Tartă cu gem și nuci (de post)

Tartă cu gem și nuci (de post)

Nu mă satur să testez în continuare aluatul de la Galeta cu mere, acum vă propun o super variantă cu același aluat dar în formă de tartă.

Deși este o variantă destul de banală și simplă, a avut un mare succes la toți care au gustat-o - este puțin crocantă, fragedă, caramelizată, cu gust de căpșuni (am folosit gem de căpșuni aici) și nuci.

Ingrediente

Făină albă
2 pahare
   
Apă clocotită
0.5 pahare
   
Ulei de floarea-soarelui
0.5 pahare
   
Praf de copt
1 lingurita
   
Sare
0.5 lingurite
   
Dulceață
400 ml
sau gem
Nuci tocate
1 pahar
   
Griș de grâu
3 linguri
   

Pași de urmat

Pas 1

Preparați aluatul conform cu pașii 1-5 din Rețeta de Galetă cu mere.

Lăsați să se odihnească 30 minute.

Tartă cu gem și nuci (de post) - Pas 1
Pas 2

După acest timp mai frământați puțin aluatul cu făină pe masă, lăsați-l 15 minute să se odihnească după care îl împărțiți în 2 bucăți - una mai mare și alta mai mică (cam 1 sfert și 3 sferturi de aluat).

Tartă cu gem și nuci (de post) - Pas 2
Pas 3

Bila mai mare de aluat o întindeți într-o foaie de mărimea tăvii de tartă pe care o aveți, așa ca să ridicați și bordurile. Tava mea are 30 cm în diametru, cu degetele mai întindeți și nivelați aluatul ca să se aranjeze bine în tavă și pe pereți.

Peste aluat presărați grișul și turnați dulceața sau gemul - întindeți atent cu o furculiță pe toată suprafața.

Tartă cu gem și nuci (de post) - Pas 3
Pas 4

Peste gem presărați nucile tocate nu foarte mărunt.

Tartă cu gem și nuci (de post) - Pas 4
Pas 5

Bila mai mică de aluat o întindeți într-o foaie subțire și tăiați dungi subțiri din ea pentru a face modelul de deasupra la tartă.

Tartă cu gem și nuci (de post) - Pas 5
Pas 6

Le aranjați ca în poză, sau după cum vă place.

Tartă cu gem și nuci (de post) - Pas 6
Pas 7

Coaceți tarta la cuptor preîncălzit la 200 grade timp de aproximativ 40 minute, până se rumenește frumos.

Tartă cu gem și nuci (de post) - Pas 7
Pas 8

Lăsați să se răcorească puțin și opțional puteți s-o decorați cu zahăr pudră.

Tartă cu gem și nuci (de post) - Pas 8
Pas 9

Puteți s-o serviți și caldă și rece, este absolut delicioasă în ambele variante.

Poftă Bună!

Tartă cu gem și nuci (de post) - Pas 9

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 700 g (8-10 porții)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 45 min
Data publicării:
Notă: 5 (3 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Nelly.Bo
Nelly.Bo 09 Dec 2013, 15:40

Grozav! Chiar aveam pofta de ceva dulce si iata super reteta! Chiar acum este la cuptor! :) Sper sa iasa buna! Revin cu poza si verdict! 

tiki
tiki 09 Dec 2013, 15:54

Buna. Sa nu uiti Nelly sa postezi si poza. Ca atatea comentarii am vazut care spuneau ca revin mai tarziu si din 2011 (chiar imi venea sa intreb daca inca nu e gata. de 2 ani?) si nu au mai aparut. Da, la aceasta prajitura noi ii spunem:Prajitura cu bretele. . Pupici.

stiuca
stiuca 09 Dec 2013, 17:51

 

Nelly.Bo
Nelly.Bo 09 Dec 2013, 22:27

Am revenit si cu poza, am incercat si mai devreme, dar nu a vrut sa se incarce... A iesit foarte buna si crocanta! Delicioasa!!!

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 09 Dec 2013, 22:29

Super Nelly, merci de poza!

tiki
tiki 10 Dec 2013, 07:32

Felicitari Nelly, si pentru reusita tartei- ce bine arata- si pentru ca esti parolista. Multumesc. Pa.

Nelly.Bo
Nelly.Bo 10 Dec 2013, 16:07

Multumesc! Aceasta este a doua cu dulceata de afine si coacaze cu nuci! Incep sa devin profesionista! 

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 10 Dec 2013, 16:09

O,deci chiar v-a placut tarta Nelly!

LORINDA
LORINDA 10 Dec 2013, 20:11

bun bun..revin cu poza imediat. Acum e in cuptor.

LORINDA
LORINDA 10 Dec 2013, 21:14

Am revenit cu poza. eu am pus alune maruntite in loc de nuci si dulceata de cirese amare in loc de dulceata de capsuni

Poza mea pentru rețetă:
natinati
natinati 12 Dec 2013, 17:33

Am incercat si eu reteta, nu ca tin post ci pentru ca era frigiderul gol, iar ingredientele de aici sint foarte simple. Numai ca ulei aveam numai de la mama de la tara, facut proaspat la oloinita, deci cu un miros specific care si s-a simtit la produsul final. Dar a iesit buna si crocanta. Merci de reteta!

Poza mea pentru rețetă:
LORINDA
LORINDA 31 Jan 2014, 00:18

Buna Lena. Am refacut aceasta reteta de data asta cu dulceata de prune. Mi-a iesit mai bine decat prima data Data trecuta a fost gustoasa dar nu am fost multumita de aspect Oricum reteta este super iar tu meriti nota

P.S.: ieri am gatit reteta ta de pilaf cu carne de porc (pun o poza martor si acolo)

Poza mea pentru rețetă:
madalina21
madalina21 11 Feb 2014, 20:20

Buna Elena! Imi este neclar ce fac cu grisul. Il pun in gem sau in coca? Imi cer scuze daca am fost neatenta si nu am citit bine

madalina21
madalina21 11 Feb 2014, 20:26

iertare! M-am lamurit. Am fost neatenta.

adriana.b
adriana.b 18 Feb 2015, 14:18

Buna Lena,

Forma mea de tarta are diametrul de 26cm. Este prea mica pt acest tip de aluat?

lena
Elena (lena) adriana.b 18 Feb 2015, 14:20

Este bine, poate un pic mai groasa va fi dar nu cu mult.

natalia s
natalia s 01 May 2015, 16:21

pot inlocui praful de copt cu bicarbonatul? trebuie stins cu otet? si ce cantitate?

lena
Elena (lena) natalia s 01 May 2015, 19:08

Aceeasi cantitate puneti, si stins cu putin otet neaparat.

Egen
Egen 13 May 2015, 22:02

In loc de ulei de floare soarelui i-am adaugat ulei de cocos si unt de cacao. A iesit efectul ala de foietaj. A iesit foarte gustoasa. 

Poza mea pentru rețetă:
bayram
bayram 19 Oct 2015, 22:52

Tava nu trebuie unsa cu nimic?

lena
Elena (lena) bayram 20 Oct 2015, 20:46

Nu trebuie, aluatul contine ulei si nu se lipeste de tava.

NaTa07
NaTa07 26 Apr 2016, 13:13

foarte gustos nici nu mai stiu ce sa zic toate recetele se primesc super delicioase in toata ziua fac cite ceva de aici Lena iti multumesc !! 

Poza mea pentru rețetă:
Emanuela0809
Emanuela (Emanuela0809) 02 Feb 2017, 15:38

O rețetă ft delicioasa. Multumesc de rețetă!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
AngyT
EmiliAna Vatra (AngyT) 23 Jan 2018, 19:24

Mi-a plăcut mult tarta! Eu am pus magiun (producție proprie😋) și nuci și am obținut un desert... fără zahăr. Sigur voi mai repeta rețeta mai ales pe perioada postului. Mulțumesc din nou pentru tot ceea ce împărtășești cu noi pe acest site. Nu mă mai satur să experimentez rețetele tale!

Nota mea pentru rețetă:
eduardu
Eduardu (eduardu) 13 Mar 2018, 22:12

A iesit foarte buna,dar cred ca in varianta cu unt si lapte aluatul ar fi mult mai fraged si pufos! Oricum ne multumim ca savuram ceva bun si in post. Urmeaza sa testez si celelante retete de post,sunt puse acolo ca o provocare! Multumim!

Poza mea pentru rețetă:
Carmen Silvia
Carmen Silvia 06 Oct 2018, 13:55

Ai dreptate cu acest aluat foar bun si usor de facut ! Ieri am facut tarta iar astazi am facut mini tarte pentru a le lua in deplasare . Foarte bune si fara prea mult zahar, doar cel din gem. Multumesc de minunatele retete!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Carmen Silvia
Carmen Silvia 06 Oct 2018, 13:56

Si mini tartele ! imi plac chiar mai mult, doar ca trebuie sa mesteresti ceva mai mult, dar rezultatul e pe masura !

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Carmen Silvia 06 Oct 2018, 14:29

Ce frumoase! Multumesc si sa le mancati cu pofta, chiar buna ideea cu mini-tarte 😉😘