Ciocolată de casă

Ciocolată de casă

Un desert tradițional și mult iubit de toată lumea, și mică și mare:) Eu am tot încercat câteva rețete de ciocolată de casă dar nicicum nu a fost bine - era o chestie ba prea tare, ba prea moale. Și în sfârșit am găsit rețeta care mi-a fost pe plac, consistență bună și deloc uscăcioasă.

Am făcut varianta foarte simplă și deloc complicată, dacă vreți să vă alintați copiii cu un desert de casă relativ mai sănătos vă recomand cu încredere rețeta.

Referitor la arome, eu nu prea suport romul în ciocolată, îmi aduce aminte a prăjiturile margarinate din cofetării - așa că puneți după gust, eu am adăugat vanilie și opțional esență de cafea.

Și apropo, la următorul Atelier vom face caramele moi de casă, vă invit să le facem împreună :)

Ingrediente

Zahăr
350 g
   
Apă
100 ml
   
Unt
100 g
   
Lapte praf
250 g
   
Cacao pudră
40 g
am luat cacao neagră Dr.Oetker
Arome
1 buc
Vanilie, cafea, rom - orice vă place
Nuci
100 g
sau alune, stafide, etc

Pași de urmat

Pas 1

Într-o cratiță se măsoară zahărul și apa, se pun la fiert amestecând periodic.

Ciocolată de casă - Pas 1
Pas 2

Când se dizolvă tot zahărul și începe să fiarbă compoziția, faceți focul mic și lăsați 5 minute - foarte important aici să nu fierbeți nici mai puțin (ciocolata va fi prea moale) nici mai mult (ciocolata va fi prea tare și uscăcioasă).

Ciocolată de casă - Pas 2
Pas 3

După acest timp luați cratița de pe foc, adăugați untul și amestecați până se dizolvă complet.

Ciocolată de casă - Pas 3
Pas 4

Apoi adăugați laptele praf, amestecați bine cu un tel să nu fie cocoloașe. Eu am folosit telul-lingură de la Tupperware, f.comod pt chestii mai fine de amestecat.

În plus ar fi bine să treceți laptele praf prin sită de făină, ca să nu fie cocoloașe mici albe în ciocolată - eu nu am făcut asta și le-am avut, nu este grav dar nu chiar perfect :)

Ciocolată de casă - Pas 4
Pas 5

Și ultima este cacao și aromele. Amestecați bine să nu fie cocoloașe și să se uniformizeze compoziția.

Ciocolată de casă - Pas 5
Pas 6

Turnați compoziția într-o tavă cam de 20x20cm, unsă cu puțin ulei și acoperită cu folie de plastic alimentară.

Deasupra cufundați nucile/alunele/stafidele - puneți toată treaba asta la frigider până se întărește bine - vreo 3-4 ore va ajunge.

Ciocolată de casă - Pas 6
Pas 7

După acest timp răsturnați ciocolata pe un fund sau pe masă cu fundul în sus.

Ciocolată de casă - Pas 7
Pas 8

Dacă are nuci eu prefer s-o tai cu fața în sus, va fi tăietura mai bună și mai curată.

Ciocolată de casă - Pas 8
Pas 9

O porționați cum vă place, aș recomanda să faceți bucăți mai mici fiindcă este destul de consistentă.

Ciocolată de casă - Pas 9
Pas 10

Și gata, repede un ceai fierbinte pe masă și savurați cu plăcere :)

Poftă Bună!

Ciocolată de casă - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (20-30 bucăți)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 15 min
Data publicării:
Notă: 5 (18 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 98

BiancaMaria635
Bianca Maria (BiancaMaria635) 09 Mar 2020, 17:17

Eu am făcut ciocolata de casa și cu zahăr alb, și cu zahăr brun, in cantitatea din rețeta. Cu zahăr alb este, intr-adevăr, foarte dulce, dar cu zahăr brun este perfect de dulce, dar și mai cremoasă. A fost atât de apreciata încât, in ultima săptămâna, am pregătit ciocolata de 5 ori și nu a rezistat mai mult de câteva ore. A fost testata de familie, de finii noștri, de colegii copiilor, dar și de colegii mei de serviciu. Este delicioasa! ❤️

Nota mea pentru rețetă:
Minimoni
Minimoni 07 Mar 2018, 17:17

Soțul meu mă bătea la cap să nu fac ciocolată de casă că “nu iese niciodată”. Când a gustat, nu a mai avut ce să comenteze. Doar a zâmbit. Din păcate, nu am făcut poză, deși a ieșit foarte frumoasă.

Un minus are totuși - a ieșit un pic prea dulce. Dacă reduc cantitatea de zahăr e in regula sau trebuie să-l înlocuiesc cu ceva?

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Minimoni 08 Mar 2018, 10:15

Se poate de redus dar se compromite textura, trebuie sa experimentati, zaharul o tine mai tare.

Nectarie
Nectarie 29 Apr 2017, 22:41

Buna Lena, a iesit f buna ! Multumim!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
veio
veio 07 Dec 2016, 18:57

Multumesc pt ca existi.esti minunata

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) veio 07 Dec 2016, 19:38

Cu mare placere, sa aveti pofta buna!

FlorinaC
Florina (FlorinaC) 07 Feb 2016, 09:56

Le fac in diferite forme si gusturi. Se face prea usor iar cand avem pofta de dulce, facem rapid o tava. Multumesc Lena

Poza mea pentru rețetă:
FlorinaC
Florina (FlorinaC) 07 Feb 2016, 09:51

Este cea mai delicioasa ciocolata de casa pregatita. Am incercat multe retete pana sa te gasesc pe tine Lena. De atunci de fiecare data cand fac cate o tava ( portie dubla) sotul meu o gata pana a doua zi. Imi e si teama sa nu faca diabet :)) atasez si cateva fotografii de la diferite petreceri sau evenimente cand am facut ciocolata si pana la final nu a mai fost nici urma de ea. 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
catalinagabriela
catalinagabriela 14 Jan 2016, 18:43

Pur si simplu deliciu! 

Poza mea pentru rețetă:
HDorina
HDorina 29 Jul 2013, 22:27

Sincer am  preparat multe retete de ciocolata si nu mi s-a intarit niciodata. Cu parere de rau dar nici acum. De gustoasa e dar nu.i nimic o sa mai incerc. 

Poza mea pentru rețetă:
Corina79
Corina79 19 Nov 2012, 18:08

Am facut azi ciocolata. Nu e un deset pe gustul meu ptr ca e cam dulce dat e pe gustul sotului :) asa ca o voi mai face.

Vom vedea daca va fi si pe gustului bebelului nostru cand va mai creste (i-am prins piciorusele in poza :)

Poza mea pentru rețetă:
stroemirela
mirela stroe (stroemirela) 14 Jun 2012, 23:39

foarte buna reteta, am facut`o si eu azi. ce`i drept nu am avut cacao de patiserie, am pus o cacao gen nesquick ca aici (spania) nu stiu pe unde se gaseste cacao care se pune in prajituri, nu am gasit in nici un supermarket. drept urmare nu a iesit asa neagra, dar e delicioasa, nici moale, nici tare.. exact cum trebuie. multumesc lena ptr acest desert!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile