Ciocolata de casa

Nota 5 (7 voturi)
*****

    Un desert traditional si mult iubit de toata lumea, si mica si mare:) Eu am tot incercat cateva retete de ciocolata de casa dar nicicum nu a fost bine - era o chestie ba prea tare, ba prea moale. Si in sfrasit am gasit reteta care mi-a fost pe plac, conistenta buna si deloc uscacioasa.

Am facut varianta foarte simpla si deloc complicata, daca vreti sa va alintati copiii cu un desert de casa relativ mai sanatos va recomand cu incredere reteta.

Referitor la arome, eu nu prea suport romul in ciocolata, imi aduce aminte a prajiturile margarinate din cofetarii - asa ca puneti dupa gust, eu am adaugat vanilie si optional esenta de cafea.

Si apropo, la urmatorul Atelier vom face caramele moi de casa, va invit sa le facem impreuna :)

Ingrediente

Zahar
350 g
Apa
100 ml
Unt
100 g
Lapte praf
250 g
Cacao pudra
40 g
am luat cacao neagra Dr.Oetker
Arome
1 buc
Vanilie, cafea, rom - orice va place
Nuci
100 g
sau alune, stafide, etc

Pasi de urmat

1

Intr-o cratita se masoara zaharul si apa, se pun la fiert amestecand periodic.

Ciocolata de casa - Pas 1
2

Cand se dizolva tot zaharul si incepe sa fiarba compozitia, faceti focul mic si lasati 5 minute - foarte important aici sa nu fierbeti nici mai putin(ciocolata va fi prea moale) nici mai mult(ciocolata va fi prea tare si uscacioasa).

Ciocolata de casa - Pas 2
3

Dupa acest timp luati cratita de pe foc, adaugati untul si amestecati pana se dizolva complet.

Ciocolata de casa - Pas 3
4

Apoi adaugati laptele praf, amestecati bine cu un tel sa nu fie cocoloase. Eu am folosit telul-lingura de la Tupperware, f.comod pt chestii mai fine de amestecat.

In plus ar fi bine sa treceti laptele praf prin sita de faina, ca sa nu fie cocoloase mici albe in ciocolata - eu nu am facut asta si le-am avut, nu este grav dar nu chiar perfect :)

Ciocolata de casa - Pas 4
5

Si ultima este cacao si aromele. Amestecati bine sa nu fie cocoloase si sa se uniformizeze compozitita.

Ciocolata de casa - Pas 5
6

Turnati compozitia intr-o tava cam de 20x20cm, unsa cu putin ulei si acoperita cu folie de plastic alimentara.

Deasupra cufundati nucile/alunele/stfaidele - puneti toata treaba asta la frigider pana se intareste bine - vreo 3-4 ore va ajunge.

Ciocolata de casa - Pas 6
7

Dupa acest timp rasturnati ciocolata pe un fund sau pe masa cu fundul in sus.

Ciocolata de casa - Pas 7
8

Daca are nuci eu prefer s-o tai cu fata in sus, va fi taietura mai buna si mai curata.

Ciocolata de casa - Pas 8
9

O portionati cum va place, as recomanda sa faceti bucati mai mici fiindca este destul de consistenta.

Ciocolata de casa - Pas 9
10

Si gata, repede un ceai fierbinte pe masa si savurati cu placere :)

Pofta Buna!

Ciocolata de casa - Pas 10
Cantitate: 1 kg (20-30 bucati)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

*****
nusica (03 February 2012, 14:45)

Excelent,multumim,Lena,chiar am niste lapte praf

Gabitza (03 February 2012, 16:03)

S-AR PUTEA INLOCUI LAPTELE PRAF?ARATA DELICIOS! FELICITARI SI MULTUMIM PT POSTARILE TOT MAI DESE!!O ZI PLINA DE INSPIRATIE PT URMATOAREA POSTARE!

lena
lena (03 February 2012, 16:19)

Nu stiu Gabitza, inca nu am incercat alte variante, fara lapte praf - poate pe viitor.

Multumesc, chiar am nevoie

*****
margo (03 February 2012, 16:24)

 Multumesc pentru receta, chiar o voi incerca. As dori sa aflu numai ce fel de lapte praf ai folosit?

lena
lena (03 February 2012, 16:42)

Margo, laptele a fost de la Dr.Oetker.

margo (03 February 2012, 21:33)

mersi mult lena, voi incerca sa il gasesc la Chisinau, desi nu am vazut prin marketurile noastre, voi cauta mai bine.

lena
lena (03 February 2012, 21:36)

Margo, eu am avzut la METRO ceva asemanator, pe la raionul de vanilie, zahar pudra...

margo (04 February 2012, 15:33)

 Multumesc Lena, sper ca voi gasi....

Tania Meghega
Tania Meghega (05 February 2012, 14:56)

Cand am vazut cu sotul care este reteta zilei nu am mai stat pe ganduri am facut repede inventarul si l-am trimis pe sot la magazin dupa restul produselor caci ma inebunea de cap sotul cu ciocolata lui de casa. Si am incercat ieri sa fac aceasta reteta, dar am o intrebare din pozele facute am vazut ca zaharul l-aii topit pana s-a inchis la culoare. trebuie sa-l las sa se topeasca pana incepe sa se caramelizeze apoi il las sa fiarba 5 min? Eu am facut greseala si nu l-am lasat sa se topeasca bine si nu am obtinut rezultatul dorit. Trebuie sa recunosc ca nici o reteta pe care am facut-o de pe site nu o mai facusem niciodata, asa ca prima data se mai lasa si cu greseli, trebuie sa recunosc ca dulciurile nu sunt punctul meu forte. spre disperarea sotului. Dar nici asa nu ma dau batututa.

lena
lena (05 February 2012, 15:32)

Tania, succesul cu dulciurile vine din experienta:)

Ref. la zahar - poza aia a fost cam aiurea - de la lumina se vede mai inchis - nu trebuie caramelizat  zaharul, se lasa 5 minute din momentul cand zaharul s-a topit in apa si incepe sa fiarba simplu. Si la mine prima data nu a iesit pt ca am depasit timpul de fierbere a zaharului, se face ciocolata mai uscata si scartzie pe dinti :)

madalina21 (05 February 2012, 15:35)

doamne ce bine arata!!!!

 

aacteea
aacteea (14 February 2012, 15:03)

Am facut ciocolata de casa ptr prima data acum 2 saptamani, dupa o reteta luata de pe un alt site, nu am foast deloc incantata, insa nu stiam ce gust trebuie sa aibe ciocolata, era zaharoasa si sfaramiciaoasa rau. Insa cand am incercat reteta ta..nu am avut rabdare sa las 5 minute zaharul sa fiarba. Insa fffff buna reteta ta , mc !

anima
*****
anima (12 April 2012, 13:09)

am facut ciocolata de casa acum ceva timp ,dar din lipsa de timp nu am avut vum sa postez si rezultatul,,e fff buna ,nu e ca cea din comert care e tare e un pic mai moale ca consistenta dar e super buna su super gustoasa!!!

*****
stroemirela (14 June 2012, 23:39)

 foarte buna reteta, am facut`o si eu azi. ce`i drept nu am avut cacao de patiserie, am pus o cacao gen nesquick ca aici (spania) nu stiu pe unde se gaseste cacao care se pune in prajituri, nu am gasit in nici un supermarket. drept urmare nu a iesit asa neagra, dar e delicioasa, nici moale, nici tare.. exact cum trebuie. multumesc lena ptr acest desert!

Lia1
Lia1 (01 September 2012, 11:52)

ieri am facut ciocolata. gustul este minunat dar mi-a iesit cam moale desi am respectat sa fie 100 ml apa, am amestecat tot timpul in apa cu zaharul am pus cronometrul (ce m-as face fara el) la 5 min.

am concluzionat ca greseala este alta. am pus o sticluta de 25 ml de esenta de vanilie si deodata am vazut ca se inmoaie. trebuia sa pun esenta fiola de 2ml de la dr.oetcher.

o voi mai face pt ca nu mi-a luat timp si asta este important pt noi toti

este f. gustoasa

Lia1
Lia1 (01 September 2012, 12:44)

am uitat sa precizez ca s-ar putea sa fi iesit moale pt ca am inlocuit zaharul cu fructoza pt ca sotul meu are un inceput de diabet. a iesit f. dulce. se spune ca fructoza e mai concentrata decat zaharul si trebuie pus mai putin decat in reteta

andreeaiasi (06 October 2012, 21:18)

De mult vreau sa incerc reteta asta, am sa o fac  luni pt ziua mea, sper sa imi iasa arata super.

Corina79 (19 November 2012, 18:08)

Am facut azi ciocolata. Nu e un deset pe gustul meu ptr ca e cam dulce dat e pe gustul sotului :) asa ca o voi mai face.

Vom vedea daca va fi si pe gustului bebelului nostru cand va mai creste (i-am prins piciorusele in poza :)

anttonia
anttonia (20 November 2012, 21:33)

am si eu o intrebare : nu iese prea dulce cu 350g de zahar? :)

 

lena
lena (21 November 2012, 09:52)

Nu stiu, depinde de gusturi, incearca si vezi.

LauraSpataru (05 January 2013, 02:18)

Buna!

Eu nu stiu ce sa mai fac! Nu imi iese deloc reteta asta, desi sunt o bucatareasa priceputa. Nu iese consistenta care trebuie si pace! Am urmarit strict (la gram) valorile si pasii de aici si nu iese. Apoi am zis sa improvizez. Asa ca am incercat:

- zahar pudra, ca sa nu se mai cristalizeze repede zaharul din sirop
- fiert 3 minute, 5 minute, 10 minute, aseara am lasat craticioara 15 minute pe foc, dupa ce a inceput sa fiarba, doar-doar s-o schimba consistenta
- am incercat sa pun mai mult lapte praf - la 300 ml apa am pus aseara 1 kg de lapte praf
- am lasat-o uneori cateva ore in frigider, dar si o noapte intreaga in congelator

S-o ia naiba, nu iese! Ramane de consistenta mierii. Problema e ca e singurul dulce care ii place prietenului meu si, cum nu e pretentios si nu cere niciodata nimic, vreau foarte mult sa ii ofer ciocolata facuta in casa. Ma poate ajuta cineva? O sa ajung sa folosesc gelifiant sau intaritor de frisca, numai sa vad daca functioneaza. Va rog mult!

lena
lena (05 January 2013, 09:42)

Stiu cum este, dar fiindca esti curajoasa sa tot incerci o sa-ti iasa cu siguranta.

Poate sa micsorezi cantitatea de apa, incearca cu 250ml - sa inteleg ca iti iese intotdeauna moale consistenta?

LauraSpataru (05 January 2013, 12:42)

Da, iese moale. Am incercat sa maresc cantitatea de componente solide, dar tot nu iese. Am sa incerc sa micsorez cantitatea de apa. Dar, dupa fierbere, ma gandesc la faptul ca siropul ar trebui sa isi schimbe consistenta, sa fie mai gros, nu? La mine ramane la fel cum e apa la inceput, cand o torn in cratita.
In plus, am folosit lapte praf de la Billa (Clever). La cat de des incerc asta, varianta Milupa (20 lei punga) e prea scumpa. Clever e mai ieftina, 4 lei/200g (26% grasime). O fi si laptele de vina?

lena
lena (05 January 2013, 12:48)

Eu cumpar de la Carrefour,  Dr.Oetker sau Raraul(parca 25% grasime), au preturi normale, nu mai tin minte excat cat costa.

Siropul nu devine mult mai gros, eventual schimba si zaharul pe care il folosesti de fapt el face ca dupa fierbere sa se lege bine compozitia. Daca nu se cristalizeaza pe marginile cratitei cand il fierbi este clar ca nu-i bun. Acum se adauga multe chimicale in zahar si s-ar putea sa nu lege cum trebuie. Daca ai fiert 10 minute si tot a fost moale...la mine atunci se facea tare si faramicios.

 

LauraSpataru (05 January 2013, 14:05)

Zaharul se cristalizeaza pe marginea cratitei, dar ramane de aceeasi consistenta. Siropul ar trebui sa ajunga precum mierea sau cum? Asemanator cu ce?

lena
lena (05 January 2013, 16:44)

Da, ar fi ca o miere mai lichida.

miniraton (11 February 2013, 13:49)

 am facut-o in weekend. A iesit perfect de data asta. Acum o luna a iesit cam moale. S-au lins pe degete copiii mei si chiar si sotul care de obicei nu consuma dulciuri.

Patricia Iordache
Patricia Iordache (23 February 2013, 23:09)

 Azi am facut aceasta ciocolata de casa! Minunata si exact pe gustul meu!! Am fost atat de incantata incat am postat reteta si pe blog-ul meu. Multumesc din suflet si felicitari pentru ceea ce faceti!

rasfatuldezicuzi.blogspot.ro/2013/02/ciocolata-de-casa-cu-nuca-prajita.html

Numai bine!

*****
ladybird (26 February 2013, 11:08)

 Buna, mie imi place foarte mult ciocolata, in special cea de casa pe care pot sa o fac fara probleme, dar as incerca sa fac si cu mascarpone in loc de unt, crezi ca iese ceva sau va fi un esec?

lena
lena (26 February 2013, 11:10)

Daca este mascarpone din ala de 80% grasime cred ca iese, dar s-ar putea sa nu se prinda bine ciocolata. Incearca si te astept cu impresii :)

ladybird (22 April 2013, 13:26)

 Buna, nu am apucat inca sa fac ciocolata cu mascarpone, insa vreau sa va spun cum fac eu ca sa am consistenta potrivita, asta tot de pe net aflata, ca tot am vazut ca multe fete se plang ca nu le iese cum trebuie... Nu stiu exact cate minute se fierbe zaharul, nu cronometrez, dar se verifica in timpul fierberii consistenta lui, in felul urmator: luati putin sirop de pe lingura cu degetul aratator (aveti insa grija sa lasati putin sa se raceasca, sa nu va frigeti) si apropiati si degetul mare de cateva ori. Cand intre cele 2 degete incepe sa se lipeasca siropul si se formeaza niste "atisoare" atunci a fiert destul. Cu cat sta mai mult la fiert, cu atat si ciocolata va iesi mai tare. Asta e o chestie probata de mine, si eu am avut problema asta, dar acum stiu cum sa fac. Sper ca am fost explicita si de ajutor.

HDorina
HDorina (29 July 2013, 22:27)

Sincer am  preparat multe retete de ciocolata si nu mi s-a intarit niciodata. Cu parere de rau dar nici acum. De gustoasa e dar nu.i nimic o sa mai incerc. 

elenabordianu
*****
elenabordianu (01 October 2013, 11:45)

e la frigider si abia astept sa vad ce o sa iasa!!!!

elenabordianu
elenabordianu (01 October 2013, 12:17)

eu am pus-o intr-o tava de silicon, oare am facut bine?????

 

lena
lena (01 October 2013, 14:54)

Mai asteapta putin si ai sa vezi

Cred ca ai s-o poti scoate, daca se intareste bine.

elenabordianu
elenabordianu (04 October 2013, 11:47)

pacat, dar nu s-a intarit, a iesit un  fel de nutella, buna, dar nu ciocolata, am mincat cu lingura :(

ladybird (04 October 2013, 12:04)

 Elena, ai fiert apa cu zaharul pana a devenit ca un sirop?

lena
lena (04 October 2013, 12:09)

Elena, ai fiert putin siropul, de obicei asta-i cauza ca nu se intareste ciocolata.

Ladybird, da se face un sirop.

elenabordianu
elenabordianu (22 October 2013, 17:15)

DA 5 MINUTE ,DUPA CUM E SCRIS!

lena
lena (22 October 2013, 17:16)

Atunci va trebui data viitoare sa-l fierbi cam 10 minute, cred ca depinde si de calitatea zaharului, se cristalizeaza mai greu.

*****
Catalin999 (31 October 2013, 20:36)

      :) imi place

 

 

alla1975 (18 November 2013, 12:39)

Si eu am gresit ceva ... nu s-a intarit.....A 2 a zi am cumparat foi de napolitane si le-am uns cu crema care a iesit....Am mancat niste napolitane delicioase!

lena
lena (18 November 2013, 13:27)

Dap, trebuie fiert mai mult siropul.

Alida (28 February 2014, 16:48)

am facut su eu acesta reteta, am respectat toate indicatiile si a iesit super. multumesc, lena :)

caryna1507 (04 April 2014, 12:32)

buna lena, se poate folosi si zahar brun?

 

lena
lena (04 April 2014, 17:42)

Nu stiu daca se caramelizeaza la fel ca cel simplu, sigur s-ar putea sa fie timpul de fierbere a siropului diferit.

Top Retete
vezi toate retetele din top
Culinary recipes ByLena