Tiramisu - Reteta Clasica

Tiramisu - Reteta Clasica

Ce pot sa spun despre Tiramisu unul dintre cele mai delicioase deserturi din lume? Cred ca denumirea este suficienta ca sa provoace pofta la multi dintre voi, reteta de tiramisu foarte accesibila si simpla - deci puneti mana si alintati-va familia cu un Tiramisu italian! :)

Mai nou am adaugat pe site si reteta de tiramisu mai rapida, adaptata si cu Video, asa il gatesc de ceva timp si ne place si mai mult. Este fara albusuri crude si mult, mult mai usoara!

Da, puteti face si Tort Tiramisu, cu siguranta de mare succes.

Ingrediente

Crema de branza mascarpone
500 g
Biscuiti savoiardi(piscoturi)
450 g
Oua
4 buc
Zahar
125 g
pentru crema
Lapte de vaca
125 ml
sau vin Marsala/Lacrima lui Ovidiu
Smantana dulce 32%(dorna/milli)
200 ml
Zahar
3 linguri
pentru sirop
Cafea
2 linguri
Lichior de cafea/ciocolata
2 linguri
optional
Cacao pudra
2 linguri

Pasi de urmat

Pas 1

Pregatiti toate ingredientele pentru prajitura.

Tiramisu - Reteta Clasica - Pas 1
Pas 2

Fierbeti o cafea tare, cu 2 linguri de cafea, 3 linguri de zahar si aproximativ 400 ml apa. Lasati sa se raceasca bine.

Tiramisu - Reteta Clasica - Pas 2
Pas 3

Intr-un castronel(bun de pus pe baie de aburi sau pe foc) puneti galbenusurile separate de albusuri si 125 g de zahar.

Tiramisu - Reteta Clasica - Pas 3
Pas 4

Cu mixerul bateti galbenusurile cu zahar, pana se fac o spuma alba.

Tiramisu - Reteta Clasica - Pas 4
Pas 5

Apoi atent incorporati laptele, amestecati continuu si turnati cate putin lapte in galbenusuri.

In reteta originala italiana se foloseste vin Marsala, se poate inlocui cu vinul Lacrima lui Ovidiu.

Eu am inlocuit vinul cu lapte, pentru ca alaptez bebe-ul. Daca faceti desertul pentru copii, mai bine puneti si voi lapte.

Tiramisu - Reteta Clasica - Pas 5
Pas 6

Puneti castronul pe baie de aburi, amestecand continuu pana nu incepe sa fiarba si se ingroasa ca un aluat de clatite.Procesul dureaza cam mult, asa ca sa aveti rabdare  -sau faceti ca mine - am pus compozitita intr-un ceaun(sau cratita cu fundul gros) si la foc mic, amestecand permanent cu telul am avut acelas rezultat dar in timp mai scurt.

Tiramisu - Reteta Clasica - Pas 6
Pas 7

Aproximativ asa arata compozitia de galbenusuri cand este gata. O scoateti de pe baia de aburi si mergem mai departe...

Tiramisu - Reteta Clasica - Pas 7
Pas 8

Intr-un bol puneti Mascarpone, si cu o lingura il omogenizati putin.

Tiramisu - Reteta Clasica - Pas 8
Pas 9

Peste mascarpone adaugati cate putin crema de galbenusuri, amestecand continuu cu telul sau mixerul la viteza mica.

Tiramisu - Reteta Clasica - Pas 9
Pas 10

Amestecati bine sa nu fie cocoloase.

Tiramisu - Reteta Clasica - Pas 10
Pas 11

Bateti smantana dulce pana se face frisca. Sau folositi frisca deja batuta, sau albusurile batute spuma tare(cele care au ramas de la galbenusurile folosite la crema)

Adaugati in crema de mascarpone, amestecati bine - aceasta va fi crema folosita pentru prepararea prajiturii.

Tiramisu - Reteta Clasica - Pas 11
Pas 12

Treceti cafeaua rece prin sita, adaugati lichior(dupa preferinta), amestecati bine. Daca va place mai mult sau mai putin dulce, reglati singuri cantitatea de zahar cand preparati cafeaua.

Tiramisu - Reteta Clasica - Pas 12
Pas 13

Incepem montarea prajiturii.

Intr-o tava cu borduri inalte aranjam primul strat de piscoturi inmuiate in cafea(doar le cufundati in cafea pentru 1 secunda, altfel se inmoaie prea tare).

 

Tiramisu - Reteta Clasica - Pas 13
Pas 14

Peste stratul de piscoturi turnati jumatatea de crema de mascarpone si nivelati.

Tiramisu - Reteta Clasica - Pas 14
Pas 15

Aranjati al 2-lea strat de piscoturi si turnati restul de crema. Nivelati bine compozitia.

Tiramisu - Reteta Clasica - Pas 15
Pas 16

Peste suprafata prajiturii cerneti printr-o sita cacao pudra, acoperiti cu o folie alimentara tava cu prajitura si o puneti la rece minim 4 ore.

Tiramisu - Reteta Clasica - Pas 16
Pas 17

Cand s-a racit bine prajitura, o portionati si savurati cu toata familia :)

Pofta Buna!

Tiramisu - Reteta Clasica - Pas 17

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (10-12 portii)
Timp de preparare: 240 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (17 voturi)
Colectii: Prajituri, Dulciuri

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 90

Sin Elena
Sin Elena 14 Oct 2017, 19:31

Pentru concurs

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Stefy3
Stefy3 07 Oct 2017, 18:12

Demult aveam in plan sa fac tiramisu,aseara l-am preparat si azi la pranz ne-am desfatat:)Felicitari,Lena!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei 08 May 2017, 08:53

Lena as putea sa fac reteta aceasta pas cu pas de la tine numai sa folosesc pandispan in lok de biscuiti? Am facut cealalta reteta de tiramisu de la tine de nenumarate ori si parca m-am saturat de el.

lena
Elena (lena) timotei 09 May 2017, 09:53

Da, sigur.

Maya2508
Angela (Maya2508) 29 Jan 2017, 00:02

E torta preferată a familiei!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei 11 Nov 2014, 02:48

Tortul numai este demult numa poza mia mai ramas

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
gabriela29sv
gabriela29sv 01 Jun 2012, 16:16

Draga Lena ti-am ascultat sfatul si mi-am alintat familia weekend-ul trecut cu ...un tiramisu ;) .Dar nu orice tiramisu,ci unul super delicios ...am mancat de la mic la mare :))) pana n-am mai putut.multumesc

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Geea
Geea 27 Mar 2012, 21:56

Nu mi-a iesit la fel de frumos ca al tau, dar a fost foarte bun . Fetitei mele i-a placut foarte mult. O sa-l mai repet. Cred ca am inmuiat piscoturile prea mult .

Poza mea pentru reteta:
Cori
Cori 01 Mar 2012, 14:41

E, m-am srtaduit si eu, sper sa fie ceva de el 

Poza mea pentru reteta:
lilianamunteanu
Liliana Munteanu (lilianamunteanu) 30 Jan 2012, 01:13

Nu arata asa de aspectuos ca al tau, dar oricum, este reteta prefera a lui Alex. Crema este incredibila!

Poza mea pentru reteta:
Ellena
Elena (Ellena) 23 Jan 2012, 22:35

super bun tiramisul tau Lena , l-am incercat de cateva ori si mereu este la fel bun

Poza mea pentru reteta:
Arata toate comentariile