Ingrediente
●
Dovleac
300 g
crud, curățat de coajă și semințe
●
Zeamă de lămâie
3 linguri
după gust
●
Sare
1 lingurita
după gust
●
Ulei de măsline extravirgin
50 ml
●
Oregano uscat
0.5 lingurite
●
Usturoi granulat(praf)
0.5 lingurite
●
Semințe de susan
1 lingurita
opțional, pentru ornat
●
Semințe de dovleac
1 lingura
opțional, pentru ornat
●
Chimion pudră
0.25 lingurite
opțional
●
Boia ardei dulce sau iute
0.5 lingurite
opțional
●
Curcuma/turmeric
0.5 lingurite
opțional
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Dovleacul crud, gata curățat de semințe și coajă, se taie cuburi de aproximativ 1cm.
Adăugați peste el 4-5 linguri de ulei de măsline, 0.5 linguriță oregano, 0.5 linguriță usturoi pudră și 0.5 linguriță de sare. Amestecați totul bine cu o lingură.
Pas 2
Puneți-l într-o tavă așternută cu hârtie de copt și lăsați la cuptorul preîncălzit la 200 de grade timp de 25-30 de minute.
Dacă aveți și ventilație la cuptor, puteți s-o porniți ca să se formeze o crustă rumenă pe bucățile de dovleac.
Pas 3
Dovleacul este gata când începe să se rumenească și intră ușor furculița sau cuțitul în el.
Lăsați puțin să se răcească.
Pas 4
Într-un bol adânc puneți năutul fiert (scurs de zeamă, dar o păstrați într-o cană separat deocamdată), 2 căței mici de usturoi, 1 lingură de tahini, 1 linguriță de sare, 3-4 linguri zeamă de lămâie și tot dovleacul copt.
Pas 5
Cu blenderul vertical pasați bine toată compoziția, la final gustați încă o dată de sare-lămâie, reglați după gust. În plus, dacă vreți o consistență mai cremoasă și mai fină la hummus, potriviți-o acum pe aceasta prin adăugarea de zeamă în care a fiert năutul.
Dacă nu ați păstrat apa de la năut, adăugați puțină apă fiartă pentru a regla consistența.
Pas 6
Pentru servire îmi place să pun compoziția de hummus într-un strat de aproximativ 1cm grosime pe o farfurie sau într-o caserolă cu capac.
Neapărat fac niște dungi cu lingura, nu-l netezesc perfect.
Pas 7
Stropesc hummusul cu ulei de măsline fără milă, acesta rămâne frumos și gustos în dungile formate.
Pas 8
Și neapărat presar deasupra susan, semințe de dovleac (anume în cazul hummusului cu dovleac), puțin chimion (foarte puțin), boia de ardei și niște turmeric pudră.
Acoperiți cu folie sau capac și lăsați la frigider pentru minim 30 min să se pătrundă toate aromele, asta dacă aveți răbdare...
Serviți cu lipii sau pâinică proaspătă și savurați, este extrem de bun!
Poftă Bună!
Cantitate:
2 portii
(adică 2 platouri)
Timp de preparare:
10 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregătire:
60 min
Data publicării: