Prăjitură cu mere și făină de secară

Prăjitură cu mere și făină de secară

Eram puțin cam sceptică la această rețetă, nu credeam că făina de secară va face o textură bună la prăjitură. Și n-am avut dreptate, nu numai că a dat o textură foarte bună, fragedă și pufoasă - dar și un gust parcă mult mai bun. Cine a încercat-o nu și-au dat seama că e ceva schimbat în ea, au fost mirați să afle că este cu secară.

Pentru un gust și mai bun puteți înlocui zahărul simplu cu zahăr brun și mai adăugați ceva nuci mărunțite în ea.

Ingrediente

Unt
100 g
unt moale
Zahăr
150 g
sau zahăr brun
Ouă
3 buc
   
Făină integrală de secară
150 g
   
Praf de copt
1 lingurita
   
Scorțișoară
2 lingurite
+zahăr pudră pt ornat, opțional
Mere
5 buc
   

Pași de urmat

Pas 1

Untul moale se mixează bine cu zahărul.

Prăjitură cu mere și făină de secară - Pas 1
Pas 2

Unul câte unul adăugați ouăle, mixați bine după fiecare.

Prăjitură cu mere și făină de secară - Pas 2
Pas 3

Adăugați făina de secară și praful de copt, amestecați bine să nu fie cocoloașe.

Dacă vreți să adăugați și nuci mărunțite, le puneți acum, împreună cu făina.

Prăjitură cu mere și făină de secară - Pas 3
Pas 4

Iese un aluat mai dens, ca smântâna groasă.

Îl turnați într-o tavă rotundă așternută cu hârtie de copt (tava mea are 28 cm) - nivelați bine cu o spatulă coca.

Prăjitură cu mere și făină de secară - Pas 4
Pas 5

Merele se curăță și se taie felii mai groase, le adânciți bine în aluat.

Presărați deasupra prăjiturii scorțișoară și o puneți la cuptor pentru aproximativ 35 de minute la 180 de grade.

Eu nu am avut în acel moment scorțișoară în casă, am făcut fără.

Prăjitură cu mere și făină de secară - Pas 5
Pas 6

Testați cu o scobitoare dacă este gata și lăsați să se răcească complet.

Prăjitură cu mere și făină de secară - Pas 6
Pas 7

Când s-a răcit complet, o scoateți din tavă și ornați cu zahăr pudră, după preferință.

Prăjitură cu mere și făină de secară - Pas 7
Pas 8

Și o secțiune pufoasă și aromată.

Poftă Bună!

Prăjitură cu mere și făină de secară - Pas 8

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (8 porții)
Timp de preparare: 35 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (4 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 19

DoroshGheorgheVictoria231
Doroș Ion (DoroshGheorgheVictoria231) 11 May 2021, 14:28

Fte buna prăjitură .Eu ador faina de secara integrala.am pus 50 gr zahar brun si a iesit dulcisoara ,ideala.Unica ce nu am inteles si nu mi-a plăcut e ca aluatul meu a iesit fte dens.....posibil depinde de faina ...si din aceasta cauza am pus doar 3 mere.

Copilului meu i-a placut deși lui nu îi plac prăjiturile din faina de secara.A mâncat la școală 3 felii cu suc fresh.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 14 Mar 2018, 07:12

Scuze. Nu mi-am dat seama ca am raspuns prima data, apoi da.

Poza mea pentru rețetă:
carab?manuela995
carabă manuela (carab?manuela995) 16 Feb 2018, 16:08

Toate retetele tale Lena le-am gatit cu toata increderea dar aici cu faina de secara.... am zis ca daca nu creste prajitura? Si... m-am inselat! A iesit o bunătate, cu un gust placut de unt si mere! Nu mai spun de mirosul din bucatarie in timpul coacerii!!! Succes in continuare si multa inspiratie!😗

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) carabă manuela (carab?manuela995) 16 Feb 2018, 16:23

Multumesc mult, ma bucur ca a iesit bine 👍

tiki
tiki Elena (lena) 13 Mar 2018, 22:47

Buna . Dupa cum am spus pe fb, azi am repetat reteta. Am fotografiat-o inainte de cuptor. De ce la mine e asa inchisa la culoare fata de  a ta? Am respectat gramajul la tot. De buna, buna. nici o problema. Multumesc de reteta. Nu am unde posta poza. !!!

tiki
tiki tiki 13 Mar 2018, 22:49

Oare de ce? Apare jos numai Notificari si Posteaza comentariul..Atat (daca ma  uit la pozele de mai sus si le maresc se albastresc ).Poate altadata. Noapte buna.

tiki
tiki tiki 13 Mar 2018, 22:51

Am intrat si pe alta reteta si acolo e bine,apare si:Tu ai gatit aceasta reteta?

igor.butuc.g
igor.butuc.g tiki 13 Mar 2018, 23:07

Când răspunzi la un comentariu nu poți pune nota sau posta poza.

tiki
tiki 25 Apr 2015, 16:34

Buna. Lena este o problema. Cautam aceasta reteta si am scris unde eram : mere.Am dat de 10 postari si nu apare. Nu stiam denumirea exacta dar stiam cum arata.  Atunci m-am dus la pozele mele si am gasit-o cu denumirea. M-am intors si iar am verificat.  Nu e. Si nu e prima data cand caut ceva ca ingredient si nu apare. Spun ca poate -domnul- remediaza. Deci m-ai inteles?(poate trebuia sa scriu secara? dar nu stiam ca e cea cu secara).

lena
Elena (lena) tiki 27 Apr 2015, 16:02

Buna Sanda,

Sunt maxim 10 pagini de rezultate ale cautarii si nu putem schimba asta, asa e politica google. "Mere" apare in f multe retete, trebuie sa cauti dupa ceva mai specific de exemplu "prajitura mere".

tiki
tiki 17 Dec 2014, 00:15

Buna. Imediat dupa ce am facut aceea cantitate minuscula, am facut si intr-o tava mare dreptunghiulara. F.buna si a placut tuturor. Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
adri
adri 03 Nov 2014, 01:51

Ieri am facut-o, azi nu mai e deja. Cred ca asta spune tot despre cat e de buna. Multumesc Lena!

Nota mea pentru rețetă:
13ela
13ela 19 Oct 2014, 01:11

Multumesc mult pentru retetele primite, sunt nerabdatoare sa le fac si eu, par foarte apetisante.

tiki
tiki 18 Oct 2014, 23:11

Buna. Nu stiu daca cineva a facut vreodata prajitura cu mere din jumatate de mar !!!!!!! Eu da. Hahaha. Imi pare si rau si bine. Ca daca era mai multa, mancam mai multa si nu prea e voie. Am facut in tava rotunda mica cu diametru de 10 cm,a 3-a parte. Ar fi trebuit sa fac 1/4, ca a fost cam mult aluat, dar mar nu a trebuit decat jumatate. Dar a fost grozav de buna, textura, pufosenia...nu stiu daca asta e mai buna sau cea simpla cu mar. F. f. buna si simplu de facut. Repet precis. Multumesc si pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Dana M.
Dana M. 17 Oct 2014, 14:30

Buna Lena, pot folosi faina alba si ce cantitate ?  Vreau sa o fac acum si nu am faina de secara. Zi frumoasa !

lena
Elena (lena) Dana M. 17 Oct 2014, 16:16

da, sigur ca poti inlocui, aceeasi cantitate.

Pisina
Cristina (Pisina) 17 Oct 2014, 11:04

Buna Lena, de cate mere avem nevoie? Multumesc, abia astept sa o incerc, arata bestial! 

lena
Elena (lena) Cristina (Pisina) 17 Oct 2014, 12:24

Gata, am corectat, merci de intrebare :)

Arată toate comentariile