Tiramisu

     Ce pot sa spun despre unul dintre cele mai delicioase deserturi din lume? Cred ca denumirea este suficienta ca sa provoace pofta la multi dintre voi, reteta foarte accesibila si simpla - deci puneti mana si alintati-va familia cu un Tiramisu italian! :)

Ingrediente

Crema de branza Mascarpone
500 g
Biscuiti Savoiardi(piscoturi)
450 g
Oua
4 buc
Zahar
125 g
Lapte de vaca
125 ml
sau vin Marsala/Lacrima lui Ovidiu
Smantana dulce 32%(Dorna/Milli)
200 ml
Zahar
3 linguri
Cafea
2 linguri
Lichior de cafea/ciocolata
2 linguri
optional
Cacao pudra
2 linguri

Pasi de urmat

1

Pregatiti toate ingredientele pentru prajitura.

2

Fierbeti o cafea tare, cu 2 linguri de cafea, 3 linguri de zahar si aproximativ 400 ml apa. Lasati sa se raceasca bine.

3

Intr-un castronel(bun de pus pe baie de aburi sau pe foc) puneti galbenusurile separate de albusuri si 125 g de zahar.

4

Cu mixerul bateti galbenusurile cu zahar, pana se fac o spuma alba.

5

Apoi atent incorporati laptele, amestecati continuu si turnati cate putin lapte in galbenusuri.

In reteta originala italiana se foloseste vin Marsala, se poate inlocui cu vinul Lacrima lui Ovidiu.

Eu am inlocuit vinul cu lapte, pentru ca alaptez bebe-ul. Daca faceti desertul pentru copii, mai bine puneti si voi lapte.

6

Puneti castronul pe baie de aburi, amestecand continuu pana nu incepe sa fiarba si se ingroasa ca un aluat de clatite.Procesul dureaza cam mult, asa ca sa aveti rabdare  -sau faceti ca mine - am pus compozitita intr-un ceaun(sau cratita cu fundul gros) si la foc mic, amestecand permanent cu telul am avut acelas rezultat dar in timp mai scurt.

7

Aproximativ asa arata compozitia de galbenusuri cand este gata. O scoateti de pe baia de aburi si mergem mai departe...

8

Intr-un bol puneti Mascarpone, si cu o lingura il omogenizati putin.

9

Peste mascarpone adaugati cate putin crema de galbenusuri, amestecand continuu cu telul sau mixerul la viteza mica.

10

Amestecati bine sa nu fie cocoloase.

11

Bateti smantana dulce pana se face frisca. Sau folositi frisca deja batuta, sau albusurile batute spuma tare(cele care au ramas de la galbenusurile folosite la crema)

Adaugati in crema de mascarpone, amestecati bine - aceasta va fi crema folosita pentru prepararea prajiturii.

12

Treceti cafeaua rece prin sita, adaugati lichior(dupa preferinta), amestecati bine. Daca va place mai mult sau mai putin dulce, reglati singuri cantitatea de zahar cand preparati cafeaua.

13

Incepem montarea prajiturii.

Intr-o tava cu borduri inalte aranjam primul strat de piscoturi inmuiate in cafea(doar le cufundati in cafea pentru 1 secunda, altfel se inmoaie prea tare).

 

14

Peste stratul de piscoturi turnati jumatatea de crema de mascarpone si nivelati.

15

Aranjati al 2-lea strat de piscoturi si turnati restul de crema. Nivelati bine compozitia.

16

Peste suprafata prajiturii cerneti printr-o sita cacao pudra, acoperiti cu o folie alimentara tava cu prajitura si o puneti la rece minim 4 ore.

17

Cand s-a racit bine prajitura, o portionati si savurati cu toata familia :)

Pofta Buna!

Cantitate: 2 kg (10-12 portii)
Timp de preparare: 240 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 30 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

viorica7cuta (10 April 2009, 22:31)

super tine-o tot asa, sati dea d-zeu sanatate sa poti merge mai departe

Ela (06 October 2009, 10:10)

Galia
Galia (08 December 2009, 22:31)

N-am avut curajul pana acum  sa prepar singura tiramisu, dar e pe lista lunga a piscurilor ce urmeaza a fi cucerite....una o stiu sigur : am mancat tiramisu pregatit dupa aceasta reteta si......E CEL MAI TARE TIRAMISU!!!!

Nu se compara cu alea de la cofetarie, asa ca nu ezitati sa incercati reteta

hanna
hanna (16 April 2010, 19:03)

cat de groasa trebuie sa fie compozitia de galbenusuri?cat o smantana?

lena
lena (16 April 2010, 20:52)

Da, ca o smantana nu foarte groasa.

hanna
hanna (16 April 2010, 22:19)

multumesc pentru raspuns.

nicolebodea (30 July 2010, 08:25)

Dece mi se taie crema..? am incercat de mai multe ori da tat rezultatu asta im vine. am batuto prea mult?

 

Si crema de galbanusuri trebuie lasata la racit? Si cat timp?

 

lena
lena (30 July 2010, 08:30)

Clar, deci - crema de galbenusuri poate sa fie putin calda, nu chiar rece de tot - nu astept niciodata sa se raceasca de tot. Si esential ca sa nu se taie crema este sa adaugi compozitia de galbenusuri la crema de mascarpone cate putin - cateva linguri, apoi amesteci bine, si asa pana o pui pe toata. Asa se incorporeaza treptat si este omogena.

ayleda (08 August 2010, 23:31)

La pasul 6 ai spus ca amestecul de galbenusuri se lasa pe baie de aburi pana nu incepe sa fiarba. deci sa inteleg ca nu il lasam sa fiarba, ci doar pana se ingroase? ai zis ca procesul dureaza destul de mult si nu imi era clar de ce.

in loc de smantana se pot folosi fara probleme albusurile batute, iar rezultatul va fi acelasi..? vreau sa incerc maine reteta si voiam sa fiu sigura de niste lucruri :) multumesc!

lena
lena (09 August 2010, 10:09)

Da, amestecul trebuie sa se ingroase, dar sa nu fiarba pt ca se face omleta din galbenusuri - dureaza mai mult pentru ca pe baia de aburi nu fiarbe asa repede ca pe foc direct.

Se pot folosi albusuri daca nu aveti problema cu consumul de albusuri crude - consistenta este un pic mai moale decat daca ai folosi smantana de frisca (ai grija sa o bati sa fie destul de groasa, recomand sa pui zahar pudra, nu zahar cristal.

Spor la treaba

ayleda (10 August 2010, 14:07)

delicios! f bun mi-a iesit.. (nu ca m-as lauda, dar chiar mi-a iesit) :)

multumesc pentru reteta!

MariaP (29 September 2010, 22:27)

Un desert nemaipomenit ! Se duce atat de repede...

nona
nona (23 October 2010, 08:07)

arata minunat de mult imi doresc sa fac si eu

incerc neaparat asa ceva este delicioasa aici in foto

claudiadumbrean
claudiadumbrean (20 December 2010, 23:48)

e primul Craciun in care nu mergem la mame, vin mamele la noi si ABSOLUT tot ce voi gati e luat de pe site, unele verificate, altele nu. sper sa fie ok, gatitul a devenit mai placut datorita tie. mutumesc si un Craciun cat mai Fericit. o sa revin cu comentarii dupa ce gust din tot ce voi gati, inclusiv Tiramisu

claudiadumbrean
claudiadumbrean (05 January 2011, 16:27)

uite ca a trecut si Craciunul si am incercat Tiramisu. la gust a fost exceptional, dar mi s-a taiat crema. am vazut ca si nicolebodea a patit la fel, dar am amestecat compoz de galbenusuri cu mascarpone destul de incet. ai cumva idee de ce s-a taiat, unde am gresit? sa nu o mai patesc si data viitoare

lena
lena (06 January 2011, 09:11)

Sincera sa fiu nu-mi dau seama, nu fac acest desert foarte des, tot merg cu alte retete si nu pot sa-ti spun de ce anume se taie. Desi, de cate ori l-am facut , niciodata nu mi s-a taiat crema - poate o fi de la calitatea branzei mascarpone, in plus trebuie s-o mixezi bine inainte sa adaugi crema de galbenusuri.

valerica
valerica (13 March 2011, 16:59)

mi s-a taiat crema

Daiana (27 March 2011, 13:39)

 Multumesc Lena, am incercat ieri aceasta receta si  s-a mincat toata, azi sotul ma roaga sa-i mai fac o data!!! 

TheRain
TheRain (28 April 2011, 14:04)

 Am facut ieri aceasta prajiturica si a iesit foarte buna. Esti o gospodina desavarsita,mult succes in continuare!

Ellena
Ellena (23 January 2012, 22:35)

super bun tiramisul tau Lena , l-am incercat de cateva ori si mereu este la fel bun

lilianamunteanu
lilianamunteanu (30 January 2012, 01:13)

Nu arata asa de aspectuos ca al tau, dar oricum, este reteta prefera a lui Alex. Crema este incredibila!

Cori
Cori (01 March 2012, 14:41)

E, m-am srtaduit si eu, sper sa fie ceva de el 

Cori
Cori (01 March 2012, 14:42)

straduit

 

Geea
Geea (27 March 2012, 21:56)

 Nu mi-a iesit la fel de frumos ca al tau, dar a fost foarte bun . Fetitei mele i-a placut foarte mult. O sa-l mai repet. Cred ca am inmuiat piscoturile prea mult .

Ellena
Ellena (14 April 2012, 03:08)

este f.buna aceasta reteta, este asemanatoare cu cea de pe site-ul vulpeabucatar, le-am incercat amandoua retete si sunt la fel de bune. ;)

gabriela29sv
gabriela29sv (01 June 2012, 16:16)

Draga Lena ti-am ascultat sfatul si mi-am alintat familia weekend-ul trecut cu ...un tiramisu ;) .Dar nu orice tiramisu,ci unul super delicios ...am mancat de la mic la mare :))) pana n-am mai putut.multumesc

Adigala
Adigala (04 June 2012, 19:08)

Am decis sa fac si eu prajitura desi sunt paralel cu bucataria,insa nu am putut sta deoparte,mai ales ca este prajitura mea preferata.toate bune si frumoase,cand am ajuns la crema am dat-o-n bara ptr ca s-a taiat.Acum branza era abia scoasa din frigider,rece,am omogenizat-o,dar tot rece era,iar crema de oua abia luata de pe foc am turnat-o peste branza cate putin,exact cum ai zis tu.Degeaba,mi s-a taiat.Cu toate astea am decis sa duc munca la bun sfarsit.Si nu-mi pare rau,ca a iesit o prajitura cum nu am mancat vreodata.Totusi as vrea sa stiu ce a putut taia crema,daca ai tu idee si ma poti ajuta cu un sfat... :D

lena
lena (04 June 2012, 19:15)

Adigala, trebuie sa mai lasi putin crema - macar vreo 10 minute sa se racoreasca - in plus ar trebui sa amesteci cu un tel ca sa incorporezi bine crema in branza.

Sincera sa fiu am facut reteta asta de nenumarate ori si niciodata nu mi s-a taiat. O fi de la calitatea Mascarpone-ului...

Adigala
Adigala (04 June 2012, 20:09)

Eu m-am gandit ca fiind branza rece si crema de oua calda,a dus la esecul cremei.Calitatea branzei nu o cunosc,tot ce pot sa afirm este ca branza se numeste Mascarpone Galbani.Galbani fiind probabil procesatorul care a scos-o pe piata.Era si in termen,pe 12.07 expira.Singura varianta la care ma gandesc este diferenta mare de temperatura intre cele doua creme.La incorporare am inceput prima data cu mexerul la prima viteza,pe urma am continuat cu telul,mi se parea ca mixerul are totusi viteza mare :))

ileana.l
ileana.l (21 October 2012, 19:57)

 este cel mai bun tort!

fiica mea este fan,, tiramisu,,

Iulia2002 (07 November 2012, 17:13)

Buna Lena, de multa vreme vreau sa fac acest desert, in acest week-end sper sa reusesc.Sunt convinsa ca va fi delicios, la fel cum sunt toate retetele tale!Nu incetez sa iti multumesc pentru tot ceea ce faci pentru noi.

 

ileana.l
ileana.l (08 November 2012, 19:52)

 

Nikicita (15 December 2012, 18:36)

Lena, la pasul 11, cand se bate smantana dulce pt a se face frisca. Eu nu am facut niciodata frisca. Cum se procedeaza, bati cu telul sau cu mixerul ca sa iasa, cat timp o bati tu si cum trebuie sa arate, tare ca la albusurile batute spuma, fara sa se desprinda din castron ? Se bate fara nimic altceva, iese asa?

Lena, pt Craciun ne poti spune ce desert mai pretentios faci, daca se poate, sau eventual ce ne recomanzi pt masa de Craciun petrecuta cu familia.

Multumesc!
.

lena
lena (15 December 2012, 19:02)

Nikicita, pentru Craciun recomand tot ce vezi la sectiunea de dulciuri, alege ce va place, dupa buget, timp si preferinte.

Ref. la frisca - aleg intotdeauna smantana dulce Milli de 32% grasime, trebuie sa fie rece de la frigider cand o bat(cu mixer simplu) - mai intai o bat simplu, apoi adaug cate putin zahar pudra, dupa gust si la cat de dulce vrei sa fie. Cand incepe sa se ingroase o bat in reprize si periodic ridic paletele mixerului sa vad daca stau tare varfurile de frisca. Cam atat, daca o bati prea mult, se taie - daca prea putin nu sta tare - de aici chestia cu batutul atent si in reprize la urma.

ileana.l
ileana.l (25 December 2012, 15:57)

CRACIUN FERICIT, Lena!

 

ileana.l
ileana.l (25 December 2012, 16:01)

 pentru tot ce postezi pentru noi:* 

Nicole (20 January 2013, 12:55)

am facut prajitura, mi-a iesit aproape ca a ta, cand sa fac poze nu am mai ramas cu mare lcuru.

legat de faptul ca unora li se taie crema de galbenus,..am un sfat: fundul cratitei cu crema de ou sa nu atinga deloc apa fierbinte din baia de abur, din contra, sa fie la 7-8 cm deasupra apei...altfel apa fierbinte sau aburii prea fierbinti fierb oul.

mie mi-a iesit perfect, cum ziceai si tu ..nu cred ca mi se poate taia aceasta crema.puuup

Clarutza
Clarutza (22 January 2013, 16:03)

 Pentru ca e prima data pe anul asta cand scriu un comentariu vreau sa-ti urez La multi ani!Si draga mea Lena iti multumesc inca o data pentru minunatele retete pe care le impartasesti cu noi!Acum hai sa-ti spun ce reteta am incercat si care mi-a iesit SUPERRRRRR!Tiramisu!Mi-am innebunit intreaga familie:sotul,fetele,tatal si socrii!Te pup si-ti multumesc din tot sufletelul meu!Saptamana viitoare am s-o fac din nou (la cererea publicului) si poate reusesc sa fac si o poza macar,bine?Te pup!

roxana.cosmina
roxana.cosmina (04 April 2013, 13:51)

 Multumesc pentru reteta. Prajitura a iesit delicioasa desi am avut ceva emotii la inceput pentru ca nu mai incercasem niciodata sa fac tiramisu.

elizagabriela
elizagabriela (25 July 2013, 14:45)

un desert absolut delicios....foarte usor ...

lena
lena (25 July 2013, 17:19)

Pupik pe mancaciosu mic de Tiramisu! Sa aveti pofta buna!

danytt (08 September 2013, 20:56)

 Buna fetelor, Tiramisu este prajitura mea preferata. Sa stiti ca si eu pun galbenusurile cu zah direct pe aragaz la foc mic si dau incontinuu, pana se ingroasa. Apoi cand e calduta crema pun cate o lingura peste mascarpone si amestec (amestec cu o lingura normala). Ca frisca folosesc 500 ml de Hulala lichida, ca se face mai repede la mixer. Crema mascarpone folosesc Exquisa de la Real si nu mi s-a taiat niciodata. In rest super prajitura. Sa stii Lena ca si acum ma mai chinui cu aluatul de pizza. :)

adeia (19 November 2013, 03:12)

 salut,nu inteleg cum scoateti prajitura din tava si apoi o portionati!???!!!

 

  

lena
lena (19 November 2013, 08:18)

Nu se scoate din tava, se taie ca o budinca si se scoate atent fiecare bucata cu o spatula. Mai greu la inceput, dar iese bine, crema ar trebui sa se intareasca.

adeia (20 November 2013, 16:19)

multumesc de raspuns.asta stiam deja doar ca in poza mi se paruse ca era scoasa.eram pe telefon si nu obs ca vasul era defapt din sticla,adica transparent.o zi buna si felicitari pt site

valika tonu
valika tonu (12 December 2013, 17:51)

 Salut,Lena, zilele trekute, fiind mai libera m-am hotarit sa incerk si eu sa fak aceasta prajitura desi de kite ori fak ceva dulce o dau in bara :),de data asta a iesit ceva super gustos,nici eu nu m-am asteptat la asa rezultat.Gustul de kafea si krema foarte fina se kombina si se kompleteaza reciprok perfekt.Merci ft mult pt reteta,este usoara si in acelasi timp geniala.

Alex the Cat (02 March 2014, 12:30)

 Intr-adevar aceasta pare sa fie cea mai buna reteta. Eu am mai adaugat esenta de vanilie, rom si migdale la crema (es. de migdale pentru cui ii place, da un gust deosebit prajiturii tiramisu) am pus vin Corrido in loc de L.l.O (asta aveam in casa, si i-a dat o aroma grozava) si in crema am adaugat frisca lichida batuta SI albusurile batute spuma, ca sa utilizez toate resursele. Rezultatul final a iesit exceptional, admirat si savurat de intreaga familie :D

vasileveronica (30 March 2014, 15:04)

 EXCELENTA! Crema este foarte fina.Am exact  urmat pasii din reteta, am scos crema de Mascarpone din frigider de cand am inceput sa fac cafeaua, iar crema de galbenusuri am lasat-o sa se racoreasca un pic.Am amestecat cu telul si nu s-a taiat, a iesit asa cum trebuie.Copiilor le-a placut foarte mult.Nota 10 cu felicitari , Lena!

Adigala
Adigala (28 April 2014, 21:00)

Buna seara bucatari si bucatarese.Incep prin a-mi exrima oful meu,anume ca nu stiu care e faza dar mie ninciodata nu mi-a iesit crema tare,chiar si dupa ce scot prajitura de la frigider.Gustul e divin,dar ma enerveaza crema ca e moale.Branza o amestec bine pana devine crema,crema de oua o pun la aburi si meste in permanenta sa nu se prinda.Eu adaugam crema de oua peste mascarpone dupa ce o luam pe pe aburi.Ultima data insa,am racit crema ca sa fie cumva la aceasi temperatura cu branza mascarpone.Degeaba insa.Poate ma ajutati voi fetelor cumva plssssss.

Frisca am incercat  in doua randuri sa o fac din smantana dulce 32% dar mi s-a taiat de fiecare data,asa ca acum o fac din praf cu lapte.

 

diana-madalina
diana-madalina (22 June 2014, 15:40)

 Salut  sunt tentata rau sa incerc aceasta  prajitura da spunemi te rog la noi la moldova ce fel de brinza as putea folosi ? arata genial ,BRAVO

lena
lena (23 June 2014, 10:55)

Se gaseste Mascarpone la Metro si in supermarketuri mai mari - altfel puteti folosi orice branza mai cremoasa si sa nu fie prea lichida si acra.

diana-madalina
diana-madalina (23 June 2014, 11:22)

Multumesc  de ajutor ..esti o super  gospodina care ne ajuta mult  mult sunt pe placul tuturora am sa revin cu tiramisu gata facut 

timotei
timotei (09 November 2014, 00:06)

 Am facut si eu azi praji aceasta. Si la mine crema avea tendinta de a se taia cu toate ca am amestecat cu telul crema de oua cu mascarpone. Eu înaite de a face o reteta citesc toate comentariile fetelor,si am vazut in poze ca am scos praji din vas,eu nu cred ca voi reusi sa scot ca crema era prea lichida.Astept cu ne rabdare sa gust ,pun si poza mîne.

timotei
timotei (11 November 2014, 02:48)

Tortul numai este demult numa poza mia mai ramas

timotei
timotei (11 November 2014, 02:52)

Notat in carnetul cu retete

Laura Balaura
Laura Balaura (17 November 2014, 17:11)

 Făcut, ieșit bine, stomac fericit Am avut totuși ceva emoții pentru că aseară, după 4 ore de ținut la frigider, crema mea încă era lichidă și curgea din prăjitură. După o noapte la rece văd că stă la locul ei. 

Aa, nu știu dacă e bine sau nu, dar eu am bătut smântâna frișcă fără să-i pun deloc zahăr. Pur și simplu am făcut un fel de spumă de smântână. Per total a ieșit numai bine de dulce, exact cum îmi place mie, doar cu cele 3 linguri de zahăr din cafea și cele 125 gr din crema de ouă.

Abia aștept să le-o fac și alor mei, să mănânce și mama în premieră prăjitură făcută de fii'sa. Mulțumesc, Lena!