Placinta cu fructe

Am numit-o mai generic pentru ca fructele le puteti varia cum va place si ce aveti prin frigider - lamaie, visine, amestec de fructe de padure - principala caracteristica obligatorie este ca aceste fructe sa fie acrisoare. La ultimul pas voi preciza cantitatile la lamaie, celelalte le puneti la fel ca in reteta de mai jos.

Asa imi iese de un timp ca lumea care ma cunoaste si mai stie si site-ul imi spun despre retetele lor - asta-i cea mai mare placere pt mine, pt ca de felul meu sunt o curioasa cum gasesti mai rar in acest domeniu. Asa am ajuns la aceasta reteta - o cunostinta buna mi-a spus de reteta casei a mamei sale, care locuieste in Kazahstan - m-a si servit cu placinta, apoi am facut-o impreuna - si la final am facut-o si pt site sa vedeti cat de buna este si cat de repede se face. Si un mesaj pt ea ca nu cunoaste romana: "Спасибо большое Асель тебе и твоей маме за такой замечательный рецепт, думаю что его оценят и пользователи сайта ! "

P.S. Sa stiti ca puteti folosi cu mare incredere la aceasta reteta fructele congelate (visine, merisoare, amestecuri de fructe de padure, etc) - mai aveam prin congelator vreun kg de amestec de fructe - coacaze, afine, zmeura si cirese - le-am pus in placinta si am facut loc pt noul sezon de fructe care vine.

Ingrediente

Unt
200 g
untul sa fie moale la temperatura camerei
Smantana
450 g
smantana este obligatoriu sa fie grasa - de 24-35% grasime
Faina alba calitate superioara
500 g
Sare
0.5 lingurite
Bicarbonat de sodiu
0.5 lingurite
merge si cu praf de copt
Fructe(visine, merisoare, lamaie, amestec)
1 kg
scurse de suc toate
Zahar
1 pahar
Oua
1 buc

Pasi de urmat

1

Untul se taie bucati cat mai mici - eu nu-l aveam incalzit si l-am lasat asa taiat vreo ora pana s-a inmuiat putin.

2

La unt adaugati smantana si sarea.

3

Cu un tel sau mixer amestecati compozitia - sa mai desfaceti cocolosele mai mari - cele mici puteti sa le lasati, va fi chiar mai bine.

4

Adaugati faina amestecata cu bicarbonatul la compozitia de mai sus - amestecati totul cu o lingura pana se leaga aluatul.

5

Apoi il scoateti pe o suprafata presarata cu faina mai multa si framantati putin - sa-l uniformizati si sa aiba o textura mai neteda.

6

Puneti aluatul intr-o punga si il lasati la frigider aproximativ 30 de minute.

7

In acest timp pregatit fructele - daca sunt congelate aveti grija din timp sa le decongelati.

Le puneti intr-o sita si lasati sa se scurga sucul din ele.

8

Apoi le treceti intr-un bol, adaugati 1 ou si 1 pahar de zahar - amestecati bine.

9

Aluatul il scoateti din frigider, si impartiti in 2 parti - una mai mica alta mai mare.

10

Bucata de aluat mai mare o intindeti frumos cu facaletul, sa fie cam de 5 mm grosime - nu uitati sa presarati faina ca sa intindeti fara probleme foaia. O treceti atent intr-o tava de cuptor simpla - la mine a fost cea de aragaz de 4 ochiuri. O mai corectati putin cu mainile daca nu acopera perfect tava si lasati o mica bordura in sus ca sa nu curga umplutura la coacere.

11

Distribuiti fructele uniform pe toata suprafata placintei.

12

Intindeti si a 2-a foaie de aluat acoperiti cu ea umplutura, lipiti marginile bine si faceti cateva taieturi cu cutitul in placinta.

Puneti placinta la cuptor, la 200 grade timp de 45 de minute - pana se rumeneste bine.

13

Cand este rumena o scoateti si lasati sa se racoreasca bine.

14

Apoi o portionati si pudrati cu zahar pudra (optional).

Se poate servi si calda si rece - doar sa stiti ca atunci cand o taiati calda nu va avea sectiunea perfecta - este mai moale si frageda.

15

O puteti servi individual la fiecare in farfurie.

16

Sau o portionati bucati mai mici si prezentati un platou mai mare.

Am facut si cu visine - pacat cu nu merge sa pun si poza - 1kg visine+1 pahar zahar+1 ou.

Varianta cu lamaie: 2 lamai intregi date prin masina de tocat sau blender +1 oua+ 1 pahar de zahar

A fost f. delicioasa si cu kliukva (cranberries) - un fel de merisoare, se gasesc la magazinul rusesc congelate.

Extra-super delicioasa si combinatia mea de afine, coacaze, zmeura si cirese - am ajuns sa fac la aceasta placinta asa cum fac piticii in Alba ca Zapada " Placinta cu afine!!!?"

Deci va recomand cu incredere.

Pofta Buna!

 

Cantitate: 1 kilogram (15 portii aproximativ)
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Publicata:
Nota: 5 (7 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 24

adeia
adeia 07 mar 2016, 18:53

Delicioasa!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Rodikuta
Rodikuta 08 oct 2015, 23:33

Si iata si prajitura 

Poza mea pentru reteta:
Rodikuta
Rodikuta 07 oct 2015, 22:27

Am pregatit aceasta placinta acuma seara din coacaze congelate si merisoare uscate, e fina, usor de facut,  aluatul e o fericire sa lucrezi cu el si rezultatul e unul pe masura asteptarilor . Am fost laudata si placinta apreciata 

Nota mea pentru reteta:
Danaa
Danaa 20 dec 2011, 21:45

as incerca cu dovleac... in loc de fructe de padure congelate...ce parere ai??

nusica
nusica 31 mai 2011, 08:37

Lena,cum e umplutura de lamaie?cate lamai?curatate?date prin masina de tocat?amestecate cu cat zahar?si oua?scurse de zeama?multumesc,vreau sa o incerc,retetele tale sunt minunate,am incercat mai multe si au iesit excelent

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) nusica 31 mai 2011, 08:54

Nusica, multumesc de apreciere, vezi pasul 16 ca raspuns la intrebari.

Karen
Karen 17 mai 2011, 03:48

spune-mi te rog,daca ai incercat umplutura cu  lamaie,nu este putin amaruie din cauza cojii?? multumesc mult

cu fructe e super buna ,as incerca si cu lamaie

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Karen 17 mai 2011, 07:08

Am incercat cu lamaie in combinatie cu visine - dar era putin curatata lamaia de coaja. Cika reteta originala era cu lamaie si de acolo au pornit variatiile, cred ca este buna, la portocale are putina tenta amara, lamaiile nu o au asa intensa.

lena
Elena (lena) 14 mai 2011, 21:17

Multumesc Clarutza! Te pup si ma bucur mult ca va sunt de folos retetele.

Clarutza
Clarutza 14 mai 2011, 21:05

Buna Lena!Incep prin a-ti multumi pentru minunatele retete pe care ni le prezinti!Arata superb prajiturica si nu ma indoiesc nici de gustul ei.Am s-o fac cu prima ocazie!Vreau sa-ti spun ca de Pasti am facut pasca cu ciocolata si  a iesit SUPERRRRR!Fetele mele o adora!Si sotul!si socrul!Si tata!Hai sa ma opresc!Te pup Lena si inca o data iti multumesc!

Nota mea pentru reteta:
Natali
Natali 13 mai 2011, 00:12

wow, asta e de mine! imi inchipui ce bunatate e!

Nota mea pentru reteta:
Ellena
Elena (Ellena) 12 mai 2011, 23:15

Ce bine arata Lena, vreau si eu o feliuta, de cate ori intru pe site, trebuie sa imi faci pofta cu ceva.

ms

Inca odata nota 10 cu

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile