Plăcintă cu praz și brânză
Rețeta cu nr. 501 am zis să fie această delicioasă plăcintă cu praz și brânză, rețetă primită de la o familie cu care ne-am împrietenit la atelierele de gătit și care îmi este tare dragă(Daniela te pup și mulțumesc mult!).
Eu nu prea am făcut plăcintă cu praz până acum, și mare păcat, este foarte delicioasă, simplă și aspectuoasă - în acest sezon de praz(și nu-mi dădeam seama de ce la piață se vinde cu kg, că eu mănânc așa câte o bucățică la salată:) vă recomand să încercați această rețetă.
Dacă nu prea vă place prazul, puteți pune orice umplutură, chiar și brânză simplă(eventual cu ceapă) pentru că cel mai mult mi-a plăcut aluatul aici. Așa un aluat de plăcintă perfect nu am făcut demult și chiar vi-l recomand - deși puteți să-l înlocuiți cu foietaj din comerț sau de casă.
Ingrediente
●
Brânză veche de oaie/capră
500 g
în rețetă era 800g, mie mi-a plăcut cu mai puțin
●
Ouă
6 buc
4 pentru umplutură, 1 pt aluat și 1 pt uns deasupra
●
Sare, piper
1 lingurita
plus alte condimente pt umplutură, dacă vă place - coriandru, oregano, boia, chimen etc.
●
Sare
1 lingurita
pt aluat
●
Zahăr
1 lingurita
pt aluat
●
Ulei de floarea-soarelui
4 linguri
pt aluat, plus ulei pentru călit prazul
●
Făină albă calitate superioară
500 g
aproximativ
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Prazul se curăță, se spală și se taie rondele mici.
Pas 2
Apoi se pune la călit împreună cu ceapa tocată mărunt, 2 linguri de ulei, 1 cană de apă. Se lasă până nu mai este lichid în tigaie.
Pas 3
Se lasă să se răcească bine, apoi se adaugă brânza mărunțită, ouă, sare(gustați dacă este nevoie, brânza fiind deja sărată) și condimente(eu am pus doar piper).
Amestecați, aceasta va fi umplutura plăcintei.
Pas 4
Acum facem repede aluatul de plăcintă.
Într-un vas se toarnă 250ml de apă caldă, adăugați 1 linguriță de zahăr și 1 de sare.
Apoi drojdia și cam 150g de făină - amestecați bine cu telul să vă iasă o maia ca smântâna lichidă la consistență.
Lăsați să crească 15-20 de minute.
Pas 5
După ce a crescut se adaugă 1 ou, 4 linguri de ulei și făina treptat - aveți grijă să nu puneți toată făina odată. Frământați și adăugați câte puțin până se prinde aluatul, cam 500g în total ar trebui.
Pas 6
Scoateți aluatul pe masa presărată cu făină și îl mai frământați puțin.
Pas 7
Se împarte în 2 părți egale și se lasă la odihnit cam 10 minute.
Pas 8
Apoi am întins o foaie dintr-o bilă de aluat și am pus-o într-o tavă de cuptor unsă cu ulei.
Se ridică puțin bordurile și se pune toată umplutura, repartizată uniform.
Pas 9
Apoi am întins a 2-a foaie și am pus-o peste umplutură. Ușor prindeți marginile dacă se poate.
Ungeți suprafața plăcintei cu un gălbenuș de ou și o înțepați cu furculița puțin.
Pas 10
Se coace la cuptor preîncălzit la 180-200 de grade circa 40 de minute.
Apoi se scoate din cuptor, se acoperă cu un prosop și se lasă să se răcorească bine.
Pas 11
Se servește caldă sau rece(așa se taie mult mai bine și frumos) și savurează cu toată familia:)
Poftă Bună!
Cantitate:
2 kg
(15-20 porții)
Timp de preparare:
40 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
60 min
Data publicării:
Notă:
5 (2 voturi)