Zacusca de dovlecei(varianta rapida si sanatoasa)

Zacusca de dovlecei(varianta rapida si sanatoasa)

Am fost sceptica cu aceasta reteta pana in momentul cand am gustat-o la o masa cu mai multi musafiri - a disparut prima din farfurie si ma gandeam ca trebuia sa fac portie dubla. Este foarte gustoasa, aromata si sanatoasa pentru ca nu se face cu mult ulei si legumele sunt coapte la cuptor.

Am intarziat sa pun reteta pe site pentru ca am vrut sa testez cum se pastreaza in camara, la borcan - deci de 2 luni sta foarte frumos, nu s-a umflat si acum pot face linistita inca o serie sa fie rezerve la iarna, ca tare-i buna!

Aveti grija sa nu incarcati tava cu prea multe legume, ca sa se rumeneasca/coaca bine si sa nu fiarba in zeama lor.

Ingrediente

Dovlecei
2 buc
alegeti dovlecei medii
Ceapa alba
2 buc
Morcovi
3 buc
Ardei gras rosu
3 buc
Rosii
3 buc
rosii medii
Usturoi(catei)
5 buc
Ulei de floarea soarelui
3 linguri
Sare
1 lingurite
potriviti dupa gust

Pasi de urmat

1

Ungeti tava de cuptor cu putin ulei si adaugati dovleceii taiati bucati medii.

Daca sunt dovlecei mai batrani aveti grija sa-i curatati de coaja si seminte.

2

Tot acolo adaugati ceapa taiata julien si morcovii rondele.

3

Ardeii si rosiile se curata de cotoare se pun deasupra celorlalte legume - asa intregi cum vedeti in poza.

Stropiti cu putin ulei(eu am folosit un recipient de spray pentru ulei) si puneti la cuptor incalzit la 220-250 grade.

4

Lasati legumele cam o ora la cuptor - la jumatatea timpului scoateti tava si le mai amestecati cu o lingura, rosiile si ardeii se intorc pe cealalta parte.

5

Lasati pana legumele se rumenesc frumos, va avea un gust mai bun zacusca.

Dupa ce opriti cuptorul, mai lasati tava acolo pentru 20 minute.

6

Dupa ce se racoresc putin, curatati de coaja rosiile si ardeii.

7

Puneti toate legumele intr--un robot/blender si mixati bine. Puteti sa le faceti pasta mai fina, sau lasati mai bucatele, chiar si la cutit merg maruntite.

8

Cam asa am maruntit eu legumele, mai grunjos.

9

Turnati zacusca intr-un tuci/cratita cu fund mai gros, potriviti de sare si adaugati usturoiul pisat si lasati sa fiarba cam 15 minute la foc incet.

Pentru a le pune in borcane recomand sa le fierbeti mai mult, cam 40 de minute.

Procesul de conservare este acelasi ca si la Zacusca de vinete.

10

Lasati putin sa se racoreasca si o savurati, ca o salata...

11

...sau pe paine, la mic dejun si nu numai :)

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram (3-4 borcane de 300ml)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Nota: 5 (15 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 52

TanDi
TanDi 24 sep 2018, 19:29

Bifata! Foarte buna si rapid de facut!

Inessa
Inessa 27 iun 2018, 10:33

Buna Lena! Ador sa gatesc dupa retetele tale. Toate sunt foarte gustoase. As vrea sa fac aceasta zacusca pentru iarna. Care e procedura? dupa maruntire se pune in borcanase si se dau la cuptor? cit cimp se tin la cuptor si la cite grade? Merci anticipat pentru raspunsul tau! Ina

lena
Elena (lena) Inessa 27 iun 2018, 11:04

Buna Inessa, am scris la pasul 9 despre conservare :)

eduardu
Eduardu (eduardu) 18 iun 2018, 21:09

Super rapida reteta pt o zacusca asa de buna! Mi-a placut totul,mai putin gustul cam pregnant de morcov si usturoi. Data viitoare pun mai putin sau le omit cu totul. Oare cum ar iesi si cu o vanata in compozitie? Merita incercat.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki Eduardu (eduardu) 19 iun 2018, 07:02

Eu am facut si cu vinete. Cititi mai sus. Foarte buna a fost./

anhelik
anhelik 30 aug 2014, 19:12

In borcane a rezistat pentru putin timp, s-a mancat imediat. 

Poza mea pentru reteta:
anhelik
anhelik 30 aug 2014, 19:10

Zacusca mea cu reteta voastra. Excelenta!

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 26 aug 2014, 18:00

Buna. Iata opera mea de zacusca. Ce am facut? Cantitate tripla, si in loc de dovlecei am pus vinete. Si cand am gustat dupa ce am blendat mi s-a parut cam puternic gustul de morcov si atunci (coceam vinetele ptr.zacusca),am adaugat si o vanata mare,taiata mai grosier. Am fiert cam 1,30 ora, am pus si cateva foi de dafin si juri ca-i zacusca de vinete dar parca si mai buna din cauza morcovilor. Apoi am pus si in cuptor borcanele si ...gata. Fain de tot. Am acolo un borcans mai mic care nu s-a umplut si abia astept sa-l deschid (vineri) sa mananc. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 05 iul 2014, 12:30

Buna. In sfarsit i-a venit si randul acestei retete. Eeee, ca sa comentez. In primul rand mi s-a parut cam tare, uscata, ferma, desi eu am pus putin ulei si in oala de tuci. Mi-au iesit numai a p r o a p e  3 borcane. Si am pus 4 dovlecei ca erau mai mici, si neavand decat 1 ardei kapia si restul verzi am pus din congelator 3-4 ardei copti de anul trecut. Deci am inmultit-o si tot putina mi-a iesit. Am mancat cu paine prajita, a fost buna, dar parca tot mai mult imi place cea de vinete, normala. O sa fac aceasta retwta si cu vinete sa vad cum iese. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tabita17
Tabita Iordache (tabita17) 20 ian 2014, 19:33

buna, numai ce am pus zacusca in borcane. e foarte buna, delicioasa reteta.dar am o intrebare. mi-au iesit 4 borcanele si nu vreau sa pun conservant si nu am conditile neccesare pentru a le steriliza la cuptor. crezi ca daca le tin 10-14zile la frigider o sa reziste??? (poate si mai putin la cat de buna e :)) 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Tabita Iordache (tabita17) 20 ian 2014, 19:37

Da, in borcanele inchise bine si uscate va tine la frigider.

Alionka
Alionka 02 sep 2013, 14:09

Buna Lena, mersi de asa o zacusca buna si sanatoasa (eu nu maninc prajeli asa ca asta e inca o salvare pentru iarna).

Problema e ca nu am cuptor, deaceia am copt legumele in "multivarca", le-am maruntit cu cutitul, s-a primit buna zacusca, insa nu am unde sa sterilizez borcanele pline. La citeva borcane am pus cite jumatate de aspirina, iar citeva vreau sa le sterilizez cu apa fierbinda. In ce consta procedura?

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Alionka 02 sep 2013, 14:15

Intr-o cratita pui ceva la fund - sotul mi-a facut un fel de suport din lemn pentru sterilizare - dar la nevoie merge sa pui si un prosop mai gros - ca sa nu crape borcanele in apa fierbinte la fierbere si vine caldura mai intensa de la fundul cratitei.

Pun borcanele in cratita, torn apa sa acopere borcanele un pic mai mult de jumate si las sa fiarba apa. De cand incepe sa fiarba apa in cratita, se lasa cam 10-15 minute.

Dr?g?linaGurduza363
Dr?g?lina Gurduza (Dr?g?linaGurduza363) Elena (lena) 11 aug 2016, 14:53

Ma scuzati, dar le punem inchise cu capc sau descoperite? 

lena
Elena (lena) Dr?g?lina Gurduza (Dr?g?linaGurduza363) 12 aug 2016, 09:06

Acoperite, sigur.

HDorina
HDorina 10 aug 2013, 23:08

Iata si produsul finit.

Poza mea pentru reteta:
Arata toate comentariile