Ardei copți cu smântână

Ardei copți cu smântână

Sunt mâncarea mea preferată, îmi place mult s-o fac în sezon și să congelez ardei copți pentru iarnă, anume pentru această rețetă. Este printre primele mâncăruri pe care le-am învățat să le fac acasă, cred că pe la 10-12 ani - deci este o rețetă de suflet :)

Merge și cu smântână, dacă sunteți la regim și nu mâncați grăsimi, puneți usturoi - va fi la fel de delicioasă.

Ingrediente

Ardei gras
1 kg
   
Roșii
4 buc
   
Ceapă albă
2 buc
   
Smântână
3 linguri
sau usturoi - în varianta mai light
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
   
Sare
0.5 linguri
   

Pași de urmat

Pas 1

Mai întâi pregătim ardeii - sunt mai multe metode de a coace ardei: la tigaie în ulei, la cuptor, pe grătar, etc.

Eu prefer să-i coc pe grătar de aragaz, din acela cu gaură în mijloc, se coc foarte bine, repede și fără grăsime.

Deci, torn apă în tava de grătar, aranjez ardeii și pun capacul - la foc mediu.

Ardei copți cu smântână - Pas 1
Pas 2

Când se rumenesc pe o parte îi întorc pe cealaltă, și așa până sunt copți peste tot.

Ardei copți cu smântână - Pas 2
Pas 3

Imediat ce îi scot din tavă fierbinți îi pun într-o oală acoperită cu folie de plastic (alimentară).

Așa îi las măcar 20-30 de min, sau peste noapte dacă am timp (să fie mai ușor de curățat). Apoi se curăță foarte ușor de pieliță, se lasă la scurs înainte să preparăm sosul.

Ardei copți cu smântână - Pas 3
Pas 4

Ceapa se taie mărunt și se călește în ulei.

Ardei copți cu smântână - Pas 4
Pas 5

Când se rumenește ceapa, se adaugă roșiile tăiate mărunt (cubulețe).

Ardei copți cu smântână - Pas 5
Pas 6

Se amestecă bine și se lasă 20 de min la foc mediu, să se coacă și pătrundă bine ingredientele.

Roșiile vor lăsa bine suc și se vor înmuia. Dacă nu vă plac bucățelele de ceapă și roșii, puteți în această etapă, după ce s-au pătruns bine ceapa cu roșiile, să le dați prin blender. Vor fi ca un sos/pastă - noi le preferăm așa bucăți, câteodată pentru mese festive le fac sos.

Ardei copți cu smântână - Pas 6
Pas 7

Apoi adăugați smântâna, sare - amestecați bine și lăsați să fiarbă 10 min la foc mic.

În caz că le faceți cu usturoi, îl pisați bine și îl adăugați peste ardeii în sos înainte să stingeți focul sub mâncare.

Ardei copți cu smântână - Pas 7
Pas 8

Și la urmă așezați ardeii în acest sos de legume cu smântână, lăsați să fiarbă încă 5-10 min.

 

Ardei copți cu smântână - Pas 8
Pas 9

Se pot servi fierbinți, calzi, reci - la orice temperatură sunt delicioși - cu orice garnitură preferată sau chiar și fără ea.

Poftă Bună!

 

Ardei copți cu smântână - Pas 9

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (sunt cam 5 porții)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (10 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 26

dynamic1
Mihai (dynamic1) 24 Jun 2019, 15:55

As dori sa intreb ce smantana s-ar potrivi mai bine la aceasta mancare: cea de gatit (dulce) sau cea fermentata (acra)? Multumesc.

lena
Elena (lena) Mihai (dynamic1) 24 Jun 2019, 16:05

Eu folosesc acum smantana dulce de 30%, dar bunica le facea candva si cu smantana de casa fermentata😉

IrinaGurdis159
Irina Gurdis (IrinaGurdis159) 12 Sep 2017, 21:54

Dna Lena spuneti-mi va rog (stiind ca si dumneavoastra veniti de prin partile Ucrainei) cum se zice in ucraineana la mancarea aceasta? Bunica mea ii zicea "halamiska" nu stiu exact cum se scrie atat tin minte(si da si la noi este printre preferate).

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Irina Gurdis (IrinaGurdis159) 12 Sep 2017, 22:37

Nu stiu Irina, bunica mea din Ucraina nu gatea asa ardeii.

adriana st
Stroe Adriana (adriana st) 16 Aug 2017, 12:29

multumesc mult pt. reteta. Mâca mea din Telenesti călea ceapa si rosiile in unt, iar înainte de a căli ceapa si rosiile prajea putin si ardeii, apoi ii scotea deoparte si in untul respectiv călea ceapa si apoi punea si rosiile, apoi smântâna și ardeii. era o mâncare minunată, îi simt gustul și acum.

timotei
timotei 24 Mar 2016, 07:03

🤓🤓🤓Am uitat poza. 

Poza mea pentru rețetă:
Naty Raznoveanu
Naty Raznoveanu 01 Jun 2014, 10:19

Buna Lena numai bunătăți,si multe sunt din copilăria mea credca iești din Rep. Moldova bravo vreau sa te felicit cu ceia ce faci si ne ajuti si pe noi cind avem nevoie,multe succese si numai bine

Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 14 Jul 2013, 10:01

Constat ca toate retetele tale sunt de nota 10.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
cristian1504
cristian1504 09 Nov 2012, 14:16

Extraordinar de buna reteta...multumim!!!

Nota mea pentru rețetă:
Eve
Ca? Evelina (Eve) 24 Oct 2012, 16:33

acus ma apuc si eu de aceasta reteta,este una din preferatele melea

Nota mea pentru rețetă:
ssmiculutza
Silvia-Ioana Mocean (ssmiculutza) 09 Aug 2009, 09:05

si eu am invatat reteta asta de la mama.si e ,s pentru mine,una dintre primele.reteta mamei e fara rosii,cu mai multa smantana,lapte si foua 3 linguri de faina.

Nota mea pentru rețetă:
Galia
Galia 29 Jul 2009, 20:19

Si eu stiu sa-i fac , delicios!!!!!

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile