Turtă dulce moale glazurată
Demult mă pregătesc să vă arăt turtă dulce moale pe care o făceam încă de când începusem eu pe timpuri acasă să fac dulciuri, pe la 12-14 ani. Aluatul este cu lapte acru (kefir) și ulei, adică ingrediente la îndemână și ieftine, a fost unul din cele mai îndrăgite deserturi cu care dădeam lovitura și bineînțeles eram mult lăudată:)
Aici bineînțeles am mai implementat o idee văzută recent pe net, să fac aluatul în dungi de cacao, chestie opțională pe care puteți s-o omiteți bineînțeles.
Turtă dulce iese moale, gustoasă și tare bună, sora mea a zis că am dat-o gata cu această rețetă, laudă chiar meritată. Vă recomand rețeta cu mare încredere, nu neapărat de Crăciun, ca un desert altfel, mai tradițional.
Ingrediente
●
Lapte bătut/iaurt/chefir
250 ml
●
Ouă
1 buc
+ 1 albuș pentru glazură
●
Ulei de floarea-soarelui
3 linguri
●
Praf de copt
1 lingurita
●
Făină albă calitate superioară
30 linguri
aproximativ
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Într-un bol puneți laptele bătut, oul, zahărul și uleiul - amestecați bine cu un tel.
Pas 2
Adăugați 4 linguri de făină și praful de copt, amestecați.
Pas 3
Dacă vreți să faceți aluatul bicolor va trebui să-l împărțim în 2 părți - într-un bol mic turnați 1/3 din aluat, aceasta va fi partea cu cacao.
Pas 4
În bolul mare (cu aluat alb) adăugați 16-20 linguri de făină și frământați un aluat moale, puțin lipicios.
Chiar dacă se lipește de mâini puțin, nu-i adăugați multă făină să nu fie tare turta. Îl veți lucra cu făină pe masă.
Pas 5
În bolul cu mai puțin aluat adăugați 2 linguri de cacao și aproximativ 10 linguri făină - frământați la fel un aluat moale și puțin lipicios, dar să-l puteți lucra pe masă cu făină.
Pas 6
Bila de aluat alb o tăiați în jumate și așa obținem 3 bucăți, 2 albe și una maro.
Pas 7
Pe masă presărată bine cu făină întindeți fiecare bilă de aluat într-o foaie rotundă.
Le suprapuneti - să fie albă+maro+albă.
Pas 8
Și rulați aceste foi suprapuse.
Pas 9
Ruloul astfel obținut îl tăiați în jumate pe toată lungimea.
Pas 10
Și fiecare jumătate de rulou o tăiați în bucățele mici cam cât o nucă mai mare.
Pas 11
Din fiecare bucățică de aluat formați biluțe cu mâinile, aveți grijă să nu le amestecați prea intens straturile - ușor modelați.
Le mai turtiti usor si le aranjati intr-o tava de cuptor, se coc la 200 grade aproximativ 10-15 minute.
Pas 12
Cat timp se coace turta faceti repede glazura - se bata spuma alba un albus de ou, si cate putin se adauga zaharul pudra.
Pas 13
Turtele nu trebuie sa se rumeneasca deasupra, va uiti la 1-2 pe fundul lor, si daca sunt roz sunt gata de scos din cuptor.
Daca le tineti prea mult in cuptor se vor intari.
Pas 14
Imediat cum le-ati scos se pun cate 10 buc intr-un bol adanc, deasupra puneti cateva linguri de glazura si amestecati atent cu o lingura sa se distribuie uniform glazura peste toate bucatile.
Pas 15
Se scot atent pe o farfurie sau tava asternuta cu hartie de copt si lasati sa se usuce.
Repetati procedura cu toate turtele, important s-o faceti cat sunt fierbinti, sa se intareasca glazura pe ele.
Pas 16
Se usuca destul de repede, asa ca va puteti bucura de ele la un ceai/cafea.
Pofta Bună!
Cantitate:
1 kg
(2 tăvi)
Timp de preparare:
30 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
30 min
Data publicării:
Notă:
5 (7 voturi)