Placinta cu praz si branza

Placinta cu praz si branza

Reteta cu nr. 501 am zis sa fie aceasta delicioasa placinta cu praz si branza, reteta primita de la o familie cu care ne-am imprietenit la atelierele de gatit si care imi este tare draga(Daniela te pup si multumesc mult!).

Eu nu prea am facut placinta cu praz pana acum, si mare pacat, este foarte delicioasa, simpla si aspectuoasa - in acest sezon de praz(si nu-mi dadeam seama de ce la piata se vinde cu kg, ca eu mananc asa cate o bucatica la salata:) va recomand sa incercati aceasta reteta.

Daca nu prea va place prazul, puteti pune orice umplutura, chiar si branza simpla(eventual cu ceapa) pentru ca cel mai mult mi-a placut aluatul aici. Asa un aluat de placinta perfect nu am facut demult si chiar vi-l recomand - desi puteti sa-l inlocuiti cu foietaj din comert sau de casa.

Ingrediente

Praz
800 g
Branza veche de oaie/capra
500 g
in reteta era 800g, mie mi-a placut cu mai putin
Oua
6 buc
4 pentru umplutura, 1 pt aluat si 1 pt uns deasupra
Ceapa alba
1 buc
Sare,piper
1 lingurita
plus alte condimente pt umplutura, daca va place - coriandru, oregano, boia,chimen etc.
Sare
1 lingurita
pt aluat
Zahar
1 lingurita
pt aluat
Ulei de floarea soarelui
4 linguri
pt aluat, plus ulei pentru calit prazul
Faina alba calitate superioara
500 g
aproximativ
Drojdie proaspata
25 g

Pasi de urmat

Pas 1

Prazul se curata, se spala si se taie rondele mici.

Placinta cu praz si branza - Pas 1
Pas 2

Apoi se pune la calit impreuna cu ceapa tocata marunt, 2 linguri de ulei, 1 cana de apa. Se lasa pana nu mai este lichid in tigaie.

Placinta cu praz si branza - Pas 2
Pas 3

Se lasa sa se raceasca bine, apoi se adauga branza maruntita, oua, sare(gustati daca este nevoie, branza fiind deja sarata) si condimente(eu am pus doar piper).

Amestecati, aceasta va fi umplutura placintei.

Placinta cu praz si branza - Pas 3
Pas 4

Acum facem repede aluatul de placinta.

Intr-un vas se toarna 250ml de apa calda, adaugati 1 lingurita de zahar si 1 de sare.

Apoi drojdia si cam 150g de faina - amestecati bine cu telul sa va iasa o maia ca smantana lichida la consistenta.

Lasati sa creasca 15-20 de minute.

Placinta cu praz si branza - Pas 4
Pas 5

Dupa ce a crescut se adauga 1 ou, 4 linguri de ulei si faina treptat - aveti grija sa nu puneti toata faina o data. Framantati si adaugati cate putin pana se prinde aluatul, cam 500g in total ar trebui.

Placinta cu praz si branza - Pas 5
Pas 6

Scoateti aluatul pe masa presarata cu faina si il mai framantati putin.

Placinta cu praz si branza - Pas 6
Pas 7

Se imparte in 2 parti egale si se lasa la odihnit cam 10 minute.

Placinta cu praz si branza - Pas 7
Pas 8

Apoi am intins o foaie dintr-o bila de aluat si am pus-o intr-o tava de cuptor unsa cu ulei.

Se ridica putin bordurile si se pune toata umplutura, repartizata uniform.

Placinta cu praz si branza - Pas 8
Pas 9

Apoi am intins a 2-a foaie si am pus-o peste umplutura. usor prindeti marginile daca se poate.

Ungeti suprafata placintei cu un galbenus de ou si o intzepati cu furculita putin.

Placinta cu praz si branza - Pas 9
Pas 10

Se coace la cuptor preincalzit la 180-200 de grade circa 40 de minute.

Apoi se scoate din cuptor, se acopera cu un prosop si se lasa sa se racoreasca bine.

Placinta cu praz si branza - Pas 10
Pas 11

Se serveste calda sau rece(asa se taie mult mai bine si frumos) si savureaza cu toata familia:)

Pofta Buna!

Placinta cu praz si branza - Pas 11

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (15-20 portii)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (2 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 17

Genoveva
Genoveva 26 Apr 2017, 12:38

Imi spuneti va rog care sunt dimensiunile tavii?

lena
Elena (lena) Genoveva 26 Apr 2017, 17:27

Este tava de aragaz cu 4 ochiuri, cred ca are 35x35cm.

GabiJG119
Gabi JG (GabiJG119) 05 Apr 2017, 21:57

Se poate folosi spanac,oparit in prealabil,in loc de praz?Ca tot a inceput sezonul lui...

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Gabi JG (GabiJG119) 05 Apr 2017, 22:09

Sigur, chiar perfect ar fi :)

nicma
nicma 09 Apr 2015, 10:48

A disparut din farfurie cam in 5 min. 

Nu a incantat pe nimeni idea de placinta cu praz, dar au devorat-o si mofturosii.

Aluatul intr-adevar se lucreaza bine, fara probleme si nu ramane necopt in partea dinspre umplutura

Nota mea pentru reteta:
criss1983
criss1983 11 Oct 2012, 13:34

foarte buna , si aluatul era bun si moale .....o sa refac aceasta palcinta cat de curand :-) 

lena
Elena (lena) 28 Sep 2012, 09:26

Oau, interesant, chiar nu stiam toate astea :)

Multumesc de comentariu

Kolea
Kolea 27 Sep 2012, 22:56

PS

Acea zeama in dialectul aroman se numeste "armi". Daca cineva va aduce imbunatatiri la comentariul meu, m-as bucura enorm. O alta mancare a aromanilor, ce se face vara, este "piperchi tzargasiti cu cashu", adica ardei praziti cu branza! O alta delicatesa! Voi cauta in site-ul aromanilor si voi posta aceste retete traditionale. Kolea

Kolea
Kolea 27 Sep 2012, 22:52

Buna Lena,

Se spune ca prazul e numai al oltenilor. Nu-i adevarat! Aromanii(macedo-romanii) folosesc si ei prazul. Mamam mea facea de multe ori placinta de praz, "pita di prashu" cum spunem noi armanii. mama mea o facea mai simplu, fara oua, ceapa si zahar. Si ieseau niste "pite" (placinte) extraordinare. Daca aveam "pita di prasu", nu-mi mai trebuia alta mancare. "Pita di prashu", la tara, bunica o cocea intr-un cuptor, afara in curte, numit "cireap". Se "ardea" bine cuptorul apoi se introduceau "tavadzii", adica tavile, iar dupa un anumit timp,"pitele" erau gata! Stiu ca "pitele" , dupa ce erau scoase din "cireap", erau stropite cu o "dzama", erau stropite cu o zeama (dzama) iar dupa aceea erau acoperite.Din ce era compusa acea zeama, nu-mi aduc aminte! Poate altcineva, ne va da mai multe detalii. La oras, "pitele" se coceau in cuptorul de aragaz, iar iarna in cuptorul (cufna) sobei cu care se incalzea casa(bucataria). Cei ce stateau la "curte" si nu aveau "cireap", foloseau o pirostrie(e scris corect?) si o piesa de tabla mai groasa, numita "cirche".Acesta era un fel de capac ondulat ce putea acoperi tava in care era placinta, cruda. Se facea un foc sub pirostie, iar cand era jar suficient, se punea  tava cu placinta deasupra jarului, pe pirostiesi se acoperea cu acel capac, numit "cirche", de forma rotunda, asemanator cu un clopot. Pe "cirche" se punea jar ca focul sa "ia" pita din ambele parti. Iesea o placinta fantastica. Toamna, se pregateau conservantele. Mama facea un fel de zacusca, din rosii si ardei, mai groasa, ce o numeam "sarcilata" Pita de prashu, o mancam "inmuind"-o in acea pasta de rosii si ardei! Era un deliciu. Aromanii mai  fac placinte din urzici-pita di urdzatza- sau de shtevie,"pita di shtei" sau "di veardza". Din praz, armanii fac o mancare delicioasa, numita "carni cu prashu". Aceasta mancare se face numai cu carne de porc, la care se adauga si o mamaligutza!In Bucuresti este un restaurant cu mancaruri traditionale, aromane. Numele patronului este Carabasu.Va recomand, sa-l vizitati! Cu respect, Kolea

lena
Elena (lena) 27 Sep 2012, 08:53

Va salut Daniela! Sa aveti pofta buna la placinta si ma bucur de asa conincidenta!

Pup

lyly
liliana (lyly) 26 Sep 2012, 10:59

Multumesc mult pentru reteta Lena! De cand o caut....

daniela drig
daniela drig 25 Sep 2012, 23:31

Lena,

Ma bucur ca ai savurat placinta,te salutam si te imbratisam cu drag. Noi nu am ajuns inca in Bucuresti, suntem in Oltenia unde prazul este gatit si servit cu mare placere!(Chiar a fost o bucurie aparitia retetei, in ziua respectiva aveam placinta de praz..........coincidenta?? sau nu......!)

Arata toate comentariile