Cremsnit (Cremes)
Îmi plac foarte mult prăjiturile și torturile care conțin cremă de lapte în compoziție, de aici vine și pasiunea mea pentru Tortul Napoleon și bineînțeles varianta românească, foarte delicioasă a acestuia, cu multă cremă și doar 2 foi - Cremsnitul, una din prăjiturile mele preferate.
În această variantă de rețetă crema este fermă, ca o budincă, stratul de frișcă îi dă un farmec aparte - în plus este și mai ușor de servit/tăiat din cauza că foaia de deasupra este în formă de fărâmituri. Vă recomand cu mare plăcere, se prepară repede, este foarte fină și gustoasă.
Foile le puteți cumpăra din comerț sau le faceți acasă din foietaj de comerț sau de casă.
Ingrediente
●
Aluat foietaj (franțuzesc)
1 buc
sau foi de Cremsnit din comerț
●
Esență de vanilie
1 buc
●
Smântână dulce 32% (Dorna/Milli)
500 ml
pentru frișcă
●
Zahăr pudră
120 g
pentru frișcă și ornat
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Eu am făcut foile de cremsnit din foietaj de comerț (Linco).
Am tăiat foaia în 2 bucăți.
Pas 2
Am presărat puțină făină pe masă și am întins fiecare foaie cu făcălețul, doar puțin ca să fie cam de dimensiunea tăvii mele de aragaz.
Pas 3
Le-am pus pe hârtie de copt și am copt aproximativ 30 de minute la 200 grade, până s-au rumenit frumos.
Pas 4
Fiindcă s-au umflat foarte tare la copt, cât erau calde le-am apăsat ușor deasupra cu dosul cuțitului - să fie suprafața mai dreaptă și uniformă.
Pas 5
Am lăsat foile să se răcească bine.
Pas 6
Între timp pregătim crema de vanilie:
- Într-un tuci/oală cu fund gros amestecați bine ouăle cu zahărul.
Pas 7
- Adăugați amidonul și esența de vanilie - eu am pus vanilie pudră naturală, amestecați bine să nu fie cocoloașe.
Pas 8
- Turnați laptele, amestecați bine.
Pas 9
- Punem oala pe foc și amestecăm periodic - când se îngroașă bine o luați de pe foc și adăugați untul. Amestecați și lăsați să se răcorească puțin.
Pas 10
O turnați caldă peste unul din blaturi.
Pas 11
Nivelați și o puneți la rece pentru câteva ore - nu mai puțin de 3 ore.
Pas 13
Puneți frișca peste stratul de cremă de vanilie.
Aveți grijă să fie crema răcită bine, altfel frișca se topește și curge.
Pas 14
Nivelați bine și întindeți frișca și pe bordurile prăjiturii.
La mine arată ca un tort, așa că puteți să-l serviți și așa :)
Pas 15
A doua foaie de foietaj am tăiat-o mărunt cu cuțitul, am ales părțile cele mai rumene și crocante din ea.
Pas 16
Am presărat cu aceste fărâmituri stratul de frișcă și am pudrat cu zahăr.
Acum este bine să lăsați prăjitura 7-8 ore să se pătrundă, peste noapte ar fi perfect.
Pas 17
Porționați și serviți.
Poftă Bună!
Cantitate:
2 kg
(10-12 porții)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
60 min
Data publicării:
Notă:
5 (6 voturi)