Ardei copti cu smantana

Ardei copti cu smantana

Sunt mancarea mea preferata, imi place mult s-o fac in sezon si sa congelez ardei copti pentru iarna, anume pentru aceasta reteta. Este printre primele mancaruri pe care le-am invatat sa le fac acasa, cred ca pe la 10-12 ani - deci este o reteta de suflet :)

Merge si cu smantana, daca sunteti la regim si nu mancati grasimi, puneti usturoi - va fi la fel de delicioasa.

Ingrediente

Ardei gras
1 kg
Rosii
4 buc
Ceapa alba
2 buc
Smantana
3 linguri
sau usturoi - in varianta mai light
Ulei de floarea soarelui
50 ml
Sare
0.5 linguri

Pasi de urmat

1

Mai intai pregatim ardeii - sunt mai multe metode de a coace ardei: la tigaie in ulei, la cuptor, pe grill, etc.

Eu prefer sa-i coc pe grill de aragaz, din ala cu gaura in mijloc, se coc foarte bine, repede si fara grasime.

Deci, torn apa in tava de grill, aranjez ardeii si pun capacul - la foc mediu.

2

Cand se rumenesc pe o parte ii intorc pe cealalta, si asa pana sunt copti peste tot.

3

Imediat ce ii scot din tava fierbinti ii pun intr-o oala acoperita cu folie de plastic(alimentara).

Asa ii las macar 20-30 de min, sau peste noapte daca am timp(sa fie mai usor de curatat). Apoi se curata foarte usor de pielitza, se lasa la scurs inainte sa preparam sosul.

4

Ceapa se taie marunt si se caleste in ulei.

5

Cand se rumeneste ceapa, se adauga rosiile taiate marunt(cubulete).

6

Se amesteca bine si se lasa 20 de min la foc mediu, sa se coaca si patrunda bine ingredientele.

Rosiile vor lasa bine suc si se vor inmuia. Daca nu va plac bucatele de ceapa si rosii, puteti in aceasta etapa, dupa ce s-au patruns bine ceapa cu rosiile, sa le dati prin blender. Vor fi ca un sos/pasta - noi le preferam asa bucati, cateodata pentru mese festive le fac sos.

7

Apoi adaugati smantana, sare - amestecati bine si lasati sa fiarba 10 min la foc mic.

In caz ca le faceti cu usturoi, il pisati bine si il adaugati peste ardeii in sos inainte sa stingeti focul sub mancare.

8

Si la urma asezati ardeii in acest sos de legume cu smantana, lasati sa fiarba inca 5-10 min.

 

9

Se pot servi fierbinti, calzi, reci - la orice temperatura sunt deliciosi - cu orice garnitura preferata sau chiar si fara ea.

Pofta Buna!

 

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kilograme (sunt cam 5 portii)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (10 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 26

dynamic1
Mihai (dynamic1) 24 iun 2019, 15:55

As dori sa intreb ce smantana s-ar potrivi mai bine la aceasta mancare: cea de gatit (dulce) sau cea fermentata (acra)? Multumesc.

lena
Elena (lena) Mihai (dynamic1) 24 iun 2019, 16:05

Eu folosesc acum smantana dulce de 30%, dar bunica le facea candva si cu smantana de casa fermentata😉

IrinaGurdis159
Irina Gurdis (IrinaGurdis159) 12 sep 2017, 21:54

Dna Lena spuneti-mi va rog (stiind ca si dumneavoastra veniti de prin partile Ucrainei) cum se zice in ucraineana la mancarea aceasta? Bunica mea ii zicea "halamiska" nu stiu exact cum se scrie atat tin minte(si da si la noi este printre preferate).

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Irina Gurdis (IrinaGurdis159) 12 sep 2017, 22:37

Nu stiu Irina, bunica mea din Ucraina nu gatea asa ardeii.

adriana st
Stroe Adriana (adriana st) 16 aug 2017, 12:29

multumesc mult pt. reteta. Mâca mea din Telenesti călea ceapa si rosiile in unt, iar înainte de a căli ceapa si rosiile prajea putin si ardeii, apoi ii scotea deoparte si in untul respectiv călea ceapa si apoi punea si rosiile, apoi smântâna și ardeii. era o mâncare minunată, îi simt gustul și acum.

timotei
timotei 24 mar 2016, 07:03

🤓🤓🤓Am uitat poza. 

Poza mea pentru reteta:
timotei
timotei 24 mar 2016, 07:02

Foarte gustos , eu nu am avut ardei de culoare rosie doar galbeni de acea nui Asa colorat si am pus muulta smîntina  si am taiat felii ardeii . Tot azi am copt paine si am papat mai bine ca la restaurant .Mîne ma pun la treaba sa fac cozonacii de la tine.

Nota mea pentru reteta:
Jana
Jana 22 sep 2014, 22:07

foarte buni, chiar deliciosi, as spune. Lena, multumesc pentru inspiratie. E o placere sa gatesc dupa retetele tale.

Nota mea pentru reteta:
Naty Raznoveanu
Naty Raznoveanu 01 iun 2014, 10:19

Buna Lena numai bunătăți,si multe sunt din copilăria mea credca iești din Rep. Moldova bravo vreau sa te felicit cu ceia ce faci si ne ajuti si pe noi cind avem nevoie,multe succese si numai bine

Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 14 iul 2013, 10:01

Constat ca toate retetele tale sunt de nota 10.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
cristian1504
cristian1504 09 nov 2012, 14:16

Extraordinar de buna reteta...multumim!!!

Nota mea pentru reteta:
Galia
Galia 29 iul 2009, 20:19

Si eu stiu sa-i fac , delicios!!!!!

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile