Tiramisu

Ce pot sa spun despre unul dintre cele mai delicioase deserturi din lume? Cred ca denumirea este suficienta ca sa provoace pofta la multi dintre voi, reteta foarte accesibila si simpla - deci puneti mana si alintati-va familia cu un Tiramisu italian! :)

Ingrediente

Crema de branza Mascarpone
500 g
Biscuiti Savoiardi(piscoturi)
450 g
Oua
4 buc
Zahar
125 g
Lapte de vaca
125 ml
sau vin Marsala/Lacrima lui Ovidiu
Smantana dulce 32%(Dorna/Milli)
200 ml
Zahar
3 linguri
Cafea
2 linguri
Lichior de cafea/ciocolata
2 linguri
optional
Cacao pudra
2 linguri

Pasi de urmat

1

Pregatiti toate ingredientele pentru prajitura.

2

Fierbeti o cafea tare, cu 2 linguri de cafea, 3 linguri de zahar si aproximativ 400 ml apa. Lasati sa se raceasca bine.

3

Intr-un castronel(bun de pus pe baie de aburi sau pe foc) puneti galbenusurile separate de albusuri si 125 g de zahar.

4

Cu mixerul bateti galbenusurile cu zahar, pana se fac o spuma alba.

5

Apoi atent incorporati laptele, amestecati continuu si turnati cate putin lapte in galbenusuri.

In reteta originala italiana se foloseste vin Marsala, se poate inlocui cu vinul Lacrima lui Ovidiu.

Eu am inlocuit vinul cu lapte, pentru ca alaptez bebe-ul. Daca faceti desertul pentru copii, mai bine puneti si voi lapte.

6

Puneti castronul pe baie de aburi, amestecand continuu pana nu incepe sa fiarba si se ingroasa ca un aluat de clatite.Procesul dureaza cam mult, asa ca sa aveti rabdare  -sau faceti ca mine - am pus compozitita intr-un ceaun(sau cratita cu fundul gros) si la foc mic, amestecand permanent cu telul am avut acelas rezultat dar in timp mai scurt.

7

Aproximativ asa arata compozitia de galbenusuri cand este gata. O scoateti de pe baia de aburi si mergem mai departe...

8

Intr-un bol puneti Mascarpone, si cu o lingura il omogenizati putin.

9

Peste mascarpone adaugati cate putin crema de galbenusuri, amestecand continuu cu telul sau mixerul la viteza mica.

10

Amestecati bine sa nu fie cocoloase.

11

Bateti smantana dulce pana se face frisca. Sau folositi frisca deja batuta, sau albusurile batute spuma tare(cele care au ramas de la galbenusurile folosite la crema)

Adaugati in crema de mascarpone, amestecati bine - aceasta va fi crema folosita pentru prepararea prajiturii.

12

Treceti cafeaua rece prin sita, adaugati lichior(dupa preferinta), amestecati bine. Daca va place mai mult sau mai putin dulce, reglati singuri cantitatea de zahar cand preparati cafeaua.

13

Incepem montarea prajiturii.

Intr-o tava cu borduri inalte aranjam primul strat de piscoturi inmuiate in cafea(doar le cufundati in cafea pentru 1 secunda, altfel se inmoaie prea tare).

 

14

Peste stratul de piscoturi turnati jumatatea de crema de mascarpone si nivelati.

15

Aranjati al 2-lea strat de piscoturi si turnati restul de crema. Nivelati bine compozitia.

16

Peste suprafata prajiturii cerneti printr-o sita cacao pudra, acoperiti cu o folie alimentara tava cu prajitura si o puneti la rece minim 4 ore.

17

Cand s-a racit bine prajitura, o portionati si savurati cu toata familia :)

Pofta Buna!

Cantitate: 2 kg (10-12 portii)
Timp de preparare: 240 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 30 min
Publicata:
Nota: 5 (14 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 72

adeia
adeia 07 feb 2016, 22:46

Reteta perfecta de tiramisu!sotul meu o oadora ,ca si mine dealtfel. :-)

Nota mea pentru reteta:
Florya
Florya 04 feb 2016, 21:14

Buna! Este cel mai delicios Tiramisu pe care l-am mancat vreodata si l-am preparat de cel putin 4 ori! Mi se pare rețeta ideala, mai ales pentru copii. Multumesc Lena!

 

 

 

 

 

 

 

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 21 dec 2015, 20:59

Tava mea are cam 20x30cm, va fi cam inalta prajitura cu 3 straturi de piscoturi.

timotei
timotei 11 nov 2014, 02:48

Tortul numai este demult numa poza mia mai ramas

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei 09 nov 2014, 00:06

Am facut si eu azi praji aceasta. Si la mine crema avea tendinta de a se taia cu toate ca am amestecat cu telul crema de oua cu mascarpone. Eu înaite de a face o reteta citesc toate comentariile fetelor,si am vazut in poze ca am scos praji din vas,eu nu cred ca voi reusi sa scot ca crema era prea lichida.Astept cu ne rabdare sa gust ,pun si poza mîne.

Poza mea pentru reteta:
elizagabriela
elizagabriela 25 iul 2013, 14:45

un desert absolut delicios....foarte usor ...

Poza mea pentru reteta:
ileana.l
ileana (ileana.l) 21 oct 2012, 19:57

este cel mai bun tort!

fiica mea este fan,, tiramisu,,

Poza mea pentru reteta:
gabriela29sv
gabriela29sv 01 iun 2012, 16:16

Draga Lena ti-am ascultat sfatul si mi-am alintat familia weekend-ul trecut cu ...un tiramisu ;) .Dar nu orice tiramisu,ci unul super delicios ...am mancat de la mic la mare :))) pana n-am mai putut.multumesc

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Geea
Geea 27 mar 2012, 21:56

Nu mi-a iesit la fel de frumos ca al tau, dar a fost foarte bun . Fetitei mele i-a placut foarte mult. O sa-l mai repet. Cred ca am inmuiat piscoturile prea mult .

Poza mea pentru reteta:
lilianamunteanu
Liliana Munteanu (lilianamunteanu) 30 ian 2012, 01:13

Nu arata asa de aspectuos ca al tau, dar oricum, este reteta prefera a lui Alex. Crema este incredibila!

Poza mea pentru reteta:
Arata toate comentariile