Cum fierbem corect Hrisca

Hrisca este foarte populara in Rusia si tot spatiul post-sovietic - are un gust si aroma foarte placuta, contine cea mai buna combinatie de proteine, fibre si microelemente - cum s-a exprimat un dietolog " Gasiti in ea tot tabelul lui Mendeleev":)

Eu de mica sunt obisnuita cu hrisca ca mancare de baza, asa cum se prepara aici orezul si cartofii, asa facea mama si bunica  hrisca. In Romania nu prea se cunoaste, se gaseste doar la Plafar si se ia doar ca mancare pentru vegetarieni sau cei ce tin la alimentatie sanatoasa.

Recomand sa aveti in vedere aceste crupe, mai ales daca aveti copilasi mici, sunteti in regim de slabire sau tineti la sanatatea familiei voastre - si toate astea le vreti sa fie si gustoase :)

Voi descrie un pic mai detaliat cum se fierbe corect hrisca, pentru ca de asta depinde cat de gustoasa si estetica va fi mancarea. In continuare voi pune si retete cu hrisca, de tot felul, asa ca recomand sa va aprovizionati de pe acum de la magazinele naturiste.

Ingrediente

Hrisca
1 pah
paharul este de 300ml
Apa
2 pah
Sare
1 lingurite

Pasi de urmat

1

Pentru a fierbe hrisca, perfect este sa folositi un ceaun, dar nu obligatoriu - am mai fiert in vremuri mai grele si in cratita.

Deci, intr-un ceaun se pune la fiert 2 pahare de apa cu sare.

Raportul de apa atunci cand fierbeti hrisca este de 2 unitati apa la 1 unitate cereala uscata.

2

Pana fierbe apa, spalati bine hrisca, acelasi proces ca la orez, in 2-3 ape.

Inainte de fierbere unele gospodine mai calesc hrisca pe o tigaie uscata, fara ulei, atunci este mult mai gustoasa. Dar eu de obicei nu apuc, o fierb asa cum este.

3

Cand incepe sa fiarba apa, adaugati hrisca, amestecati cu o lingura si asteptati sa inceapa sa fiarba din nou.

4

Cand incepe sa fiarba din nou, faceti focul mic, acoperiti cu capac si lasati sa fiarba incet 30-40 de min.

Foarte Important! Nu amestecati hrisca deloc, doar la pasul 3, in procesul de fierbere ulterior nu mai este nevoie si nu recomand - altfel se face terci inainte sa fie gata.

5

Dupa 30-40 de minute verificam daca este gata - in primul rand hrisca trebuie sa absoarba toata apa in care a fiert, faceti testul cu o lingura. O adanciti in hrisca si vedeti daca mai este apa in mijlocul cratitei. Daca nu, hrica este gata - stingeti focul, acoperiti cu capac si mai lasati 15 min sa se patrunda bine.

Daca mai este apa, mai lasati 10-15 min sa fiarba, bineinteles fara sa amestecati.

Asta-i toata procedura, foarte simpla, dar important sa o respectati daca vreti o mancare de hrisca delicioasa. Voi pune retete diverse cu hrisca, cu ciuperci, carne, etc si toate vor avea la inceput acest proces de fierbere.

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kilogram (4-5 portii)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 10 min
Publicata:
Nota: 5 (4 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 49

CostinDRAGHIA332
Costin DRAGHIA (CostinDRAGHIA332) 08 feb 2017, 16:46

Saru' mina  :)  La oala sub presiune a incercat cineva ? Daca da, as fi curios de niste timpi, nu-mi pot permite experimentari, e prea rara si buna ca sa am pierderi :)

lena
Elena (lena) Costin DRAGHIA (CostinDRAGHIA332) 08 feb 2017, 17:15

Nu prea merita efortul cu oala de presiune, fierbe si asa repede :)

CostinDRAGHIA332
Costin DRAGHIA (CostinDRAGHIA332) Elena (lena) 08 feb 2017, 20:38

Scuze, dar 45'  vi se pare ca-i repede ?

lena
Elena (lena) Costin DRAGHIA (CostinDRAGHIA332) 08 feb 2017, 20:57

Da, tehnic e gata in 10 min in orice oala, dar pt a avea textura petfecta are oricum nevoie sa se mai umfle fara foc.

JulianaBreahnăHadjiadamou409
Hadjiadamou Juliana (JulianaBreahnăHadjiadamou409) 26 ian 2017, 14:15

Lena eu am inceput de ceva timp sa consum hrisca fiarta dar o fierb la foc mic doar 5-10 min. si apoi o opresc si pun capacul. Cateodata mai adaug o lingurita de unt sarat (doar pentru gust), dar de obicei o consum nesarata si adaug in castronel la o portie de hrisca cateva linguri de KEFIR.

AlinaCristinaMoise-Olteanu339
Alina Moise-Olteanu (AlinaCristinaMoise-Olteanu339) 14 dec 2016, 15:14

Fulgii de hrisca de la sanovit se fierb ? Se pot fierbe si in lapte?

lena
Elena (lena) Alina Moise-Olteanu (AlinaCristinaMoise-Olteanu339) 14 dec 2016, 16:32

Sigur se pot face si cu lapte, dar nu cred ca se fierb, fiind fulgi ar trebui sa-i opariti doar cu spa fiarta. Dar nu stiu sigur, nu am luat niviodata.

RemyRMX
RemyRMX 02 feb 2016, 20:36

Bună! Nu am știut cum se fierbe hrișca. Prima data cineva mi-a zis doar că se fierbe cu apă. Și da, am fiert până s-a făcut terci. ^_^

Acum încerc după rețetă! O să vă spun rezultatul, acum hrișca e la foc mic :D .

Nota mea pentru reteta:
Aristo
Aristo 03 dec 2014, 12:00

Lena in primul rand multumesc si eu pt retete, pt implicarea in a-i ajuta si pe altii sa descopere bucuriile 'bucaterelei"!

Eu hrisca o innmoi cateva ore in apa fierbinte.(Am bucuria de a folosi vase Zepter, dar se poate folosi orice vas mai gros).Personal nu-mi place mirosul ei.

Dar am descoperit in urma cu cateva luni hrisca neprelucrata.Bobitele sunt putin mai mici, si se pot consuma crude!Sunt crocante si nu au mirosul acela "dur", specific.

Nota mea pentru reteta:
AndriesLucia267
Andries Lucia (AndriesLucia267) Aristo 13 ian 2017, 12:42

Ce inseamna hrisca neprelucrata? Eu am comparat hrisca de la un magazin de seminte. Este inchisa la culoare si pare sa fie in niste foite. Oare cum le scot de acolo? Presupun ca nu se consuma cu acest invelis.

lena
Elena (lena) Andries Lucia (AndriesLucia267) 15 ian 2017, 11:41

Hrisca pe care o cumpar sunt bobitze fara foite si invelis, rotunda si neteda. Cred ca ati gasit ceva mai bio, nu cred ca trebuie sa le scoateti, probabil ideea este sa le gatiti asa.

AndriesLucia267
Andries Lucia (AndriesLucia267) Elena (lena) 17 ian 2017, 08:19

Am luat si eu hrisca decorticata. Printre boabele curatate mai sunt unele negre. Asa arata hrisca de care va spun.

lena
Elena (lena) Andries Lucia (AndriesLucia267) 17 ian 2017, 08:33

Acasa de obicei mama ne punea sa le alegem pe cele negre.

tiki
tiki 27 aug 2014, 19:51

Buna. Nu am mai mancat  hrisca de anul trecut cand eram la cura. Acum ar cam trebui sa o repet. Hahaha. Asa ca mi-am facut hrisca, dar inainte am calit o ceapa cu ardei. Si o salata de Rosii cu broccoli. O bunatate. Sa tot mancanci asa ceva in cura de slabire, bat-o vina. Offfffffffff.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 01 dec 2013, 17:29

Cred ca da, sincera sa fiu nu am incercat anume cu bio.

svetlana.covalenco
svetlana.covalenco 01 dec 2013, 15:17

svetlana.covalenco
svetlana.covalenco 01 dec 2013, 15:16

Salut Elena, spune-mi te rog bio hrisca sefierbe lla fel? merci anticipat.

Creola
Creola 06 sep 2010, 12:41

De curand am venit din vacanta in Rep. Moldova si am adus de acolo hrisca fiinca se gasea in toate pietele pe toate rafturile magazinelor si am citit foarte multe despre proprietatile ei curative. Multumim pentru sfatul bun.

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile