Focaccia cu ceapa si branza

O reteta de focaccia simpla si rapida, cu ingrediente la indemana in orice anotimp si sezon. Este un fel de pizza-placinta-paine, foarte aromata si gustoasa. Sunt inca in lucru si cu alte retete mai interesante de focaccia, deocamdata asta e prima varianta, s-o aveti in vedere neaparat!

Ingrediente

Apa calda
250 ml
Drojdie uscata
10 g
sau 25g drojdie proaspata
Zahar
2 linguri
Ulei de masline
5 linguri
Sare
1 lingurite
Faina alba
400 g
Ceapa alba
2 buc
Branza telemea
150 g
Ierburi de provence uscate
2 lingurite
sau amestec italian de mirodenii
Ulei de floarea soarelui
50 ml

Pasi de urmat

1

Intr-un bol amestecati apa calda cu drojdia si zaharul, lasati 15 minute pana face putina spuma.

2

Intr-un alt bol mai mare puneti faina, adaugati 2 linguri de ulei, sarea si compozitia de drojdie.

3

Amestecati aluatul pentru inceput cu o lingura.

4

Apoi cu mainile, framantati pana aveti un aluat moale, usor lipicios si uniform.

Incercati sa nu adaugati prea multa faina la framantat, chiar daca e mai lipicios.

Lasati sa creasca 1 ora la loc cald si acoperit cu prosop.

5

In acest timp ceapa se taie fideluta si se caleste in ulei de floarea soarelui, pana e usor rumena.

6

Branza telemea se taie cubulete.

7

Dupa ce a crescut aluatul, turnati 2-3 linguri de ulei de masline peste el.

8

Il luati atent cu mainile si treceti pe o bucata de hartie pentru cuptor, cam de dimensiunea tavii de cuptor, cea simpla de aragaz.

Intindeti cu mainile intr-un dreptunghi mare si cu degetele faceti gaurici in el.

9

Presarati verdeturile uscate pe toata suprafata.

10

Apoi distribuiti uniform cubuletele de branza telemea.

11

Si deasupra puneti ceapa calita.

Lasati focaccia in tava sa mai creasca putin 20 de minute la temperatura camerei.

12

Se coace la cuptor preincalzit la 200 de grade timp de 20-25 minute, pana se rumeneste frumos.

13

Lasati un sfert de ora sa se racoreasca apoi o serviti cu mare placere.

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kilogram
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 45 min
Publicata:

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

aliscami79
aliscami79 13 iun 2016, 14:09

Aluatul de focaccia se lasa la dospit de 3 ori. Prima dată, circa doua ore si restul cate 20, 30 min. Si in nici un caz ultima dospitura nu e corecta cu ingrediente deasupra. Este o reteta pe care am tot probat-o in fel si chip. Cred ca reteta are mici defecte. Sper sa nu va supere observatia.

lena
Elena (lena) aliscami79 13 iun 2016, 14:14

Nu ma supara deloc :) Sunt acum in cautarea retetei perfecte de Focaccia italiana, voi avea in veder, chiar m-ar bucura o sugestie si reteta buna, sa fie aluatul ca puful, cum am mancat acolo... Ce am gasit pana acum, am vazut ca o lasa sa creasca cu ingrediente deasupra.

Oricum, asta cu telemea e una rapida, mai multa de pofta :)

aliscami79
aliscami79 14 iun 2016, 23:52

Tot secretul sta in dospitura. Si in tipul de făină. Si aici trebuie sa te documentezi. Nu prea am inteles care-i treaba cu glutinele pana cand nu am vazut un intreg documentar despre ...făină si ce diferenţa este intre 0, 00, 000...manitoba sau ce mai e. Eu inca mai expermientez. Chiar de curand, o noutate (habar nu aveam), se face aliatul de focaccia si cu ...vin alb. Voi reveni cu reţeta, eventual. Si inca ceva foarte important ar fi temperatura. Practic, trebuie lăsată 20,30 min.la 180 grade in cuptor ventilat si deja încălzit cand introduci coca. O intreaga poveste...ce mai!!! 😃😃😃

aliscami79
aliscami79 14 iun 2016, 23:53

Scuze de greseli. 😊

timotei
timotei aliscami79 15 iun 2016, 08:44

Lena a facut-o si a postat-o pt toate gospodinele cine doreste face cine nu nu. Daca ne gîndim la gospodinele de la tara nu toate au cuptor cu ventilator. Ii bun venit comentariul tau dar reteta lui Lena ii mai buna😜😜😜😜

aliscami79
aliscami79 15 iun 2016, 21:27

Nu era o critica ci o remarcă. De la cineva care stie cate ceva despre bucătăria italiana. Ea a luat-o ca atare si asta e tot ce conteaza. In Romania foarte puţina lume stie reteta corect. Eu am invaţat cate ceva la faţa locului si crede-ma ca focaccia adevarata nu e doar pâine, e ceva mai mult. Cu multa munca si ceva ore dedicate acestei reţete. Nu era faza daca e buna sau rea sau cine-i mai tare ca nu e nici un concurs.