Roti(lipii indiene din faina integrala)
Azi va mai arat o reteta indiana de care sunt foarte incantata si am repetat-o deja de vreo 4 ori in ultimele 2 saptamani. Este de la aceeasi prietena din India, deci o reteta gospodareasca, testata, fara multe complicatii dar cu un rezultat mai mult decat excelent.
O solutie buna daca nu aveti chef sa faceti paine de casa, dar vreti ceva bun, sanatos si repede pentru masa in familie. Sofia le mananca fara nimic, sunt bune si pentru a face niste sandwichuri mai interesante, shaorma de casa sau pur si simplu pentru a le manca cu niste sos delicios...
Imi amintesc foarte mult turtele bunicii coapte pe plita de la soba, si cu aceasta ocazie am facut si desertul preferat al copilariei mele - turte cu mac(vedeti ultimii pasi din reteta).
Ingrediente
●
Faina integrala de grau
280 g
sau 2 pahare
●
Faina alba
80 g
sau 0.5 pahar
●
Lapte batut/iaurt/chefir
170 g
sau 0.5 pahar
●
Lapte
130 g
sau 0.5 pahar
●
Praf de copt
0.5 lingurite
sau bicarbonat de sodiu
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Intr-un bol mai adanc amestecati fainurile si praful de copt.
Cu bicarbonat ies ceva mai moi, dar nu se umfla asa bine - deci experimentati si va alegeti varianta care va place.
Pas 2
Adaugati laptele si iaurtul, amestecati cu o spatula sau lingura.
Pas 3
Mai adaugati 100 ml de apa daca observati ca aluatul este mai fainos.
Foarte important sa faceti aluatul moale.
Pas 4
Continuati sa framantati aluatul in bol, cu mainile.
Sau il scoateti pe masa presarata cu faina si framantati bine sa va iasa un aluat uniform si moale - pe parcurs mai adaugati faina ca sa nu se lipeasca de maini si masa.
Pas 5
Lasati aluatul sa se odihneasca 10-15 minute - acoperiti cu un prosop sau folie de plastic sa nu se usuce.
Pas 6
Apoi il mai framantati o data, timp de vreo 5 minute.
Pas 7
Impartiti aluatul in 16 bucati uniforme si le faceti bilute. Puneti pe masa si acoperiti cu folie sa nu se ususce.
Pas 8
Dupa 5 minute va apucati sa le intindeti cu sucitorul, faceti cercuri cam de 1.5 mm grosime.
Pas 9
In acelasi timp incingeti bine o tigaie mai veche, fara ulei!
Si puneti pe rand lipiile la copt, la foc mediu.
Pas 10
Veti observa cum incep sa se umfle.
Pas 11
Si tot mai mult.
Recunosc ca la primele 2 serii de lipii nu s-au umflat atat de frumos - dar nu a influentat mult gustul si textura.
Aceste umflaturi arata ca aluatul este bine facut.
Pas 12
Se intorc pe partea cealalta cand se rumenesc(apar niste pete usor maronii).
Si observati ca se umfla si mai mult, se fac ca niste pernute :)
Pas 13
Pe parcurs le scoateti si le puneti sub un prosop.
Pentru cine nu are probleme cu colesterolul, se pot unge fierbinti cu putin unt, vor fi si mai delicioase.
Pas 14
Asa coaceti toate lipiile, le serviti calde sau daca raman pentru a 2-a zi le tineti intr-o punga, sa nu se usuce.
Pas 15
Si aici un desert rapid, simplu si tare bun - marca "a la bunica" - TURTE CU MAC
Lipiile se rup bucatele mici, se adauga mac dupa preferinte si nuci, stafide, etc.
Pas 16
Faceti o jumatate de pahar de sirop - apa calda amestecata cu zahar, miere sau zahar brun(eu din asta am pus si a fost siropul mai maroniu), vanilie, scortisoara.
Pas 17
Turnati acest sirop peste lipiile cu mac, amestecati bine si lasati sa se patrunda cam 10-15 minute.
Si gata serviti si savurati :)
Pofta Buna!
Cantitate:
16 buc
Timp de preparare:
30 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
30 min
Data publicarii: