Papanași-zarzarași, cu miere

Papanași-zarzarași, cu miere

Îmi cer scuze pentru o așa pauză lungă cu rețetele pe site - din motive de sănătate, rezolvate cu bine, nu am avut acces și nici timp să lucrez la site doar repede să mai răspund la comentarii și întrebări. Acum ușor-ușor intru în activitate, cu o primă rețetă de papanași cu miere, care la mine acasă li se spun Zarzarași :)

Se făceau mai la toate evenimentele - nuntă, zi de naștere, etc și obligatoriu se servesc cu miere din abundență în farfurie. Îmi place mult că sunt delicioși și calzi și reci, chiar și după 1-2 zile. Aluatul este asemănător cu cel de papanașii românești, doar că diferă puțin forma și modul de prezentare/servire. Eu le fac destul de des, mulți îmi cer rețeta, și am zis să le pun și pe site, să nu mai am mult de povestit la fiecare :)

Cantitățile de făină pot varia în funcție de tipul de brânză folosit, aș recomanda să luați pentru așa ceva întotdeauna brânză mai uscăcioasă, fără mult zer - folosesc des Napolact și Milli, au consistența perfectă.

Ingrediente

Brânză de vaci
500 g
mai uscăcioasă
Ouă
1 buc
   
Zahăr
2 linguri
după gust
Bicarbonat de sodiu
0.5 lingurite
   
Făină albă calitate superioară
4 linguri
plus făină pentru lucru pe masă
Sare
0.25 lingurite
   
Esență de vanilie
1 buc
   
Ulei de floarea-soarelui
500 ml
pt prăjit
Miere
5 linguri
după gust
Zahăr pudră
1 lingurita
opțional

Pași de urmat

Pas 1

Se pun brânza, oul, sarea, zahărul, bicarbonatul, vanilia într-un bol, amestecați.

Papanași-zarzarași, cu miere - Pas 1
Pas 2

Adăugați făina, amestecați cu o lingură.

Papanași-zarzarași, cu miere - Pas 2
Pas 3

Presărați multă făină pe masa de lucru și cu o spatulă/lingură scoateți aluatul din bol.

Este normal aluatul să fie mai lipicios, dacă puneți multă făină în el papanașii vor fi tari și deloc fragezi.

Papanași-zarzarași, cu miere - Pas 3
Pas 4

Nivelati ușor cu mâinile bila de aluat, vă ajutați cu multă făină să nu se lipească de mâini.

Papanași-zarzarași, cu miere - Pas 4
Pas 5

Tăiați cu un cuțit bucățele mici de aluat - de mărimea unei nuci aproximativ.

Papanași-zarzarași, cu miere - Pas 5
Pas 6

Fiecare bucățică o luați cu mâinile presărate cu făină și formați bile mici.

Papanași-zarzarași, cu miere - Pas 6
Pas 7

Încindeți bine uleiul într-un tuci sau tigaie mai adâncă - aveți grijă să fie destul de înalt nivelul de ulei, ca papanașii să plutească în el. De asta folosesc tuci mic ca să fac 2-3 ture de papanași, dar nivelul de ulei poate fi mai mare la cantitate relativ mai mică de ulei.

Papanași-zarzarași, cu miere - Pas 7
Pas 8

După ce ați încins bine uleiul și s-au pus papanașii la prăjit, aveți grijă să fie un foc mediu - ca să se facă în voie și să nu se cocosească.

Îi rumeniți frumos pe ambele părți.

Papanași-zarzarași, cu miere - Pas 8
Pas 9

Îi scoateți pe un prosop de hârtie și lăsați să se scurgă de ulei.

Papanași-zarzarași, cu miere - Pas 9
Pas 10

Se servesc așa simple cu miere turnată peste ele - aceasta se prelinge sub papanași și pe masă ele arată ca și cum plutesc în miere.

Papanași-zarzarași, cu miere - Pas 10
Pas 11

Și eventual/opțional presărați cu zahăr pudră.

Poftă Bună!

Papanași-zarzarași, cu miere - Pas 11

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 700 g
Timp de preparare: 20 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (2 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 32

oleseagalbura292
olesea galbura (oleseagalbura292) 10 Oct 2023, 13:56

Foarte reușită e recetă de păpănași,noi le numim gogoșele...o gustoșenie😋

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
CristinaRusuVieru220
Cristina Rusu Vieru (CristinaRusuVieru220) 06 May 2019, 20:57

Foarte gustoase!!!

Nota mea pentru rețetă:
timotei
timotei 03 Sep 2016, 21:57

Nu stiu de ce nu s-a atasat poza🙄🙄🙄

Poza mea pentru rețetă:
Valentina Chihai
Valentina (Valentina Chihai) 22 Mar 2016, 16:50

Am făcut de doua ori dar nu mi s-au primit nici prima, nici a doua oară. Care ar putea fi motivul? Erau cleiosi inauntru, nu puhavi. Lingurile se faina trebuie sa fie pline cu virf sau cum?

lena
Elena (lena) Valentina (Valentina Chihai) 22 Mar 2016, 21:24

Si branza este moale sau mai uscata.

Ekaterinka
Ekaterinka 03 Feb 2015, 14:46

celebrele abricoase ale copilariei mele din comert ce marca de branza ar fi potrivita?

lena
Elena (lena) Ekaterinka 03 Feb 2015, 18:40

Aici in Romania eu cumpar Oke sau Raraul la punga de 500g. Oricum important sa fie branza mai uscata, nu moale si cremoasa.

Any04
Any04 30 Jul 2014, 10:41

cu placere lena, eu azi am printat recetele care imi plac si le-am pus in carte de bucate , voi incerca foarte curind ceva din torturile tale.   sunt super mai ales cele cu blatul de ciocolata , ador asa torturi.

Any04
Any04 30 Jul 2014, 01:24

asa arata in nauntru
Poza mea pentru rețetă:
Any04
Any04 30 Jul 2014, 01:17

asa arata

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 16 Jul 2013, 19:11

Bravo! Pofta Buna!

rov
rov 16 Jul 2013, 17:59

Deci DA!

Poza mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile