Tort "Kushma lui Guguță"

Tort "Kushma lui Guguță"

Nu am greșit eu denumirea :) - așa se numește cel mai iubit tort al copilăriei mele - m-a și rugat cineva pe forum să-l pun pe site.

Îl făceam de la 12-14 ani împreună cu mama la multe sărbători și era foarte apreciat - combinație de aluat fraged, vișine și cremă de smântână - cea mai perfectă posibilă, și cea mai simplă.

Noi îl preparam întotdeauna împreună cu cornulețe fragede, din același aluat - să avem și biscuiți și tort la masa festivă.

Ca de obicei, o secțiune la ultimul pas, mai convingătoare - să aveți poftă bună!

Ingrediente

Smântână
300 g
   
Unt
300 g
   
Făină albă calitate superioară
650 g
   
Vișine fără sâmburi
1 kg
congelate sau din compot
Smântână 20% grăsime
1 kg
foarte important să fie smântână groasă, chiar de 30% grăsime - altfel va curge și nu va fi tortul moale și fraged - eventual mai adăugați întăritor de frișcă
Zahăr
1.5 pahare
   
Esență de vanilie
1 buc
   
Ciocolată neagră
50 g
pentru ornat

Pași de urmat

Pas 1

Faceți aluatul ca în Rețeta de cornulețe fragede.

Lasăți la frigider cam o oră, apoi le scoateți și împărtiți în 3-4 bile.

Tort "Kushma lui Guguță" - Pas 1
Pas 2

Pe rând întindeți fiecare bilă într-un dreptunghi mare, să fie cam de 2 mm grosime foaia.

Tort "Kushma lui Guguță" - Pas 2
Pas 3

Vișinele scurse bine de zeamă se amestecă cu 2-3 linguri de făină - asta ca să puteți lucra ușor cu ele și să nu vă curgă în aluat.

Tort "Kushma lui Guguță" - Pas 3
Pas 4

Foaia de aluat se taie în felii de 3 cm, pe fiecare puneți un rând de vișine.

Tort "Kushma lui Guguță" - Pas 4
Pas 5

Se lipesc marginile, așa ca să formați un rulou-tub cu vișine înăuntru.

Tort "Kushma lui Guguță" - Pas 5
Pas 6

Întoarceți ruloul cu marginile lipite în jos.

La fel faceți restul rulourilor și la celelalte bile de aluat.

Calculați nr de rulouri în funcție de mărimea tortului pe care vreți să-l faceți:

- tortul meu are la bază 7 buc - în total mi-au trebuit 28 de rulouri - este un tort mare, aveți grijă

- pentru unul cu bază de 6 buc - vă trebuie 21

- la bază cu 5 rulouri - 15

Tort "Kushma lui Guguță" - Pas 6
Pas 7

Aranjați-le în tava, și aveți grijă să fie toate de aceeași lungime - care sunt mai mari le tăiați la cât vă trebuie și aveți platoul de tort.

Tort "Kushma lui Guguță" - Pas 7
Pas 8

Le coaceți în cuptor preîncălzit la 200 grade, 20 minute sau până se rumenesc frumos.

Tort "Kushma lui Guguță" - Pas 8
Pas 9

Aici rulourile mele sunt gata, le-am aranjat în formă de tort, ca să văd dacă vin bine.

Tort "Kushma lui Guguță" - Pas 9
Pas 10

Preparați crema - într-un bol adaugați smântâna, zahărul, vanilia și eventual întăritorul de frișcă.

 

Tort "Kushma lui Guguță" - Pas 10
Pas 11

Bateți bine crema, să fie groasă și să se ungă bine.

 

Tort "Kushma lui Guguță" - Pas 11
Pas 12

Și începem să montăm tortul:

- pe un platou puneți primul strat de rulouri - la mine 7 bucăți

- se ung bine, eventual ungeți puțin și platoul, să fie cremă și la baza tortului.

Tort "Kushma lui Guguță" - Pas 12
Pas 13

Se pune următorul strat de rulouri, mai puțin 1 buc - deci la mine sunt 6 bucăți.

La fel se unge cu cremă.

Tort "Kushma lui Guguță" - Pas 13
Pas 14

Continuați la fel până ajungeți la ultimul rulou.

Tort "Kushma lui Guguță" - Pas 14
Pas 15

Ungeți bine cu cremă tortul pe toate părțile.

Tort "Kushma lui Guguță" - Pas 15
Pas 16

Dați ciocolata prin răzătoare ca să ornați tortul.

Tort "Kushma lui Guguță" - Pas 16
Pas 17

Lasăți la rece peste noapte ca să se înmoaie bine.

Și felia promisă :)

Poftă Bună!

Tort "Kushma lui Guguță" - Pas 17

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (un tort mare)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 120 min
Data publicării:
Notă: 5 (8 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 61

Diana28
Diana28 18 Jan 2024, 19:56

Super receta . De ani de zile pregătesc acest tort 🍰. Delicios 🤤

Nota mea pentru rețetă:
OlgaCiorneiu277
Olga Ciorneiu (OlgaCiorneiu277) 31 Dec 2018, 15:33

In copilărie îl făceam cu untura. Ieșea mult mai fraged fata de aluatul cu unt. Acum am incercat cu smântână 20%si unt 65%,apoi cu smântână 30%si unt 80%. Aluatul a fost mai sfărâmicios la a doua variantă, dar l-am întins de vreo 3mm și au ieșit f ok. In schimb este mult mai fraged. Seamănă maiult cu cel din copilărie. Scriu ca poate are nevoie cineva de descoperirea mea! De altfel, să îți lingi degetele, așa bun e! Și că sa fie tortul gustos chiar e nevoie de frișcă tare. Daca e prea fluida nu se înmoaie aluatul și nu iese cum trebuie, gustul autentic! Succes! Mulțumesc pt rețete, Lena! Un An Nou bun!

TanyaDanita749
Tanya Danita (TanyaDanita749) 24 Nov 2016, 15:48

Dna Elena, spuneti-mi va rog, in reteta cornuletelor aveti indicata si drojdia...este necesara si pt tort?...ca in lista ingredientelor pt tort nu ati indicat-o...Multumesc!

lena
Elena (lena) Tanya Danita (TanyaDanita749) 24 Nov 2016, 15:59

Nu e nevoie aici de drojdie, doar la cornulete.

TanyaDanita749
Tanya Danita (TanyaDanita749) Elena (lena) 24 Nov 2016, 16:03

Multumesc !

Olghina.18
Olghina.18 16 Jan 2015, 18:52

A fost super delicios.... :) Cu siguranta voi mai repeta aceasta reteta. Multumes Lena pentru toate retetele tale, datorita carora Imi surprind mereu oaspetii..... 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Cornelia BB
Cornelia BB 05 Jul 2014, 06:52

Guguta inca nefinisat

Poza mea pentru rețetă:
Cornelia BB
Cornelia BB 05 Jul 2014, 06:51

Tort Cușma lui Guguta 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Cornelia BB
Cornelia BB 05 Jul 2014, 06:50

Un tort gustosel dar nu prea sau înmuiat turtele, chiar si dupa doua zile tot tare era ... 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 30 Mar 2014, 21:20

Buna. Uitandu-ma acuma la mine in Folderul cu preparatele mele am vazut si acest tort,pe care l-am facut de mult,dar nu l-am postat fiind f.dezamagita de designul meu, gandindu-ma ca la al 2-lea tort sa o fac,dar vad ca nu-i mai vine randul,asa ca postez  "opera" mea de atunci. Eu l-am facut cu clatite ,mai mic, si cu jumatate din cantitatea de crema,care a fost f.multa. Deci ce mi s-a intamplat? Am pus la baza 4 clatite,si crema multa,apoi 3,dar cele 3,le-au ferit pe cele de mai jos si s-au lasat si ele in jos. Probabil trebuia o tava exact ptr.4 cu borduri ca sa le tina,dar nu am avut. In concluzie ultima de sus s-a lasat in jos de nu a fost ca o piramida. De gust nu am ce comenta. F.bun, crema cu smantana de 38 gr. (nici nu stiam ca exista), nemaipomenit, super tare. Asta e povestea lui Guguta al meu. Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
salomeea
salomeea 29 Sep 2013, 00:23

Foarte, foarte gustos acest " Cusma lui Guguta"...se termina cu viteza luminii, deja am devenit si experta in al pregati....e preferatul sotului si al tuturor prietenilor care l-au gustat la noi, mereu ma roaga sa-l pregatesc si are un succes garantat, tre sa pun si deoparte o bucatica ca altfel nu mai auc sa gust din el......Multumim Lena ptr recetele minunate si munca pe care o depui in tot ceea ce facifamilia mea te adora 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
dora94
dora94 04 Jan 2013, 11:38

E super bun. Sa mincat tot intr-o clipa.Multumesc Lena.

Poza mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile