Dulceata de cirese albe

De fapt asa fac si dulceata de cirese simpla, dar cu ciresele albe iese o culoare si gust mai fin - va recomand metoda daca vreti dulceata aromata, pt ca din pacate fierberea excesiva clasica transforma gustul si face ca toate dulceturile sa aiba un gust comun, de zahar fiert colorat.

Metoda am descoperit-o cand cateva zile la rand eram prea ocupata sa fierb dulceata si s-o conservez - o lasam sa fiarba putin sa nu fermenteze si iar o lasam pana a 2-a zi, si tot asa vreo 3 zile. La final cand am gustat-o am zis "Oau!" - sa vrei nu-ti iese asa buna :) - asa ca de vreo 2 ani numai asa fac dulceturile, de cirese, visine, capsuni, zmeura, etc. Urmati pasii, fiti atenti la detaliile din pasi si va asigur ca veti avea o dulceata deosebita, o placere - care merge si simpla cu ceai, cu clatite, pe paine, etc.

Apropo de cirese - daca vedeti in piata cirese roz sau albe, le cumparati repede :) daca vreti o dulceata mai deosebita. Dar la fel merge metoda si cu ciresele simple.

Ingrediente

Cirese fara samburi
1 kg
Zahar
1 kg
Lamaie
1 buc

Pasi de urmat

1

Ciresele se spala si se curata de samburi. Dupa asta le cantariti si la cantitatea de cirese cantarita pregatiti cantitate egala de zahar.

Nu recomand sa faceti mai mult de 2kg de dulceata o data, nu mai este acelasi gust.

2

Lamaia o taiati  in jumatate, prima o stoarceti bine de suc si turnati peste ciresele pregatite.

3

Cealalta jumatate de lamaie o taiati bucatele mici si subtiri, cu tot cu coaja si o adaugati peste cirese.

4

Intr-o cratita sau ceaun puneti 200ml de apa, cand incepe sa fiarba adaugati 1 kg de zahar (asta pentru 1 kg de cirese, daca aveti mai putine sau mai multe cirese schimbati proportiile respectiv)

5

Veti observa la inceput ca zaharul se topeste mai greu dar pe parcurs ce incepe sa fiarba  va deveni un sirop destul de legat. Il lasati sa fiarba 10 minute la foc mediu spre mic.

6

Peste 10 minute adaugati in sirop ciresele pregatite, amestecati si asteptati sa inceapa sa fiarba.

7

Le lasati sa fiarba 5 minute, apoi stingeti focul si urmeaza  acum pasii cei mai importanti:

- obligatoriu lasati oala cu dulceata descoperita, sau acoperita doar cu o sita sau tifon - care o va lasa  sa "respire"

- o lasati sa stea in oala aproximativ 24 de ore pana la urmatoarea fierbere

8

Peste 24 de ore de stat, fierbeti din nou dulceata timp de 10 minute, stingeti focul si mai lasati 24 de ore in aceleasi conditii.

9

Cam asa arata dulceata inainte de a 3-a fierbere, deci:

-  la a 3-a runda, fierbeti dulceata inca 10 minute si o puneti asa fierbinte in borcane uscate si curate

Recapitulez - dulceata se fierbe in 3 runde a cate 24 de ore pauza intre ele, adica 2 zile.

10

Desi pare mai complicat, sa stiti ca nu este - eu chiar ii spun metoda "comoda" de a face dulceata - ai fiert putin si ai lasat-o..:)

Dar va garantez ca veti avea o dulceata deosebita - aromata, legata, frumoasa si delicioasa - nici un chimicat nu va face asa o consistenta si culoare.

La dulceata de cirese simple, v-as recomanda sa folositi numai sucul de lamaie - restul lamaii bucatele puneti numai daca va place gustul in dulceata.

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kg (3-4 borcane de 320g)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Publicata:
Nota: 5 (5 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 43

lena
Elena (lena) 17 mai 2016, 10:28

Lamaia are rol de conservant si bineinteles aroma si gust in plus.

MarianBogorodea939
Marian Bogorodea (MarianBogorodea939) 17 mai 2016, 00:50

ce rol are lamaia ?oaredulceata de fructe Goji se face la fel?

lena
Elena (lena) 23 iun 2015, 11:46

Da, se face la fel.

anhelik
anhelik 13 iun 2015, 22:27

Culoarea este superba.

Poza mea pentru reteta:
anhelik
anhelik 13 iun 2015, 22:23

Rezultatul final.

Poza mea pentru reteta:
anhelik
anhelik 13 iun 2015, 22:19

Seara buna, in sfarsit an inchis capitolul dulceata de cirese pentru acest an Am facut si un pic de compot, caci m-am speriat ca voi avea o cantitate prea mare de dulceata, intr-adevar, mi-au iesit cateva borcane bune.  

 

Poza mea pentru reteta:
Mina
Mina 20 iun 2014, 01:51

mariane te rog spune-mi, aceasta metoda de fierbere in 3 zile este buna si pt conserve ca fasole, mazare, pastai etc?

Leni draga esti o avere la casa omului. Multumesc pt retete. Tot ce am pregatit a fost dupa retele tale. Primez dupa conservarea legumelor si fructelor in casa fara sare iodata si alti conservanti toxici.

Nota mea pentru reteta:
TatianaD
TatianaD 02 feb 2012, 16:13

Este prima mea dulceata de cirese albe, si a iesit exceptionala! Am folosit-o si ca atare, pe masa, dar si in prajituri! Ciresele sunt tari, frumoase si apetisante! Merita sa o incercati, e o dulceata care va va placea sigur!!! In poza a iesit si borcanul (pe care scrie lalena.ro) si degetelul bebitului meu, care abia astepta inca o ciresica :-) Multumim Lena!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
sandy
sandy 24 iun 2011, 23:20

Buna tuturor!Chiar acum incerc si eu reteta de dulceta de cirese ,dar cele rosii si as vrea sa stiu daca in acest timp de 24 de ore oala poate ramane afara sau treb bagata la rece,cum afara e asa de cald...Felicitari pt tot ceea ce faci LENA ,dintre toate retele de pe net ale tale mi se par cele mai  bune si f bine explicate.Bravo!!

Nota mea pentru reteta:
roxycorina19
roxy (roxycorina19) 21 iun 2011, 16:00

Ce bine arata, pacat  ca sunt in strainatate (Portugalia) si  nu cred adik sunt sigura ca nu gasesc  cirese albe dar oricum arata superr si  cred ca este la fel  de gustoasa.Felicitari  si  multumesc pentru  reteta .O zi buna

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile