Dulceata de capsuni

Nota 5 (3 voturi)
*****

      Vorbeam saptamanile trecute cu o colega de la cursuri despre dulceata de capsuni, metode si retete - ea mi-a spus despre cum face, si a 2-a zi a adus si o mostra de anul trecut sa gustam. A fost delicioasa, si bineinteles am si aplicat metoda sa va arat si voua. Avantajul retetei este faptul ca fructele sunt intregi, nu se zdrobesc la fierberea excesiva.

Printre altele am dat intr-o carte de conserve de aceasta reteta, ca metoda frantuzeasca de a face dulceata - deci clar ca ar trebui sa fie buna, si chiar este.

Va recomand sa nu puneti mai mult de 2 kg de capsuni la o fierbere, ca sa le puteti lucra bine. Eu deja am facut o tura, sper ca pozele va vor convinge sa incercati si voi reteta.

Promit peste cateva zile sa va arat si metoda mea de a face dulceata, putin diferita dar la fel de delicioasa.

Ingrediente

Capsuni
1 kg
Zahar
1 kg
Apa
200 ml
Lamaie
0.5 buc
sucul de la jumatate de lamaie

Pasi de urmat

1

Capsunile se spala si se curata bine - se lasa la scurs de apa.

Dulceata de capsuni - Pas 1
2

Intr-o cratita puneti la fiert apa.

Dulceata de capsuni - Pas 2
3

Jumatatea de lamaie se scurge de suc.

Dulceata de capsuni - Pas 3
4

Cand incepe sa fiarba apa in cratita adaugati zaharul si sucul de lamaie, amestecati.

Dulceata de capsuni - Pas 4
5

Lasati sa fiarba siropul pana se dizolva complet zaharul si mai lasati inca 10-15 minute sa fiarba si sa se lege.

Dulceata de capsuni - Pas 5
6

Apoi adaugati capsunile, amestecati usor si lasati pana incep sa fiarba.

Dulceata de capsuni - Pas 6
7

Cand fierb, lasati-le 5 minute la foc mic apoi stingeti focul si lasati dulceata sa se raceasca complet in cratita.

Dulceata de capsuni - Pas 7
8

Dupa ce se raceste lucram mai departe cu ea - veti observa ca dupa racire fructele absorb zahar si sirop si devin putin mai confiate.

Dulceata de capsuni - Pas 8
9

Strecurati dulceata printr-o sita, fructele le lasati deoparte, siropul il turnati inapoi in oala in care ati fiert dulceata.

Dulceata de capsuni - Pas 9
10

Puneti acest sirop la fiert la foc mic pana obtineti consistenta dorita - stiti voi metoda cu picatura care sta bine pe o farfurie.

Dulceata de capsuni - Pas 10
11

Dupa ce a fiert, adaugati fructele in sirop, lasati sa fiarba 5-10 minute incet.

Dulceata de capsuni - Pas 11
12

Borcanele le spalati bine si le uscati la cuptor.

Dulceata de capsuni - Pas 12
13

Apoi turnati dulceata in borcane si le infiletati bine.

Va ramane putin sirop, puteti sa-l conservati separat si faceti la iarna bauturi bio de fructe sau ornati ceva din dulciuri.

Dulceata de capsuni - Pas 13
14

Dupa cum am si spus, avantajul metodei este faptul ca fructele raman intregi  si siropul este legat.

Incercati si vedeti cat de buna este :)

Pofta Buna!

Dulceata de capsuni - Pas 14
Cantitate: 1 kg (3-4 borcane de 320 ml)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

lyly
lyly (07 June 2011, 09:03)

Minunat! Ce ma bucur ca avem retete de dulceata de capsuni.Daca poti sa mai ne trimiti gemuri si dulceturi de sezon fara geluri si alte lucri cu eururi.

Multumesc ca existi si ca ne trimiti retete minunate care se pot face repede.Daca se pot trimite si retete de salate diverse .

Pup

Cu drag:Liliana

innicia
innicia (08 June 2011, 19:06)

Buna, Lena. spune-mi te rog daca pun mai putin zahar, vreo 500 gr sau 800gr, o sa iasa bine?o sa stea in borcane? fiindca nu as vrea sa iasa f dulce.multumesc frumos.

lena
lena (08 June 2011, 19:20)

Daca pui mai putin zahar va sta in borcane, dar nu va avea aceeasi textura si gust.

marmelada1111 (09 June 2011, 12:05)

suuuuuper! eu chiar acum o fac. Eu abia m`am casatorit si vreau sa`l uimesc pe sotul meu ca pot face si dulceata!!!!! Si arata asa de bine capsunile astea intregi, mmmmmm!!! Multumesc Lena ca existi tu si site`ul tau!!!!!

crina
crina (09 June 2011, 17:11)

Buna Lena !    Eu folosesc fructoza. Crezi ca va iesi buna ? Si cam ce cantitate  sa pun ? Anul trecut am folosit si gel fix si nu prea mi-a placut .

Multumesc anticipat !!

lena
lena (09 June 2011, 17:18)

Crina nu am facut niciodata cu fructoza, din pacate nu pot sa-ti dau un sfat. Poate cineva din utilizatori va vedea mesajul tau si iti spune. Te pup si multa sanatate.

*****
Karen (10 June 2011, 07:55)

Cred ca e tare buna dulceata,mai ales ca raman fructele intregi si imi place culoarea,par mai aproape de culoarea naturala decat la alte retete....

Eu faceam dulceata :capsuni zahar suc de lamaie si le puneam in cuptor la 180 gr.-asa nu mai aveam grija amestecatului......raman intregi fructele dar nu au culoarea frumoasa :(

iongi
iongi (21 June 2011, 18:53)

Am urmat instructiunile, dar nu imi place produsul final. Prea mult sirop- nu-i bai ca il folosesc - iar dulceata  prea subtire...Poate anul viitor...Daca stiam, foloseam gelfix.

lena
lena (21 June 2011, 21:13)

Trebuia sa mai fierbi siropul, este un an cu capsunile cam apoase si lasa multa apa - o parte din el conservezi, si alt,a cam cat sa-ti ajunga pt dulceata fierbi mai mult timp.Eu zic mai bine dacat Gelfix.

iongi
iongi (21 June 2011, 22:18)

Pot sa il fierb acum? Intr-adevar mi s-a parut ca sunt cam apoase capsunile.

lena
lena (21 June 2011, 22:42)

Sigur poti sa-l mai fierbi, doar separa-l de capsuni, daca este prea mult, fierbe doar o parte din el.

Marilleyne (22 June 2011, 20:01)

  Lena, te urmaresc de mult timp si tin sa iti multumesc pt ca imparti experienta ta in arta culinara, cu noi muritorii de rand Am o intrebare : pot folosi borcanelele cu capac de la maioneza si alte chestii cu incredere ?..ca asta e unicul motiv pt care mai am retineri in a conserva ceva de frica sa nu imi sara dulceata

iongi
iongi (22 June 2011, 20:19)

Am cheltuit o gramada de bani...dar daca dupa cateva zile mai am doar jumatate din borcane, inseamna ca reteta are succes! Multumesc mult!

lena
lena (24 June 2011, 23:37)

Marylleyne, poti folosi cu incredere borcanele de la maioneza si altele, doar  cu conditia sa fie capac care se infileteaza sa sa nu fie ruginit/deteriorat. Te pup

Marilleyne (02 July 2011, 00:58)

 Am facut dulceata de capsuni, dar se pare ca am tinut prea mult siropul la fiert, si capsunile mi-au iesit si ele cu mult mai intunecate la culoare si siropul prea gros . Maine fac o alta tura, deja stiu ce trebuie sa fac si cred ca voi pune si mai putin zahar, sotul a zis ca-s prea dulci si prea legate, si nici sirop in plus nu mi-a ramas. Sper sa-mi iasa  

Marilleyne (04 July 2011, 20:25)

 Buna, se pare ca iar am dat-o in bara cu siropul, lena spune-mi te rog cam cat aproximativ fierbi tu siropul? nu am mai facut niciodata dulceata de capsuni si nu shtiu metoda cu picatura, care mie oricum mi se pareau ca-s inca mult prea lichide.. am observat peste ceva timp ca de fapt de mult trebuia sa opresc focul deoarece picaturile mele stateau bine dupa racire,  dar a fost sa fie prea tarziu, dulceata nu mai seamana a dulceata ci a zahar ars  cu capsuni. Oricum nu ma las pan nu-mi iese, obligatoriu vreau anul asta sa reusesc sa imi iasa. Multumim pt sfaturi si timpul acordat 

lena
lena (04 July 2011, 20:40)

Am fiert siropul jumatate de ora si dupa asta incep sa scot cate putin, pe o fafurie mica si las la rece, la frigider. Dupa racirea asta rapida ai sa vezi daca este bine sau nu. Oricum nu-l fierbe foarte mult, el este lichid fierbinte, dar cand se racoreste in borcane va fi bine.

Marilleyne (14 July 2011, 10:32)

 Deoarece nu am mai prins sa gasesc capsuni, am incercat receta cu caise si piersici a iesit o dulceata formidabila. Lena multumesc frumos, de data asta s-a primit si au iesit foarte bine Trebuie sa gasesc undeva un locsor sa le ascund, sa-mi ajunga macar pana in toamna 

mire81
mire81 (22 May 2013, 21:04)

Asa se procedeaza si la dulceata de cirese ?

lena
lena (22 May 2013, 21:51)

Eu dulceata de cirese o fierb cu tot cu sirop, dar poti incerca si asa.

tiki
*****
tiki (13 June 2013, 17:24)

Buna Lena. Cred ca eu caut tot ce nu gasesc. Promiteai aici ca o sa postezi si retata ta personala, putin diferita de aceasta,dar tot buna. Ai postat-o? Se cheama altfel,? ca pe toate le-am citit. E vorba cumva de gem,nu dulceata? Scuza-ma daca insist cu atatea intrebari,dar esti grozava si imi place tot ce faci. Multumesc.

lena
lena (13 June 2013, 18:32)

Buna Tiki, nu am mai pus varianta mea - dar se face la fel ca si Dulceata de cirese albe - doar ca fara lamaie.

 

*****
Millina (05 July 2013, 22:13)

 Esti minunata! am pregatit dulceata asta si a iesit parfumata si delicioasa.

O recomand!

Top Retete
vezi toate retetele din top
Culinary recipes ByLena