Pate de linte

Pate de linte

Mai pun câteva rețete de post și începem cu rețetele pentru sărbători, deja lucrez la ele :)

Acum pate-ul de linte - unul din cele mai bune pate-uri vegetariene, nici nu mă gândeam că poate să fie așa gustos, simplu și ieftin. Prima dată l-am gustat la Herghelia, a fost unul din cele mai bune de acolo, pe lângă pate-ul de năut, mazăre, fasole - acesta dispărea cu viteza luminii :) Vedeți mai jos că se prepară și f.repede, lintea are avantajul că fierbe mult mai repede decât celelalte boabe (fasole, mazăre, năut).

Se găsește la supermarket (am luat de la Real de la raionul de produse Bio), Mega Image sau la orice magazin naturist/plafar care se respectă. Să știți că sunt mai multe tipuri de linte - verde, maro, neagră sau roșie - la pate se folosește cea verde și maro.

Rețeta este preluată din Cartea de rețete de la Herghelia.

Ingrediente

Linte verde/maro
200 g
se găsește și la conserve, fiartă
Ceapă albă
2 buc
   
Ardei/gogoșari
1 buc
Din cauza sezonului am pus legume deshidratate - puteți pune și congelate sau proaspete. Oricum este opțional, puteți face numai cu ceapă.
Ulei de floarea-soarelui
3 linguri
   
Sare
1 lingura
   
Ierburi uscate(busuioc, pătrunjel,etc)
1 lingurita
opțional

Pași de urmat

Pas 1

Lintea se pune la fiert în raport de 1 unitate linte la 3 unități apă. Când începe să fiarbă puneți o ceapă întreagă în apă, faceți focul mic și lăsați să fiarbă până se face moale lintea - cam 1 oră maxim, chiar mai puțin la unele tipuri de linte.

Pate de linte - Pas 1
Pas 2

În acest timp puteți căli ceapa. Se călește în stil sănătos astfel:

În tigaia încălzită se pune ceapa tăiată, jumătate de pahar de apă și 3 linguri de ulei. Lăsați să se înnăbușe așa la foc normal până se înmoaie bine ceapa.

 

Pate de linte - Pas 2
Pas 3

Fiindcă eu am pus un amestec de legume deshidratate bio nu am mai folosit ardei/gogoșari. Dacă faceți cu legume proaspete le puneți la călit împreună cu ceapa la pasul 2.

Când sunt gata legumele le adăugați mirodenii uscate, amestecați și stingeți focul.

Pate de linte - Pas 3
Pas 4

Lintea fiartă se scurge bine de apă printr-o sită - atenție s-o scurgeți bine ca să nu fie pate-ul prea lichid.

Pate de linte - Pas 4
Pas 5

Adăugați la linte amestecul de legume preparat anterior.

Pate de linte - Pas 5
Pas 6

Pasați bine totul cu un mixer vertical, până se face o pastă uniformă.

Pate de linte - Pas 6
Pas 7

Adăugați sarea după gust, amestecați bine și pate-ul este gata.

Pate de linte - Pas 7
Pas 8

Îl păstrați la frigider și serviți pe pâine.

Poftă Bună!

Pate de linte - Pas 8

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g (un bol mediu)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 40 min
Data publicării:
Notă: 5 (5 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Ellena
Elena (Ellena) 06 Dec 2010, 13:32

Arata f.bine pateu de linte, sincer nu am mancat niciodata pateu de linte, numai mancarica de linte, care e asemanatoare cu mazarea la gust!

Nota mea pentru rețetă:
larissa
Alina Tapolcsi (larissa) 06 Dec 2010, 23:45

nu am mancat inca asa ceva dar pt post e bine venita

Nota mea pentru rețetă:
Lavi
Lavi 08 Dec 2010, 08:16

imi place lintea la nebunie, eu fac mereu mancarica de linte!

o sa incerc si pateu

Nota mea pentru rețetă:
Ellena
Elena (Ellena) 15 Dec 2010, 14:47

Lavi in Italia, italieni mananca linte de Anu Nou! spun ca le aduc noroc,daca mananca linte! :D nu stiu cat de adevarat este...dar cred ca voi incerca si eu sa mananc de Anu Nou!

Ellena
Elena (Ellena) 17 Dec 2010, 18:45

Am facut si eu zilele acestea pateu de linte,am vrut sa il incerc, mi-a iesit la fel ca la tine Lena si aduce un pic la gust cu fasolea batuta...

alla1975
alla1975 16 Oct 2013, 15:00

Eu sunt fan al pateului de linte si il prepar altfel: fierb vreo 300 g.linte verde si aprox.400 g.cartofi (le fierb separat) si dupa ce sunt fierte si racite le amestec si le pasez cu blenderul vertical obtinand o pasta la care adaug sare, ulei de masline, usturoi pisat si maioneza. Iese un DELICIU! Am avut succes cu pateul asta si la nasi si socrii care nu mai mancasera pana atunci linte  .....

IonelaPatrunjel113
Ionela Patrunjel (IonelaPatrunjel113) 25 Mar 2017, 17:24

Noi aproape in fiecare dimineata papam pate de linte si e foarte bun. Reteta e cam aceasta, doar ca eu pun ceapa cruda si usturoi.

Teosophia
Teosophia 07 Apr 2017, 18:40

Minunat a iesit! Am făcut ciorba si mi-a rămas o grămadă de linte fiarta si chiar nu stiam ce sa fac cu ea. Nici n-am bănuit rețeta asta e si foarte simplu de facut. E foarte buna! Multumesc mult si sănătate maximă!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Gheorghe Felicia
Gheorghe Felicia 13 Feb 2023, 14:47

Bunaaa! Da, folosesc frecvent lintea: supa de linte, musaca de linte, chiar si pate, in diferite variante. Este usor de pregatit, sanatos si gustos! Multumesc LaLena, succes si pofta buna , tuturor !

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă: