Varză călită cu carne și cartofi

Varză călită cu carne și cartofi

Asta-i rețeta de varză călită pe care o fac de câțiva ani, după multe încercări și variații am rămas tot la aceasta și mi se pare perfectă.

Varza nu se face terci, se ține întreagă, dar în același timp este moale și se topește în gură. Opțional puteți adăuga cartofi, vă asigur că este o combinație extraordinar de reușită - prima dată am gustat-o în Ucraina la mătușa mea și de atunci periodic fac.

Rețeta a trecut testul la mulți mofturoși, chiar și copii mofturoși :) Cartofii le fac să încerce mâncarea, după aia se apucă de varză, carne, și hopa... au mâncat tot :)

Ingrediente

Carne de vitel
700 g
sau carne de pui, porc - orice preferați
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
   
Ceapa alba
1 buc
   
Morcovi
1 buc
   
Varza alba
1 kg
   
Cartofi
500 g
opțional
Pasta de tomate
2 linguri
   
Sare,piper
1 lingura
după gust și boia de ardei dulce/iute

Pași de urmat

Pas 1

Într-o tigaie mai adâncă se încălzește bine uleiul, adăugați carnea tăiată cuburi mari.

Varză călită cu carne și cartofi - Pas 1
Pas 2

Lăsați să se rumenească amestecând periodic.

Apoi adăugați ceapa și morcovii tăiați rondele/cuburi.

Varză călită cu carne și cartofi - Pas 2
Pas 3

Căliți 5 minute apoi adăugați pasta de roșii, amestecați și mai lăsați 2-3 minute.

Varză călită cu carne și cartofi - Pas 3
Pas 4

Varza se taie bucăți medii (nu-mi place s-o tai foarte mărunt) și se adaugă la compoziția din tigaie.

Varză călită cu carne și cartofi - Pas 4
Pas 5

Amestecați periodic și lăsați să se călească toate împreună nu mai mult de 5 minute.

Varză călită cu carne și cartofi - Pas 5
Pas 6

Treceți compoziția de varză și carne într-o tavă de cuptor mai adâncă, adăugați cartofii tăiați cuburi, sarea, piperul, eventual niște boia de ardei, amestecați.

Varză călită cu carne și cartofi - Pas 6
Pas 7

Acoperiți tava cu capac sau folie de aluminiu și o puneți la cuptor preîncălzit la 200 grade pentru aproximativ o oră.

Varză călită cu carne și cartofi - Pas 7
Pas 8

Cam după jumate de oră scoateți tava din cuptor și cu spatula amestecați atent compoziția.

Dacă aveți niște carne mai tare, o puteți lăsa la cuptor și mai mult de o oră.

Gustați cartofii, carnea și dacă sunt gata, scoateți folia și puteți lăsa tava încă 10 minute la cuptor.

Varză călită cu carne și cartofi - Pas 8
Pas 9

Este perfectă servită și ca atare sau cu o garnitură de legume/salată.

Poftă Bună!

Varză călită cu carne și cartofi - Pas 9

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (7-8 porții)
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 40 min
Data publicării:
Notă: 5 (2 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 19

lena
Elena (lena) 12 May 2016, 09:14

Ekaterinka, mi-a face si mie mare placere :)

Stam in Bucuresti, ateliere nu am facut de mult timp dupa ce am nascut-o pe Maria. Acum suntem in discutii si incercam sa gasim o formula de ateliere comoda pt toti. Voi anunta pe site si newsletter imediat cum stabilim ceva concret.

Ekaterinka
Ekaterinka 07 May 2016, 19:49

citind comentariile am inteles ca stai in Bucuresti si ca mai testetzi retete la atelier,vroiam sa intreb daca se poate participa la vreo intalnire de genu ca mi ar face mare placere sa cunosc un om dupa a carui retete gatesc de mai bine de doi ani.

Ekaterinka
Ekaterinka 07 May 2016, 19:45

foarte bun!!

am gatit cred ca jumate din retele de pe site,toate au iesit extraordinare,am ramas sceptica la prajiturile de post mie nu mi ies de nicio culoare.in rest un mare multumesc pentru fiecare reteta care mi a incantat papilele gustative 

Nota mea pentru rețetă:
Alivi
Alivi 09 May 2015, 16:40

Cu cea mai mare placere gatesc varza cu cartofi dupa reteta dumneavoastra. Dupa ce am descoperit-o nu ma pot satura de cit de gustos iese. Si familiei mele ii place mult, mai ales baietelului meu de 2 anisori care nu maninca orice... Salutari si multumiri de la Chisinau de la familia Ursachi...

Nota mea pentru rețetă:
alinutza1
alinutza1 18 Sep 2014, 17:42

chear va mltumesc mult ,am testat aceasta reteta si a esit super de gustoasa si a ramas totul intreg si frumos

Poza mea pentru rețetă:
LicaStar
Lica (LicaStar) 20 Nov 2013, 16:51

Mdaaaa, Lena, m-ai dat gata cu varza asta la cuptor... Eu cand o faceam, mereu trebuia sa-mi iasa terci, ori cartofii se sfaramau tare, ori varza se usca prea tare..., dar acum cand am facut-o la cuptor, legumele (morcovul, cartofii, varza, ardei gras) s-au pastrat  mai intregi. N-o sa mai folosesc metoda mea. Multumesc foarte mult pentru ajutorul care mi-l oferi prin acest site! Sanatate tie si familiei tale!

nicolsimple
nicolsimple 01 Nov 2013, 13:11

daca nu am foaie de aluminiu, pot inlocui cu altceva ? sau eventual sa las compozitia neacoperita 

lena
Elena (lena) nicolsimple 01 Nov 2013, 13:13

Cu un capac, sau in cel mai rau caz cu niste hartie de copt.

Neacoperita poti, dar s-ar putea usca si coace mai greu, aici secretul este ca se face varza in aburiii de sub folie/capac.

DIA23
DIA23 18 Oct 2013, 09:44

apa nu trebuie sa vin alb sec?

lena
Elena (lena) DIA23 18 Oct 2013, 10:15

Nup, varza lasa destula zeama.

mariana72
MARIANA (mariana72) 10 Nov 2012, 22:44

Draga lena ,dupa cum ti-am zis eu incerc sa prepar si sa ma laud cu minunatele tale retete.Asa ca am facut si aceasta reteta.Demult nu am mai mancat varza asa de buna,mai ales ca mie nu imi prea place varza,dar asta mi-a iesit SUPER!!!!!!!

Iti multumesc pt minunatele tale retete si care imi ies .PUPICI

LiCuRiCi
LiCuRiCi LiCuRiCi (LiCuRiCi) 31 Oct 2012, 17:07

La noi se numeste ,,kapustneak" 

Arată toate comentariile