Negresă de post cu gem Rețetă VIDEO

Negresă de post cu gem

Această negresă de post este neașteptat de bună, ciocolatoasă, un pic umedă, destul de consistentă de la gem și fructe uscate, nucile îi dau nota finală sățioasă și crocantă. După toate astea, servind din prăjitură, mă tot gândeam - oare de ce se inventează atâtea rețete de checuri și prăjituri, dacă din doar atâtea ingrediente simple iese așa o bunătate de desert?

Și bineînțeles a trecut testul cu brio la cel mai sofisticat degustător de dulciuri din casă, nu s-a dezlipit pitica mea de farfuria cu negresă de post până nu a mâncat vreo 3 felii ca cea din poză. Îmi tot creștea inima când mă gândeam ce bine că am completat-o cu nuci, caise uscate și prune, cât mai multe vitamine în acest sezon rece.

Ingrediente

Apă
250 ml
folosiți cana gradată
Zahăr
150 g
   
Ulei de floarea-soarelui
150 ml
   
Gem de casă
4 linguri
sau dulceață - eu am pus dulceață de cireșe
Cacao pudră
3 linguri
   
Praf de copt
1 lingurita
   
Făină albă calitate superioară
300 g
folosiți cântarul pentru măsurat
Fructe uscate(stafide, caise, prune, etc)
100 g
Puneți sau amestec sau unul din ele care vă place mai mult - puteți să nu le puneți deloc dacă nu aveți sau nu vă place
Nuci
100 g
o mână de nuci pisate sau nucă de cocos

Pași de urmat

Pas 1

Amestecați apa, zahărul și uleiul.

Negresă de post cu gem - Pas 1
Pas 2

Făina se amestecă cu praful de copt și cacao și se adaugă la amestecul de mai sus.

Negresă de post cu gem - Pas 2
Pas 3

Amestecați bine cu un tel sau mixer să nu fie cocoloașe, apoi adăugați gemul și mai amestecați o dată.

Observați aici textura aluatului, acesta trebuie să fie ceva mai lichid, dar totuși dens, ca un iaurt. Poate să fie mai lichid dacă gradul de absorbție al făinii dvs este diferit de ce am folosit eu, în acest caz mai adăugați 40-50g de făină, să vă asigurați că va fi negresa așa cum trebuie.

Negresă de post cu gem - Pas 3
Pas 4

Urmează nucile pisate și fructele uscate tăiate bucăți mai mici, după preferință. Eu am pus caise și prune uscate.

Amestecați bine toată compoziția.

Negresă de post cu gem - Pas 4
Pas 5

Turnați aluatul într-o tavă de cuptor adâncă așternută cu hârtie de copt - eu am folosit o tavă rotundă de 28 cm diametru.

Dacă vreți cantitate mai mare de prăjitură, dublați cantitatea de ingrediente.

Negresă de post cu gem - Pas 5
Pas 6

Puneți tava la cuptor pentru 35-40 de minute la o temperatură medie, eu am pus 200 de grade. Probați cu o scobitoare înainte s-o scoateți.

După ce s-a copt o lăsați să se răcească complet, apoi o tăiați.

Negresă de post cu gem - Pas 6
Pas 7

Se poate servi cu zahăr pudră deasupra, scorțișoară, nucă de cocos sau ciocolată de post topită.

Cea mai bună variantă după noi, a fost așa simplă fără nimic, dar na... trebuie să o facem și puțin frumoasă :)

Poftă Bună!

Negresă de post cu gem - Pas 7

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (10 porții)
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 20 min
Data publicării:
Notă: 5 (32 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 136

cora.
cora. 02 May 2023, 17:05

La 300 g faina e suficienta o lingurita praf de copt?

Gemul-unul mai moale,nu atat de scazut ca un magiun,e ok?

lena
Elena (lena) cora. 03 May 2023, 09:48

Puteti pune un pic mai mult praf de copt, daca vreti sa fiti sigura ca va creste.😉

Da, e bun gemul mai moale sau dulceata.

olearus
olearus 22 Mar 2022, 15:59

Delicioasa negresa! Am pus 4 linguri de pudra de roșcove in loc de cacao și 4 linguri de magiun făcut de mama!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Nelu
Nelu 09 Dec 2021, 20:30

Nu a crescut deloc, la mijloc a rămas crud.Poate făina este de vină,  am folosit Boromir. Am pus chiar un prăfuleț de praf de copt Dr. Oetker.

IsabelaElena111
Isabela Elena (IsabelaElena111) 28 Nov 2021, 17:43

Minunata reteta!

Am respectat lista de ingrediente, doar am adaugat o glazura de ciocolata neagra si bombonele de decor.
Cu siguranta voi mai face aceasta negresa!
E delicioasa!



 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Isabela Elena (IsabelaElena111) 28 Nov 2021, 17:53

Minunat, ma bucur mult ca va place!🤗

Stefy3
Stefy3 24 Jun 2017, 14:28

Am facut negresa aseara,foarte buna!

Spor la retete,Lena!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
RoxanaCătălina463
Roxana Cătălina (RoxanaCătălina463) 18 May 2017, 22:12

Cea mai buna negresa pe care am mancat-o pana acum!Multumesc pentru reteta!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
OlgaSarateanu275
Olga Sarateanu (OlgaSarateanu275) 05 Mar 2017, 19:53

Buna. Spuneti-mi va rog de ce cuptura a scazut din volum. Cit timp se cocea crestea foarte bine. Am pus praf de copt ai faina am luat de calitate. O alta cauza care ar fi? Ms

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Olga Sarateanu (OlgaSarateanu275) 05 Mar 2017, 20:10

Puneti un pic mai multa faina si aveti grija sa se coaca suficient, de obicei se lasa daca e cruda sau aluatul mai lichid.

OlgaSarateanu275
Olga Sarateanu (OlgaSarateanu275) Elena (lena) 06 Mar 2017, 18:05

Multumesc

EmiliaDumitru392
Emilia Dumitru (EmiliaDumitru392) 12 Aug 2016, 18:54

Multumesc pentru reteta,a iesit delicioasa.Nu am avut gem la indemana,dar am pus stafide si miez de nuca.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Geta A
Geta A 02 Apr 2016, 18:55

Extraordinar de buna.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
HDorina
HDorina 28 Nov 2013, 13:30

Deci nu pot exprima in scris cat de minunata e aceasta reteta, ce textura are... Nu va ramane decat sa o incercati. Merita! Multumesc draga Lena!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile