Placinta cu praz si branza

Placinta cu praz si branza

Reteta cu nr. 501 am zis sa fie aceasta delicioasa placinta cu praz si branza, reteta primita de la o familie cu care ne-am imprietenit la atelierele de gatit si care imi este tare draga(Daniela te pup si multumesc mult!).

Eu nu prea am facut placinta cu praz pana acum, si mare pacat, este foarte delicioasa, simpla si aspectuoasa - in acest sezon de praz(si nu-mi dadeam seama de ce la piata se vinde cu kg, ca eu mananc asa cate o bucatica la salata:) va recomand sa incercati aceasta reteta.

Daca nu prea va place prazul, puteti pune orice umplutura, chiar si branza simpla(eventual cu ceapa) pentru ca cel mai mult mi-a placut aluatul aici. Asa un aluat de placinta perfect nu am facut demult si chiar vi-l recomand - desi puteti sa-l inlocuiti cu foietaj din comert sau de casa.

Ingrediente

Praz
800 g
Branza veche de oaie/capra
500 g
in reteta era 800g, mie mi-a placut cu mai putin
Oua
6 buc
4 pentru umplutura, 1 pt aluat si 1 pt uns deasupra
Ceapa alba
1 buc
Sare,piper
1 lingurite
plus alte condimente pt umplutura, daca va place - coriandru, oregano, boia,chimen etc.
Sare
1 lingurite
pt aluat
Zahar
1 lingurite
pt aluat
Ulei de floarea soarelui
4 linguri
pt aluat, plus ulei pentru calit prazul
Faina alba calitate superioara
500 g
aproximativ
Drojdie proaspata
25 g

Pasi de urmat

1

Prazul se curata, se spala si se taie rondele mici.

2

Apoi se pune la calit impreuna cu ceapa tocata marunt, 2 linguri de ulei, 1 cana de apa. Se lasa pana nu mai este lichid in tigaie.

3

Se lasa sa se raceasca bine, apoi se adauga branza maruntita, oua, sare(gustati daca este nevoie, branza fiind deja sarata) si condimente(eu am pus doar piper).

Amestecati, aceasta va fi umplutura placintei.

4

Acum facem repede aluatul de placinta.

Intr-un vas se toarna 250ml de apa calda, adaugati 1 lingurita de zahar si 1 de sare.

Apoi drojdia si cam 150g de faina - amestecati bine cu telul sa va iasa o maia ca smantana lichida la consistenta.

Lasati sa creasca 15-20 de minute.

5

Dupa ce a crescut se adauga 1 ou, 4 linguri de ulei si faina treptat - aveti grija sa nu puneti toata faina o data. Framantati si adaugati cate putin pana se prinde aluatul, cam 500g in total ar trebui.

6

Scoateti aluatul pe masa presarata cu faina si il mai framantati putin.

7

Se imparte in 2 parti egale si se lasa la odihnit cam 10 minute.

8

Apoi am intins o foaie dintr-o bila de aluat si am pus-o intr-o tava de cuptor unsa cu ulei.

Se ridica putin bordurile si se pune toata umplutura, repartizata uniform.

9

Apoi am intins a 2-a foaie si am pus-o peste umplutura. usor prindeti marginile daca se poate.

Ungeti suprafata placintei cu un galbenus de ou si o intzepati cu furculita putin.

10

Se coace la cuptor preincalzit la 180-200 de grade circa 40 de minute.

Apoi se scoate din cuptor, se acopera cu un prosop si se lasa sa se racoreasca bine.

11

Se serveste calda sau rece(asa se taie mult mai bine si frumos) si savureaza cu toata familia:)

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 2 kilograme (15-20 portii)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (2 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 17

Genoveva
Genoveva 26 apr 2017, 12:38

Imi spuneti va rog care sunt dimensiunile tavii?

lena
Elena (lena) Genoveva 26 apr 2017, 17:27

Este tava de aragaz cu 4 ochiuri, cred ca are 35x35cm.

GabiJG119
Gabi JG (GabiJG119) 05 apr 2017, 21:57

Se poate folosi spanac,oparit in prealabil,in loc de praz?Ca tot a inceput sezonul lui...

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Gabi JG (GabiJG119) 05 apr 2017, 22:09

Sigur, chiar perfect ar fi :)

nicma
nicma 09 apr 2015, 10:48

A disparut din farfurie cam in 5 min. 

Nu a incantat pe nimeni idea de placinta cu praz, dar au devorat-o si mofturosii.

Aluatul intr-adevar se lucreaza bine, fara probleme si nu ramane necopt in partea dinspre umplutura

Nota mea pentru reteta:
semiramida
Tatiana Chihai-Turcan (semiramida) 05 dec 2013, 09:57

Lena, vreau sa gatesc aceasta placinta pentru oaspeti, dar dispun de putin timp in ziua respectiva, pot pregati aluatul cu o seara inainte?

lena
Elena (lena) Tatiana Chihai-Turcan (semiramida) 05 dec 2013, 15:33

Este cu drojdie si nu prea merge. Mai repede iti ia sa-l faci in ziua respectiva decat sa te chinui sa-l incalzesti dupa frigider(doar acolo ar sta bine, sa nu-ti creasca excesiv aluatul).

Mery75
Mery75 22 nov 2012, 11:24

Se poate folosi aluatul si la placinta cu mere?

Mersi frumos.

lena
Elena (lena) Mery75 22 nov 2012, 14:20

Cred ca da.

Tania Meghega
Tania (Tania Meghega) 08 nov 2012, 14:38

Super placinta. Am folosit branza de vaci in loc de telemea si sa primit ft buna. Doar am pus 2 oua sa nu iasa prea moale branza chiar daca era bine stoarsa de zer. Mam scapat un pic cu sarea si ziceai ca e telemea.

criss1983
criss1983 11 oct 2012, 13:34

foarte buna , si aluatul era bun si moale .....o sa refac aceasta palcinta cat de curand :-) 

lena
Elena (lena) 28 sep 2012, 09:26

Oau, interesant, chiar nu stiam toate astea :)

Multumesc de comentariu

Kolea
Kolea 27 sep 2012, 22:56

PS

Acea zeama in dialectul aroman se numeste "armi". Daca cineva va aduce imbunatatiri la comentariul meu, m-as bucura enorm. O alta mancare a aromanilor, ce se face vara, este "piperchi tzargasiti cu cashu", adica ardei praziti cu branza! O alta delicatesa! Voi cauta in site-ul aromanilor si voi posta aceste retete traditionale. Kolea

lyly
liliana (lyly) 26 sep 2012, 10:59

Multumesc mult pentru reteta Lena! De cand o caut....

Arata toate comentariile