Ciuperci marinate

Ciupercile sunt acrisoare, aromate, delicioase................RECOMAND TUTUROR! Super reteta pentru masa de Craciun sau Revelion.

Ingrediente

Ciuperci albe proaspete
1 kg
Otet de mere
130 ml
sau otet clasic
Usturoi
5 buc
adica catei
Piper negru
20 buc
piper boabe
Sare
2 lingurite
Zahar
3 lingurite
Frunza de dafin
6 buc
Ulei de floarea soarelui
125 ml

Pasi de urmat

1

Spalati, curatati ciupercile. Daca sunt mici le lasati intregi, daca sunt mari le taiati sferturi sau jumatati.

Le puneti intr-o tigaie sau cratita adanca.

2

Curatati usturoiul si il pisati peste ciuperci. Adaugati otetul, uleiul, sarea, zaharul si mirodeniile.

3

Puneti cratita la foc mediu pe aragaz si acoperiti cu capac.

4

Cand incepe sa fiarba, faceti focul mic si lasati 5 min.

5

Dupa 5 min stingeti focul, amestecati bine ciupercile si lasati totul sa se raceasca bine.

6

Dupa ce se racesc le lasati sa se marineze in frigider minim 4 ore. Le puteti lasa in cratita sau le aranjati in borcane, astfel vor ocupa putin loc.

Se pot pastra pana la 3 luni in frigider, dar va asigur ca nu vor ajunge :) De obicei se mananca foarte repede.

7

Se servesc ca aperitiv cu verdeata maruntita si/sau ceapa.

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kg (Este un borcan de 700ml de ciuperci)
Timp de preparare: 10 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 20 min
Publicata:
Nota: 5 (8 voturi)
Sursa: good-cook.ru

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

lillykelln
lillykelln 07 nov 2009, 00:33

Pai cum ramane cu otetul? Cand il adaug? Parca nu am vazut acolo! In rest, sunt inconjurata de caiete cu retete (pe capitole). De dimineata stau si "conspectez". Am "cules" mai toate retetele tale, draga mea. Sotul tau trebuie sa fie unul fericit tare. Mult succes, ca avem nevoie!

lillykelln
lillykelln 07 nov 2009, 00:35

Nu! Scuze. Am mai citit o data. Acum stiu cand si cum. Scuzele mele, Lena. Si inca o data, multumesc.

TaniaA
TaniaA 04 ian 2010, 21:43

super bune !!!!

am facut ciupecrile cu doua zile inainte de Craciun, ca sa nu ma aglomerez ,

dar ciupercile mele nu au mai ajuns pe masa de Craciun, asa de bune au fost

multumim mult, Lena, pentru retete asa de faine si bine explicate.

crismi
crismi 30 ian 2010, 12:13

foarte bune si foarte usor de facut.le-am incercat pentru ca nu gaseam ciuperci marinate la magazin ci numai in saramura, dar da acu incolo nici nu o sa mai caut pentru ca le voi face numai asa. multumesc mult!

crismi
crismi 30 ian 2010, 12:13

lena
Elena (lena) 01 sep 2010, 16:52

Dam, nu-i nici o problema, dar sa stii ca la acest comentariu si la altele postate aiurea nu ai primit rating. Atentionarea o ai in buzunar, vedem cum va fi zilele urmatoare.

NU mai postati comentarii aiurea! Le verific pe toate si nu acord rating la  cele inutile.

bocsa
gabriela (bocsa) 08 sep 2010, 22:15

Cred ca se poate face si din ciuperci crude(mai ales ca acum apar ghebele), doar ce marim timpul de fierbere.Ma insel?

lena
Elena (lena) 08 sep 2010, 22:20

Uite bine ce inseamna "ciuperci albe proaspete" la lista de ingrediente? SI DA!

Ciuperci proaspete=ciuperci crude, nu-i asa ca este simplu, te rog nu incerca rabdarea mea, citeste atent reteta inainte sa o comentezi.

desyre
desyre 27 sep 2010, 23:07

ieri am facut si eu ciuperci din astea, dar le-am si papat, nu le-am pus la borcan pt ca nu mai facusem pana acum si vroiam sa vad cat de bune sunt.

Cu ceapa verde cred ca ar fi fost mai delicioase.

Nota mea pentru reteta:
nona
nona nona (nona) 13 nov 2010, 07:30

buna lena, eu am facut o astfel de salata dar din rascovi si e super buna

doar ca am oparit bine rascovii api aceeasi operatiune ca si tine si am pus in borcane

e super bun, sotului meu ii plac buretii f mult

bocsa
gabriela (bocsa) 14 nov 2010, 21:24

Si mie imi plac ciupercile in orice combinatie;chiar astazi am desfacut un borcan de ghebe in otet si le-am amestecat cu mujdei de usturoi.Au fost excelente alaturi de cartofi natur si pastrama la gratar.

bubulina
bubulina 21 nov 2010, 20:00

Am facut si eu reteta si au iesit super bune. Cand fac portia urmatoare o sa le tai feliute...am senzatia ca ies mai gustoase.

Nota mea pentru reteta:
bocsa
gabriela (bocsa) 21 nov 2010, 22:54

Mie imi plac ciupercile , bucati cat mai mari,cat mai mari, ca in reteta de mai sus.

Ellena
Elena (Ellena) 28 nov 2010, 15:14

O idee f.buna ciuperci marinate, am sa incerc si eu moment bun ca a sosit iarna...

Nota mea pentru reteta:
Dana37
Dana37 02 dec 2010, 18:01

....au iesit SUUUUUUUUUPEEEEEEER DELICIOASE!!!!!!!!!!!!!!!

vicusha
vicusha 29 dec 2010, 10:51

Super tare reteta. Am ajuns sa fac si cite 2 kg de ciuperci odata si sotul tot imi zice ca data viitoare sa cumpar mai multe ca prea repede se termin

Ellena
Elena (Ellena) 11 ian 2011, 23:38

Lena,am facut si eu aceste ciupercute,de 2 ori am murat ciupercute...minunate si le pot face oricand.Rapid de facut si delicioase!!!Recomand sa incercati

andra narcisa
ANDREEA NARCISA ANDREEA (andra narcisa) 29 ian 2011, 00:03

Intr-adevar delicioase si foarte usor de facut.Sant nerabdatoare sa mai incer si alte salate dietetice.

Nota mea pentru reteta:
Laura Teodora
Laura Teodora 21 apr 2011, 15:53

O bunatate!!!! O reteta minunata!!!

 

Mery75
Mery75 28 apr 2011, 13:49

Se pun in borcan cu zeama cu tot? Am facut si eu astazi, sunt ffff bune.....dar nu stiu cum sa le pun in frigider pana le consum pe toate. Mersi frumos

lena
Elena (lena) 28 apr 2011, 14:20

Mery, le aranjezi bine intr-un borcan si apoi torni din zeama cate sa le acopere - ai grija sa fie zeama si mai putin ulei. Le tii fara grija la frigider

vicusha
vicusha 09 ian 2012, 11:27

Salata o fac la toate sarbatorile, si nu numai. De obicei o pregatesc cu 2-3 zile inainte. Simplu si gustos. Mersi mult. Lena.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lilianamunteanu
Liliana Munteanu (lilianamunteanu) 12 feb 2012, 22:48

Aveam niste ciuperci in frigider care erau la limita prospetimii, asa ca le-am dat o utilitate si desi inca sunt la marinat, miroase cum mirosea cand le facea si mama in copilarie pentru iarna. Multumesc Lena!

Poza mea pentru reteta:
mihaica
mihaica 04 ian 2013, 09:41

foarte tare reteta, gustoasa, aromata, placuta, usoara...am impresionat "juriul" la masa de revelion anul acesta siiii.... am facut si ghebe marinate tot la fel  numai ca le-am fiert mai mult inainte de a le marina, cand am pus in borcane le-am amestecat, aratau super si gustoase nu mai zic.

Nota mea pentru reteta:
Lia1
Lia1 14 aug 2013, 16:28

in ultimele zile mereu am gatit de la tine cate ceva; azi am facut ciupercutele astea din 500g ca sa vad cum sunt ...

f bune, le-am folosit ca garnitura

multumim :)

tiki
tiki 17 sep 2013, 23:30

Am intrat aici sa te intreb ceva si acuma vad ce greseala. Cum de n-am pozat ciupercile.?  Si am facut de vreo 4 ori. Nemaipomenite.Ce vroiam sa intreb: cand deschizi un borcan trebuie consumat tot? De ce? Fiindca am mancat jumatate (era de 700) si peste 4-5 zile restul era alterat. Sau am gresit eu, ca respectand cantitatea de otet exacta mi s-a parut cam acru si atunci am pus mai putin la turele urmatoare.  Mentionez: : tinute in frigider.:((

Lia1
Lia1 18 sep 2013, 06:53

tiki, si mie mi-au ramas cateva atunci cand am facut si s-au alterat dupa cateva zile. dar mie imi crescuse caldura in frigider la 9 grd ca era in august si nu observasem, poate de-aia

tiki
tiki 18 sep 2013, 07:27

Buna dimineata.Multumesc,adevarat ca si eu am urmarit temp.si am avut si 12 gr. Da, era mai demult ,nu acuma s-a intamplat. Dar cred ca si din cauza otetului.O sa respect de azi inainte. Pupici. (Azi,daca ajung,vreau sa fac trandafirii aceia cu mar rosu. Abia astept.Pa)

lena
Elena (lena) 18 sep 2013, 09:24

La mine nu se altereaza, adevarul este ca nici nu prea stau in frigider, se mananca imediat :)

O alta chestie este sa puneti in borcane mai mici, cat sa mancati o data si deasupra intotdeauna aveti grija sa fie un strat de ulei.

tiki
tiki 18 sep 2013, 09:30

Prezenta. Draguta esti,lasa nu-ti mai pierde timpul cu mine care e asa pretios. Da, tot in mici am pus si le-am "halit" repede, dar in acesta mai mare am pus pentru o "Poiana cu ciuperci", si vazand ca nu ajung sa o fac, am inceput sa mancam din ea.Asta e. Mii de pupici.

 

tiki
tiki 19 sep 2013, 09:40

Acuma ajung si eu sa postez. Le-am facut aseara si abia mi-au mai ramas acuma cateva pentru poza. In clipa de fata si astea s-au voatilizat. Asa ca succes deplin. Multumesc. Voi face numai cu cateva zile inainte de a-mi trebui, ca ciuperci se gasesc tot timpul. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Katrin
Katrin 06 nov 2013, 19:36

Le-a ajuns randul si pe aceste ciupercute, au iesit bune, dar e loc si de mai bine, data viitoare voi pune otet de 6%, acum am pus de 9% si imi par un pic otetoase. Chiar si asa au fost bune si le-am mancat si noi cu ce am gasit prin gospodarie :) dupa o lungaaaa zi de munca. 

Multumesc Lena pentru reteta de ciupercute marinate, de azi incolo cred ca nu mai cumpar, ci le fac acasuta cu mana mea, mai ramane doar sa mai experimentez un pic cu otetul. 

 

Poza mea pentru reteta:
Egen
Egen 21 dec 2014, 18:10

Eu am facu t varianta cu suc de lamaie in loc de otet si sirop de agave in loc de zahar. La sucul de lamaie am mai adaugat vreo 15ml de otet de vin ca sa pastreze aroma. Am observat ca otetul din comert nu este chiar atit de sigur si nici zaharul nu se lauda cu o prea buna calitate. Chiar si cel de trestie lasa de dorit. 

Pascal
Pascal 05 aug 2015, 12:20

Super bune!

lara.
lara. 07 aug 2015, 23:18

Au iesit super bune, ma m bucurat enorm cand am vazut reteta. Multumim Lena

Nota mea pentru reteta:
Emy.raileanu
Emy Raileanu (Emy.raileanu) 05 sep 2015, 23:06

Salutare draga Lena! Vreau sa faci si eu aceste ciupercuti marinate, dar am o mica intrebare, spune-mi te rog e neaparat sa le curat de coaja? daca nu le curat ce se intampla? tot timpul cand fac orez cu ciuperc curat coaja, dar acuma vreau sa fac din 3 kg si ma gandeam ca e cam mult de curatat. Astept rapsunsul tau, multumesc 

lena
Elena (lena) 05 sep 2015, 23:21

Nu trebuie curatate, doar spalate bine.

Emy.raileanu
Emy Raileanu (Emy.raileanu) 05 sep 2015, 23:43

Multumesc mult ca mi-ai raspuns asa rapid, daca nu trebuie sa le curat atunci o sa facem din 5 kg :) . 

tiki
tiki 23 nov 2015, 20:39

Astazi am deschis 1 borcan (mai am 1) de ciuperci, din frigider, care era datat 26...IUNIE.  Excelent. Deci vreau sa va spun ca se tine f. bine mai multe luni.

pdoina
pdoina 28 nov 2015, 18:38

Se poate  face si din ciuperci pleurotus? 

 

 

lena
Elena (lena) 03 dec 2015, 11:24

Cred ca se poate.

tasika 07
tasika 07 29 dec 2015, 11:55

Bravo Lena!

Nota mea pentru reteta:
tasika 07
tasika 07 29 dec 2015, 11:57

Apropo, daca am otet de 9% ,pot sa injumatatesc acele 130 ml din reteta ca sa nu fie prea acre? Merci anticipat!

lena
Elena (lena) 29 dec 2015, 15:58

Puteti pune 100ml, dar nu in jumate, otetul meu tot este de 9%. Se vor marina mai bine si vor fimai sigure.

tiki
tiki 30 dec 2015, 13:22

  Tasika, si eu am pus o data mai putin si nu a fost bine. Respecta reteta ca e testata si e ok.

tasika 07
tasika 07 19 feb 2016, 16:37

Merci Lena, merci tiki))) pupici! S-au primit atunci extrem de bune! Sinteti o minune , Lena!!!!

tiki
tiki 17 apr 2016, 15:58

Buna. Te rog Lena sa corectezi sus, unde ai scris ca sunt recomandate ptr, masa de Craciun si Revelion. Sa scrii si pentru masa de PASTE. Hahaha. Pupici.

lena
Elena (lena) 18 apr 2016, 11:46

Buna idee! Ma bucur ca s-a rezolvat cu logarea:)

tiki
tiki 19 apr 2016, 08:23

Hahaha. Nu s-a rezolvat deloc. Dar am zis ca nu ma deranjeaza. Uite aici trebuie sa ma loghez.Mai am cate una la care nu trebuie, desi am scris inainte si am si bifat.  ??? La Salata Bulgareasca, numai eu am scris de 3 ori si de fiecare data a trebuit sa ma loghez. Si cand vreau sa intru in contul meu la retetele mele de fiecare data scriu. Dar nici o problema. Pupici.