Ciorbă de pește și crupe de porumb
De fapt la mine acasă i se spune "borș cu crupe", este ciorba care vine de la bunica - absolut delicioasă, acrișoară, aromată și de obicei servită cu Mămăligă.
Am avut o mare problemă cu rețeta, știam de ea, îi țineam minte gustul dar deloc pașii preparării. Am încercat-o de vreo 2 ori improvizând, ieșise ceva pe aproape dar tot nu la fel ca a bunicii. Până m-am gândit eu să merg la mătușa mea (ea mai ține minte câte ceva din ce făcea bunica) și bineînțeles că am găsit greșeala, deci acum ieșise perfectă.
Tatăl meu visa să mănânce borșul cu crupe ca la mama lui - ei, când am făcut rețeta corectă (cu pozele de mai jos) după prima lingură a fost impresionat și foarte fericit. Și eu la fel, pentru că am reușit să "resuscitez" încă o rețetă veche și tradițională moldovenească, cu amintiri din copilăria mea pe lângă bunica.
Ingrediente
●
Peste
500 g
puteți folosi și bucăți de pește întreg, cap, coadă sau pește prea mărunt care nu puteți să-l preparați altfel
●
Crupe de porumb
0.5 pahare
în România i se mai spune "păsat" - este bobul de porumb măcinat mai mare decât făina de porumb
●
Bors acru
1 l
de preferat de bună calitate, de casă
●
Sare
1 lingura
după gust
●
Patrunjel verde
2 linguri
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
În primul rând vom face baza de ciorbă - supa de pește.
Bucățile de pește se pun la fiert în aproximativ 2 litri de apă, 1 ardei, 1 morcov și 1 ceapă - toate întregi.
Când începe să fiarbă faceți focul mic și lăsați 30 minute.
Pas 2
După acest timp strecurați supa și peștele printr-o sită - să nu aveți pe urmă surprize și oase în ciorba gata.
Pas 3
În supa strecurată turnați borșul acru (gustați și reglați gradul de acriere, de obicei se face foarte acră) - da, asta-i specificul rețetei, borșul se toarnă la începutul fierberii crupelor și legumelor.
Puneți pe foc și lăsați să fiarbă.
Pas 4
În acest timp spălați bine crupele și tăiați mărunt morcovul și ardeiul, opțional și 1 roșie.
În ciorbă nu merg multe legume ca să nu acopere gustul specific ciorbei de pește.
Pas 5
Când începe să fiarbă supa cu borșul din cratiță puneți legumele, crupele și lăsați-le să fiarbă 20-30 minute.
Pas 6
Alegeți din peștele fiert bucățele de carne fără oase și le puneți înapoi în ciorbă.
Pas 7
Optional puteți să faceți și o prăjeală pentru ciorbă din roșii cu ceapă - se călește 1 ceapă în puțin ulei și se adaugă roșie tăiată mărunt sau bulion/ pastă de roșii.
Pas 8
După ce au fiert legumele (nu vă speriați dacă morcovul rămâne puțin crocant, așa și trebuie), potriviți de sare, adăugați o jumătate de ceapă crudă tăiată mărunt și pătrunjel mărunțit.
Imediat opriți focul după ce le-ați adăugat și lăsați cam 10 minute să se pătrundă.
Pas 9
Se servește de obicei cu mămăligă și la felul 2 peștele prăjit cu mujdei și la fel mămăligă (din cap, coadă se face ciorba, restul peștelui se prăjește).
Poftă Bună!
Cantitate:
3 l
(8-10 porții)
Timp de preparare:
15 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
60 min
Data publicării: