Dulceata de cirese albe

Nota 5 (4 voturi)
*****

De fapt asa fac si dulceata de cirese simpla, dar cu ciresele albe iese o culoare si gust mai fin - va recomand metoda daca vreti dulceata aromata, pt ca din pacate fierberea excesiva clasica transforma gustul si face ca toate dulceturile sa aiba un gust comun, de zahar fiert colorat.

Metoda am descoperit-o cand cateva zile la rand eram prea ocupata sa fierb dulceata si s-o conservez - o lasam sa fiarba putin sa nu fermenteze si iar o lasam pana a 2-a zi, si tot asa vreo 3 zile. La final cand am gustat-o am zis "Oau!" - sa vrei nu-ti iese asa buna :) - asa ca de vreo 2 ani numai asa fac dulceturile, de cirese, visine, capsuni, zmeura, etc. Urmati pasii, fiti atenti la detaliile din pasi si va asigur ca veti avea o dulceata deosebita, o placere - care merge si simpla cu ceai, cu clatite, pe paine, etc.

Apropo de cirese - daca vedeti in piata cirese roz sau albe, le cumparati repede :) daca vreti o dulceata mai deosebita. Dar la fel merge metoda si cu ciresele simple.

Ingrediente

Cirese fara samburi
1 kg
Zahar
1 kg
Lamaie
1 buc

Pasi de urmat

1

Ciresele se spala si se curata de samburi. Dupa asta le cantariti si la cantitatea de cirese cantarita pregatiti cantitate egala de zahar.

Nu recomand sa faceti mai mult de 2kg de dulceata o data, nu mai este acelasi gust.

Dulceata de cirese albe - Pas 1
2

Lamaia o taiati  in jumatate, prima o stoarceti bine de suc si turnati peste ciresele pregatite.

Dulceata de cirese albe - Pas 2
3

Cealalta jumatate de lamaie o taiati bucatele mici si subtiri, cu tot cu coaja si o adaugati peste cirese.

Dulceata de cirese albe - Pas 3
4

Intr-o cratita sau ceaun puneti 200ml de apa, cand incepe sa fiarba adaugati 1 kg de zahar (asta pentru 1 kg de cirese, daca aveti mai putine sau mai multe cirese schimbati proportiile respectiv)

Dulceata de cirese albe - Pas 4
5

Veti observa la inceput ca zaharul se topeste mai greu dar pe parcurs ce incepe sa fiarba  va deveni un sirop destul de legat. Il lasati sa fiarba 10 minute la foc mediu spre mic.

Dulceata de cirese albe - Pas 5
6

Peste 10 minute adaugati in sirop ciresele pregatite, amestecati si asteptati sa inceapa sa fiarba.

Dulceata de cirese albe - Pas 6
7

Le lasati sa fiarba 5 minute, apoi stingeti focul si urmeaza  acum pasii cei mai importanti:

- obligatoriu lasati oala cu dulceata descoperita, sau acoperita doar cu o sita sau tifon - care o va lasa  sa "respire"

- o lasati sa stea in oala aproximativ 24 de ore pana la urmatoarea fierbere

Dulceata de cirese albe - Pas 7
8

Peste 24 de ore de stat, fierbeti din nou dulceata timp de 10 minute, stingeti focul si mai lasati 24 de ore in aceleasi conditii.

Dulceata de cirese albe - Pas 8
9

Cam asa arata dulceata inainte de a 3-a fierbere, deci:

-  la a 3-a runda, fierbeti dulceata inca 10 minute si o puneti asa fierbinte in borcane uscate si curate

Recapitulez - dulceata se fierbe in 3 runde a cate 24 de ore pauza intre ele, adica 2 zile.

Dulceata de cirese albe - Pas 9
10

Desi pare mai complicat, sa stiti ca nu este - eu chiar ii spun metoda "comoda" de a face dulceata - ai fiert putin si ai lasat-o..:)

Dar va garantez ca veti avea o dulceata deosebita - aromata, legata, frumoasa si delicioasa - nici un chimicat nu va face asa o consistenta si culoare.

La dulceata de cirese simple, v-as recomanda sa folositi numai sucul de lamaie - restul lamaii bucatele puneti numai daca va place gustul in dulceata.

Pofta Buna!

Dulceata de cirese albe - Pas 10
Cantitate: 1 kg (3-4 borcane de 320g)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

roxycorina19
*****
roxycorina19 (21 June 2011, 16:00)

Ce bine arata, pacat  ca sunt in strainatate (Portugalia) si  nu cred adik sunt sigura ca nu gasesc  cirese albe dar oricum arata superr si  cred ca este la fel  de gustoasa.Felicitari  si  multumesc pentru  reteta .O zi buna

*****
Emma (22 June 2011, 08:27)

Foarte frumoasa. Pacat ca nu am voie zahar. Fac numai gem de prune fara zahar. S-o putea si cu alte fructe?

marinaily (22 June 2011, 10:59)

Dar ai vre-un secret Lena si pentru cea de zmeura?? Cum se face oare care e proportia de zahar, am auzit ca daca nu o fierbi, e mai folositoare pentru raceli , dar nu stiu cum se face...

daya (22 June 2011, 13:37)

O reteta foarte interesanta multumesc

sandy
*****
sandy (24 June 2011, 23:20)

Buna tuturor!Chiar acum incerc si eu reteta de dulceta de cirese ,dar cele rosii si as vrea sa stiu daca in acest timp de 24 de ore oala poate ramane afara sau treb bagata la rece,cum afara e asa de cald...Felicitari pt tot ceea ce faci LENA ,dintre toate retele de pe net ale tale mi se par cele mai  bune si f bine explicate.Bravo!!

lena
lena (24 June 2011, 23:29)

Marinaily, la zmeura sunt 3 metode, prima cu congelarea o gasesti pe site, a 2-a este sa dai prin masina de tocat sau blender 1 unitate zmeura la 2 unitati zahar (1kg  zmeura la 2 kg zahar) si o pui in borcane la frigider(obligatoriu). Si o metoda este sa faci dulceata dar s-o fierbi maixim 10 min - faci sirop - 1 kg de zahar la 200 ml apa, cand fierbe adaugi zmeura(1 kg) si fierbi 10 min, infiletezi in borcane uscate.

Sandy oala nu o pui la frigider, are mult zahar(cel mai sigur conservant) si in 24 de ore nu fermenteaza sigur - la mine in bucaarie chiar dadea soarele in ea si a fost bine. Te pup si multumesc mult pt apreciere.

 

lena
lena (24 June 2011, 23:32)

Emma, nu am facut niciodata fara zahar, chiar nu stiu.

sandy
sandy (25 June 2011, 10:52)

Multumesc pt raspunsul promt,sa iti spun sincer e prima oara cand fac o dulceata ,si asta pt ca sunt gravida si chiar am pofta de cea de cirese.Mereu o vedeam pe mama mea facand si o ajutam dar nu am bagat la cap ,ca stiam ca e "ea,"dar acum pt fetita pe care o astept trebuie sa invat de toate.O zi cat mai frumoasa

TatianaD
*****
TatianaD (02 February 2012, 16:13)

Este prima mea dulceata de cirese albe, si a iesit exceptionala! Am folosit-o si ca atare, pe masa, dar si in prajituri! Ciresele sunt tari, frumoase si apetisante! Merita sa o incercati, e o dulceata care va va placea sigur!!! In poza a iesit si borcanul (pe care scrie lalena.ro) si degetelul bebitului meu, care abia astepta inca o ciresica :-) Multumim Lena!

lena
lena (02 February 2012, 16:59)

Tatiana, cel mai frumos comentariu vreodata primit si scris, si un degetel f.dulce

ira (10 June 2013, 23:29)

 Incerc si eu aceasta dulceata dar cu cirese normale. Intrebare la 2 kg de cirese pot folosi o cantitate mai mica de zahar? adica vreo 1,2 kg le voi putea pastra pe iarna la beci? sau doar in frigider sau deloc? Multumesc

lena
lena (11 June 2013, 12:30)

Da, poti pune atat  zahar, se va pastra sigur in beci - posibil doar sa fie mai lichida zeama si sa trebuiasca sa le fierbi mai mult.

ELLA
ELLA (11 June 2013, 14:47)

 Buna!

Pot folosi aceasta metoda si la dulceata de nuci? Multumesc!

lena
lena (11 June 2013, 14:49)

Bineinteles!

Niris (14 June 2013, 11:35)

 Tocmai am stins focul la prima runda de fierbere. Se face foarte usor. Multumesc pentru aceasta reteta superba si pentru faptul ca existati . Revin cu amanunte peste doua zile -  la finalizare.

Lia1
Lia1 (25 July 2013, 23:07)

pe ultima suta de metri am zarit cirese albe la pret f. bun de lichidare de stoc, le-am gustat si erau ok, fac pt prima oara in viata dulceata de cirese albe;

am intrat aici intr-o doara ca sa vad tu cand pui lamaia, unii o pun la sfarsit, mama o punea de la inceput ca sa lege siropul; metoda ta mi-a venit ca o manusa pt ca iata s-a facut ora 23.00 si fara sa stiu cum faci tu asa aveam de gand s-o fierb un pic si s-o las pe maine; dar acum merg pe mana ta si o fac in 3 reprize chit ca n-am stiut de siropul ala facut dinainte le-am pus la un loc fara apa dar vad ca au mult sirop;

ceea ce nu stiam este ca fructele se fierb atat de putin timp; eu credeam ca fermenteaza daca nu fierb mai mult; asa insa isi pastraza aroma mai mult aroma;

si da, am gustat si deja gustul este extraordinar, altfel decat la ciresele rosii, ma bucur ca am experimentat asta; la final vor fi si mai bune cred; multumesc

Top Retete
vezi toate retetele din top
Culinary recipes ByLena