Placinta cu praz si branza
Reteta cu nr. 501 am zis sa fie aceasta delicioasa placinta cu praz si branza, reteta primita de la o familie cu care ne-am imprietenit la atelierele de gatit si care imi este tare draga(Daniela te pup si multumesc mult!).
Eu nu prea am facut placinta cu praz pana acum, si mare pacat, este foarte delicioasa, simpla si aspectuoasa - in acest sezon de praz(si nu-mi dadeam seama de ce la piata se vinde cu kg, ca eu mananc asa cate o bucatica la salata:) va recomand sa incercati aceasta reteta.
Daca nu prea va place prazul, puteti pune orice umplutura, chiar si branza simpla(eventual cu ceapa) pentru ca cel mai mult mi-a placut aluatul aici. Asa un aluat de placinta perfect nu am facut demult si chiar vi-l recomand - desi puteti sa-l inlocuiti cu foietaj din comert sau de casa.
Ingrediente
●
Branza veche de oaie/capra
500 g
in reteta era 800g, mie mi-a placut cu mai putin
●
Oua
6 buc
4 pentru umplutura, 1 pt aluat si 1 pt uns deasupra
●
Sare,piper
1 lingurita
plus alte condimente pt umplutura, daca va place - coriandru, oregano, boia,chimen etc.
●
Sare
1 lingurita
pt aluat
●
Zahar
1 lingurita
pt aluat
●
Ulei de floarea soarelui
4 linguri
pt aluat, plus ulei pentru calit prazul
●
Faina alba calitate superioara
500 g
aproximativ
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Prazul se curata, se spala si se taie rondele mici.
Pas 2
Apoi se pune la calit impreuna cu ceapa tocata marunt, 2 linguri de ulei, 1 cana de apa. Se lasa pana nu mai este lichid in tigaie.
Pas 3
Se lasa sa se raceasca bine, apoi se adauga branza maruntita, oua, sare(gustati daca este nevoie, branza fiind deja sarata) si condimente(eu am pus doar piper).
Amestecati, aceasta va fi umplutura placintei.
Pas 4
Acum facem repede aluatul de placinta.
Intr-un vas se toarna 250ml de apa calda, adaugati 1 lingurita de zahar si 1 de sare.
Apoi drojdia si cam 150g de faina - amestecati bine cu telul sa va iasa o maia ca smantana lichida la consistenta.
Lasati sa creasca 15-20 de minute.
Pas 5
Dupa ce a crescut se adauga 1 ou, 4 linguri de ulei si faina treptat - aveti grija sa nu puneti toata faina o data. Framantati si adaugati cate putin pana se prinde aluatul, cam 500g in total ar trebui.
Pas 6
Scoateti aluatul pe masa presarata cu faina si il mai framantati putin.
Pas 7
Se imparte in 2 parti egale si se lasa la odihnit cam 10 minute.
Pas 8
Apoi am intins o foaie dintr-o bila de aluat si am pus-o intr-o tava de cuptor unsa cu ulei.
Se ridica putin bordurile si se pune toata umplutura, repartizata uniform.
Pas 9
Apoi am intins a 2-a foaie si am pus-o peste umplutura. usor prindeti marginile daca se poate.
Ungeti suprafata placintei cu un galbenus de ou si o intzepati cu furculita putin.
Pas 10
Se coace la cuptor preincalzit la 180-200 de grade circa 40 de minute.
Apoi se scoate din cuptor, se acopera cu un prosop si se lasa sa se racoreasca bine.
Pas 11
Se serveste calda sau rece(asa se taie mult mai bine si frumos) si savureaza cu toata familia:)
Pofta Buna!
Cantitate:
2 kg
(15-20 portii)
Timp de preparare:
40 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
60 min
Data publicarii:
Nota:
5 (2 voturi)