Cremsnit (Cremes)

Cremsnit (Cremes)

Îmi plac foarte mult prăjiturile și torturile care conțin cremă de lapte în compoziție, de aici vine și pasiunea mea pentru Tortul Napoleon și bineînțeles varianta românească, foarte delicioasă a acestuia, cu multă cremă și doar 2 foi - Cremsnitul, una din prăjiturile mele preferate.

În această variantă de rețetă crema este fermă, ca o budincă, stratul de frișcă îi dă un farmec aparte - în plus este și mai ușor de servit/tăiat din cauza că foaia de deasupra este în formă de fărâmituri. Vă recomand cu mare plăcere, se prepară repede, este foarte fină și gustoasă.

Foile le puteți cumpăra din comerț sau le faceți acasă din foietaj de comerț sau de casă.

Ingrediente

Aluat foietaj (franțuzesc)
1 buc
sau foi de Cremsnit din comerț
Ouă
5 buc
   
Zahăr
300 g
   
Lapte
1 l
   
Amidon alimentar
100 g
   
Esență de vanilie
1 buc
   
Unt
100 g
   
Smântână dulce 32% (Dorna/Milli)
500 ml
pentru frișcă
Zahăr pudră
120 g
pentru frișcă și ornat

Pași de urmat

Pas 1

Eu am făcut foile de cremsnit din foietaj de comerț (Linco).

Am tăiat foaia în 2 bucăți.

Cremsnit (Cremes) - Pas 1
Pas 2

Am presărat puțină făină pe masă și am întins fiecare foaie cu făcălețul, doar puțin ca să fie cam de dimensiunea tăvii mele de aragaz.

Cremsnit (Cremes) - Pas 2
Pas 3

Le-am pus pe hârtie de copt și am copt aproximativ 30 de minute la 200 grade, până s-au rumenit frumos.

Cremsnit (Cremes) - Pas 3
Pas 4

Fiindcă s-au umflat foarte tare la copt, cât erau calde le-am apăsat ușor deasupra cu dosul cuțitului - să fie suprafața mai dreaptă și uniformă.

Cremsnit (Cremes) - Pas 4
Pas 5

Am lăsat foile să se răcească bine.

Cremsnit (Cremes) - Pas 5
Pas 6

Între timp pregătim crema de vanilie:

- Într-un tuci/oală cu fund gros amestecați bine ouăle cu zahărul.

Cremsnit (Cremes) - Pas 6
Pas 7

- Adăugați amidonul și esența de vanilie - eu am pus vanilie pudră naturală, amestecați bine să nu fie cocoloașe.

Cremsnit (Cremes) - Pas 7
Pas 8

- Turnați laptele, amestecați bine.

Cremsnit (Cremes) - Pas 8
Pas 9

- Punem oala pe foc și amestecăm periodic - când se îngroașă bine o luați de pe foc și adăugați untul. Amestecați și lăsați să se răcorească puțin.

Cremsnit (Cremes) - Pas 9
Pas 10

O turnați caldă peste unul din blaturi.

Cremsnit (Cremes) - Pas 10
Pas 11

Nivelați și o puneți la rece pentru câteva ore - nu mai puțin de 3 ore.

Cremsnit (Cremes) - Pas 11
Pas 12

Bateți smântâna pentru frișcă cu puțin zahăr pudră - aproximativ 100g.

Metoda o aveți aici.

Cremsnit (Cremes) - Pas 12
Pas 13

Puneți frișca peste stratul de cremă de vanilie.

Aveți grijă să fie crema răcită bine, altfel frișca se topește și curge.

Cremsnit (Cremes) - Pas 13
Pas 14

Nivelați bine și întindeți frișca și pe bordurile prăjiturii.

La mine arată ca un tort, așa că puteți să-l serviți și așa :)

Cremsnit (Cremes) - Pas 14
Pas 15

A doua foaie de foietaj am tăiat-o mărunt cu cuțitul, am ales părțile cele mai rumene și crocante din ea.

Cremsnit (Cremes) - Pas 15
Pas 16

Am presărat cu aceste fărâmituri stratul de frișcă și am pudrat cu zahăr.

Acum este bine să lăsați prăjitura 7-8 ore să se pătrundă, peste noapte ar fi perfect.

Cremsnit (Cremes) - Pas 16
Pas 17

Porționați și serviți.

Poftă Bună!

Cremsnit (Cremes) - Pas 17

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (10-12 porții)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (6 voturi)
Colecții: Prăjituri, Dulciuri

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 19

FlorentinaAuraRadu812
Florentina Aura Radu (FlorentinaAuraRadu812) 06 May 2020, 12:15

Nu am cuvinte!!!Este unul dintre preferatele mele

Poza mea pentru rețetă:
violeta.nuky
violeta.nuky 17 Feb 2019, 14:55

L-am executat cu o singura modificare.Foaia de deasupra nu am pus-o intreaga ci am sfaramat-o marunt.Este cea mai buna reteta.Multam pentru reteta.Esti una dintre persoanele care spune corect retetele si raspunde la intrebari in timp util.Te urmaresc cu mare placere si fac retetele tale.Cu toata stima,Violeta

Nota mea pentru rețetă:
eliaval
ELIA VALENTINO ELIA (eliaval) 17 Feb 2017, 20:39

Buna tuturor,

DE CE TOATA LUMERA foloseste frisca la aceasta retea eu nu stiu ??? RETETA ORIGINALA N-ARE FRISCA copii !!!

FlorinaC
Florina (FlorinaC) 07 Feb 2016, 10:27

Draga Lena, dupa ce am fost acum ceva timp la o cofetarie si am ales un cremes, am avut nelacuta surpriza sa gust ceva care numa cremes nu era :) asa ca am venit acasa si am inceput sa caut o reteta de cremes autentica ca la mama ei. Atunci a fost prima data cand am luat contact prima data cu site-ul tau de care nu ma mai despart iar cremesul a devenit cred, cea mai des mancata prajitura din casa noastra. Foile eu le iau din comert dar cand voi avea mai mult o sa le fac dupa reteta ta. 

Poza mea pentru rețetă:
Alex the Cat
Alex the Cat 24 Sep 2014, 00:58

Am incercat si eu reteta, respectand instructiunile. A iesit super! Dar in loc de smantana am folosit 2 plicuri de praf pentru spuma cu gust de frisca (preparate cu 400 ml lapte) si in spuma respectiva am adaugat 1 plic de gelatina de 10 gr dizolvat in 100 ml apa (in bain marie la 60 grade, cum scrie pe plic) ca sa nu se "topeasca" frisca :) A stat peste noapte si dimineata era numai bun de servit! As incerca si o varianta cu ciocolata/cacao in crema.

Nota mea pentru rețetă:
Allysa151
Allysa151 16 Feb 2014, 12:54

Sa stii ca nu m-am lasat si am lasat-o 40 de minute pana s-a ingrosat bine :)  Cred ca trebuia sa amestec mai bine ingredientele inainte sa le pun pe foc. A iesit f bun,prietenului meu i-a placut f mult,eu as pune mai putin zahar data viitoare pt ca a iesit putin cam dulce. Delicios oricum. Pun si o pozica, a iesit ca asa de prima data,data viitoare pun si frisca si il fac perfect :) Multumesc pt retele tale, zilnic fac cate ceva de pe site ul tau !

Poza mea pentru rețetă:
Catalin999
Catalin999 26 Jan 2014, 19:45

faina retata imi place  

Nota mea pentru rețetă:
HDorina
HDorina 25 Jan 2014, 20:10

Delicioasaaa!!! Am facut frisca cu Hulala. Multumesc draga Lena! 

Poza mea pentru rețetă:
Diana30
Diana30 25 Jan 2014, 10:29

Pfoaaaaaaaaaai , ce-mi place ... cre'ca-i cea mai grozava praji 

Nota mea pentru rețetă:
mire
mire 24 Jan 2014, 11:20

arata demential ,cred ca este foarte buna ,pt ca tot ce faci tu Lena este bun de tot ,apoi este prajitura mea preferata.multumesc pt toate retetele

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile