Branza de vaci de casa

Dupa mai multe intrebari a utilizatorilor site-ului despre cum se face branza de vaci de casa (in unele tari nu se gaseste in comert) am zis ca acum este momentul cel mai potrivit sa postez si reteta de branza de vaci preparata in casa.

Ati observat ca retetele se posteaza un pic mai rar decat de obicei, este din cauza ca am luat o mica pauza de la aglomeratia orasului si am venit la tzara la parinti, sa mai acumulez liniste si inspiratie, plus sa mai imunizez fetitza. Si fiindca avem multi vecini care au vaca si respectiv lapte, am zis ca este pacat sa nu-mi fac singura branza si smantana.

Asa am hotarat sa ma adaptez conditiilor si sa va arat cum se face branza de vaci la tzara, asa cum m-a invatat mama. Va recomand sa o incercati pentru ca la gust si consistenta nu se compara deloc cu cea din comert, chiar si sotul meu a recunoscut acest lucru. Aici am facut din lapte integral de vaca, daca ar fi sa incercati sa faceti din cel de comert, alegeti unul cu procent de grasime mai mare.

Ingrediente

Lapte integral de vaca
3 l
am zis 3 litri pentru ca asa am avut borcanul de sticla, puteti incerca si din mai putin lapte

Pasi de urmat

1

Laptele se pune intr-un borcan si se lasa o noapte la frigider, apoi se scoate si se lasa la temperatura camerei 2-3 zile, veti observa cum se alege smantana sus, este un strat  mai diferit la culoare.

2

Dupa 2-3 zile (vara se face mai repede, iarna mai greu), cu o lingura scoateti atent smantana de deasupra.

Dupa ce ati scos smantana  veti observa ca laptele de mai jos s-a inacrit (asa se spune la noi in sat), adica este de consistenta unui iaurt sau chefir. Daca este mai lichid va trebui sa-l mai lasati pana are consistenta respectiva, altfel nu se face branza.

3

Se toarna acest lapte inacrit intr-o cratita, se amesteca usor si se pune pe foc. Amestecati periodic, dar aveti grija sa amestecati atent.

4

In timp ce se incalzeste laptele pregatiti o panza de bumbac de 1 mp sau tifon, sau sita mai densa - pe care o puneti intr-un lighean lasand mult la margini.

5

Consistenta la branza finala depinde cat de mult incalziti laptele inacrit. Deci:

1. Daca este abia cald - va fi o branza moale care se topeste in gura - asta o fac eu de obicei.

2. Daca este cald bine - branza este mai uscata - buna de folosit la placinte si coltunasi.

3. Daca este foarte fierbinte - branza este foarte uscata, la consistenta ca un cauciuc - deci aveti grija, aici inseamna ca ati cam stricat-o. Ati putea s-o folositi doar la vreo placinta, dar tot nu cu mare succes.

Deci recomand sa stati pe aproape cat incalziti  laptele si sa verificati periodic, dupa fiecare amestecare, cu degetul, daca s-a incalzt suficient branza.

6

Dupa ce ati stins focul mai puteti sa lasati vreo 5 min laptele sa se patrunda un pic, inainte sa-l puneti la scurs.

Apoi il turnati in ligheanul/sita acoperit cu tifon sau bumbac.

7

Adunati marginile bumbacului, un pic agitati ca sa se scurga zerul, inodati marginile si gasiti undeva sa agatati toata "constructia" vreo 3-4 ore pana se scurge bine tot zerul. Am vazut undeva ca se vand site speciale pentru branza, dar sincera sa fiu nu le-am incercat.

8

Branza se poate servi imediat ce s-a scurs, sau se poate congela si folosi atunci cand avti nevoie.

Este buna la de toate, dar si foarte delicioasa proaspata cu miere sau cu smantana.

Sper ca v-a fost utila prezentarea.

Pofta buna!

Cantitate: 1 kg (din 3 litri de lapte ies aproximativ 600-700g )
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 10 min
Publicata:
Nota: 5 (12 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 70

Issa
Issa 24 nov 2016, 14:36

Bine mersi 

Issa
Issa 24 nov 2016, 12:04

Buna Lena am facut din lapte iaurt, pot face din el branza urmand pasii de la tine asa incalzit

lena
Elena (lena) Issa 24 nov 2016, 13:00

Sigur, mergi mai departe fara grija :)

AdinaMiron209
Adina Miron (AdinaMiron209) 23 sep 2016, 09:09

Laptele se pune fiert sau crud?

lena
Elena (lena) Adina Miron (AdinaMiron209) 23 sep 2016, 10:32

Nu am scris sa-l fierbeti, deci este crud.

Kobayashi Alice
Kobayashi Alice 06 aug 2014, 10:11

Buna !

Am si eu o intrebare

Cand punem laptele in recipient la prins trebuie lasat descoperit ?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Kobayashi Alice 06 aug 2014, 10:46

Da, ar fi bine de acoperit din motive strict igienice - se prinde el sigur cu sau fara capac, dar sa nu ajunga praf, musculite, etc - mai bine il acoperiti cu ceva.

timotei
timotei 12 dec 2013, 19:33

Am facut din brinza ,vreau sa fac coltunasi cu brinza si placinte ca la  mama soacra de la tine 

Poza mea pentru reteta:
gabriela29sv
gabriela29sv 16 mai 2012, 09:27

Draga Lena eu fac branza cu lapte din comert,cu 3,5% grasime, bineinteles respectandu-ti reteta si imi iese super bine...sunt atat de mandra ca imi fac singura branza ;)

Eu pun la prins 11 L de lapte si imi iese cam 2,3 kg de branza,pe care o portionez si o pun in pungi,apoi in congelator...asa am branza mai mult timp.pupici

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Galia
Galia 29 nov 2010, 19:08

Mi-e dor atat de mult de gustul acesta de branza de casa...nu se compara cu ce gasim la supermarket...

Nota mea pentru reteta:
MariaP
MariaP 23 sep 2010, 19:25

Nimic nu se compara cu un produs natural preparat in propria gospodarie! Sanatate curata! Prezentarea m-a dus cu gandul la copilarie, la vacantele petrecute la bunici, la tara. Ce vremuri...

Nota mea pentru reteta:
claudia1976
claudia1976 02 sep 2010, 08:07

E foarte buna si sanatoasă acestă brânzică. Mai ales pentru copilaşi, dar eu o pun si in prăjitură amestecată cu ou şi zahăr sau/şi zahăr vanilat. Într-adevăr e indicat laptele de ţară. Nu are acelaşi gust dacă preparaţi din lapte cumpărat...

Nota mea pentru reteta:
nina
nina 24 iun 2010, 10:40

super ,da  !!!asa se face branza dulce adevarata!11!

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile