Bors acru de casa

Nota 5 (2 voturi)
*****

    De multi ani cumpar bors acru din comert, si tot tanjeam dupa borsul umplut in casa, asa cum il facea acasa bunica.  Acum fiind la tzara m-am hotarat sa-l incerc, am studiat google-ul, mi-am amintit de ce mai facea bunica si m-am apucat de treaba.

Avantajul la aceasta reteta de bors acru este ca puteti s-o luati de la zero, fara husti(un fel de baza pentru bors acru). Intr-o prima etapa se prepara hustile apoi se umple borsul efectiv.

Urmati pasii si sfaturile, va garantez un bors acru perfect, eu am zis ca nu mai cumpar de acum incolo, la cat de simplu se face, si cat de sanatos este.

Ingrediente

Tarate de grau
500 g
cam 3 farfurii adanci, pline cu tarate
Paine
100 g
o felie de paine alba sau de secara
Faina de malai
3 linguri
Frunze de visin
1 buc
1 creanga mica
Leustean verde
2 buc
2 fire
Apa
5 l
apa sa fie fierbinte, dar nu clocotita

Pasi de urmat

1

Prima etapa este sa preparam Hustile, daca aveti deja huste treceti peste acesti pasi.

Aici un vas cam de 2 litri, 1 farfurie de tarate(cam 250g) si o felie de paine alba.

Bors acru de casa - Pas 1
2

Am pus taratele in vas, am adaugat painea faramitata.

Bors acru de casa - Pas 2
3

Si turnati apa rece peste compozitie - suficient ca sa-o umezeasca si sa fie mai groasa la consistenta.

Bors acru de casa - Pas 3
4

Se niveleaza bine, aveti grija sa mai fie loc in vasul cu husti, pentru ca va fermenta si se umfla.

Bors acru de casa - Pas 4
5

I-am pus capac si am lasat asa la temperatura camerei 2 zile, sa fermenteze bine.

Bors acru de casa - Pas 5
6

Si in 2 zile sunt gata hustile, taratele au fermentat, putem sa ne apucam de umplut borsul.

Bors acru de casa - Pas 6
7

Etapa a 2-a - este efectiv prepararea borsului.

Deci trebuie sa avem hustile si cam 2 farfurii de tarate - in general se pune 1 volum de huste la 2 volume de tarate. Mai trebuie malai si frunze de visin, eventual si leustean.

Bors acru de casa - Pas 7
8

Borsul in general se prepara in vase de sticla sau lut. Bunica intotdeauna il facea in cratite emailate - asa cum am facut si eu acum.

In cratita am pus hustile, taratele si faina de malai.

Bors acru de casa - Pas 8
9

Turnati 4-5 litri de apa fierbinte bine, amestecati, adaugati frunzele de visin si leusteanul.

Bors acru de casa - Pas 9
10

Se acopera cu capac si se lasa cam 1 zi, amestecand macar de 1-2 ori.

Bors acru de casa - Pas 10
11

La mine s-a inacrit cam in 15 ore, il lasati atat la cat va place sa fie de acru - gustand periodic din el.

Bors acru de casa - Pas 11
12

Am trecut borsul limpezit printr-o panza de bumbac mai densa si l-am turnat in sticle/borcane, pe care le-am inchis cu capace si am pus la frigider.

Asa se poate pastra 1-2 saptamani minim, pana incepe sa-si schimbe culoarea.

Bors acru de casa - Pas 12
13

Taratele care raman dupa scurgerea borsului se numesc la fel Huste - o parte din ele puteti pastra la frigider in borcan, cam 2 luni - si le folositi cand umpleti urmatorul bors. De obicei se imprumuta pe la gospodine, cele care deja un bors umplut dau huste la altii.

Un borcan de 700ml de huste va ajunge pentru a face cantitatea de bors de mai sus.

Bors acru de casa - Pas 13
14

Fiindca prima tura de bors cu hustele facute in casa, mi s-a parut la gust putin salcie am zis sa mai umplu o data bors.

Am pus 1 borcan de 700ml de huste, 2 borcane de tarate si am repetat procedura de mai sus. In plus am pus ca bunica o sfecla rosie cruda taiata rondele, pentru a face borsul roz la culoare.

Bors acru de casa - Pas 14
15

Daca prima tura de bors a fost foarte buna, a 2-a mi-a iesit perfecta, perfecta.

Borsul mi s-a parut mai estetic asa roz, si gustul minunat, acru si aromat.

Sa stiti ca rozul acesta se decoloreaza in ciorba, si nu afecteaza culoarea mancarii.

Bors acru de casa - Pas 15
16

Aici borsul simplu vs borsul roz - nici o diferenta la gust, decat la culoare.

Bors acru de casa - Pas 16
17

Si un pont de la alte gospodine:

- daca puneti borsul in sticle de plastic, apoi folositi o cantitate de acolo si sticla ramane nu chiar plina...

Bors acru de casa - Pas 17
18

 - apasati mijlocul sticlei pana iese aerul si borsul ajunge la gura

- infiletati repede capacul si puneti sticla inapoi la frigider, asa borsul nu se va oxida repede si se pastreaza mai mult timp.

Bors acru de casa - Pas 18
19

Aici am pus hustele in borcane la frigider pentru alt bors si eventuale cereri de huste de la vecine/cunostinte sau cantitate de bors mai mare.

Bors acru de casa - Pas 19
20

Si asa aveti un bors de casa perfect, poate pare complicat ca sunt multi pasi, dar nu este, doar am incercat sa detaliez reteta pentru rezultate sigure.

Borsul drege perfet orice ciorba si chiar baut asa simplu are multe proprietati benefice, fiind un remediu natural si o sursa a complexului de vitamine din grupa B.

Pofta Buna!

Bors acru de casa - Pas 20
Cantitate: 3 l (6-7 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 30 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Elizabeth
Elizabeth (07 August 2012, 19:19)

 Buna Lena... reteta pt bors e binevenita pt mine,chiar la tanc...ca zic si eu ,zeama-zeama e numai cea cu bors acru''veritabil'',facut in casa..o sa incerc si eu sa gasesc tarite,ca din pacate sint peste hotare..as vrea numai sa stiu,e musai sa adaugi faina de malai? nustiu daca se gaseste pe aici...in orice caz,merci,abia astept sa ma apuc si eu de gospodarit!:)

lena
lena (07 August 2012, 20:24)

Elizabeth, sigur gasesti tarate pe la magazinele naturiste si la orice piata de legume/fructe. Faina de malai este cea pt mamaliga/polenta - ajuta la o incarire mai buna. Daca nu gasesti, incearca si fara ea.

irinel
*****
irinel (08 August 2012, 10:02)

 Draga Lena, desi gatesc de mult timp orice fel de mancare mereu am cumparat borsul desi am vrut sa fac in casa dar nu am avut o reteta adevarata ( sau mi-a fost prea lene). Acum chiar am sa incerc si eu. Multumesc! 

Tania Meghega
Tania Meghega (05 October 2012, 21:56)

A fost prima data cand am facut borsul acru de casa. Am avut emotii cand am vazut ca hustile nu au fermintat asa de bine ca in poze, dar borsul a iesit foarte bun, adevarul ca nu s-a acrit ft tare dar are o aroma buna de visin. Am servit o canuta de bors cica e o sursa buna de probiotice. Ciorbita a iesit ft buna.

anyshoara (17 July 2013, 15:21)

salut, vreau si eu sa incerc borsul, dar nu prea vad  visini in Praga unde stau, cu ce sa il inlocuiesc? merci

 

lena
lena (17 July 2013, 16:57)

Poti sa nu mai pui deloc, sau daca gasesti leustean.

Eliana (10 August 2013, 00:20)

 Salut, am incercat si eu sa fac borsul dupa reteta ta. Am pus in 2 borcane aceeasi compozitie. Unul dintre borcane mi s-a acrit, celalat nu, a inceput sa bolboroseasca si a dat pe afara peste noapte. In plus, nu are un miros placut. Care crezi ca este motivul? Sa fi pus prea multe husti?Sau prea putin malai?Sau apa prea fierbinte?

 

 

lena
lena (10 August 2013, 09:29)

Apa prea fierbinte, am avut si eu asa o data.

Eliana (11 August 2013, 03:22)

 Multumesc Lena! Așa am bănuit. Am mai pus o data si mi-a ieșit super. Ești geniala:)

*****
Soniar (05 October 2013, 20:15)

 Bors foarte acru. Mama spunea mereu sa amestec tarate cu faina de malai si APA RECE, mai intai, apoi cu huste ( detaliu care face diferenta, poate). Vezi pasul 8.

Apoi pasul 9 se continua cu apa foarte fierbinte.

mihaela2013 (07 November 2013, 13:37)

 Am incercat si eu reteta ta si nu mi sa acrit, ore de ce? Am aruncat toata compozitia pt ca mirosea urat si mai incerc odata. Mama zice ca: nu la toata lumea se acreste,dar nu stie sa-mi spuna de ce.......ha!ha!ha! Sper sa-mi iasa borsul de data asta ca sa pot demonstra ca ce spune mama este un mit......pup

mihaela2013 (07 November 2013, 13:37)
lena
lena (07 November 2013, 14:59)

Toarna apa rece in compozitia de huste si tarate, si apa incalzit a foarte bine, aproape fiarta o torni. Acum fiind mai rece ai grija unde o tii, la frig nu se acreste.

mihaela2013 (07 November 2013, 15:13)

Am tinut pe pervaz, deasupra caloriferului (nu am deschis deloc geamul, a stat la temperatura camerei)....(am respectat reteta,am folosit si vase adecvate) o sa-i schimb si locul, mai incerc poate de data asta o sa-mi iasa, te tin la curent si oricum nu ma las.....voi incerca pana cand o sa-mi iasa..:)) :)) ms ca mi-ai raspuns asa repede...pup

mihaela2013 (07 November 2013, 15:32)

 Este posibil sa nu fie ok taratele?......le-am cumparat din piata de la o batranica....Trebuie sa-mi iasa borsul, m-am saturat sa cer la toti cunoscuti sa-mi dea si mie bors,de la piata nu pot sa risc sa cumpar ca nu stiu ce baga in el...(am o fetita mica careia nu-i pot da sa manance orice si deoriunde)....pup

lena
lena (07 November 2013, 15:35)

Taratele nu sunt bune daca fac furnici si gazulite in ele, in rest nu cred ca-i diferenta.

Ai grija cu temperatura apei si neaparat sa amesteci hustile si taratele cu apa rece, inainte sa torni apa fierbinte. Matusa mea face bors f.acru si toarna apa chiar clocotita direct in amestecul de huste tarate apa rece.

mihaela2013 (07 November 2013, 15:35)

Apropo am citit pe undeva ca daca apa contine mult clor nu permite bacteriei care ajuta la producerea borsului sa se dezvolte, motiv pt care nu se acreste.....data viitoare pune apa plata :))  

maya39 (26 February 2014, 20:29)

 Mi-a iesit super borsul, dupa reteta ta!!! Esti o minune pentru mine!

semiramida
semiramida (11 April 2014, 12:10)

Lena, peste vreo două ore se împlinesc doua zile de cine am pus hustile la fermentat, dar nu s-a format asa lichid ca in poza ta, însă miroase a acru, să o mai las o zi sau pot turna apa pentru bors?

lena
lena (11 April 2014, 13:52)

Nu-i nimic, la mine era vara si fermentau mai activ. Incearca sa dai drumul la o tura de bors. Chiar daca nu iese, a 2-a sigur va fi buna.

semiramida
semiramida (14 April 2014, 13:19)

Mulțumesc, am reușit! A durat mai mult procesul ca este rece in casa si afară.

Top Retete
vezi toate retetele din top
Culinary recipes ByLena