Plăcintă cu praz și brânză

Plăcintă cu praz și brânză

Rețeta cu nr. 501 am zis să fie această delicioasă plăcintă cu praz și brânză, rețetă primită de la o familie cu care ne-am împrietenit la atelierele de gătit și care îmi este tare dragă(Daniela te pup și mulțumesc mult!).

Eu nu prea am făcut plăcintă cu praz până acum, și mare păcat, este foarte delicioasă, simplă și aspectuoasă - în acest sezon de praz(și nu-mi dădeam seama de ce la piață se vinde cu kg, că eu mănânc așa câte o bucățică la salată:) vă recomand să încercați această rețetă.

Dacă nu prea vă place prazul, puteți pune orice umplutură, chiar și brânză simplă(eventual cu ceapă) pentru că cel mai mult mi-a plăcut aluatul aici. Așa un aluat de plăcintă perfect nu am făcut demult și chiar vi-l recomand - deși puteți să-l înlocuiți cu foietaj din comerț sau de casă.

Ingrediente

Praz
800 g
   
Brânză veche de oaie/capră
500 g
în rețetă era 800g, mie mi-a plăcut cu mai puțin
Ouă
6 buc
4 pentru umplutură, 1 pt aluat și 1 pt uns deasupra
Ceapă albă
1 buc
   
Sare, piper
1 lingurita
plus alte condimente pt umplutură, dacă vă place - coriandru, oregano, boia, chimen etc.
Sare
1 lingurita
pt aluat
Zahăr
1 lingurita
pt aluat
Ulei de floarea-soarelui
4 linguri
pt aluat, plus ulei pentru călit prazul
Făină albă calitate superioară
500 g
aproximativ
Drojdie proaspătă
25 g
   

Pași de urmat

Pas 1

Prazul se curăță, se spală și se taie rondele mici.

Plăcintă cu praz și brânză - Pas 1
Pas 2

Apoi se pune la călit împreună cu ceapa tocată mărunt, 2 linguri de ulei, 1 cană de apă. Se lasă până nu mai este lichid în tigaie.

Plăcintă cu praz și brânză - Pas 2
Pas 3

Se lasă să se răcească bine, apoi se adaugă brânza mărunțită, ouă, sare(gustați dacă este nevoie, brânza fiind deja sărată) și condimente(eu am pus doar piper).

Amestecați, aceasta va fi umplutura plăcintei.

Plăcintă cu praz și brânză - Pas 3
Pas 4

Acum facem repede aluatul de plăcintă.

Într-un vas se toarnă 250ml de apă caldă, adăugați 1 linguriță de zahăr și 1 de sare.

Apoi drojdia și cam 150g de făină - amestecați bine cu telul să vă iasă o maia ca smântâna lichidă la consistență.

Lăsați să crească 15-20 de minute.

Plăcintă cu praz și brânză - Pas 4
Pas 5

După ce a crescut se adaugă 1 ou, 4 linguri de ulei și făina treptat - aveți grijă să nu puneți toată făina odată. Frământați și adăugați câte puțin până se prinde aluatul, cam 500g în total ar trebui.

Plăcintă cu praz și brânză - Pas 5
Pas 6

Scoateți aluatul pe masa presărată cu făină și îl mai frământați puțin.

Plăcintă cu praz și brânză - Pas 6
Pas 7

Se împarte în 2 părți egale și se lasă la odihnit cam 10 minute.

Plăcintă cu praz și brânză - Pas 7
Pas 8

Apoi am întins o foaie dintr-o bilă de aluat și am pus-o într-o tavă de cuptor unsă cu ulei.

Se ridică puțin bordurile și se pune toată umplutura, repartizată uniform.

Plăcintă cu praz și brânză - Pas 8
Pas 9

Apoi am întins a 2-a foaie și am pus-o peste umplutură. Ușor prindeți marginile dacă se poate.

Ungeți suprafața plăcintei cu un gălbenuș de ou și o înțepați cu furculița puțin.

Plăcintă cu praz și brânză - Pas 9
Pas 10

Se coace la cuptor preîncălzit la 180-200 de grade circa 40 de minute.

Apoi se scoate din cuptor, se acoperă cu un prosop și se lasă să se răcorească bine.

Plăcintă cu praz și brânză - Pas 10
Pas 11

Se servește caldă sau rece(așa se taie mult mai bine și frumos) și savurează cu toată familia:)

Poftă Bună!

Plăcintă cu praz și brânză - Pas 11

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (15-20 porții)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (2 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 17

Genoveva
Genoveva 26 Apr 2017, 12:38

Imi spuneti va rog care sunt dimensiunile tavii?

lena
Elena (lena) Genoveva 26 Apr 2017, 17:27

Este tava de aragaz cu 4 ochiuri, cred ca are 35x35cm.

GabiJG119
Gabi JG (GabiJG119) 05 Apr 2017, 21:57

Se poate folosi spanac,oparit in prealabil,in loc de praz?Ca tot a inceput sezonul lui...

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Gabi JG (GabiJG119) 05 Apr 2017, 22:09

Sigur, chiar perfect ar fi :)

nicma
nicma 09 Apr 2015, 10:48

A disparut din farfurie cam in 5 min. 

Nu a incantat pe nimeni idea de placinta cu praz, dar au devorat-o si mofturosii.

Aluatul intr-adevar se lucreaza bine, fara probleme si nu ramane necopt in partea dinspre umplutura

Nota mea pentru rețetă:
criss1983
criss1983 11 Oct 2012, 13:34

foarte buna , si aluatul era bun si moale .....o sa refac aceasta palcinta cat de curand :-) 

lena
Elena (lena) 28 Sep 2012, 09:26

Oau, interesant, chiar nu stiam toate astea :)

Multumesc de comentariu

Kolea
Kolea 27 Sep 2012, 22:56

PS

Acea zeama in dialectul aroman se numeste "armi". Daca cineva va aduce imbunatatiri la comentariul meu, m-as bucura enorm. O alta mancare a aromanilor, ce se face vara, este "piperchi tzargasiti cu cashu", adica ardei praziti cu branza! O alta delicatesa! Voi cauta in site-ul aromanilor si voi posta aceste retete traditionale. Kolea

Kolea
Kolea 27 Sep 2012, 22:52

Buna Lena,

Se spune ca prazul e numai al oltenilor. Nu-i adevarat! Aromanii(macedo-romanii) folosesc si ei prazul. Mamam mea facea de multe ori placinta de praz, "pita di prashu" cum spunem noi armanii. mama mea o facea mai simplu, fara oua, ceapa si zahar. Si ieseau niste "pite" (placinte) extraordinare. Daca aveam "pita di prasu", nu-mi mai trebuia alta mancare. "Pita di prashu", la tara, bunica o cocea intr-un cuptor, afara in curte, numit "cireap". Se "ardea" bine cuptorul apoi se introduceau "tavadzii", adica tavile, iar dupa un anumit timp,"pitele" erau gata! Stiu ca "pitele" , dupa ce erau scoase din "cireap", erau stropite cu o "dzama", erau stropite cu o zeama (dzama) iar dupa aceea erau acoperite.Din ce era compusa acea zeama, nu-mi aduc aminte! Poate altcineva, ne va da mai multe detalii. La oras, "pitele" se coceau in cuptorul de aragaz, iar iarna in cuptorul (cufna) sobei cu care se incalzea casa(bucataria). Cei ce stateau la "curte" si nu aveau "cireap", foloseau o pirostrie(e scris corect?) si o piesa de tabla mai groasa, numita "cirche".Acesta era un fel de capac ondulat ce putea acoperi tava in care era placinta, cruda. Se facea un foc sub pirostie, iar cand era jar suficient, se punea  tava cu placinta deasupra jarului, pe pirostiesi se acoperea cu acel capac, numit "cirche", de forma rotunda, asemanator cu un clopot. Pe "cirche" se punea jar ca focul sa "ia" pita din ambele parti. Iesea o placinta fantastica. Toamna, se pregateau conservantele. Mama facea un fel de zacusca, din rosii si ardei, mai groasa, ce o numeam "sarcilata" Pita de prashu, o mancam "inmuind"-o in acea pasta de rosii si ardei! Era un deliciu. Aromanii mai  fac placinte din urzici-pita di urdzatza- sau de shtevie,"pita di shtei" sau "di veardza". Din praz, armanii fac o mancare delicioasa, numita "carni cu prashu". Aceasta mancare se face numai cu carne de porc, la care se adauga si o mamaligutza!In Bucuresti este un restaurant cu mancaruri traditionale, aromane. Numele patronului este Carabasu.Va recomand, sa-l vizitati! Cu respect, Kolea

lena
Elena (lena) 27 Sep 2012, 08:53

Va salut Daniela! Sa aveti pofta buna la placinta si ma bucur de asa conincidenta!

Pup

lyly
liliana (lyly) 26 Sep 2012, 10:59

Multumesc mult pentru reteta Lena! De cand o caut....

daniela drig
daniela drig 25 Sep 2012, 23:31

Lena,

Ma bucur ca ai savurat placinta,te salutam si te imbratisam cu drag. Noi nu am ajuns inca in Bucuresti, suntem in Oltenia unde prazul este gatit si servit cu mare placere!(Chiar a fost o bucurie aparitia retetei, in ziua respectiva aveam placinta de praz..........coincidenta?? sau nu......!)

Arată toate comentariile