Cum fierbem corect Hrisca

Hrisca este foarte populara in Rusia si tot spatiul post-sovietic - are un gust si aroma foarte placuta, contine cea mai buna combinatie de proteine, fibre si microelemente - cum s-a exprimat un dietolog " Gasiti in ea tot tabelul lui Mendeleev":)

Eu de mica sunt obisnuita cu hrisca ca mancare de baza, asa cum se prepara aici orezul si cartofii, asa facea mama si bunica  hrisca. In Romania nu prea se cunoaste, se gaseste doar la Plafar si se ia doar ca mancare pentru vegetarieni sau cei ce tin la alimentatie sanatoasa.

Recomand sa aveti in vedere aceste crupe, mai ales daca aveti copilasi mici, sunteti in regim de slabire sau tineti la sanatatea familiei voastre - si toate astea le vreti sa fie si gustoase :)

Voi descrie un pic mai detaliat cum se fierbe corect hrisca, pentru ca de asta depinde cat de gustoasa si estetica va fi mancarea. In continuare voi pune si retete cu hrisca, de tot felul, asa ca recomand sa va aprovizionati de pe acum de la magazinele naturiste.

Ingrediente

Hrisca
1 pahar
paharul este de 300ml
Apa
2 pahar
Sare
1 lingurite

Pasi de urmat

1

Pentru a fierbe hrisca, perfect este sa folositi un ceaun, dar nu obligatoriu - am mai fiert in vremuri mai grele si in cratita.

Deci, intr-un ceaun se pune la fiert 2 pahare de apa cu sare.

Raportul de apa atunci cand fierbeti hrisca este de 2 unitati apa la 1 unitate cereala uscata.

2

Pana fierbe apa, spalati bine hrisca, acelasi proces ca la orez, in 2-3 ape.

Inainte de fierbere unele gospodine mai calesc hrisca pe o tigaie uscata, fara ulei, atunci este mult mai gustoasa. Dar eu de obicei nu apuc, o fierb asa cum este.

3

Cand incepe sa fiarba apa, adaugati hrisca, amestecati cu o lingura si asteptati sa inceapa sa fiarba din nou.

4

Cand incepe sa fiarba din nou, faceti focul mic, acoperiti cu capac si lasati sa fiarba incet 30-40 de min.

Foarte Important! Nu amestecati hrisca deloc, doar la pasul 3, in procesul de fierbere ulterior nu mai este nevoie si nu recomand - altfel se face terci inainte sa fie gata.

5

Dupa 30-40 de minute verificam daca este gata - in primul rand hrisca trebuie sa absoarba toata apa in care a fiert, faceti testul cu o lingura. O adanciti in hrisca si vedeti daca mai este apa in mijlocul cratitei. Daca nu, hrica este gata - stingeti focul, acoperiti cu capac si mai lasati 15 min sa se patrunda bine.

Daca mai este apa, mai lasati 10-15 min sa fiarba, bineinteles fara sa amestecati.

Asta-i toata procedura, foarte simpla, dar important sa o respectati daca vreti o mancare de hrisca delicioasa. Voi pune retete diverse cu hrisca, cu ciuperci, carne, etc si toate vor avea la inceput acest proces de fierbere.

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kilogram (4-5 portii)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 10 min
Publicata:
Nota: 5 (4 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 55

ANDREEA BUBU
ANDREEA BUBU 05 iun 2017, 19:57

Si as vrea sa imi spuneti daca trebuie sa beau apa dupa ce mananc hrisca,din cantitatea obtinuta,am reusit sa mananc doar jumatate!Si fetelor sigur nu ingrase?

timotei
timotei ANDREEA BUBU 05 iun 2017, 21:56

Andreea daca tot acces la net studiaza si ai sa stii daca ingrasa sau nu.

ANDREEA BUBU
ANDREEA BUBU 05 iun 2017, 19:54

Buna fetelor.Toata cantitatea de mai sus de mananca la o masa?este prea mult daca incerc sa mananc o saptamana la pranz si seara numai hrisca?astept raspunsul vostru!!!multumesc

FloryChetan544
Flory Chetan (FloryChetan544) 14 mai 2017, 21:30

Eu consum hrisca cruda. Pun intr-o cupa seminte de hrisca peste care torn apa cat sa se inece toata cantitatea de seminte, si o las peste noapte. Dimineata, o combin fie cu smantana sau iaurt, fie cu nuca macinata si o lingurita de miere de albine, optional. Este o delicatesa in combinatie cu nuca. 

lena
Elena (lena) Flory Chetan (FloryChetan544) 15 mai 2017, 10:14

Da, si asta e o varianta foarte buna!

RemyRMX
RemyRMX 02 feb 2016, 20:36

Bună! Nu am știut cum se fierbe hrișca. Prima data cineva mi-a zis doar că se fierbe cu apă. Și da, am fiert până s-a făcut terci. ^_^

Acum încerc după rețetă! O să vă spun rezultatul, acum hrișca e la foc mic :D .

Nota mea pentru reteta:
Aristo
Aristo 03 dec 2014, 12:00

Lena in primul rand multumesc si eu pt retete, pt implicarea in a-i ajuta si pe altii sa descopere bucuriile 'bucaterelei"!

Eu hrisca o innmoi cateva ore in apa fierbinte.(Am bucuria de a folosi vase Zepter, dar se poate folosi orice vas mai gros).Personal nu-mi place mirosul ei.

Dar am descoperit in urma cu cateva luni hrisca neprelucrata.Bobitele sunt putin mai mici, si se pot consuma crude!Sunt crocante si nu au mirosul acela "dur", specific.

Nota mea pentru reteta:
AndriesLucia267
Andries Lucia (AndriesLucia267) Aristo 13 ian 2017, 12:42

Ce inseamna hrisca neprelucrata? Eu am comparat hrisca de la un magazin de seminte. Este inchisa la culoare si pare sa fie in niste foite. Oare cum le scot de acolo? Presupun ca nu se consuma cu acest invelis.

lena
Elena (lena) Andries Lucia (AndriesLucia267) 15 ian 2017, 11:41

Hrisca pe care o cumpar sunt bobitze fara foite si invelis, rotunda si neteda. Cred ca ati gasit ceva mai bio, nu cred ca trebuie sa le scoateti, probabil ideea este sa le gatiti asa.

AndriesLucia267
Andries Lucia (AndriesLucia267) Elena (lena) 17 ian 2017, 08:19

Am luat si eu hrisca decorticata. Printre boabele curatate mai sunt unele negre. Asa arata hrisca de care va spun.

lena
Elena (lena) Andries Lucia (AndriesLucia267) 17 ian 2017, 08:33

Acasa de obicei mama ne punea sa le alegem pe cele negre.

maiam
maiam 14 sep 2014, 19:19

Hrisca e foarte buna si nu "incarca" tractul intestinal! Nu e rost sa stam si sa discutam despre proprietatile ei, important esta sa o folositi in alimentatie, se face usor si e foarte gustoasa :) mersi Lena de retete, eu sunt foarte fericita ca am descoperit site-ul tau!!! Sa iti dea Dumnezeu sanatate si sa ne mai bucuri cu alte retete ;) 

tiki
tiki 27 aug 2014, 19:51

Buna. Nu am mai mancat  hrisca de anul trecut cand eram la cura. Acum ar cam trebui sa o repet. Hahaha. Asa ca mi-am facut hrisca, dar inainte am calit o ceapa cu ardei. Si o salata de Rosii cu broccoli. O bunatate. Sa tot mancanci asa ceva in cura de slabire, bat-o vina. Offfffffffff.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
DobreGeta296
Dobre Geta (DobreGeta296) tiki 03 mai 2017, 21:58

..la dieta ati calit ceapa in ulei? 

Adde
Adde 10 ian 2014, 21:21

Nu vi se pare ca are un gust ciudat? Am lasat-o peste noapte la inmuiat si apoi a mai fiert vreo 15 minute sa zic, drept ca mai puteam sa o las, avea inca apa in mijloc :D Am mancat-o cu iaurt, miere, scortisoara, dar tot are un gust... nu stiu cum sa-i zic, de cereala :D I-am dat si bebelusului meu cu iaurt si a papat ceva.

Multumesc.  

lena
Elena (lena) Adde 10 ian 2014, 21:32

Hrisca nu trebuie inmuiata daca o fierbeti - se inmoaie peste noapte daca vreti s-o mancati cruda.

Da, are un gust specific, nici o cereala nu il are - eu sunt obisnuita cu el de mica si imi place foarte mult. Important este sa-l combinati corect - la copii merge perfect fiarta in lapte, ca un terci, cu miere, scortisoara este super bun.

Supa de hrisca, combinata cu carne sau ciuperci, sunt sigura ca este vorba doar de prima experienta, chiar merita la cate vitamine are, mai ales pt copilasi mici.

svetlana.covalenco
svetlana.covalenco 01 dec 2013, 15:16

Salut Elena, spune-mi te rog bio hrisca sefierbe lla fel? merci anticipat.

Creola
Creola 06 sep 2010, 12:41

De curand am venit din vacanta in Rep. Moldova si am adus de acolo hrisca fiinca se gasea in toate pietele pe toate rafturile magazinelor si am citit foarte multe despre proprietatile ei curative. Multumim pentru sfatul bun.

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile