Prăjitură cu scorțișoară și nuci

Prăjitură cu scorțișoară și nuci

O prăjitură foarte delicioasă, este o rețetă americană, de fapt se numește Sour cream coffee cake - dar am zis că ingredientele care-i dau aromă și structură deosebită sunt scorțișoara, zahărul brun și nucile, de asta nu am respectat traducerea clasică a prăjiturii. Se prepară f. repede, iese o cantitate destul de bună din aceste ingrediente, așa că atunci când o veți gusta prima dată o să vă bucurați că este așa multă :)

De gust, ce să zic, vă dați seama că este ceva extraordinar - pufoasă, aromată..... nu te mai oprești din mâncat.

Ingrediente

Unt
200 g
150g pt aluat și 50g pt umplutură
Zahăr
220 g
   
Esență de vanilie
1 buc
   
Ouă
4 buc
   
Smântână
300 g
grăsime 10%
Sare
0.25 lingurite
   
Praf de copt
1 lingurita
   
Bicarbonat de sodiu
1 lingurita
   
Făină albă calitate superioară
340 g
300g pt aluat și 40g pt umplutură
Zahăr brut
200 g
   
Scorțișoară
2 lingurite
   
Nuci
200 g
   

Pași de urmat

Pas 1

Amestecați 300g de făină cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea.

Prăjitură cu scorțișoară și nuci - Pas 1
Pas 2

Mixați bine 150g de unt moale cu zahărul și vanilia. Apoi adăugați ouăle, câte unul, mixați bine după fiecare și adăugați următorul abia după ce s-a încorporat bine precedentul.

Prăjitură cu scorțișoară și nuci - Pas 2
Pas 3

După ce ați încorporat ouăle adăugați 1/3 din smântână, amestecați.

Prăjitură cu scorțișoară și nuci - Pas 3
Pas 4

Apoi adăugați 1/3 din compoziția de făină de la pasul 1. Amestecați până se încorporează.

În așa fel, adăugați încă în 2 runde restul de smântână și de făină. După ce ați încorporat ultima partidă de făină, nu amestecați mult cu mixerul, vă opriți și pregătiți umplutura.

Prăjitură cu scorțișoară și nuci - Pas 4
Pas 5

Amestecați 40 g de făină, zahărul brun și scorțișoara.

Prăjitură cu scorțișoară și nuci - Pas 5
Pas 6

Adăugați 50g de unt moale și amestecați bine (perfect ar fi cu mâinile).

Prăjitură cu scorțișoară și nuci - Pas 6
Pas 7

Apoi adăugați nucile, eu le-am mărunțit cam mult, ar trebui mai bine să le tăiați cu un cuțit, să fie bucățile mai mari.

Prăjitură cu scorțișoară și nuci - Pas 7
Pas 8

Amestecați bine, aceasta va fi umplutura prăjiturii.

Prăjitură cu scorțișoară și nuci - Pas 8
Pas 9

Așterneți cu hârtie de copt tava de cuptor, pereții tăvii îi ungeți cu unt. Pentru această cantitate de ingrediente vă trebuie o tavă dreptunghiulară mare, adâncă. Dacă vreți să faceți mai puțin, puneți ingredientele în jumătate și folosiți o tavă mai mică.

Prăjitură cu scorțișoară și nuci - Pas 9
Pas 10

Turnați jumătate din aluat în tavă, îl întindeți uniform cu o lingură. Apoi presărați jumătate din umplutură pe toată suprafața.

Prăjitură cu scorțișoară și nuci - Pas 10
Pas 11

Apoi turnați cealaltă jumătate de aluat și presărați restul de umplutură. Puneți tava la cuptor la 180-200 grade.

Prăjitură cu scorțișoară și nuci - Pas 11
Pas 12

Când se rumenește și crește, o testați cu scobitoarea, scoateți din cuptor și lăsați să se răcorească.

Prăjitură cu scorțișoară și nuci - Pas 12
Pas 13

Apoi o porționați și serviți sau caldă sau rece.

Poftă Bună!

Prăjitură cu scorțișoară și nuci - Pas 13

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (20 porții)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 20 min
Data publicării:
Notă: 5 (3 voturi)
Colecții: Prăjituri, Dulciuri

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 21

FeliciaRus933
Felicia Rus (FeliciaRus933) 19 Jan 2019, 15:50

Prajitura are un singur defect : miroase de iti pierzi toate rabdarile pana se coace ! In rest e superba din toate punctele de vedere. Se face atat de simpla ca nu ai cum sa dai gres si e super delicioasa !

Nota mea pentru rețetă:
geny isis
geny isis 21 Dec 2017, 23:22

geny isis
geny isis 21 Dec 2017, 21:53

buna seara, cum trebuie sa fie aluatul? mi-a iesit cam gros si nu am pus toata faina

lena
Elena (lena) geny isis 21 Dec 2017, 22:15

Trebuie sa fie ca un aluat de chec, cred ca nu ati cantarit bine ceva.

andreeaiasi
andreeaiasi 06 Oct 2012, 22:35

Ce prompta esti, am sa incerc sa fac cu mai putin zahar...a..am uitat ceva, eu ii spun acestei prajituri : prajitura minunata, exact asa mi-am notat-o si in carnetelul de retete...

andreeaiasi
andreeaiasi 06 Oct 2012, 21:28

Pentru mine nu exista prajitura mai buna ca asta, sunt innebunita dupa reteta asta, de abia astept sa vina iarna sa o fac in fiecare saptamana.. Oricum o sa o fac pt ziua mea, sa ii incant pe colegi.. O intrebare am : mi se pare f dulce, crezi ca as mai putea reduce din cantitatea de zahar? Mi se pare ca din cauza asta nici nu creste prea mult...Merci

lena
Elena (lena) andreeaiasi 06 Oct 2012, 21:36

Multumesc Andreea pt comentarii, a fost o placere sa le citesc:) Ref la reteta, sigur ca poti micsora cantitatea de zahar.

mariana72
MARIANA (mariana72) 13 Sep 2012, 22:58

draga lena,am facut si eu aceasta prjitura si mi-a iesit super.Sti ce ma bucura la aceste retete ale tale, arata super culoare.... si mie personal imi ies toate .

Ornela
Ornela 14 May 2012, 05:35

O reteta foarte buna! Nu cred ca poti sa dai gres cu ea, chiar daca nu respecti intocmai cantitatile de ingrediente.

Poza mea pentru rețetă:
bubulina
bubulina 21 Nov 2010, 19:53

Azi am facut si eu aceasta reteta si a iesit super!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dovada sta faptul ca nu au mai ramas decat cateva bucatele ...din toata tava.

amalia80
amalia80 21 Sep 2010, 10:18

O reteta pe care o pregatesc mereu la sarbatorile de iarna. Ii fac o glazura de ciocolata cu care ung toata suprafata prajiturii. Un deliciu!!!!

Nota mea pentru rețetă:
MariaP
MariaP 20 Sep 2010, 15:21

Ce frumos arata aluatul! Pare atat de fraged, de pufos, iar cromatica e nemaipomenita! E pe "lista de asteptare" si aceasta reteta.

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile