Ciocolata de casa

Ciocolata de casa

Un desert traditional si mult iubit de toata lumea, si mica si mare:) Eu am tot incercat cateva retete de ciocolata de casa dar nicicum nu a fost bine - era o chestie ba prea tare, ba prea moale. Si in sfrasit am gasit reteta care mi-a fost pe plac, conistenta buna si deloc uscacioasa.

Am facut varianta foarte simpla si deloc complicata, daca vreti sa va alintati copiii cu un desert de casa relativ mai sanatos va recomand cu incredere reteta.

Referitor la arome, eu nu prea suport romul in ciocolata, imi aduce aminte a prajiturile margarinate din cofetarii - asa ca puneti dupa gust, eu am adaugat vanilie si optional esenta de cafea.

Si apropo, la urmatorul Atelier vom face caramele moi de casa, va invit sa le facem impreuna :)

Ingrediente

Zahar
350 g
Apa
100 ml
Unt
100 g
Lapte praf
250 g
Cacao pudra
40 g
am luat cacao neagra Dr.Oetker
Arome
1 buc
Vanilie, cafea, rom - orice va place
Nuci
100 g
sau alune, stafide, etc

Pasi de urmat

Pas 1

Intr-o cratita se masoara zaharul si apa, se pun la fiert amestecand periodic.

Ciocolata de casa - Pas 1
Pas 2

Cand se dizolva tot zaharul si incepe sa fiarba compozitia, faceti focul mic si lasati 5 minute - foarte important aici sa nu fierbeti nici mai putin(ciocolata va fi prea moale) nici mai mult(ciocolata va fi prea tare si uscacioasa).

Ciocolata de casa - Pas 2
Pas 3

Dupa acest timp luati cratita de pe foc, adaugati untul si amestecati pana se dizolva complet.

Ciocolata de casa - Pas 3
Pas 4

Apoi adaugati laptele praf, amestecati bine cu un tel sa nu fie cocoloase. Eu am folosit telul-lingura de la Tupperware, f.comod pt chestii mai fine de amestecat.

In plus ar fi bine sa treceti laptele praf prin sita de faina, ca sa nu fie cocoloase mici albe in ciocolata - eu nu am facut asta si le-am avut, nu este grav dar nu chiar perfect :)

Ciocolata de casa - Pas 4
Pas 5

Si ultima este cacao si aromele. Amestecati bine sa nu fie cocoloase si sa se uniformizeze compozitita.

Ciocolata de casa - Pas 5
Pas 6

Turnati compozitia intr-o tava cam de 20x20cm, unsa cu putin ulei si acoperita cu folie de plastic alimentara.

Deasupra cufundati nucile/alunele/stfaidele - puneti toata treaba asta la frigider pana se intareste bine - vreo 3-4 ore va ajunge.

Ciocolata de casa - Pas 6
Pas 7

Dupa acest timp rasturnati ciocolata pe un fund sau pe masa cu fundul in sus.

Ciocolata de casa - Pas 7
Pas 8

Daca are nuci eu prefer s-o tai cu fata in sus, va fi taietura mai buna si mai curata.

Ciocolata de casa - Pas 8
Pas 9

O portionati cum va place, as recomanda sa faceti bucati mai mici fiindca este destul de consistenta.

Ciocolata de casa - Pas 9
Pas 10

Si gata, repede un ceai fierbinte pe masa si savurati cu placere :)

Pofta Buna!

Ciocolata de casa - Pas 10

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (20-30 bucati)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Data publicarii:
Nota: 5 (18 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 98

BiancaMaria635
Bianca Maria (BiancaMaria635) 09 Mar 2020, 17:17

Eu am făcut ciocolata de casa și cu zahăr alb, și cu zahăr brun, in cantitatea din rețeta. Cu zahăr alb este, intr-adevăr, foarte dulce, dar cu zahăr brun este perfect de dulce, dar și mai cremoasă. A fost atât de apreciata încât, in ultima săptămâna, am pregătit ciocolata de 5 ori și nu a rezistat mai mult de câteva ore. A fost testata de familie, de finii noștri, de colegii copiilor, dar și de colegii mei de serviciu. Este delicioasa! ❤️

Nota mea pentru reteta:
Minimoni
Minimoni 07 Mar 2018, 17:17

Soțul meu mă bătea la cap să nu fac ciocolată de casă că “nu iese niciodată”. Când a gustat, nu a mai avut ce să comenteze. Doar a zâmbit. Din păcate, nu am făcut poză, deși a ieșit foarte frumoasă.

Un minus are totuși - a ieșit un pic prea dulce. Dacă reduc cantitatea de zahăr e in regula sau trebuie să-l înlocuiesc cu ceva?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Minimoni 08 Mar 2018, 10:15

Se poate de redus dar se compromite textura, trebuie sa experimentati, zaharul o tine mai tare.

Nectarie
Nectarie 29 Apr 2017, 22:41

Buna Lena, a iesit f buna ! Multumim!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
veio
veio 07 Dec 2016, 18:57

Multumesc pt ca existi.esti minunata

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) veio 07 Dec 2016, 19:38

Cu mare placere, sa aveti pofta buna!

FlorinaC
Florina (FlorinaC) 07 Feb 2016, 09:56

Le fac in diferite forme si gusturi. Se face prea usor iar cand avem pofta de dulce, facem rapid o tava. Multumesc Lena

Poza mea pentru reteta:
FlorinaC
Florina (FlorinaC) 07 Feb 2016, 09:51

Este cea mai delicioasa ciocolata de casa pregatita. Am incercat multe retete pana sa te gasesc pe tine Lena. De atunci de fiecare data cand fac cate o tava ( portie dubla) sotul meu o gata pana a doua zi. Imi e si teama sa nu faca diabet :)) atasez si cateva fotografii de la diferite petreceri sau evenimente cand am facut ciocolata si pana la final nu a mai fost nici urma de ea. 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
catalinagabriela
catalinagabriela 14 Jan 2016, 18:43

Pur si simplu deliciu! 

Poza mea pentru reteta:
HDorina
HDorina 29 Jul 2013, 22:27

Sincer am  preparat multe retete de ciocolata si nu mi s-a intarit niciodata. Cu parere de rau dar nici acum. De gustoasa e dar nu.i nimic o sa mai incerc. 

Poza mea pentru reteta:
Corina79
Corina79 19 Nov 2012, 18:08

Am facut azi ciocolata. Nu e un deset pe gustul meu ptr ca e cam dulce dat e pe gustul sotului :) asa ca o voi mai face.

Vom vedea daca va fi si pe gustului bebelului nostru cand va mai creste (i-am prins piciorusele in poza :)

Poza mea pentru reteta:
stroemirela
mirela stroe (stroemirela) 14 Jun 2012, 23:39

foarte buna reteta, am facut`o si eu azi. ce`i drept nu am avut cacao de patiserie, am pus o cacao gen nesquick ca aici (spania) nu stiu pe unde se gaseste cacao care se pune in prajituri, nu am gasit in nici un supermarket. drept urmare nu a iesit asa neagra, dar e delicioasa, nici moale, nici tare.. exact cum trebuie. multumesc lena ptr acest desert!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile