Dulceata de capsuni

Vorbeam saptamanile trecute cu o colega de la cursuri despre dulceata de capsuni, metode si retete - ea mi-a spus despre cum face, si a 2-a zi a adus si o mostra de anul trecut sa gustam. A fost delicioasa, si bineinteles am si aplicat metoda sa va arat si voua. Avantajul retetei este faptul ca fructele sunt intregi, nu se zdrobesc la fierberea excesiva.

Printre altele am dat intr-o carte de conserve de aceasta reteta, ca metoda frantuzeasca de a face dulceata - deci clar ca ar trebui sa fie buna, si chiar este.

Va recomand sa nu puneti mai mult de 2 kg de capsuni la o fierbere, ca sa le puteti lucra bine. Eu deja am facut o tura, sper ca pozele va vor convinge sa incercati si voi reteta.

Promit peste cateva zile sa va arat si metoda mea de a face dulceata, putin diferita dar la fel de delicioasa.

Ingrediente

Capsuni
1 kg
Zahar
1 kg
Apa
200 ml
Lamaie
0.5 buc
sucul de la jumatate de lamaie

Pasi de urmat

1

Capsunile se spala si se curata bine - se lasa la scurs de apa.

2

Intr-o cratita puneti la fiert apa.

3

Jumatatea de lamaie se scurge de suc.

4

Cand incepe sa fiarba apa in cratita adaugati zaharul si sucul de lamaie, amestecati.

5

Lasati sa fiarba siropul pana se dizolva complet zaharul si mai lasati inca 10-15 minute sa fiarba si sa se lege.

6

Apoi adaugati capsunile, amestecati usor si lasati pana incep sa fiarba.

7

Cand fierb, lasati-le 5 minute la foc mic apoi stingeti focul si lasati dulceata sa se raceasca complet in cratita.

8

Dupa ce se raceste lucram mai departe cu ea - veti observa ca dupa racire fructele absorb zahar si sirop si devin putin mai confiate.

9

Strecurati dulceata printr-o sita, fructele le lasati deoparte, siropul il turnati inapoi in oala in care ati fiert dulceata.

10

Puneti acest sirop la fiert la foc mic pana obtineti consistenta dorita - stiti voi metoda cu picatura care sta bine pe o farfurie.

11

Dupa ce a fiert, adaugati fructele in sirop, lasati sa fiarba 5-10 minute incet.

12

Borcanele le spalati bine si le uscati la cuptor.

13

Apoi turnati dulceata in borcane si le infiletati bine.

Va ramane putin sirop, puteti sa-l conservati separat si faceti la iarna bauturi bio de fructe sau ornati ceva din dulciuri.

14

Dupa cum am si spus, avantajul metodei este faptul ca fructele raman intregi  si siropul este legat.

Incercati si vedeti cat de buna este :)

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kg (3-4 borcane de 320 ml)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Publicata:
Nota: 5 (6 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 59

eduardu
Eduardu (eduardu) 30 mai 2016, 17:45

Buna Lena! Este sezonul capsunilor dar si al trandafirilor de dulceata! Cu aceasta din urma cand ai de gand sa ne incanti?

Multumesc pt toate retetele!

lena
Elena (lena) Eduardu (eduardu) 30 mai 2016, 21:08

Urmeaza :) poate gasesc in piata petale de vanzare si ma apuc de treaba :)

claude
claude 11 iun 2015, 11:07

Lena, la mine fructele au iesit moi, mici, de ce oare?

lena
Elena (lena) claude 11 iun 2015, 11:30

Moi, posibil ca au fost mai apoase capsunile, da mici ca asa le-ati ales dvs, sau daca ati avut in vedere ca s-au maruntit, tot de la faptul ca erau mai apoase.

Alida
Alida 10 iun 2015, 22:32

Am facut si eu aceasta minunata reteta, a iesit delicioasa! Multumesc Lena ca existi si impartasesti cu noi aceste retete!Am mai facut si altele si eu iesit foarte bine.

Elena BM
Elena BM 04 iul 2014, 23:09

Am facut ieri dulceata. Dintrun kg de capsuni mia iesit 1 borcan de 500gr si 2 de 250gr 1 borcan de 250gr de sirop. Sa primit de minune si arata foarte bine. Lena, crezi ca ar merge aceiasi receta cu zmeura? Mersi mult de ajutorul care il oferi tuturor gospodinelor, inclusiv mie :)

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Elena BM 05 iul 2014, 08:42

Uite nu stiu daca isi va pastra zmeura forma, dar sigur ca poti incerca.

tiki
tiki 10 iun 2014, 22:53

Tot eu. Acuma am mai terminat 2 borcane. Dupa curatare mi-a ramas 820 gr.capsuni si am pus 800 zahar. Din nou mi-a ramas sirop si daca mai fac o sa pun 100 gr. apa. hahaha. Acuma am facut poza si e cam intunecoasa fiind seara si fierbinte de se mai vede spuma, dar e f. faina si gros siropul. Drept ca l-am cam fiert si tot mi-a ramas. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Laura B
Laura B 08 iun 2014, 14:33

Buna Lena am o intrebare: am facut si eu dulceata asta dar mi-a iesit prea apoasa.am pus-o in borcane deja.... As putea sa o fierb din nou sa se mai ingroase?am facut-o azi noapte.....multumesc

lena
Elena (lena) Laura B 08 iun 2014, 14:45

Tehnic poti s-o mai fierbi, poate mai bine doar siropul sa-l scurgi si sa-l fierbi separat inca putin.

tiki
tiki 22 mai 2014, 10:14

Buna.Ieri,uitandu-ma sa-mi reamintesc aceasta reteta pe care am facut-o anul trecut si a fost minunata, am constatat ca nu am nici o poza nici in folderul meu ca mancaruri. Eram probabil mai la inceput si cred ca nu puteam eu posta pana nu mi-a facut aici baiatul ceva. In fine. Ieri am cumparat 1 kg.de capsuni si amintindu-mi ca mi-a ramas mult sirop anul trecut,am pus numai 800 ml. apa,si 800 zahar. Si tot mi-a ramas. Ma gandesc sa mai iau astazi 1  kg si sa le bag in siropul ramas ca e gros si gustos. Mi-au iesit  fix 2 borcane, cam inghesuite drept, dar mi-am dat seama ca nu mai am ptr. inca 1 borcan.Cand desfac o sa pozez,dar nu stiu daca se vor desface aici, sau mai "departe", dar poate ajung si eu la 1 borcan.Eu gatesc 90% ptr.altii.  Hahaha.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Millina
Millina 05 iul 2013, 22:13

Esti minunata! am pregatit dulceata asta si a iesit parfumata si delicioasa.

O recomand!

Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 13 iun 2013, 17:24

Buna Lena. Cred ca eu caut tot ce nu gasesc. Promiteai aici ca o sa postezi si retata ta personala, putin diferita de aceasta,dar tot buna. Ai postat-o? Se cheama altfel,? ca pe toate le-am citit. E vorba cumva de gem,nu dulceata? Scuza-ma daca insist cu atatea intrebari,dar esti grozava si imi place tot ce faci. Multumesc.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) tiki 13 iun 2013, 18:32

Buna Tiki, nu am mai pus varianta mea - dar se face la fel ca si Dulceata de cirese albe - doar ca fara lamaie.

Karen
Karen 10 iun 2011, 07:55

Cred ca e tare buna dulceata,mai ales ca raman fructele intregi si imi place culoarea,par mai aproape de culoarea naturala decat la alte retete....

Eu faceam dulceata :capsuni zahar suc de lamaie si le puneam in cuptor la 180 gr.-asa nu mai aveam grija amestecatului......raman intregi fructele dar nu au culoarea frumoasa :(

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile