De câțiva ani, în ajunul Crăciunului pe stil vechi încerc să pun pe site rețete importante pentru familia noastră, cele care poate nu le veți găsi oriunde, dar cu siguranță vă sunt dragi și unice pentru că anume așa le făcea bunica sau mama. Această rețetă de sarmale cu păsat de porumb făcea bunica anume în Ajunul Crăciunului, noi le spunem acasă în Basarabia - Sarmale cu crupe de porumb și sunt fără carne. La ce ingrediente simple conțin aceste sarmale să știți că sunt foarte gustoase, să le aveți în vedere când vreți să gătiți ceva diferit, vegan, de post și pur și simplu gustos. Se pot face combinații cu orez și carne, dar așa simple mie mi se par fantastice.
Așa se făcea că, în Ajunul Crăciunului mergeam la bunica, ea gătea pentru seara de Ajun doar mâncare de post - Plăcinte cu varză murată, Plăcinte cu cartofi, Sarmale cu crupe, Colaci și neapărat Grâu fiert sau Colivă. Aprindea o lumânare la icoană și ne dădea de pomană farfurii umplute cu grâu.
Rețeta mi-a luat ceva timp până am ajuns la această proporție, întrebări și sfaturi de la mătușa mea ca să-mi iasă perfecte. Pentru că atunci când le făcea bunica eu nu aveam grijă rețetelor, erau bune și gata :)
Îmi stă un nod în gât acum când scriu, pentru că atunci nu-mi dădeam seama cât de departe voi fi și oamenii dragi de atunci, nu mai sunt.
Să aveți Crăciun Fericit alături de cei dragi, pace și liniște în suflet!