Supa-crema de linte cu crutoane

   Eu sunt mai traditionalista in mancarurile pe care le fac, dar si deschisa la ceva nou si ce imi place mult. Supele-crema le consideram pana nu demult interesante dar parca nu asa senzationale ca o ciorba. Ei, acum se pare ca mi-am schimbat complet parerea - am avut niste experiente si momente cand a trebuit sa epxerimentez diverse tipuri de supe-crema si gata - am devenit fana si deja le fac periodic.

Cel mai mare avantaj si succes le au la copii, le papa bine din orice le-ai face, chiar si din legume pe care asa in mod normal nici nu se uita la ele in farfurie. Sofia efectiv a devorat aceasta supa, mai ales cu crutoanele aromate care i-au dat si aroma si consistenta interesanta.

In plus sunt bune in post si dieta, fiind foarte satioase si tin de foame mai mult decat o supa sau ciorba simpla - asa recomanda nutritionistii.

Deci eu zic ca este alegerea perfecta dupa mancarurile grele de Sarbatori -acum trecem in faza de revigorare, detoxifiere a organismului.

Supa de linte este foarte fina, sa nu spuneti ca nu aveti linte, se gaseste deja in orice plafar, magazin sau supermarket mai bunicel. Daca nu aveti, folositi fasole, cam aceeasi supa am facut si cu fasole, a fost la fel de delicioasa.

Ingrediente

Linte rosie
200 g
Ceapa alba
2 buc
Radacina de telina
100 g
este optional
Morcov
1 buc
Ardei gras rosu
1 buc
Ulei de floarea soarelui
20 g
Boia ardei dulce
1 lingurite
Patrunjel uscat
1 lingurite
Pasta de tomate
2 linguri

Pasi de urmat

1

Aici lintea rosie pe care am luat-o de la un magazin cu specific oriental. Se gaseste si la alte magazine, plafaruri, dar daca nu gasiti folositi si alte tipuri de linte sau fasole alba.

2

Lintea se spala bine in cateva ape.

3

Turnati cam 2 litri de apa peste ea, puneti 1 ceapa taiata bucati mai mari si bucatile de radacina de telina. Lasati sa fiarba la foc mic cam 30-40 de minute.

4

In acest timp calim legumele celelalte pentru o aroma si culoare in plus la supa.

Deci, in putin ulei caliti 1 ceapa, morcovul si ardeiul - taiate bucati chiar si mai mari (oricum se vor da prin blender, deci chiar nu trebuie sa va faceti griji de estetica taierii legumelor).

5

Se adauga 2 linguri de pasta de rosii cand se inmoaie putin legumele calite - amestecati si mai lasati 2 minute.

6

Dupa ce a fiert lintea se adauga legumele calite si se mai lasa la fiert 10-15 minute.

7

Adaugati boia de ardei la supa, amestecati.

8

Blendati bine toata compozitia, sa fie cat mai fina si omogena.

9

Potriviti de sare si adaugati patrunjelul uscat.  Daca vreti, puteti regla aici si consistenta supei, daca o vreti mai lichida adaugati apa clocotita pana va place cum este. Si gata!

10

Se serveste calda cu crutoane de paine simpla sau neagra.

Este neasteptat de buna si foarte aromata. Recomand sa incercati neaparat.

Pofta Buna!

 

Cantitate: 2 l (5-6 portii)
Timp de preparare: 15 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 40 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Sorin (06 January 2012, 08:33)

Este o mancare usoara ce poate fi consumata de toate persoanele. Merita a fi preparata si consumata.Este delicioasa!

stiuca
stiuca (06 January 2012, 09:30)

dUPA SARBATORII ESTE CEA M-AI BUNA .

costica
costica (07 January 2012, 00:53)

excelent bravo (sotul e fericit cu asa sotie)

Elena.M
Elena.M (07 January 2012, 19:11)

Lena,am o intrebare.Eu am linte verde,sotul nu a gasit linte rosie si a cumparat asa.Intrebarea mea este daca schimba in vre-un fel gustul,aspectul.Pot face si cu linte verde??Ce as putea schimba?Recunosc ca nu am mancat niciodata linte si de aceea te intreb.Nu stiu care este diferenta intre culorile lintei.Mersi.

lena
lena (07 January 2012, 23:48)

Elena, nici o diferenta de gust, doar putin la culoare si poate la timpul de fierbere.

AMV (08 January 2012, 16:58)

Hmmmm, delicioasa. Eu o faceam altfel, am incercat si varianta ta si a iesit excelenta. Crutoane nu am mai facut, a fost destul de satioasa si asa. Cat pe ce sa nu apuc sa ii fac poza :)

vicusha
vicusha (08 January 2012, 19:39)

Am facut reteta chiar din prima zi cind a aparut pe site. Nu aveam linte si am facut-o cu fasole alba. A iesit delicioasa, cu siguranta o mai fac.

vicusha
vicusha (17 January 2012, 15:40)

In sfirsit am reusit sa incarc poza, imi dadea eroare de fiecare data nu stiu de ce

AMV (19 February 2012, 00:26)

 Ce e bun, se repeta, nu-i asa ? De data asta am avut si un fel de crutoane.

AMV (19 February 2012, 00:28)

 Uitasem ce e mai important, dovada ! 

vicusha
vicusha (23 June 2012, 13:56)

de data aceasta am facut cu linte, intr-adevar e foarte fina, pur si simplu delicioasa

MAMI DE PITICI MICI (14 October 2012, 10:49)

 Incercat, gustat, mancat.....delicios! Eu faceam dupa reteta bunicii o supa-crema de cartofi cu smantana si crutoane (doar taiate cubulete foarte mici de paine si uscate la cuptor) si pana acum asta era supa noastra preferata. Dar crutoanele facute dupa metoda ta sunt  incomparabile la gust, iar supa de linte intra de acum in lista preferatelor.

Lianulia (21 December 2012, 15:12)

 Foarte buna! 

meral
meral (18 January 2013, 14:05)

i tarile orientale lintea rosie este folosita la supa si este nemaiponenita iar din lintea verde se face tocana sau un soi de ciorba mai grosa cu fidea se aseamana cu ciorba de fasole din zona moldovei;

tiki
tiki (07 December 2013, 22:07)

      Buna. Dupa atatea zile de "bucatareala" credeam ca fac o pauza . Dar probabil e un hobby si tot  in bucatarie am ajuns. E,eu nu pot spune Lena ca tine ca imi plac mai mult supele-crema decat ciorbele. Wowww,cand ma gandesc la cea.....a la grec.,mama-mama. Eu am facut cu linte verde ca asa ceva am avut in casa. Buna,dar cireasa,(sau ciresele ),sunt crutoanele aromate. Vreau sa fac si din fasole. Multumesc.

georgette (26 January 2014, 23:23)

 Am facut astazi supa si confirm ca e super buna si satioasa. Si in plus se face foarte repede.