Zacusca de dovlecei(varianta rapida si sanatoasa)

Zacusca de dovlecei(varianta rapida si sanatoasa)

Am fost sceptica cu aceasta reteta pana in momentul cand am gustat-o la o masa cu mai multi musafiri - a disparut prima din farfurie si ma gandeam ca trebuia sa fac portie dubla. Este foarte gustoasa, aromata si sanatoasa pentru ca nu se face cu mult ulei si legumele sunt coapte la cuptor.

Am intarziat sa pun reteta pe site pentru ca am vrut sa testez cum se pastreaza in camara, la borcan - deci de 2 luni sta foarte frumos, nu s-a umflat si acum pot face linistita inca o serie sa fie rezerve la iarna, ca tare-i buna!

Aveti grija sa nu incarcati tava cu prea multe legume, ca sa se rumeneasca/coaca bine si sa nu fiarba in zeama lor.

Ingrediente

Dovlecei
2 buc
alegeti dovlecei medii
Ceapa alba
2 buc
Morcovi
3 buc
Ardei gras rosu
3 buc
Rosii
3 buc
rosii medii
Usturoi(catei)
5 buc
Ulei de floarea soarelui
3 linguri
Sare
1 lingurite
potriviti dupa gust

Pasi de urmat

1

Ungeti tava de cuptor cu putin ulei si adaugati dovleceii taiati bucati medii.

Daca sunt dovlecei mai batrani aveti grija sa-i curatati de coaja si seminte.

2

Tot acolo adaugati ceapa taiata julien si morcovii rondele.

3

Ardeii si rosiile se curata de cotoare se pun deasupra celorlalte legume - asa intregi cum vedeti in poza.

Stropiti cu putin ulei(eu am folosit un recipient de spray pentru ulei) si puneti la cuptor incalzit la 220-250 grade.

4

Lasati legumele cam o ora la cuptor - la jumatatea timpului scoateti tava si le mai amestecati cu o lingura, rosiile si ardeii se intorc pe cealalta parte.

5

Lasati pana legumele se rumenesc frumos, va avea un gust mai bun zacusca.

Dupa ce opriti cuptorul, mai lasati tava acolo pentru 20 minute.

6

Dupa ce se racoresc putin, curatati de coaja rosiile si ardeii.

7

Puneti toate legumele intr--un robot/blender si mixati bine. Puteti sa le faceti pasta mai fina, sau lasati mai bucatele, chiar si la cutit merg maruntite.

8

Cam asa am maruntit eu legumele, mai grunjos.

9

Turnati zacusca intr-un tuci/cratita cu fund mai gros, potriviti de sare si adaugati usturoiul pisat si lasati sa fiarba cam 15 minute la foc incet.

Pentru a le pune in borcane recomand sa le fierbeti mai mult, cam 40 de minute.

Procesul de conservare este acelasi ca si la Zacusca de vinete.

10

Lasati putin sa se racoreasca si o savurati, ca o salata...

11

...sau pe paine, la mic dejun si nu numai :)

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram (3-4 borcane de 300ml)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Nota: 5 (15 voturi)

Comentarii

sara33
sara33 09 aug 2013, 17:27

buna lena!ca de obicei,bunatati santoase,prea sanatoase pt cei ce adora zacuscabunicilor,parintilor,cu ulei nu gluma!arata super bine,dar dupa ce termin dieta am sa o incerc,tin dukan si nu am voie legume pt moment.

ink odata felicitari pt prezentare,arata super si banuiesc kt e de buna!

Gabitza
Gabitza 10 aug 2013, 15:24

FELICITARI!ARATA DELICIOS SI BANUIESC CA LA FEL E SI GUSTUL.VOI INCERCA CAT DE CURAND.MULTUMIM

Nota mea pentru reteta:
violeta.nuky
violeta.nuky 10 aug 2013, 17:06

Buna Lena,ce crezi ca am acum pe aragaz?Zacusca de dovlecel.Sa-mi spun primele impresii:

1)trebuia sa pun mai mult ulei in tava,s-au cam lipit dovleceii(poate hartie de copt)

2.Nu am reusit sa curat toti ardeii-dar i-am blendurit si chiar nu era nevoie sa-i curat deloc ,doar rosiile

3.Am pus piper,foi de dafin si ulei dupa blenduire

4.Este dementiala la gust.Maine  fac portie dubla pentru iarna.

Noi suntem innebuniti dupa zacusca de vinete,dar asta m-a dat pe spate.

Mii de multumiri pentru reteta.Cu stima,Violeta si-mi cer scuze ca am scris cam multisor.

Nota mea pentru reteta:
HDorina
HDorina 10 aug 2013, 18:29

Chiar am vreo 6 dovlecei si nu stiam ce sa fac cu ei. Multumesc din suflet pt idee. Nici nu ma gandesc sa nu fie delicioasa. Ai tu vreo reteta oare care sa nu fie minunata? Inca o data multumesc! 

O sa revin cu imagini.

Nota mea pentru reteta:
HDorina
HDorina 10 aug 2013, 23:08

Iata si produsul finit.

Poza mea pentru reteta:
natalia s
natalia s 12 aug 2013, 16:15

Buna Lena, am facut zacusca de dovlecei dar vreau sa concretizez pentru a o pune la borcan trebuie s-o fierb 40 minute dupa care inca vreo 40 deja in borcane la cuptor? Multumesc.

lena
Elena (lena) natalia s 12 aug 2013, 16:43

Da, am spus ca se conserveaza ca in reteta de zacusca de vinete, si aia se tine la cuptor 40 minute pentru sterilizare, sau nu se pune la cuptor dar ar fi bine sa pui un conservant - aspirina de ex.

Stefy3
Stefy3 24 aug 2013, 15:39

Buna, Lena.

Am facut zacusca, este tare buna. Felicitari inca odata pt. site!

Lia1
Lia1 26 aug 2013, 15:39

Draga Lena, este foarte buna numai ca vestea proasta este ca trebuie sa muncesc la multe ture daca vreau si pt iarna pt ca mi-au iesit doar fix doua borcanele ca de gem (430g). Am facut din 4 dovlecei mici in loc de 2 medii cum ai zis dar am umplut o tava de aragaz mare fara a fi nici risipite nici aglomerate, cam ca in poza ta. Cel mult pot sa fac o data si jumatate si sa-i tai mai mari un pic decat i-am facut.

Multumesc pt reteta :) , este f. buna.

Nota mea pentru reteta:
Alionka
Alionka 02 sep 2013, 14:09

Buna Lena, mersi de asa o zacusca buna si sanatoasa (eu nu maninc prajeli asa ca asta e inca o salvare pentru iarna).

Problema e ca nu am cuptor, deaceia am copt legumele in "multivarca", le-am maruntit cu cutitul, s-a primit buna zacusca, insa nu am unde sa sterilizez borcanele pline. La citeva borcane am pus cite jumatate de aspirina, iar citeva vreau sa le sterilizez cu apa fierbinda. In ce consta procedura?

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Alionka 02 sep 2013, 14:15

Intr-o cratita pui ceva la fund - sotul mi-a facut un fel de suport din lemn pentru sterilizare - dar la nevoie merge sa pui si un prosop mai gros - ca sa nu crape borcanele in apa fierbinte la fierbere si vine caldura mai intensa de la fundul cratitei.

Pun borcanele in cratita, torn apa sa acopere borcanele un pic mai mult de jumate si las sa fiarba apa. De cand incepe sa fiarba apa in cratita, se lasa cam 10-15 minute.

DrăgălinaGurduza363
Drăgălina Gurduza (DrăgălinaGurduza363) Elena (lena) 11 aug 2016, 14:53

Ma scuzati, dar le punem inchise cu capc sau descoperite? 

lena
Elena (lena) Drăgălina Gurduza (DrăgălinaGurduza363) 12 aug 2016, 09:06

Acoperite, sigur.

Cori
Cori 17 sep 2013, 20:33

Oau, ce pofta imi e! Trebuie sa fie tare buna si mie imi plac foarte mult dovleceii, oricum ar fi preparati. Abia astept sa fac si eu. Iti multumesc tare mult pt. reteta

Mihala71
Mihala71 22 nov 2013, 18:18

Nu mi-a placut aceasta reteta. Legumele ar fi trebuit puse in etape la copt pentru ca ceapa si morcovii au ramas tari desi dovlecelul, rosiile si ardeii erau copti. Iar gustul e mai mult de tocanita decat de zacusca.

Nota mea pentru reteta:
tabita17
Tabita Iordache (tabita17) 20 ian 2014, 19:33

buna, numai ce am pus zacusca in borcane. e foarte buna, delicioasa reteta.dar am o intrebare. mi-au iesit 4 borcanele si nu vreau sa pun conservant si nu am conditile neccesare pentru a le steriliza la cuptor. crezi ca daca le tin 10-14zile la frigider o sa reziste??? (poate si mai putin la cat de buna e :)) 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Tabita Iordache (tabita17) 20 ian 2014, 19:37

Da, in borcanele inchise bine si uscate va tine la frigider.

violeta.nuky
violeta.nuky 27 ian 2014, 10:27

Multumesc din suflet pentru aceasta reteta.Acum,in miez de iarna noi mancam aceasta minunata zacusca.Am avut musafiri,i-am servit la aperitiv si au dat nota 10 cu felicitari.Eu am pus mai mult ulei si am fiert-o la cuptor pt a o transforma in conserva.La toamna o sa fac mai multa (peste 50 borcanele).Cu stima, Violeta

Maggy
Maggy 04 feb 2014, 17:27

Violeta, dezvolta un pic cum faci cand pregatesti mai multa zacusca, si pentru iarna in borcanele. :) 

multumesc anticipat!

Maggy
Maggy 04 feb 2014, 17:30

Lena, noi iubim zacusca asta de dovlecei. de cand am descoperit siteul tau am incercat multe retete. Iti multumesc din suflet pentru tot. Sa fi binecuvantata!

violeta.nuky
violeta.nuky 04 feb 2014, 18:45

Am urmat reteta Lenei intocmai pana la momentul cand am pus legumele blenduite intr-o cratita  cu fund dublu si cu ulei mai mult si am fiert la cuptor pana a iesit uleiul deasupra asa ca la orice zacusca.Apoi am pus in borcanele sterilizate si cu ele sub paturica pana s-au racit-2 zile.S-au pastrat f bine iar gustul este fabulos.Cu stima, Violeta

tabita17
Tabita Iordache (tabita17) 13 feb 2014, 21:48

buna Lena, am si eu o intrebare: as putea inlocui dovleceii cu ciuperci in aceasta reteta? am gasit mai multe retete de zacusca de ciuperci dar contin prea mult ulei sau trebuie prajite alimentele. mentionez ca vreau sa o consum prospata, deci trebuie sa reziste max 2 saptamani. multumesc anticipat

lena
Elena (lena) Tabita Iordache (tabita17) 13 feb 2014, 22:11

Sunt sigura ca se poate si chiar este o idee buna, poti sa lasi si dovleceii(fac zacusca mai cremoasa), poate nu toti, si adaugi ciupercile.

tabita17
Tabita Iordache (tabita17) 14 feb 2014, 07:04

multumesc de sfat, o sa incerc luni si revin cu rezultatul! 

tiki
tiki 12 iun 2014, 07:36

Buna. Mai ce ....nu stiu cum sa o numesc...neatentie,neglijenta..la mine? Vai,vai,ca numai acuma am dat peste aceasta reteta. Ma gandesc ca merge si cu vinete in loc de dovlecei. Eu zacusca niciodata nu o sterilizez in cuptor ci intr-o oala cu apa 2 zile la rand, lasand in apa pana se racesc complet si mi-a stat si 2 ani. Pupici.

tiki
tiki 05 iul 2014, 12:30

Buna. In sfarsit i-a venit si randul acestei retete. Eeee, ca sa comentez. In primul rand mi s-a parut cam tare, uscata, ferma, desi eu am pus putin ulei si in oala de tuci. Mi-au iesit numai a p r o a p e  3 borcane. Si am pus 4 dovlecei ca erau mai mici, si neavand decat 1 ardei kapia si restul verzi am pus din congelator 3-4 ardei copti de anul trecut. Deci am inmultit-o si tot putina mi-a iesit. Am mancat cu paine prajita, a fost buna, dar parca tot mai mult imi place cea de vinete, normala. O sa fac aceasta retwta si cu vinete sa vad cum iese. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
anhelik
anhelik 27 iul 2014, 11:00

Astazi o prepar si eu, am pus ingredientele la cuptor, doar ca eu am avut dovlecei rotunzi, o mica diferenta. Abia stept sa o gust. De astazi sunt in vacanza, cand ma intorc  vreau sa o fac pentru iarna. O duminica frumoasa!

ANIBEITA
ANIBEITA 18 aug 2014, 10:32

Ar iesi oare si daca inlocuim dovleceii cu vinete?

ANIBEITA
ANIBEITA 18 aug 2014, 10:46

O sa o incerc si eu, dar voi unge legumele cu pensula de silicon, asa incat sa se coaca bine. Eu am un gratar cu capac de pus pe flacara aragazului( grill pt aragaz), si daca pun legumele intregi unse bine cu ulei, dupa ce il infierbant 20 min inainte de a pune legumele si fara sa pun apa, le coc la foc mare, cate 10 min pe fiecare parte. Ies aproape ca pe gratar.  Asa ca m-am gandit sa fac portie dubla, o parte copate pe aragaz si o parte in cuptor.

lena
Elena (lena) 18 aug 2014, 11:32

Am inteles ca ar merge inlocuiti dovleceii cu vinete, eu personal nu am incercat. Ne spuneti daca sunt bune :)

tiki
tiki 18 aug 2014, 11:56

Daaaaaaaa, ANIBEITA, am facut eu cu vinete si mi-au placut tare mult. Linistita poti incerca. Succes.

tiki
tiki 26 aug 2014, 18:00

Buna. Iata opera mea de zacusca. Ce am facut? Cantitate tripla, si in loc de dovlecei am pus vinete. Si cand am gustat dupa ce am blendat mi s-a parut cam puternic gustul de morcov si atunci (coceam vinetele ptr.zacusca),am adaugat si o vanata mare,taiata mai grosier. Am fiert cam 1,30 ora, am pus si cateva foi de dafin si juri ca-i zacusca de vinete dar parca si mai buna din cauza morcovilor. Apoi am pus si in cuptor borcanele si ...gata. Fain de tot. Am acolo un borcans mai mic care nu s-a umplut si abia astept sa-l deschid (vineri) sa mananc. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
violeta.nuky
violeta.nuky 26 aug 2014, 20:45

Si eu am mai facut doua serii ,dar cu dovlecei.Tiki,spune-mi vinetele pe care le-ai pus in locul dovleceilor le-ai presarat sare,le-ai oparit sa iasa amareala sau le-ai taiat pur si simplu si le-ai pus in tava?Borcanele le-ai pus cu zacusca in cuptor?eu nu si mi-au stat foarte bine anul trecut pt. iarna.Merci, Violeta

tiki
tiki 26 aug 2014, 21:55

Da,Violeta am inlocuit dovleceii cu vinete exact ca in reteta, fara sa le fac nimic, sare,oparit. Si nu e amara zacusca e f.f.f buna.  Dar le-am curatat de coaja, Da, borcanele le-am pus in cuptor (am scris mai sus),si le-am lasat 40 min. Am stins focul si le-am scos repede si le-am invelit asa cu tava cu tot intr-o patura ca sa se raceasca mai incet ca in cuptor. Tu le-ai tinut in frigider daca nu le-ai sterilizat? Eu le pun in pivnita. Nu am loc in frigider. Paaaaaaaaa.

anhelik
anhelik 30 aug 2014, 19:10

Zacusca mea cu reteta voastra. Excelenta!

Poza mea pentru reteta:
anhelik
anhelik 30 aug 2014, 19:12

In borcane a rezistat pentru putin timp, s-a mancat imediat. 

Poza mea pentru reteta:
violeta.nuky
violeta.nuky 01 sep 2014, 13:51

Tiki, eu am facut anul trecut cu dovlecel cca 14 borcane si le-am mancat iarna.Nu am sterilizat borcanele cu zacusca in ele si o stat foarte bine.Eu am specificat ca am pus ulei mai mult dupa blenduire si am pus cratita in cuptor sa scada si sa iasa uleiul deasupra.Am pus-o fierbine in borcane si am pus-o imediat  sub paturi, 3-4 zile.Nu am pus-o in frigider.Si drept sa-ti spun,am facut si acum 3 saptamani 14 borcanele de 340 gr si pun legumele necantarite.Vreau sa fac si cu vinete saptamana asta.Imi place aceasta reteta, atat ca gust cat si ca simplitate .Ii multumesc Lalenei inca o data.Pup si spor la conserve.Violeta

dorna82
dorna82 04 sep 2014, 19:15

Buna Lena,

Imi place la nebunie ceea ce faci!

Am incercat si eu reteta si vreau sa-ti spun ca mi-a iesit de minune!

Merci mult, Bravooo!

Nota mea pentru reteta:
cdianac
cdianac 06 sep 2014, 12:12

Lena, acum am pus prima tava la cuptor. Am triplat cantitatile si din acest motiv trebuie sa le bag la cuptor de doua ori. Sunt sigura ca rezultatul va fi minunat, abia astept sa o termin. In loc de blender am sa folosesc masina de tocat cu sita mare, sa nu iasa chiar pasta. Sper sa fie OK si asa.

Multumiri pentru toate retetele minunate, mai am doua in standby (rosii marinate si dovlecei marinati) dar le iau si eu pe rand. Important e ca la retetele tale nu am NICIODATA emotii ca nu imi ies :)

Pupici si un weekend minunat!

Nota mea pentru reteta:
cdianac
cdianac 07 sep 2014, 10:08

Zacusca a iesit extraordinara! Singura problema pe care o am este ca morcovii nu s-au inmuiat suficient cat au stat la cuptor (desi i-am intors si pe ei de mai multe ori) si se simt mai taricei prin ea. Nu mi-au iesit decat 8 borcane de 400 (am triplat cantitatile date de tine), deci nu este mare tragedie. Data viitoare cred ca am sa fierb un pic morcovii inainte de a-i pune la cuptor. Crezi ca este vreo problema daca ii fierb, numai cat sa se inmoaie?

lena
Elena (lena) cdianac 07 sep 2014, 19:14

Da, poti sa-i fierbi, sau chiar mai bine dat prin razatoare si pasat la tigaie, cu un pic de ulei - va fi ceva mai gustos.

tiki
tiki 07 sep 2014, 19:21

Nu pot sa tac. Eu am pus in cuptor morcovii singuri, vreo 20 min,apoi am adaugat restul. Cred ca e mai simplu. Succes.

flori17
flori17 20 sep 2014, 17:12

Este o reteta minunata! Gustul este deosebit, textura la fel si este foarte dietetica, am putut sa o mancam si fara sare!

Eu am pus hartie de copt in tava, ceea ce a fost foarte bine, legumele s-au copt frumos, iar tava s-a spalat foarte usor.

Am dublat cantitatile inca de la inceput si mi-au iesit 4 borcane. Trei au mers la cuptor - sunt inca fierbinti acum cand iti scriu - iar al patrulea la consumul imediat. Toti au apreciat gustul foarte echilibrat. Nimeni nu s-a gandit ca nu ar avea vinete! Pentru ca nu aveam suficiente rosii, am folosit doar una la cuptor, iar apoi la fiert, in cratita, am adaugat o jumatate de cutie de rosii in bulion.

Cred ca aceasta combinatie cu dovlecei inlocuieste foarte bine varianta de zacusca cu vinete, care uneori pot fi usor amare, pline de seminte si cu siguranta foarte indigeste.

O reteta de nota 10! Ma bucur ca am descoperit-o, chiar daca mai tarziu.

Multumim, Lena!

Nota mea pentru reteta:
savaelena
savaelena 21 sep 2014, 15:22

inainte faceam zacusca in ceaun si era bunicica, dar cind am facut-o dupa aceasta reteta s-a primit nemaipomenit de delicioasa, fetita mea a cerut portie dubla.
multumesc mult

Nota mea pentru reteta:
alinagr77
alinagr77 13 sep 2015, 01:51

delicioasa!!!!!!!!!!!!!!

DrăgălinaGurduza363
Drăgălina Gurduza (DrăgălinaGurduza363) 06 aug 2016, 22:10

Absolut delicios. Nici nu am cuvinte. 

Neam-neam! Eu o ung pe paine cu crema de branza. Doamne ce buna e!

Va multumesc!

Nota mea pentru reteta:
OanaTahiRaducanu791
Oana Raducanu (OanaTahiRaducanu791) 27 aug 2016, 19:55

daca o fierbi in cuptor mestecand la 30 min  nu te ocupa in timpul fierberii si nici nu storpeste asa tare ...de ani de zile o fac asa si nu mai am parte de chinul mestecatului din copilarie- de fiecare data mama jura ca e ultima oara cand face zacusca la bloc

Nota mea pentru reteta:
eduardu
Eduardu (eduardu) 18 iun 2018, 21:09

Super rapida reteta pt o zacusca asa de buna! Mi-a placut totul,mai putin gustul cam pregnant de morcov si usturoi. Data viitoare pun mai putin sau le omit cu totul. Oare cum ar iesi si cu o vanata in compozitie? Merita incercat.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki Eduardu (eduardu) 19 iun 2018, 07:02

Eu am facut si cu vinete. Cititi mai sus. Foarte buna a fost./

Inessa
Inessa 27 iun 2018, 10:33

Buna Lena! Ador sa gatesc dupa retetele tale. Toate sunt foarte gustoase. As vrea sa fac aceasta zacusca pentru iarna. Care e procedura? dupa maruntire se pune in borcanase si se dau la cuptor? cit cimp se tin la cuptor si la cite grade? Merci anticipat pentru raspunsul tau! Ina

lena
Elena (lena) Inessa 27 iun 2018, 11:04

Buna Inessa, am scris la pasul 9 despre conservare :)

TanDi
TanDi 24 sep 2018, 19:29

Bifata! Foarte buna si rapid de facut!