Ciorbă de pește și crupe de porumb

Ciorbă de pește și crupe de porumb

De fapt la mine acasă i se spune "borș cu crupe", este ciorba care vine de la bunica - absolut delicioasă, acrișoară, aromată și de obicei servită cu Mămăligă.

Am avut o mare problemă cu rețeta, știam de ea, îi țineam minte gustul dar deloc pașii preparării. Am încercat-o de vreo 2 ori improvizând, ieșise ceva pe aproape dar tot nu la fel ca a bunicii. Până m-am gândit eu să merg la mătușa mea (ea mai ține minte câte ceva din ce făcea bunica) și bineînțeles că am găsit greșeala, deci acum ieșise perfectă.

Tatăl meu visa să mănânce borșul cu crupe ca la mama lui - ei, când am făcut rețeta corectă (cu pozele de mai jos) după prima lingură a fost impresionat și foarte fericit. Și eu la fel, pentru că am reușit să "resuscitez" încă o rețetă veche și tradițională moldovenească, cu amintiri din copilăria mea pe lângă bunica.

Ingrediente

Peste
500 g
puteți folosi și bucăți de pește întreg, cap, coadă sau pește prea mărunt care nu puteți să-l preparați altfel
Crupe de porumb
0.5 pahare
în România i se mai spune "păsat" - este bobul de porumb măcinat mai mare decât făina de porumb
Ceapa alba
2 buc
   
Morcovi
2 buc
   
Ardei gras
2 buc
   
Rosii
2 buc
   
Bors acru
1 l
de preferat de bună calitate, de casă
Sare
1 lingura
după gust
Patrunjel verde
2 linguri
   

Pași de urmat

Pas 1

În primul rând vom face baza de ciorbă - supa de pește.

Bucățile de pește se pun la fiert în aproximativ 2 litri de apă, 1 ardei, 1 morcov și 1 ceapă - toate întregi.

Când începe să fiarbă faceți focul mic și lăsați 30 minute.

Ciorbă de pește și crupe de porumb - Pas 1
Pas 2

După acest timp strecurați supa și peștele printr-o sită - să nu aveți pe urmă surprize și oase în ciorba gata.

Ciorbă de pește și crupe de porumb - Pas 2
Pas 3

În supa strecurată turnați borșul acru (gustați și reglați gradul de acriere, de obicei se face foarte acră) - da, asta-i specificul rețetei, borșul se toarnă la începutul fierberii crupelor și legumelor.

Puneți pe foc și lăsați să fiarbă.

Ciorbă de pește și crupe de porumb - Pas 3
Pas 4

În acest timp spălați bine crupele și tăiați mărunt morcovul și ardeiul, opțional și 1 roșie.

În ciorbă nu merg multe legume ca să nu acopere gustul specific ciorbei de pește.

Ciorbă de pește și crupe de porumb - Pas 4
Pas 5

Când începe să fiarbă supa cu borșul din cratiță puneți legumele, crupele și lăsați-le să fiarbă 20-30 minute.

Ciorbă de pește și crupe de porumb - Pas 5
Pas 6

Alegeți din peștele fiert bucățele de carne fără oase și le puneți înapoi în ciorbă.

Ciorbă de pește și crupe de porumb - Pas 6
Pas 7

Optional puteți să faceți și o prăjeală pentru ciorbă din roșii cu ceapă - se călește 1 ceapă în puțin ulei și se adaugă roșie tăiată mărunt sau bulion/ pastă de roșii.

 

Ciorbă de pește și crupe de porumb - Pas 7
Pas 8

După ce au fiert legumele (nu vă speriați dacă morcovul rămâne puțin crocant, așa și trebuie), potriviți de sare, adăugați o jumătate de ceapă crudă tăiată mărunt și pătrunjel mărunțit.

Imediat opriți focul după ce le-ați adăugat și lăsați cam 10 minute să se pătrundă.

Ciorbă de pește și crupe de porumb - Pas 8
Pas 9

Se servește de obicei cu mămăligă și la felul 2 peștele prăjit cu mujdei și la fel mămăligă (din cap, coadă se face ciorba, restul peștelui se prăjește).

Poftă Bună!

Ciorbă de pește și crupe de porumb - Pas 9

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 l (8-10 porții)
Timp de preparare: 15 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

tiki
tiki 06 Nov 2013, 12:44

Buna Lena, Rad singura ca asa de 'mura-n gura",cum se spune,ne dai totul,dar eu tot nu am inteles. Dupa ce spal acele crupe de porumb la paul 4, nu le mai gasesc.Ce fac cu ele? Bag leguma la pasul 5..si? (Si aceste crupe,le gasesti in comert?).Pa si scuze.

lena
Elena (lena) tiki 06 Nov 2013, 13:13

Dap, se pun in ciorba impreuna cu legumele, o sa corectez imediat. Aceste crupe se mai gasesc pe la piete in Romania, acasa la mine si in comert, in R.Moldova.

nicma
nicma 12 May 2024, 20:49

E singura ciorba de peste care îmi iese delicioasă. Mulțumim pentru rețetă!

Poza mea pentru rețetă: