Chec cu mac și rom

Chec cu mac și rom

Planificăm azi să pun pe site o altă rețetă dar acest chec a fost atât de lăudat și efectiv s-a topit de pe farfurie în 5 minute la picnicul unde am servit mai multe persoane. Deci a trecut testul cu brio, imediat mi s-a cerut și rețeta, așa că poftim - mult spor la treabă și să-l savurați cu plăcere :)

Despre gust/textură - este moale, fraged, se topește în gură și niciodată nu am crezut că aroma de mac, rom și unt vor face așa o combinație extraordinară. Autoarea rețetei spune că a 2-a și a 3-a zi checul se face tot mai fraged și gustos - eu nu am avut ocazia să testez, a fost bătaie pe el de fiecare dată când l-am făcut.

Ingrediente

Oua
3 buc
   
Unt
200 g
să fie moale, la temperatura camerei
Zahar
250 g
   
Esenta de rom
3 linguri
merge și un brandy sau amaretto - puteți să mai adăugați și puțină vanilie, scorțișoară
Praf de copt
1 buc
1 plic de 10g
Lapte
280 ml
   
Mac
200 g
   
Faina alba
300 g
   

Pasi de urmat

Pas 1

Separati albușurile de gălbenușuri.

Chec cu mac și rom - Pas 1
Pas 2

Albușurile le bateți spumă tare cu mixerul.

Chec cu mac și rom - Pas 2
Pas 3

Într-un alt bol puneți untul moale și zahărul, mixați bine.

Chec cu mac și rom - Pas 3
Pas 4

Adăugați gălbenușurile de la ouă, praful de copt și esența de rom, amestecați bine.

Chec cu mac și rom - Pas 4
Pas 5

Laptele îl încălziți puțin pe aragaz sau la microunde și îl turnați în bol, amestecați ușor ca să nu stropiți prea tare.

Chec cu mac și rom - Pas 5
Pas 6

Adăugați macul, mixați ușor.

Chec cu mac și rom - Pas 6
Pas 7

Puneți făina, mixați bine să nu fie cocoloașe.

Chec cu mac și rom - Pas 7
Pas 8

Și ultimele, adăugați albușurile bătute spumă la pasul 2. Amestecați ușor cu o spatulă, cu mișcări circulare de sus în jos.

Chec cu mac și rom - Pas 8
Pas 9

Turnați aluatul într-o tavă de chec mai mare - dacă aveți tava mică (a mea este mai mică), mai bine nu turnați tot aluatul, să aibă unde crește la copt. Eu am mai făcut vreo 6 brioșe din ce a rămas.

În principiu, trebuie să vă rămână neumplut măcar 1 cm din tava - așa că vă orientați cu ce aveți.

Chec cu mac și rom - Pas 9
Pas 10

Se coace la cuptor preîncălzit la 180 grade 30 minute, apoi scădeți temperatura la 150 și mai lăsați 20 minute. Trebuie să fie rumen, crescut și să treacă testul scobitorii.

Nu vă speriați dacă va crăpa, așa este normal. Aici vedeți tava mea de chec clasică (din sticlă, de aia este și mai mică.)

Chec cu mac și rom - Pas 10
Pas 11

Aici mi-a încăput tot aluatul într-o formă "floare" de chec, a ieșit ceva mai înalt.

Chec cu mac și rom - Pas 11
Pas 12

Lăsați să se răcească bine apoi porționați și serviți.

Poftă Bună!

Chec cu mac și rom - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (10-12 porții)
Timp de preparare: 50 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 20 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)
Colectii: Chec-uri, Dulciuri

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Lia1
Lia1 22 Jul 2013, 16:32

Vad ca ai pus hartie in tava ... Cand pui hartie ungi tava cu ulei ca sa adere pe margini? Eu asa am facut la tava de tort pt ca statea pe margini in toate chipurile infoiata hartia si compozitia de blat nu cred ca ar fi avut putere s-o niveleze ca lumea. Ai pus pt ca era tava de sticla, nu? In tavile de chec teflonate nu mai pui deloc hartie, cel mult le tapetezi cu faina, nu?

Arata minunat checul asta! Bravo!

lena
Elena (lena) Lia1 22 Jul 2013, 16:38

Pun hartie de copt si in tava de teflon(de multe ori se lipeste si nu risc), doar in cele de silicon nu pun nimic. Inainte ungeam cu ulei/unt ca sa adere mai bine, acum m-am obisnuit si asa, fara nimic.

MAMI DE PITICI MICI
MAMI DE PITICI MICI 01 Aug 2013, 20:11

Draga Lena, checul este absolut delicios, are o textura foarte placuta si este foarte aromat! Mi-a placut tare mult, ca de altfel toate retetele tale..... Astazi am facut o cantitate exact dupa reteta postata de tine (mi-a iesit un chec intr-o forma medie si vreo 8 briose), iar a doua portie am incercat sa o variez putin : am pus doar 240 ml lapte si in schimb am pus zeama de la 3 lamai si coaja rasa de la acestea (nu am mai adaugat macul) - a iesit un chec foarte bun si aromat care a fost mult apreciat de prichindei. Incercati cu incredere, ca-i taaaaare bun! 

paulaungur
paulaungur 20 Mar 2015, 17:54

draga Lena, daca fac briose din aluatul asta, pt un baby shower, tot asa mult le tin la cuptor?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) paulaungur 20 Mar 2015, 21:45

Nu, nu, le tii mai putin, faci testul scobitorii.

zenovica
zenovica 20 Oct 2017, 23:16

Macul e macinat sau bobite intregi?

lena
Elena (lena) zenovica 21 Oct 2017, 06:28

Este intreg.