Roti(lipii indiene din faina integrala)

Roti(lipii indiene din faina integrala)

Azi va mai arat o reteta indiana de care sunt foarte incantata si am repetat-o deja de vreo 4 ori in ultimele 2 saptamani. Este de la aceeasi prietena din India, deci o reteta gospodareasca, testata, fara multe complicatii dar cu un rezultat mai mult decat excelent.

O solutie buna daca nu aveti chef sa faceti paine de casa, dar vreti ceva bun, sanatos si repede pentru masa in familie. Sofia le mananca fara nimic, sunt bune si pentru a face niste sandwichuri mai interesante, shaorma de casa sau pur si simplu pentru a le manca cu niste sos delicios...

Imi amintesc foarte mult turtele bunicii coapte pe plita de la soba, si cu aceasta ocazie am facut si desertul preferat al copilariei mele - turte cu mac(vedeti ultimii pasi din reteta).

Ingrediente

Faina integrala de grau
280 g
sau 2 pahare
Faina alba
80 g
sau 0.5 pahar
Lapte batut/iaurt/chefir
170 g
sau 0.5 pahar
Lapte
130 g
sau 0.5 pahar
Praf de copt
0.5 lingurite
sau bicarbonat de sodiu

Pasi de urmat

1

Intr-un bol mai adanc amestecati fainurile si praful de copt.

Cu bicarbonat ies ceva mai moi, dar nu se umfla asa bine - deci experimentati si va alegeti varianta care va place.

2

Adaugati laptele si iaurtul, amestecati cu o spatula sau lingura.

3

Mai adaugati 100 ml de apa daca observati ca aluatul este mai fainos.

Foarte important sa faceti aluatul moale.

4

Continuati sa framantati aluatul in bol, cu mainile.

Sau il scoateti pe masa presarata cu faina si framantati bine sa va iasa un aluat uniform si moale - pe parcurs mai adaugati faina ca sa nu se lipeasca de maini si masa.

5

Lasati aluatul sa se odihneasca 10-15 minute - acoperiti cu un prosop sau folie de plastic sa nu se usuce.

6

Apoi il mai framantati o data, timp de vreo 5 minute.

7

Impartiti aluatul in 16 bucati uniforme si le faceti bilute. Puneti pe masa si acoperiti cu folie sa nu se ususce.

8

Dupa 5 minute va apucati sa le intindeti cu sucitorul, faceti cercuri cam de 1.5 mm grosime.

9

In acelasi timp incingeti bine o tigaie mai veche, fara ulei!

Si puneti pe rand lipiile la copt, la foc mediu.

10

Veti observa cum incep sa se umfle.

11

Si tot mai mult.

Recunosc ca la primele 2 serii de lipii nu s-au umflat atat de frumos - dar nu a influentat mult gustul si textura.

Aceste umflaturi arata ca aluatul este bine facut.

12

Se intorc pe partea cealalta cand se rumenesc(apar niste pete usor maronii).

Si observati ca se umfla si mai mult, se fac ca niste pernute :)

13

Pe parcurs le scoateti si le puneti sub un prosop.

Pentru cine nu are probleme cu colesterolul, se pot unge fierbinti cu putin unt, vor fi si mai delicioase.

14

Asa coaceti toate lipiile, le serviti calde sau daca raman pentru a 2-a zi le tineti intr-o punga, sa nu se usuce.

15

Si aici un desert rapid, simplu si tare bun - marca "a la bunica" - TURTE CU MAC

Lipiile se rup bucatele mici, se adauga mac dupa preferinte si nuci, stafide, etc.

16

Faceti o jumatate de pahar de sirop - apa calda amestecata cu zahar, miere sau zahar brun(eu din asta am pus si a fost siropul mai maroniu), vanilie, scortisoara.

17

Turnati acest sirop peste lipiile cu mac, amestecati bine si lasati sa se patrunda cam 10-15 minute.

Si gata serviti si savurati :)

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 16 bucati
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 13

Ekaterinka
Ekaterinka 08 mai 2016, 15:36

nu ma asteptam sa iasa asa bune,ma gandeam ia niste turte uscate pe tigaie.n am gasit faina integrala dar am inlocuit o cu succes cu tarate schimband un pic proportiile cu faina alba

Anutii Lacramioara
Anutii Lacramioara 17 nov 2015, 07:44

lipiile se desfac in doua se taie triunghiuri ,se pun in tava de aragaz ,se stropesc cu putin ulei ,sare mare,ierburi aromate uscate si putina paprika ,se amesteca si se dau cateva minute la cuptor sa se rumeneasca .Ies niste cipsuri delicioase ce se pot consuma la pasta de naut ,vinete ,fasole batuta sau asa

fata de smarald
fata de smarald 15 aug 2015, 13:14

Buna ziua, m-am gandit sa-ti scriu si eu pentru ca de doua saptamani m-am hotarat sa gatesc mai dietetic si am apelat la multe din retete tale.la aceasta reteta am inlocuit apa cu apa minerala si mi s-a parut ca au iesit mai bune lipiile.Iti multumesc si iti doresc putere de munca si creativitate.

LenaLorelei
LenaLorelei 10 feb 2015, 12:57

Eu locuiesc in India si pot sa confirm ca roti se fac doar cu apa si faina integrala, fara alte adaosuri. Femeile aici fac mai mult alut si fac roti proaspete la fiecare mincare. Aici roti reci nici cel mai sarac nu maninca, si e o insulta sa oferi cuiva roti reci (am facut greseala asta). O sugestie - ca sa iasa mai rumene, faceti rotiile pe o tigatie (fara ulei) si cind s-au umflat dati tigaia la o parte si mai rumeniti rotiile direct pe focul de aragaz, dar fiti atenti sa le tineti bine in cleste de bucatarie. Aceasta e varianta urbana de roti, pentru cei care nu au tandoor. 

Cineva zicea de puri - puri se prajesc in baie de ulei. Foarte gustoase dar extrem de nesanatoase. 

Lia1
Lia1 09 aug 2013, 12:43

Lena, se pot rula pt o shaorma de-aia dietetica? ... Par cam rigide.

Noi lipiile cumparate le tinem in congelator. Cand ne grabim le dezghetam in flacara de la aragaz si nu se scorojesc. Se scorojesc daca stau mai multe saptamani -o luna in congelator.

lena
Elena (lena) Lia1 09 aug 2013, 12:54

Merg pentru shaorma, doar sa le faci cat mai subtiri, sunt destul de elastice si se fac rigide daca nu le pui in punga, dupa ce se racoresc.

alinaa
alinaa 02 feb 2013, 21:44

Amintiri frumoase ! Bunicii faceau asta mereu iarna, pe plita de la masina , tot doar cu apa, sare si faina, erau o minunatie, nu am mai mancat de ani multi.... LE INFULECAM IMEDIAT, uneori cu smantana sau unt de casa, alteori asa goale si fierbinti de le jucam dintr-o mana in alta. 

elenabordianu
elena bordianu (elenabordianu) 02 feb 2013, 15:39

lena, am facut deja de 2 ori aceste turte, dar nu stiu de ce nu se umfla asa ca in poza, prima data am facut cu praf, a 2 cu bicarbonat,, care o fi totusi cauza??????

lena
Elena (lena) elena bordianu (elenabordianu) 02 feb 2013, 15:44

Framanta mai bine aluatul si focul ceva mai mare sub tigaie. Si la mine s-au umflat bine abia la a 3-4 oara. Dar la gust nu influenteaza.

lena
Elena (lena) 31 ian 2013, 07:50

Poori se fac doar cu faina, apa si sare. Celelalte feluri au multe variatii, chiar si cu faina de naut, abia astept sa le incerc.

serafima
tcaci (serafima) 31 ian 2013, 00:48

Lena, interesanta receta, doar ca eu stiam ca aceste rotii(li se mai spune si ciapati sau fulca) se prepara doar din apa, faina si sare. Poate este ceva noi, improvizat de prietena ta din India. Oricum, neaparat vom testa si aceasta  varianta.

lena
Elena (lena) 30 ian 2013, 17:28

Da, excat asa si la noi, furam colturile de la coltunasi si la faceam pe plita:)

Faina integrala se obtine prin macinarea graului intreg, fara sa mai separi taratele din el. Poti amesteca faina alba cu tarate macinate fin si obtii ceva asemanator.

Arata toate comentariile