Pariziene cu mere

Abia asteptam sa apara merele de vara, si uite ca in sfarsit acum pot sa va arat reteta mea preferata de coptura cu mere - parizienele. Aluatul este inspiratie din reteta de Enseimadas de la Miha sau L. Adamache - un aluat care merita incercat si avut in vedere la orice coptura dulce cu drojdie, este pufos, aromat si foarte fraged. Umplutura poate fi de mere sau orice alta preferata - am mai facut si cu gem si cu branza dulce - in toate cazurile s-au mancat cu brio.
Va recomand sa le faceti, sunt super delicioase, moi, pufoase, aromate....

 

Ingrediente

Faina alba calitate superioara
500 g
Miere
1 lingurite
Lapte
150 ml
Zahar
80 g
Oua
2 buc
+ 1 ou pentru a unge parizienele
Unt
50 g
unt moale la temperatura camerei
Ulei de floarea soarelui
4 linguri
Drojdie uscata
1.5 lingurite
Sare
0.25 lingurite
Esenta de vanilie
1 buc
1 fiola
Mere
1 kg
Zahar
150 g
aici este zaharul pentru mere, cel de mai sus este pentru aluat

Pasi de urmat

1

Merele se spala, se curata si se taie cubulete mici.  Apoi le puneti intr-o tigaie adanca sau ceaun, adaugati 3-4 linguri de apa, 100-200g de zahar (dupa gust sa puneti zaharul) si lasati la foc mic sa scada apa si sa se inmoaie merele.

2

Dupa ce s-a evaporat apa si s-au inmuiat bine merele, stingeti focul si lasati-le sa se raceasca pana pregatiti aluatul. Dupa preferinta puteti adauga scortisoara.

3

Se incalzeste 75 ml de lapte, se dizolva in el mierea. Atent sa nu fie laptele prea fierbinte.

4

Adaugati 100g de faina si 1.5 lingurite de drojdie. Amestecati bine cu mainile sau cu o lingura.

5

Amestecati bine sa nu fie cocoloase, eventual cu putina faina faceti o bila. Eu nu m-am complicat si am lasat-o asa, ca o maia.

6

Lasati maiaua 30 de min sa creasca bine si sa apara niste bule de aer in ea.

7

Apoi puteti sa faceti aluatul la masina de paine sau asa simplu framantat cu mainile.

Adaugati ouale, zaharul, amestecati sa se incorporeze bine.

8

Apoi adaugam restul ingredientelor -  untul, uleiul, laptele ramas, sarea, vanilia. Amestecati bine cu lingura sau cu telul.

9

Aici am adaugat faina la urma si am framantat aluatul.

10

Aluatul va fi mai lipicios, puteti sa-l puneti pe masa cu putina faina si formati o bila din el. Eu il las de obicei 30 de min  si pe urma cu mainile unse cu ulei il mai framant putin, si il las inca 30 de min.

Deci in total il lasati 1 ora sa se odihneasca.

11

Asa creste dupa 1 ora.

12

Scoateti aluatul pe masa si il framantati putin cu faina.

13

Impartiti aluatul in 16 bucati uniforme.

14

Formati bile din aceste bucati si le lasati 10 min sa se odihneasca.

15

Apoi fiecare bila o intindeti in forma de dreptungi si pe o margine puneti umplutura de mere.

16

Apoi luati marginile paropiate de umplutura si o inchideti, presati usor cu degetele marginile ca sa se lipeasca bine.

17

Partea ramasa o taiati in bucati subtiri si le puneti peste prima parte cu umplutura.

18

Parizienele astfel formate le puneti intr-o tava unsa cu ulei, le ungeti deasupra cu un ou batut bine si lasati 15 min sa creasca putin.

19

Le coaceti la cuptor, temperatura de 180-200 grade, pana se rumenesc bine. Apoi le scoateti, lasati sa se racoreasca putin si le luati cu o paleta de pe tava.

Se servesc calde sau reci.

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kilogram (16 bucati)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 90 min
Publicata:
Nota: 5 (20 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 119

TeoC
TeoC 31 mar 2017, 16:04

Buna. Am doar drojdie la cubulet. Cata ar trebui sa folosesc. Multumesc :)

TeoC
TeoC TeoC 31 mar 2017, 16:04

?

lena
Elena (lena) TeoC 31 mar 2017, 19:27

Cam 25-30grame.

TeoC
TeoC Elena (lena) 01 apr 2017, 12:58

Multumesc!

gabriela29sv
gabriela29sv 28 ian 2017, 18:51

Si eu am refacut azi parizienele cu mere. ..au iesit minunat.

Poza mea pentru reteta:
AlixandrescuProdanPaula683
Paula Prodan (AlixandrescuProdanPaula683) 27 ian 2017, 23:32

Foarte bu8ne,parfumate si pufoase O minunatie .Eu am impartit aluatul in 8 ..😆 au iesit foarte mari ....dar foarte bune

Poza mea pentru reteta:
Vizitator
Vizitator 14 oct 2016, 19:00

Am facut astazi lena reteta ta este foarte buna ,multumesc

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Daniela B
Daniela (Daniela B) 19 apr 2016, 21:53

Chiar daca le-am pirjolit putin , s-au mincat toate!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Melanie
Melanie 21 ian 2015, 16:41

Parisienele au devenit unul din deserturile preferate ale familiei! Băiatul meu cel mare a dus si colegului de banca de la scoala si a declanșat o adevarata isterie! Ajung f f f gustoase si aspectuoasă. Si acest preparat mi-a ieșit de prima data.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
LoriB
LoriB 02 iul 2014, 15:40

I-am dat pe spate pe ei din familie si pe colegi! Foarte bune!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
OvidiuT
OvidiuT 05 apr 2014, 00:34

Mulțumesc pt rețetă. Bărbat fiind, e prima oară în viața mea când fac așa ceva din aluat, dar instrucțiunile și gramajele au fost foarte precise (doar făină am pus mai mult). A ieșit DELICIOS, iar prietenii cu care am gustat acest moment îți sunt datori și ție pt rețetă :)

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
irinabucur2004
irina (irinabucur2004) 15 nov 2013, 21:54

super .multumesc pt reteta.

Poza mea pentru reteta:
florentina suciu
florentina suciu 11 nov 2012, 20:14

buna lena, te felicit pentru aceasta reteta, mie una mi.a iesit minunata, asa cum se vede si in imagine. iti multumesc:-)

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile