Varza murata

Sunt retete care imi iau o zi sa le fac si sa vi le arat, altele ceva mai mult, si mai sunt o categorie de retete cu care sunt in teste si pana acum - dureaza si pana la 1 an sa le rezolv complet si perfect.

Una din acestea este si reteta de varza murata, nu m-am multumit doar sa fac cateva poze si sa las asa, ca merge....Chiar am vrut sa vad rezultatul si sa fie o reteta care sa iasa la sigur - deci, toamna trecuta cumparam butoi, varza, am studiat sursele(mama, prietenele, google, etc) si am pornit la treaba...

Dupa cam o luna si jumatate, de Craciun am avut cea mai buna varza murata mancata vreodata - perfect de acra, fara mirosuri externe, suficient de sarata - nu o simpla varza murata, dar cum zice tatal meu "medicament adevarat". Anul asta deja sunt tare si ma bucur mult ca pot sa va arat frumos, cu poze, cum sa faceti perfect si voi o reteta varza murata.

Sugestiile si imbunatatirile la reteta sunt binevenite ca intotdeauna la rubrica de comentarii :)

Ingrediente

Varza alba
15 kg
cam 10-12 bucati - de marime medie si sa nu fie foarte tare la apasare - varza buna de toamna
Marar intreg uscat
4 buc
Boabe de porumb
500 g
Radacina de hrean
5 buc
se poate si mai mult
Gutui
5 buc
pentru aroma, optional si mere
Sare pentru muraturi
20 linguri
proportia de moare este de 1 lingura de sare la 1 litru de apa rece, plus inca putina sare, vedeti in reteta
Apa
20 l
depinde de marimea butoiului

Pasi de urmat

1

Pregatiti toate ingredientele pentru reteta - varza curatata de frunzele murdare si spalata, mararul taiat betze mai scurte, la fel cu celelalte componente.

2

In butoiul curat am pus la fund o treime din cantitatea de marar, porumb, hrean, mere si gutui.

3

Varza se cresteaza la cotor si cam 1cm de cotor se scobeste putin cu cutitul.

4

In acea adancitura la fiecare varza am pus cate 1 lingurita de sare neiodata(pentru muraturi).

5

Varza se pune in butoi, aveti grija sa fie cu cotorul in sus, sa nu va curga sarea.

Alternati straturile de varza cu mere, gutui, marar, hrean si porumb.

6

Cand se umple butoiul cu varza si restul de ingrediente, acoperiti-l cu capac si lasati 7-8 ore, sau peste noapte. In acest timp varza se mai inmoaie si absoarbe bine sarea  - pont invatat de la prietena mea Maria, gospodina minunata si cu experienta.

7

Dupa acest timp faceti saramura si o turnati in butoi - cantitatea variaza in functie de marimea butoiului, a verzei, etc.

La fiecare litru de apa(am pus de la robinet) se pune 1 lingura de sare ca in poza. Amestecati bine si turnati in butoi cat este nevoie.

8

Cand apa acopera bine varza se pune capacul si se lasa peste noapte sau 1 zi.

9

Si dupa 1 zi vine procedura cu aerisitul(pitrocitul) - atent se introduce un furtun de cauciuc(se poate pune de la inceput, cand aranjati varza) pana la fundul butoiului si in fiecare zi timp de 1 saptamana se sufla in saramura. Eu suflam cam timp de 5 minute - procedura asta grabeste procesul de fermentare si impiedica formarea formarea "florii" pe saramura.

Vedeti in poza instalatia mea - timp de 1 saptamana am tinut butoiul cu varza in bucatarie, presat cu un borcan(borcanul sta pe o farfurie), furtun si faceam exercitii de respiratie in fiecare seara:)

10

Cam asa s-a facut saramura dupa 1 saptamana de aerisire si stat in bucatarie.

11

Am scos butoiul la balcon sau in beci(pentru cine are), am avut grija sa fie varza complet in saramura(am pus o piatra grea pe o farfurie sa preseze varza) si am filetat capacul la butoi.

Aveti grija sa fie frig afara la balcon, cam un inceput de noiembrie, sa nu va fermenteze prea tare.

12

Dupa 1 luna si jumatate am avut varza perfecta pentru sarmale, salata, tocat, etc.

Pofta Buna!

Cantitate: 20 kg (aproximativ)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Publicata:
Nota: 5 (5 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 29

yca
yca 05 nov 2015, 14:30

Reteta Lenei este f buna!!!

yca
yca 05 nov 2015, 14:21

Niciodata nu puneti otet cand puneti la murat,se inmoaie si se strica!!!

Ovi cel adevarat
Ovi cel adevarat 15 mar 2015, 18:27

Erata: se pune o lingura si o lingurita (4 lingurite) la 1 LITRU DE APA.

Completare. Eu folosesc otet in raportul de 1:10 (apa:otet) pentru aciditatea initiala. Mai sus nu am descris calculul pentru solutia care se toarna peste muraturi.

Dupa ce stim de cita solutie avem nevoie impartim volumul respectiv la 10 iar la fiert punem volumul de solutie de care avem nevoie minus a zecea parte (care o sa fie otet). Cu alte cuvinte solutia care se toarna (la temperatura de 70 de grade) peste muraturi este formata din 9 parti de apa, o parte otet si aproximativ 4 lingurite de sare (neiodata) la fiecare litru.

 Acest amestec o sa asigure aciditatea de pornire pentru bacteriile lactice si o sa le omoare pe cele nedorite.

Claudio.S
Claudio.S 03 dec 2014, 12:39

Salutari. De mult incerc sa obtin o varza murata asa cum "Ovi cel adevarat" a descriso in comentariu. Dar din pacate nu am avut de unde si cine sa imi spuna dece, totusi ramane acel miros , chiar daca varza ii pitrocita. 

Anul acesta am facut in mod "clasic" sa-i spun asa, pritocind varza, urmarind sfaturi gasite pe aceasta reteta si nu numai.  A iesit gustoasa intradevar. Din pacate , unele verzi sunt moi, parca sunt bureti. In fine, gustul e super, dar tot nemultumit am ramas.

Mi-a placut explicatia cu procesul anaerobic si aerobic despre muraturi facuta de "OVI cel adevarat" si daca ai vrea, OVI,  as dori sa te mai intreb anumite lucruri despre ceea ce spui in comentariu si sa imi explici si mie cu procesele astea anaerobe si aerobe.

Daca  e ok pentru tine, las email-ul meu aici ca sa nu iti cer tie sa il postezi: cs3v3n(@)gmail(punct)com

 

evident fara paranteze :))

 

 

 

 

 

Nota mea pentru reteta:
mos gerila
mos gerila 11 nov 2014, 23:25

Eu am facut reteta asta anul trecut (2013) si a iesit ca la carte. Anul acesta ceva este diferit ca s-a balosit. Am respectat cantitatile, am pus varza alba, hrean, gutuie, jumatate de varza rosie (la un butoi de 40 litri), marar si un fir de busuioc, am suflat in fiecare seara, am tinut-o 3 zile in casa, apoi pe balcon, am pus sare neiodata (asa scrie pe punga, nu stiu exact unde e produsa, scrie doar firma "amblatoare"). Acelasi lucru s-a intamplat si cu butoiul de gogonele. 

Ce credeti ca a mers diferit? Multumesc!

PS: chiar o fi adevarata treaba cu "fermentatia anaeroba"? 

Nota mea pentru reteta:
Am3thist
Am3thist 03 nov 2014, 13:03

intrebare pentru Ovi cel adevarat:concluzia ar fi sa nu mai suflam in varza?mersi

dryplants
dryplants 18 nov 2013, 14:02

Pentru o culoare  faina (roz) adaugati sfecla rosie taiata in sferturi (2 bucati). 

LaLena
LaLena 16 nov 2013, 23:28

        Reteta e ok din toate punctele de vedere, dar eu mai adaug in varza marunta felii de ceapa( cam vreo cinci cepe mari),. Incercati si veti obtine ceva minunat. Iar in cotorul scobit inainte de sare puneti seminte de marar.   Cineva din piata l-a invatat pe sotul meu sa puna busuioc deasupra sa nu faca floare. Merita incercat.

; Lia

adela64
adela64 13 nov 2013, 14:45

Multumesc din suflet pentru reteta. Te voi tine la curent si-ti voi timite poze. Sper sa am cu ce ma lauda !

Nota mea pentru reteta:
tei
tei 01 nov 2013, 20:37

Am conservat varza dupa reteta ta anul trecut si a rezultat probabil cea mai buna varza pe care am gustat-o, aproape identica celei pe care o mancam la bunica mea :) asa ca acum incerc o noua tura.

Am observat doua amanunte: varza s-a murat greu, in cateva luni (nu stiu daca a fost varza de vina sau faptul ca am folost apa rece pentru a umple butoiul) si sarea nu s-a topit in totalitate (mai era prezenta chiar si in cotor dupa ce am inceput sa o consum). Tu pui apa calda?

Una peste alta, un gust deosebit, echilibrat, o culoare galbuie foarte placuta. Fac din nou reteta acum, insa de data asta fierb apa cu sare si o pun mai calduta. Crezi ca e ok?

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile