gustos. Mi-au iesit  fix 2 borcane, cam inghesuite drept, dar mi-am dat seama ca nu mai am ptr. inca 1 borcan.Cand desfac o sa pozez,dar nu stiu daca se vor desface aici, sau mai "departe", dar poate ajung si eu la 1 borcan.Eu gatesc 90% ptr.altii.  Hahaha.

lena
lena (22 May 2014, 10:16)

Da, asa-i aici ramane mult sirop, incearca sa faci Gemul de capsuni, a fost vedeta anul asta si obligatoriu imi mai fac minim 10 borcane pt anul viitor.

tiki
tiki (22 May 2014, 10:55)

            Hahaha. Rad, ca mai inainte am citit Gemul de capsuni si tu despre asta imi spui.!!!   Stii la ce ma refer. Cred ca o sa fac ptr.mine cel putin 2 borcanase de gem,ca "seful" meu -baiatul,- vrea capsuna INTREAGA. Pretentii si pretentii. Pupici.

monica irimie (28 May 2014, 11:44)

Draga Lena, e corect la 1 kg de capsuni 200 ml apa? nu e prea putin? Te rog da-mi un raspuns deoarece este super reteta si am deja capsunile spalate si scurse dar mi-e teama sa nu gresesc cu apa? Multumesc frumos

 

lena
lena (28 May 2014, 11:46)

Da, este corect - vedeti ca se face sirop si apa in timp ce fierbe cu zahar se mai evapora.

andreea m
andreea m (05 June 2014, 21:05)

 buna seara,am facut si eu aceasta reteta,tocmai ce am terminat-o,este super,cred ca am fiert-o cam mult si e cam legata,dar am de gand sa mai fac si nu o voi mai lasa asa mult.mi-a ramas un borcan doar pe jumatate,credeti ca va sta asa pana la iarna?

 

 

lena
lena (05 June 2014, 21:21)

Pana la iarna nu prea cred, mai bine o mancati cu prima ocazie - ramane aer in borcan si va strica dulceata.

andreea m
andreea m (05 June 2014, 21:33)

 multumesc de raspuns,se va consuma  cu siguranta,am 2 baieti care ar manca-o si acum.o seara frumoasa!

 

 

mirelush (06 June 2014, 17:30)

Buna. Cu 2 intrebari va deranjez si anume din 5,5 kg de capsuni cam cate borcane mici a trebui sa iasa(din astea obisnuite de dulceata ma refer) cu aceasta reteta? si daca o fierb normal, cu fructele deodata cam cat zahar sa pun la 1 kg de capsuni ? Daca mi-ati putea rasp cat mai rpd ar fi super pt ca si eu le am deja spalate.

Multumesc!

lena
lena (06 June 2014, 17:33)

Din 5.5 kg ies cam 17 borcane de 300ml de dulceata.

Restul cantitatilor(zahar si capsuni) raman valabile, indiferent cum vreti s-o fierbeti.

mirelush (06 June 2014, 17:49)

Va multumesc!

O doamna Tiki zicea mai sus ca a pus 800 ml apa si 800 g zahar? Care e varianta buna?Sau vroia sa zica de fapt ca a cumparat 10 kg de capsuni in loc de 1 kg pt ca mi se pare ceva in neregula daca reteta dumneavostra e de 200 ml apa? Colegele mele ziceau ca la o dulceata obisnuita si la cantitatea mea ar ajunge 2,5 kg zahar sau maxim 3? Ce parere aveti?  A si pt cultura mea generala :)) ce rol are lamaia?

lena
lena (06 June 2014, 18:12)

 Urmati reteta si lasati colegele sa faca cum stiu. Ca sa fie o dulceata buna trebuie zahar mai mult, altfel va iese un fel de compot mai gros. Lamaia este pentru a tine dulceata mai bine peste iarna, si sa aiba culoare. Spor la treaba!

tiki
tiki (07 June 2014, 00:31)

               Buna. Eu sunt tiki si am gresit cand am scris. Am facut cu 200 ml.apa si 800 zahar,dar faceti reteta originala cum spune Lena.(Regret ca nu am cumparat cum spuneti 10 kg capsuni, dar la 800 ml.apa trebuiau numai 4 kg.pe care le-am cumparat in final ,pe rand.). Succes.

Laura B (08 June 2014, 14:33)

Buna Lena am o intrebare: am facut si eu dulceata asta dar mi-a iesit prea apoasa.am pus-o in borcane deja.... As putea sa o fierb din nou sa se mai ingroase?am facut-o azi noapte.....multumesc

lena
lena (08 June 2014, 14:45)

Tehnic poti s-o mai fierbi, poate mai bine doar siropul sa-l scurgi si sa-l fierbi separat inca putin.

tiki
tiki (10 June 2014, 22:53)

                  Tot eu. Acuma am mai terminat 2 borcane. Dupa curatare mi-a ramas 820 gr.capsuni si am pus 800 zahar. Din nou mi-a ramas sirop si daca mai fac o sa pun 100 gr. apa. hahaha. Acuma am facut poza si e cam intunecoasa fiind seara si fierbinte de se mai vede spuma, dar e f. faina si gros siropul. Drept ca l-am cam fiert si tot mi-a ramas. Pupici.

eugenia1 (16 June 2014, 10:49)

Buna Lena am procurat 6kg de capsuna am pus 6kg d zahar am facut dupa receta dar au lasat prea mult sirop si au esit putine capsuni! Dar am pus  pe noapte sa se racesca shi am pus pe dimineata sa  fiarba siropul nu se leaga siropul am facut testul cu farfuria si nu mia esit!! Spunemi te rog ce sa fac ?!

lena
lena (16 June 2014, 11:02)

 Mai fierbe-l, siropul oricum este mai mult la orice reteta de dulceata de capsuni.

eugenia1 (16 June 2014, 11:12)

 Acum fierbe! Sa las maxim o ora sa fiarba? Si nu se leaga !Se va lega daca o sa fiarba o ora la foc mic?E bine la 5kg de zahar 2LITRII de apa na fost prea mult?

 

 

lena
lena (16 June 2014, 11:15)

Pai dupa reteta trebuia sa puneti 1 litru de apa, ati gresit. De asta si nu se leaga siropul, Fierbeti o ora la foc putin mai mare dar nu stiu daca va fi suficient, va orientati deja.

Elena BM
*****
Elena BM (04 July 2014, 23:09)

 Am facut ieri dulceata. Dintrun kg de capsuni mia iesit 1 borcan de 500gr si 2 de 250gr 1 borcan de 250gr de sirop. Sa primit de minune si arata foarte bine. Lena, crezi ca ar merge aceiasi receta cu zmeura? Mersi mult de ajutorul care il oferi tuturor gospodinelor, inclusiv mie :)

lena
lena (05 July 2014, 08:42)

 Uite nu stiu daca isi va pastra zmeura forma, dar sigur ca poti incerca.

Newsletter retete
Top Retete
vezi toate retetele din top
Culinary recipes ByLena