Hummus cu dovleac copt

Hummus cu dovleac copt

Primul și cel mai preferat pate vegan pe care-l prepar este întotdeauna hummusul, pe lângă rețeta clasică de hummus sunt o mulțime de arome cu care puteți să-l asociați (găsiți multe variante pe site), fiecare deosebită și interesantă. De data aceasta vă propun să-l încercați cu dovleac copt în ulei de măsline și mirodenii, este excepțională combinația, plină de nutrienți, gust și culoare.

Întotdeauna am în congelator năut fiert, recomand să vă faceți rezerve din timp fiindcă este foarte util și la îndemână pentru orice ocazie, inclusiv când aveți poftă de combinații de hummus pentru mese mai interesante. Nu uitați că se poate face și Hummus din linte, dacă cumva nu găsiți și nu vă organizați cu năutul fiert.

Ingrediente

Năut fiert
350 g
   
Dovleac
300 g
crud, curățat de coajă și semințe
Usturoi (cățeii)
2 buc
   
Zeamă de lămâie
3 linguri
după gust
Tahini
1 lingura
   
Sare
1 lingurita
după gust
Ulei de măsline extravirgin
50 ml
   
Oregano uscat
0.5 lingurite
   
Usturoi granulat(praf)
0.5 lingurite
   
Semințe de susan
1 lingurita
opțional, pentru ornat
Semințe de dovleac
1 lingura
opțional, pentru ornat
Chimion pudră
0.25 lingurite
opțional
Boia ardei dulce sau iute
0.5 lingurite
opțional
Curcuma/turmeric
0.5 lingurite
opțional

Pași de urmat

Pas 1

Dovleacul crud, gata curățat de semințe și coajă, se taie cuburi de aproximativ 1cm.

Adăugați peste el 4-5 linguri de ulei de măsline, 0.5 linguriță oregano, 0.5 linguriță usturoi pudră și 0.5 linguriță de sare. Amestecați totul bine cu o lingură.

Hummus cu dovleac copt - Pas 1
Pas 2

Puneți-l într-o tavă așternută cu hârtie de copt și lăsați la cuptorul preîncălzit la 200 de grade timp de 25-30 de minute.

Dacă aveți și ventilație la cuptor, puteți s-o porniți ca să se formeze o crustă rumenă pe bucățile de dovleac.

Hummus cu dovleac copt - Pas 2
Pas 3

Dovleacul este gata când începe să se rumenească și intră ușor furculița sau cuțitul în el.

Lăsați puțin să se răcească.

Hummus cu dovleac copt - Pas 3
Pas 4

Într-un bol adânc puneți năutul fiert (scurs de zeamă, dar o păstrați într-o cană separat deocamdată), 2 căței mici de usturoi, 1 lingură de tahini, 1 linguriță de sare, 3-4 linguri zeamă de lămâie și tot dovleacul copt.

Hummus cu dovleac copt - Pas 4
Pas 5

Cu blenderul vertical pasați bine toată compoziția, la final gustați încă o dată de sare-lămâie, reglați după gust. În plus, dacă vreți o consistență mai cremoasă și mai fină la hummus, potriviți-o acum pe aceasta prin adăugarea de zeamă în care a fiert năutul.

Dacă nu ați păstrat apa de la năut, adăugați puțină apă fiartă pentru a regla consistența.

Hummus cu dovleac copt - Pas 5
Pas 6

Pentru servire îmi place să pun compoziția de hummus într-un strat de aproximativ 1cm grosime pe o farfurie sau într-o caserolă cu capac.

Neapărat fac niște dungi cu lingura, nu-l netezesc perfect.

Hummus cu dovleac copt - Pas 6
Pas 7

Stropesc hummusul cu ulei de măsline fără milă, acesta rămâne frumos și gustos în dungile formate.

Hummus cu dovleac copt - Pas 7
Pas 8

Și neapărat presar deasupra susan, semințe de dovleac (anume în cazul hummusului cu dovleac), puțin chimion (foarte puțin), boia de ardei și niște turmeric pudră.

Acoperiți cu folie sau capac și lăsați la frigider pentru minim 30 min să se pătrundă toate aromele, asta dacă aveți răbdare...

Serviți cu lipii sau pâinică proaspătă și savurați, este extrem de bun!

Poftă Bună!

Hummus cu dovleac copt - Pas 8

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 portii (adică 2 platouri)
Timp de preparare: 10 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Nici un comentariu până acum. Postează tu primul comentariu!